Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Multidimenzionális Adatbázisok Alapjai
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Számalk-MIS Tanácsadó Kft. Tel:
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
64 bites architektúra, csapdák és átjárók Tóth Sándor Terméktámogatási tanácsadó.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Üzleti igények kielégítése az SQL Server 2000 Analysis (OLAP) Services segítségével Kővári Attila OLAP csoport vezető NOVOSYS kft.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Arató Bence technológiai igazgató Oracle9i Release 2: Relációs és OLAP adatok kezelése közös platformon InfoStructure.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Adatbetöltésre való (ETL eszköz) + AdattisztításAdatprofilozás Adatbányász modellek Futtatása Szövegbányászat (szótövezés, …) … Része az SQL Server.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Hatékony SQL Server 2005 Analysis Services (SSAS)-alapú BI rendszerek tervezése Kővári Attila BI tanácsadó, SQL Server MVP
SQL Server 2005 Reporting Services a gyakorlatban
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Az adattárház tervezése
Adattárházak kialakulása, építése és elemzése (Rövid áttekintés)
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
Adatbázis rendszerek II.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL Server 2005 Integration Services Kószó Károly rendszermérnök Microsoft Magyarország.
SQL Server 2005 Reporting Services Kószó Károly rendszermérnök Microsoft Magyarország.
Oktassunk adatbázis-kezelést! Micskei Zoltán Microsoft Referencia Iskola.
Az adatfeldolgozás forrásai
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
SQL – OLAP 3. óra.
Microsoft Excel Függvények VIII.
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
Önkiszolgáló üzleti intelligencia az SQL Server 2012-ben
Microsoft BI technológiák az eszközmenedzsment szolgálatában
SQL.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Fejlesztés PHP-NUKE portál rendszerre Horváth Zoltán Második Magyarországi PHP Konferencia március 27. Copyright PHP Konferencia,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés.
XML fejlesztések TSQL fejlesztések Tábla paraméter SQLCLR fejlesztések 8k limit feloldása Több paraméteres UDA-ek Ordered UDF-ek Entity Framework ADO.NET.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldása és platformja
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
Adatbázisok gyakorlat
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
WEBSTAR CSOPORT WC S ADATBÁZIS VERZIÓKÖVETÉSE: LIQUIBASE Marics Tamás június 20.
SQL Server Analysis Services
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázisszintű adatmodellek
Access adatbáziskezelés
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Programozás III JPA.
1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.
Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszereda
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás másolata:

Az Analysis Services 2005 újdonságai Kővári Attila

Bevezetés  Mi az OLAP  SQL 7, 2000, 2005  Legfontosabb újdonság: Univerzális dimenzió modell SQL 7.0 SQL 2005 Belépés a piacra •Költséghatékony megoldás Belépés a piacra •Költséghatékony megoldás SQL 2000 Masszív OLAP szerver •Egy teljes funkcionalitású •OLAP szerver Masszív OLAP szerver •Egy teljes funkcionalitású •OLAP szerver ? ?

Intelligens gyorsítótár ProActive Cache  Cache (gyorsítótár)  Növeli a sebességet  Nem kell karbantartani  Figyel a forrásadatbázis változására. (query notification)  Measures csoportonként külön meghatározható!

Dimenziók 2000 vs 2005 Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  AS 2000-ben minden adatot hierachiák (dimenziók) köré szerveztük  Member property-ket és az azokra épített virtuális dimenziókat ritkán használtuk  Ezzel szemben ben az attribútumoké a főszerep. (a „tárolt” virtuális dimenzióké)

Dimenziók, attribútumok, hierarchiák Univerzális Dimenzió Modell (UDM) 2000: dimenziók, szintek 2005 dimenzió, attribútumok Év Negyedév Hónap Év Hét Idő.hónapIdő.hét Év Negyedév Hónap Idő Hét Nap

Attribútum alapú dimenziók Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  Hierarchiák: Az attribútumok rendezése (bejárási útvonala)  A hierarchiák csak „logikai” objektumok. (felösszegzés nélkül hozhatjuk létre, módosíthatjuk, törölhetjük)  A kliens oldalon megjelenhetnek mint egy hierarchia szintjei és mint egy önálló dimenzió is  DIMENZIÓ = OSZLOP  1:1-es megfeleltetés az oszlopokkal (a dimenzió fogalma kiterjesztve az adatforrásokra)

Auto Exists Univerzális Dimenzió Modell (UDM) DolgozókNemek Kiss Béla Férfi Kovács Géza Férfi Nagy Bea Nő  Üres cellát kapok vissza, ha lekérdezem a férfi Nagy Beát  A Select ([Dolgozók].members * [Nemek].[Nő]) csak Nagy Beát adja vissza  A nem létező cellákba nem lehet visszaírást kezdeményezni, mert nem létezik FérfiNőK.B.10? K.G.10? N.B?20 Fizetések

MDX hatékonyság Univerzális Dimenzió Modell (UDM)  A hierarchia nem más, mint az attribútumok bejárási útvonala [Időszak].[2005].[II. Negyedév 2005].[április 2005] = ( [Időszak].[év].2005, [Időszak].[Negyedév].[II. Negyedév 2005], [Időszak].[Hónap].[április 2005])

