Egészséges húsfogyasztás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nikotin Függőség!!.
Advertisements

„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA

Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
Energia – történelem - társadalom
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
Business Day 2009 Hogy látják a kutatók a jövőt? 2009.október 2. Mihálszki Zsuzsa TNS Media Intelligence.
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Híres magyar nők.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
szakmérnök hallgatók számára
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
1914.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
40).6-os szint X. feltörésnél az omlás ideiglenes biztosítása
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
A védekezés mértéke, STI és a kondomhasználat népszerűsége Magyarországon Dr. Gy. Mészáros Contraceptive practice In Europe: Differences in avaibility.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Munkavállalási célú migráció Ausztriába Budapest, november 8. Temesvári Mária Osztrák Nemzeti Kapcsolattartó Pont International Organisation for.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények május-június. Az utóbbi évek érettségi eredményei TanévÉrettségi átlag (RFG- AGK) Országos érettségi átlag Kitűnők száma (RFG-
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
IV/1. dia Rheumatoid arthritis. IV/2. dia Rheumatoid arthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A félévi tanulmányi munka bemutatása 2014/2015. Összeállította: Kovács Tibor.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Egyedi mérések összegzése
Előadás másolata:

Egészséges húsfogyasztás Prof. Dr. Halmy László Magyar Elhízástudományi Társaság 2011. 04. 12.

Claudius császár az asztaltól csak tele hassal kelt fel, és az áldozati szertartás közben az oltárról is lekapkodta a húst és az áldozati kalácsot hogy szájába tömje.

Évi húsporció: 100-200 kg között (Ónod, Tokaj) Napi borporció: 1,7 l (Komárom)

Dr. Rubner Miksa: Változások a népélelmezésben (Szociálpolitikai Szemle, 1914, 4. 129-134) Ausztráliában fogyasztás fejenként évi 111.6 kiló Egyesült-Államokban fogyasztás fejenként évi 54.4 „ Németországán fogyasztás fejenként évi 52.3 „ Angliában fogyasztás fejenként évi 47.6 „ Franciaországban fogyasztás fejenként évi 33.6 „ Belgiumban és Hollandiában fogyasztás fejenként évi 34.3 „ Ausztria-Magyarországban fogyasztás fejenként évi 29.0 „ Spanyolországban fogyasztás fejenként évi. 22.2 „ Oroszországban fogyasztás fejenként évi 21.8 „ Itáliában fogyasztás fejenként évi 10.4 „ C. König. Die Nahrungsmittel Bd. II. S. 416):

tanulatlan munkások 39 kg a népesség 23 %-a Tanult munkások 48.5 50 Az éves húsfogyasztás eloszlása különféle osztályok között (angol statisztika) Mezei és tanulatlan munkások 39 kg a népesség 23 %-a Tanult munkások 48.5 50 Alsó középosztály 55.33 15 Középosztály 82.5 7 Felsőbb osztályok 136.0 5 Átlagban 54 kg (1. Esslen i. m. 253. o.)

Magyar és osztrák sorozottak testmagasságának szekuláris trendje J. Komlos

Az argentin katonaság testmagassága a gyarmatosítás megszűntével John Komlos, Joerg Baten:The biological standard of living in comparative perspective

Testmagasság nemzetközi értékei Nők Férfiak J. Komlos

A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Férfiak Halmy, Paksy, ICO 2010

A túlsúly+elhízás (BMI≥25) prevalenciájának trendje Angliában, Franciaországban és Magyarországon Nők Halmy, Paksy, ICO 2010

A férfiak haskörfogatának medián értékei korcsoportonként 1998-2003 Halmy, Paksy, ICO 2010

Növekedés (százalékpont) A túlsúly (beleértve az elhízást) BMI≥25 növekedési trendjének számitása Prevalencia (%) Növekedés (százalékpont) 1998 2003 5 év 1 év Férfi 65,6 71,0 5,4 1,1 Nő 32,8 38,4 5,6 Halmy, Paksy, ICO 2010

KSH

Sertés és baromfihús fogyasztás Magyarországon (2002-2008) kg/fő/év KSH

Zsiradékfogyasztás Magyarországon (2002-2008) kg/fő/év KSH

KSH

KSH

A húsfogyasztás jelentősége különböző életszakaszokban Méhen belüli élet Gyermek és serdülőkor fehérjeigénye a belső szervek és a vázizomzat kialakulása érdekében Felnőttkorban az izomzat és a hormonális státusz megtartása Időskorban az élettani izomvesztés mérséklése Fizikai aktivitás!

Nem vörös posztó a vörös hús

A sovány húsfogyasztás hatásai I. Kitűnő fehérjeforrás Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz B12, niacin vitaminforrás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz Cink ellátást segíti A legjobban hasznosuló vas, a hemvas forrása

A sovány húsfogyasztás hatásai II. Nem növeli a koleszterin és az LDL-koleszterin szintet Gyorsétkezés, snackfood, olajok, krémek, zsíros húsok okozzák az összzsír és a telített zsír felvételét Csökkenti az LDL-koleszterin szintet egészséges és hiperkoleszterinémiás személyeken Nem gyakorol hatást a trombózisra Li D, Asia Pac J Clin Nutr

A húgysav szint hús és tengeri állatok fogyasztásával nőtt Intake of purine-rich foods, protein, and dairy products and relationship to serum levels of uric acid: The Third National Health and Nutrition Examination Survey n: 14 809 (1988–1994) A húgysav szint hús és tengeri állatok fogyasztásával nőtt Hús: 0,48 mg/dl (p<0,001) Tengeri állatok: 0,16 mg/dl (p<0,005) de csökkent joghurt és tej fogyasztására Hyon K. Choi, ARTHRITIS & RHEUMATISM Vol. 52, 2005, 283–289

