Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire lehet/ne jó az iskola?
Advertisements

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA
Készítette: Appl Szilvia Informatika tanár hallgató 2010.október
EGÉSZSÉG, BALESET-MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET
Ergonómia A számítógépes környezet tudatos kialakítása
Számítógépes ergonómia
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK BIZTONSÁGA
KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS
Gigamikroszkópok Eszközök az anyag legkisebb alkotórészeinek megismeréshez Trócsányi Zoltán.
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Stresszkezelés.
Készítette: Kálna Gabriella
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
a fotózás technikai alapjai
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A számítógépes munkahely ergonómiája
2. tétel.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Munkahelyi egészség és biztonság
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
A számítógép ergonómiája
Ügyfélkapcsolattal rendelkező munkahelyek. Ügyfélszolgálati munkahelyek Bankfallal lezárt számítógéppel támogatott ügyfélkapcsolati munkahelyek Amennyiben.
A monitor Fábián Balázs.
Rezgés elleni védelem.
Egészség Betegség.
Egy modern népbetegség – Az őszi hátfájás
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
A SZEM EGÉSZSÉGE.
A Turing-gép.
Biológiai óra – biológiai funkciók periodicitása Pl. hőmérséklet hormontermelés emésztés alvás / ébrenlét.
Természetes világítás
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Hálózatok.
Számítógépes ergonómia
Készítette: Kincses László
1. A boldogság evolúciója
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
19.Tétel By Perez.
Vizit.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Fő alkalmazási területek
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Vigyázat: minden üzenet!
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG 2. rész. MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK  A munkahelyi egészség és biztonság jelentősége 1ó  A munkakörnyezet és a munkavégzés.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
ERGONÓMIA. Ergonómia számítógépes környezetben Figyelmeztető jelek a csuklóban, karokban, vállakban,vagy hátban jelentkezhetnek: - zsibbadtság, égés,
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Számítógépes ergonómia
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
A nonverbális kommunikáció. A kommunikáció eloszlása Forrás: C3%A1ci%C3%B3&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah.
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok Ergonómia Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok

A számítógépen végzett napi több órás munka egészségügyi és fizikai hatásait még nem ismerjük teljességükben. A felhasználók fejfájásra, fáradtságra, a szem szúró fájdalmára, kettős látásra stb.panaszkodnak. Gyakori még az ízületekben, kézfejben és a könyökökben fellépő fájdalom is.

Ezek a nehézségek helyes testtartással és a kiváltó okok elhárításával nagymértékben csökkenthetők vagy megszüntethetők.

Ergonómia= =a munka gazdaságos megszervezésének elméletével és gyakorlatával, illetve ezen belül az ember és a gép közötti kölcsönhatás tanulmányozásával foglalkozó tudományág.

Előírások Az ergonómiával foglalkozó tudüsok a következőket javasolták a lehetséges problémák elkerülésére: - állítható szék – biztosíthatja a képernyő előtti helyes testtartást. - a képernyő a felhasználó szemétől kb.50 cm távolságra legyen. - a képernyő közelébe helyezzük azt az anyagot, amin dolgozunk – így elkerülhetjük a szem és a fej állandó mozgatását. - az anyag és a képernyő legyen a szemünktől azonos távolságra – így megelőzhetjük a szemizmok megterhelését.

Előírások (folyt.) - megfelelő megvilágítás – a képernyőre jutó fény a szoba világosságának kb.3 – 5-szöröse legyen. - a képernyőt helyezzük olyan helyre, hogy az ablak vagy más fényforrás a felhasználó háta mögött legyen. - a gépen dolgozó személy SOHA ne üljön szemben a világos ablakkal! - billentyűzet-előtét és egéralátét használata - akezek pihentetését szolgálja. - pihenés – kb.15 perc pihenő ajánlott óránként a nehéz munkvégzés esetén, egyébként pedig kétóránként 15 perc.