Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság 2011. 04. 12.
Claudius császár az asztaltól csak tele hassal kelt fel, és az áldozati szertartás közben az oltárról is lekapkodta a húst és az áldozati kalácsot hogy szájába tömje.
Évi húsporció: 100-200 kg között (Ónod, Tokaj) Napi borporció: 1,7 l (Komárom)
Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben (Szociálpolitikai Szemle, 1914, 4. 129-134) Ausztráliában fogyasztás fejenként évi 111.6 kiló Egyesült-Államokban fogyasztás fejenként évi 54.4 „ Németországán fogyasztás fejenként évi 52.3 „ Angliában fogyasztás fejenként évi 47.6 „ Franciaországban fogyasztás fejenként évi 33.6 „ Belgiumban és Hollandiában fogyasztás fejenként évi 34.3 „ Ausztria-Magyarországban fogyasztás fejenként évi 29.0 „ Spanyolországban fogyasztás fejenként évi. 22.2 „ Oroszországban fogyasztás fejenként évi 21.8 „ Itáliában fogyasztás fejenként évi 10.4 „ C. König. Die Nahrungsmittel Bd. II. S. 416):
tanulatlan munkások 39 kg a népesség 23 %-a Tanult munkások 48.5 50 Az éves húsfogyasztás eloszlása különféle osztályok között (angol statisztika) Mezei és tanulatlan munkások 39 kg a népesség 23 %-a Tanult munkások 48.5 50 Alsó középosztály 55.33 15 Középosztály 82.5 7 Felsőbb osztályok 136.0 5 Átlagban 54 kg (1. Esslen i. m. 253. o.)
Magyar és osztrák sorozottak testmagasságának szekuláris trendje J. Komlos
Az argentin katonaság testmagassága a gyarmatosítás megszűntével John Komlos, Joerg Baten:The biological standard of living in comparative perspective
Testmagasság nemzetközi értékei Nők Férfiak J. Komlos
A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Férfiak Halmy, Paksy, ICO 2010
A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Nők Halmy, Paksy, ICO 2010
A férfiak haskörfogatának medián értékei korcsoportonként 1998-2003 Halmy, Paksy, ICO 2010
Növekedés (százalékpont) A túlsúly (beleértve az elhízást) BMI≥25 növekedési trendjének számitása Prevalencia (%) Növekedés (százalékpont) 1998 2003 5 év 1 év Férfi 65,6 71,0 5,4 1,1 Nő 32,8 38,4 5,6 Halmy, Paksy, ICO 2010
KSH
Sertés és baromfihús fogyasztás Magyarországon (2002-2008) kg/fő/év KSH
Zsiradékfogyasztás Magyarországon (2002-2008) kg/fő/év KSH
KSH
KSH
A húsfogyasztás jelentősége különböző életszakaszokban Méhen belüli élet Gyermek és serdülőkor fehérjeigénye a belső szervek és a vázizomzat kialakulása érdekében Felnőttkorban az izomzat és a hormonális státusz megtartása Időskorban az élettani izomvesztés mérséklése Fizikai aktivitás!
Nem vörös posztó a vörös hús
A sovány húsfogyasztás hatásai I. Kitűnő fehérjeforrás Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz B12, niacin vitaminforrás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz Cink ellátást segíti A legjobban hasznosuló vas, a hemvas forrása
A sovány húsfogyasztás hatásai II. Nem növeli a koleszterin és az LDL-koleszterin szintet Gyorsétkezés, snackfood, olajok, krémek, zsíros húsok okozzák az összzsír és a telített zsír felvételét Csökkenti az LDL-koleszterin szintet egészséges és hiperkoleszterinémiás személyeken Nem gyakorol hatást a trombózisra Li D, Asia Pac J Clin Nutr
A húgysav szint hús és tengeri állatok fogyasztásával nőtt Intake of purine-rich foods, protein, and dairy products and relationship to serum levels of uric acid: The Third National Health and Nutrition Examination Survey n: 14 809 (1988–1994) A húgysav szint hús és tengeri állatok fogyasztásával nőtt Hús: 0,48 mg/dl (p<0,001) Tengeri állatok: 0,16 mg/dl (p<0,005) de csökkent joghurt és tej fogyasztására Hyon K. Choi, ARTHRITIS & RHEUMATISM Vol. 52, 2005, 283–289
1152 személy (1989 – 1999) A vörös vagy feldolgozott hús nem képez direkt kockázati tényezőt koszorúér betegség kialakulására, de növeli a haskörfogatot, amely ismert kockázati tényező. Jessie J.M.F. Wagemakers, Eur J Clin Nutr. 2009; 63(3): 303–311
A vörös és a feldolgozott húsáruk fogyasztása nem társul szélütéssel. CHD: 23 889 DM: 10 797 Stroke: 2 280 A vöröshús fogyasztása nem társul a koszorúér betegségek és a diabetes mellitus nagyobb előfordulásával. A vörös és a feldolgozott húsáruk fogyasztása nem társul szélütéssel. Renata Micha, Circulation. 2010;121:2271-2283
