Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Egy innováció nyomában
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A participációs és a rituális modell
Szlovákiai Magyar Adatbank
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cephalometrikus mérőpontok. Okklúziós felszínek
Elektronikus számlabemutatás és fizetés
Humánkineziológia szak
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
Az egyed-kapcsolat modell
A kapcsolattartás útvesztőiben
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?
Együttgondolkodva a kisiskolásokért Alsó tagozatos munkaközösség-vezetők tanácskozása KPSZTI március 12.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
Darupályák tervezésének alapjai
Magyar Bioetikai Társaság 16. Nemzetközi Konferenciája Az erkölcsi nevelés jelentősége és helye az oktatásban ______________________________________________.
2010 évi országos kompetenciamérés elemzése Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola „Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy beszélünk róla,
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Az anyanyelvi nevelés elmélete MR-351, előadás Steklács János KF TFK Nyelvészeti és Irodalomtudományi Intézet
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Újabb kalandba kezdünk …
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Csájiné Knézics Anikó Szilvásiné Turzó Ágnes Dr. Steklács János
Doktorans Konferencia Enantiomer szelektív enzimatikus acilezés vizsgálata gyűrűs alkoholokon Készítette: Tomin Anna Szerves Kémia és Technológi.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A pontos idő: 18:58.
KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A félévszázados polgármester
A matematika-logika programcsomag bevezetése Készítette: Csócsics LajosTokaj, 2008 január 22.
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
A fizika tanítása 11. lecke A fizikatanítás tárgyi feltételei
A KönyvTÁRva-nyitva jó gyakorlat
A konzorcium két éves tapasztalatai
Előadás másolata:

Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged KULCS AZ OLVASÁSHOZ Sáráné Lukátsy Sarolta könyvtári szakértő Szeged

Miért fontos az olvasás? „Az okokat legtöbben a szociokulturális háttérben, a motiválatlanságban, az intel-lektuális igénytelenségben, az alacsony iskolázottságban és a rosszul funkcionáló oktatási rendszerben látják, de többen hivatkoznak az elektronikus médiák tér-hódítására, valamint a megváltozott tár-sadalmak életmódjára, elvárásaira is.” /Steklács János/

Motivációs erő a spontán érdeklődés! Személyiségfejlesztés Gyerek-olvasótípusok „képolvasók” gyenge olvasástechnikával rendelkező alsó tagozatosok jól olvasó alsó tagozatosok nem-olvasó és alkalmilag olvasó felső tagozatosok látszólag sokat olvasók rendszeresen, sokat olvasók magas olvasási kulturával rendelkezők

Mi a teendő? Partnerkapcsolat Beszélgetés Átvezető olvasmányok Trükkök az olvasás megszerettetéséhez

„… aki egyszer rákapott az olvasásra, az nem mond le róla többé „… aki egyszer rákapott az olvasásra, az nem mond le róla többé. Éppen azért, mert az ol-vasó ember számára az olvasás gyönyörűség. Ahogy a táplálék nemcsak arra jó, hogy fenn-tartsa a testünket, hanem arra is, hogy élvezzük az ízeket. Az olvasás is szakadatlanul gazdagít, de úgy, hogy elsősorban az élvezetet, a gyö-nyörűséget élvezzük.” /Hegedüs Géza/

Mini-bibliográfia: ADAMIKNÉ JÁSZÓ Anna: Okozat és okok korunk olvasáskultúrájában == Könyv és Nevelés, 2007. 2. sz. p. 31-42. HUBERT Ildikó: Miért alkalmazhatók még ma is Németh László olvasásra nevelésről írt tapasztalatai? == Iskolakönyvtáros, 2006. 3-4. sz. p. 21-24. NAGY Attila: Ablak a Demokrácia tér és az Olvasás utca sarkán == Új Pedagógiai Szemle, 1996. 3. sz. p. 75-81. NAGY Attila: Olvasás és értékrend == Könyvtári Figyelő, 2007. 1. sz. p. 9-27.