Adatforrás nézetek Data Source View  Híd az adatkockák és az adatforrások között  Külön logikai réteg a csillag és hópehely sémák meghatározására  XML-ben tárolva  Jogosultság kezelés  Off-line megvalósítás  Nem kell léteznie az adatforrásnak  Átnevezhető, módosítható séma elemek (ezekből a nézetekből a későbbiekben részkockák is származtathatóak)

Többnyelvűség Translation  A sémába „új” oszlopok szúrhatóak be, amelyek a dimenziók elemeinek más nyelvű megnevezéseit tartalmazza.  De maga a séma is létezhet több nyelven  Választható kliens oldalról (nem kell függővé tenni a területi beállításoktól (regional settings))

Új dimenzió tipusok  Beépített idő dimenzió  Szerepjátszó (Role Playing) dimenziók  Referencia dimenziók  Több a többhöz (Many to Many) dimenziók Egyenleg Ft Nagy Bea 20 Kiss Béla 20 Összes ügyfél 20

Beépített idő dimenzió  Miért jó?  Felösszegzések az idő mentén (Semi-additive probléma)  Központi karbantartás  Automatikusan létrehozható több hierarchia –Naptári évre –Pénzügyi évre –Létrehozható 13 hónapos év,...  Minden dátum típusú oszlopra automatikusan definiálhatjuk (nem kell újraépíteni)  És definiálni lehet rá automatikusan kalkulált értékeket:  Kumulált értékek,  Mozgóátlag,  Előző év azonos időszakához képest,...

KPI – Mutatószámok Key Performance Indicators  A KPI egy olyan objektum amely feltölthető:  Aktuális érték (Fact)  Cél érték (Plan)  Státusz (-1 és 1 közötti érték. Mennyire közelítettük meg a cél értéket? 1-nagyon; -1 semennyire)  Trend (-1 és 1 közötti érték. +1: folyamatosan közelítünk a célérték felé –1 egyre jobban távolodunk a céltől)  A KPI csak egy lehetőség amelyre kliens oldalon definiálni lehet megjelenítőket (jelzőlámpák, szimbólumok)

Meta adatok mdb helyett XML formátum (sima szövegfájl)  Szétválasztható a fejlesztő és az éles szerver  Adatbázis építés adatforrás nélkül (üres kockák, dimenziók)  A fejlesztőknek nem kell látniuk az összes adatot (jogosultság kezelés) és többen dolgozhatnak ugyanazon projekten  XML sablonok (template-ek) -> operatív rendszerekhez a gyártók fejleszthetnek OLAP megoldásokat

Eltérő részletezettségű adatok Mérték csoportok (measure groups)  A measure egy numerikus oszlop a fact táblában  Az összes measure a fact táblában alkot egy measure csoportot  Ha több fact táblám van, több measures csoportot tudok létrehozni (Pl. terv és tény adatok)  Aggregálás módja fact táblánként (measures csoportonként) szabadon választható (ROLAP, PoActve Cache, MOLAP)

Új felösszegzési módok Semi-Additive, Non-additive measures  Egyenlegeket nem lehet felösszegezni az idő dimenzió mentén (az első negyedévi készlet nem egyenlő a januári februári márciusi készlet összegével)  AS 2000-es megoldási módok  Rekurzív számított mezők  Relációs oldalon megoldva és nem aggregálva  LookupCube-bal megoldva  Non-additive (nincs aggregáció)

MDX – MDX SCRIPT  A lekérdezés nyelve továbbra is az MDX, de a szerver oldali kalkulációt 2005-ben az MDX script látja el  Az MDX Script összegzi fel a kockát, számítja ki a számított mezők értékét  Script. Az utasítások sorban hajtódnak végre!!!  Nyomkövethető

MDX SCRIPT  CALCULATE; feltölti a kockát (aggregálja)  SCOPE; limitálni lehet a kockát annak egy részhalmazára  SCOPE (Idö.január); –SCOPE (cikk.alma); – [Measures].[Darab] = 100; –END SCOPE;  END SCOPE;  CACHE: A kalkuláció eredményét a lemezre menti

Kalkulációk  A kalkulációk a szerveren hajtódnak végre (Nincs kliens oldali cache használat)  A server oldali cache meg van osztva a felhasználók között  A lekérdezés optimalizáló újraírja a lekérdezést -> ha lehet hatékonyabban lekérdezni.

MDX  Hiányzó dimenzió elemek (Dimenzió elemek jönnek/mennek) -> az MDX NULL értéket ad vissza olyan dimenzió értékre amely már nem létezik (de nem száll el!, állítható)  Halmazok (set) megadhatóak a where feltételben. WHERE (idő.jan, idő.feb)

demó  Felhasznált irodalom   l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx l/2005/evaluate/dwsqlsy.mspx  nalysisServices/defaulet.aspx nalysisServices/defaulet.aspx nalysisServices/defaulet.aspx