A feldogozott hús- illetve szalonnafogyasztás gyomorkarcinóma kockázat 2209 gyomorkarcinoma, 2495 kontroll Feldolgozott hús: 1.15 (95% CI = 1.04 to 1.27) kohort 1.38 (95% CI = 1.19 to 1.60) eset–kontroll Szalonna: 1.37 (95% CI = 1.17 to 1.61) SC Larsson, JNCI 2006, 98(15):1078-1087
Szalonnafogyasztás vizsgálata gyomorkarcinóma relatív kockázata szempontjából
Feldolgozott hús fogyasztás relatív kockázata pankreász karcinóma kialakulására 7 éves vizsgálatban 482 pankreász karcinóma előfordulását észlelték 190 545 főnyi kohorszban A feldolgozott hús 68%-nyi fokozott kockázatot képezett a legkisebb quintilishez képest (RR=1.68, 95% CI=1.35-2.07; p <0.01) Mind a sertéshús, mind a vöröshús 50%-os kockázatot jelentett a legnagyobb és a legkisebb quintilis között (p<0.01) U Nöthlings et al, J Natl Cancer Inst 2005;97:1458– 65
Zsiradék-, fehérje-, húsfogyasztás és a vesekarcinóma előfordulásának negatív összefüggése 13 Prospektív tanulmány alapján 13 prospektív tanulmány 530 469 nőn, 244 483 férfin, 7-20 évig vizsgálták a hús, a zsiradék és a fehérje felvétel esetleges kapcsolatát a vesekarcinomával. A zsiradék, a fehérje, a vöröshús, a feldolgozott húsáru, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztása nem társult vesekarcinóma kockázatával. Jung Eun Lee et al, J Natl Cancer Inst 2008;100: 1695 – 1706
Microalbuminuria (ACR 25–249 mg/g) Associations between microalbuminuria and animal foods, plant foods, and dietary patterns in the Multiethnic Study of Atherosclerosis Microalbuminuria (ACR 25–249 mg/g) Nem Igen x SD x SD p= vöröshús 2.6 0.03 2.6 0.1 0.89 feldolgozott hús 1.2 0.02 1.3 0.08 0.05 szárnyas 2.7 0.03 2.5 0.1 0.11 hal 2.1 0.3 2.2 0.1 0.77 (Adag/hét) Az atherosclerosist jelző mikroalbuminuriát nem idézték elő. J A NettletonAm J Clin Nutr 2008;87:1825–36.
Élelmi rost vagy halfogyasztás jelentősen csökkenti a túlzott húsfogyasztás okozta veszélyt Nagy húsfogyasztás esetén is a vastagbélrák esélye kicsi ha növényi rost vagy halfogyasztást jelentősen növeljük Norat T, J. Natl. Cancer Inst. 2005;97:906
Kiegyensúlyozott táplálkozás Az energiaigény 15%-a fehérje, 30%-a zsiradék, 55%-a szénhidrát, főleg összetett szénhidrát legyen. Az élelmi rostfogyasztás fontossága
British Nutrition Foundation Definition of fibre 2007 A rostok osztályozása élettani jellemzőik szerint szemben a kémiai osztályozással Hatásaik: javítják a gasztrointesztinális állapotot javítják a glukóztoleranciát és az inzulinválaszt csökkentik a hiperlipidémiát, hipertóniát és más koszorúér betegségek kockázati tényezőit csökkentik egyes daganatok kialakulásának kockázatát segítik a jóllakottságérzést és így szerepet játszanak a testsúlyszabályozásban
Az egészséges táplálkozás háza (Rodler, 2005) Gabonafélék: 6-11 egység/nap Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök: 6-11 egység/nap Tej-tejtermék: 3-4 egység/nap Húsok, húskészítmények: 2-3 egység/nap
Gabonafélék Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot - 6-11 egységnyit 1 egység a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)
Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök Együnk naponta 6-11 egységet 1 egység a zöldség-főzelék és gyümölcsből: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grapefruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé
Alapvető fontosságú, hogy a rostfogyasztással együtt nagy mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, mivel a rostok vízfelszívó képessége igen nagy. Ha nem kerül elegendő folyadék a bélbe, a rostok azt a bélfalból szívják ki és a széklet besűrűsödik.
Húsok Együnk naponta húst, húskészítményt 2-3 egységet 1 egység hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyerssúly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott Együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet 1 egység: 15 dkg hal
Feladat: Kiegyensúlyozott táplálkozás hazai alapanyagokból Oktatás, egészségügyi felvilágosítás…
…mégha nehézségekbe ütközik is