1152 személy (1989 – 1999) A vörös vagy feldolgozott hús nem képez direkt kockázati tényezőt koszorúér betegség kialakulására, de növeli a haskörfogatot, amely ismert kockázati tényező. Jessie J.M.F. Wagemakers, Eur J Clin Nutr. 2009; 63(3): 303–311

A vörös és a feldolgozott húsáruk fogyasztása nem társul szélütéssel. CHD: 23 889 DM: 10 797 Stroke: 2 280 A vöröshús fogyasztása nem társul a koszorúér betegségek és a diabetes mellitus nagyobb előfordulásával. A vörös és a feldolgozott húsáruk fogyasztása nem társul szélütéssel. Renata Micha, Circulation. 2010;121:2271-2283

A feldogozott hús- illetve szalonnafogyasztás gyomorkarcinóma kockázat 2209 gyomorkarcinoma, 2495 kontroll Feldolgozott hús: 1.15 (95% CI = 1.04 to 1.27) kohort 1.38 (95% CI = 1.19 to 1.60) eset–kontroll Szalonna: 1.37 (95% CI = 1.17 to 1.61) SC Larsson, JNCI 2006, 98(15):1078-1087

Szalonnafogyasztás vizsgálata gyomorkarcinóma relatív kockázata szempontjából

Feldolgozott hús fogyasztás relatív kockázata pankreász karcinóma kialakulására 7 éves vizsgálatban 482 pankreász karcinóma előfordulását észlelték 190 545 főnyi kohorszban A feldolgozott hús 68%-nyi fokozott kockázatot képezett a legkisebb quintilishez képest (RR=1.68, 95% CI=1.35-2.07; p <0.01) Mind a sertéshús, mind a vöröshús 50%-os kockázatot jelentett a legnagyobb és a legkisebb quintilis között (p<0.01) U Nöthlings et al, J Natl Cancer Inst 2005;97:1458– 65

Zsiradék-, fehérje-, húsfogyasztás és a vesekarcinóma előfordulásának negatív összefüggése 13 Prospektív tanulmány alapján 13 prospektív tanulmány 530 469 nőn, 244 483 férfin, 7-20 évig vizsgálták a hús, a zsiradék és a fehérje felvétel esetleges kapcsolatát a vesekarcinomával. A zsiradék, a fehérje, a vöröshús, a feldolgozott húsáru, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztása nem társult vesekarcinóma kockázatával. Jung Eun Lee et al, J Natl Cancer Inst 2008;100: 1695 – 1706

Microalbuminuria (ACR 25–249 mg/g) Associations between microalbuminuria and animal foods, plant foods, and dietary patterns in the Multiethnic Study of Atherosclerosis Microalbuminuria (ACR 25–249 mg/g) Nem Igen x SD x SD p= vöröshús 2.6 0.03 2.6 0.1 0.89 feldolgozott hús 1.2 0.02 1.3 0.08 0.05 szárnyas 2.7 0.03 2.5 0.1 0.11 hal 2.1 0.3 2.2 0.1 0.77 (Adag/hét) Az atherosclerosist jelző mikroalbuminuriát nem idézték elő. J A NettletonAm J Clin Nutr 2008;87:1825–36.

Élelmi rost vagy halfogyasztás jelentősen csökkenti a túlzott húsfogyasztás okozta veszélyt Nagy húsfogyasztás esetén is a vastagbélrák esélye kicsi ha növényi rost vagy halfogyasztást jelentősen növeljük Norat T, J. Natl. Cancer Inst. 2005;97:906

Kiegyensúlyozott táplálkozás Az energiaigény 15%-a fehérje, 30%-a zsiradék, 55%-a szénhidrát, főleg összetett szénhidrát legyen. Az élelmi rostfogyasztás fontossága

British Nutrition Foundation Definition of fibre 2007 A rostok osztályozása élettani jellemzőik szerint szemben a kémiai osztályozással Hatásaik: javítják a gasztrointesztinális állapotot javítják a glukóztoleranciát és az inzulinválaszt csökkentik a hiperlipidémiát, hipertóniát és más koszorúér betegségek kockázati tényezőit csökkentik egyes daganatok kialakulásának kockázatát segítik a jóllakottságérzést és így szerepet játszanak a testsúlyszabályozásban

Az egészséges táplálkozás háza (Rodler, 2005) Gabonafélék: 6-11 egység/nap Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök: 6-11 egység/nap Tej-tejtermék: 3-4 egység/nap Húsok, húskészítmények: 2-3 egység/nap

Gabonafélék Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot - 6-11 egységnyit 1 egység a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)

Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök Együnk naponta 6-11 egységet 1 egység a zöldség-főzelék és gyümölcsből: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grapefruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé

Alapvető fontosságú, hogy a rostfogyasztással együtt nagy mennyiségű folyadékot is fogyasszunk, mivel a rostok vízfelszívó képessége igen nagy. Ha nem kerül elegendő folyadék a bélbe, a rostok azt a bélfalból szívják ki és a széklet besűrűsödik.

Húsok Együnk naponta húst, húskészítményt 2-3 egységet 1 egység hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyerssúly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott Együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet 1 egység: 15 dkg hal

Feladat: Kiegyensúlyozott táplálkozás hazai alapanyagokból Oktatás, egészségügyi felvilágosítás…

…mégha nehézségekbe ütközik is