Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2005. október feladat Legyen k egy valós szám. Ábrázolja az függvényt, ahol m az alábbi egyenlet megoldásainak a száma!
Advertisements

19. modul A kör és részei.
HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
2005. október 7..
A háromszög elemi geometriája és a terület
MATEMATIKA ÉRETTSÉGI Közép szint.
2005. november 11..
2006. május 5. Azonos betűk azonos, különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek. Rekonst- ruálja az alábbi hatványozást! Telefonos feladat.
Kompetencia és motiváció
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
A hasonlóság alkalmazása
Thalész tétel és alkalmazása
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 3.
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
Nevezetes tételek GeoGebrában
A háromszögek nevezetes vonalai
Koordináta-geometria
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
A háromszög Torricelli-pontja
Egy matek óra a XVIII.sz.-ban
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
A folytonosság Digitális tananyag.
Érintőnégyszögek
A háromszög nevezetes vonalai
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
OK Könnyű Közepes K nehéz
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai – avagy – egy számtantanár skrupulusai

Néhány felvételi feladat az elmúlt évekből: 2004 5. Az ABCD trapéz AB oldalának hossza 12, a CD és az AD oldal hossza is egész szám. Az AD szár merőleges az AB oldalra, és az AD szár F felezőpontjából a BC szár derékszögben látszik. Határozza meg a CD oldal hosszának legkisebb lehetséges értékét, ha CD< AB! 2003 8. Adott egy számtani sorozat. A sorozathoz található olyan p és q valós szám, hogy minden 1-nél nagyobb n természetes szám esetén a) Határozza meg p és q étékét, ha a sorozat egy nem állandó számtani sorozat !

2002 6. Mely egész számokból álló (x; y) számpárok elégítik ki az alábbi egyenletet? 2001 8. Egy háromszög oldalai: a, b, c. Igazolja, hogy a c oldalhoz tartozó szögfelező hossza:

1987 8. Igazolja, hogy a háromszög beírható és valamelyik mellé írható köre középpontjait összekötő szakaszt a háromszög köré írható köre felezi!

F az OK szakasz felezőpontja

2005 emelt szint 6. Tekintsük a valós számok halmazán értelmezett függvényt, ahol p tetszőleges valós szám. a) Mutassa meg, hogy zérushelye a függvénynek ! b) Milyen p értékek esetén lesz a függvény másik zérushelye 1-nél nagyobb ? 7. Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet:

2005 (őszi) emelt szint 1. Egy háromszög két csúcsa A(8; 2), B(-1; 5), a C csúcs illeszkedik az y tengelyre. A három-szög köré írt kör egyenlete: a) Adja meg a háromszög oldalfelező-merőlegesei metszéspontjának a koordinátáit! b) Adja meg a háromszög súlypontjának a koordinátáit!

4.) a) Ábrázolja derékszögű koordináta-rendszerben az b) Adja meg az f függvény értékkészletét! c) A p valós paraméter értékétől függően hány megoldása van az egyenletnek a [0; 7] intervallumon?

Emelt szintű matematika érettségi 2006. május 9.

A PQRS négyszög csúcsai: P(3; -1), Q(1; 3), R(-6; 2) és S(-5; -5). Döntse el, hogy az alábbi három állítás közül melyik igaz és melyik hamis! a) A PQRS négyszögnek nincs derékszöge. b) A PQRS négyszög húrnégyszög. c) A PQRS négyszögnek nincs szimmetria- centruma.

P(3; -1), Q(1; 3), R(-6; 2), S(-5; -5)

a) Ábrázolja függvény-transzformációk segítségével a [-3; 4] intervallumon az hozzárendelési szabállyal megadott függvényt! , b) Legyen az f, g és h függvények értelmezési tartománya a valós számok halmaza, hozzá-rendelési szabályuk: ,

Képezzünk egyszeresen összetett függvényeket a szokásos módon. Például Készítse el – a fenti példának megfelelően – az f, g és h függvényekből pontosan két különböző felhasználásával képezhető egyszeresen összetett függvényeket!

Emelt szintű matematika érettségi 2007. május

a) Ábrázolja a [0; 6] intervallumon értelmezett alábbi f függvényt b) Adja meg az f függvény P(5; -4) pontjában húzott érintőjének egyenletét!

a) Határozza meg az alábbi kifejezés értelmezési tartományát: b) Ábrázolja a [-5; 8] intervallumon az függvényt!

Egy pozitív tagokból álló mértani sorozat első három tagjának összege 26. Ha az első taghoz 1-et, a másodikhoz 6-t, a harmadikhoz 3-t adunk, akkor egy számtani sorozat első három tagját kapjuk. Adjuk meg e számtani sorozat első három tagját!

Az ABC derékszögű háromszög BC befogója 18 cm, CA befogója 6 cm. a) Mekkorák a háromszög szögei? b) A BC befogó egy P pontjára PA = PB. Milyen hosszú a PB szakasz? c) A háromszög síkjára C-ben állított merő-leges egy D pontjára CD = 15 cm. Mekkora az ABCD tetraéder térfogata?

Emelt szintű matematika érettségi 2007. október

a) Oldja meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán: b) Oldja meg az alábbi egyenletrendszert a valós számpárok halmazán:

1. feladat Az ábrán egy színpad világítását látjuk. A 6 m magas díszletelem közepén van egy 2 m magas ablak. A díszletelem mögött, vele azonos magasságban he-lyeztek el egy R reflektort, mely az ablakon keresztül világítja meg a színpadot. Mi-lyen távol legyen a reflektor a díszlettől, hogy a színpadot pontosan 4 m mélységben vilá-gítsa meg?

2. feladat Egy görögkeleti templom bejárata fölött látható az alábbi boltív. Két R=120 cm sugarú félkör úgy helyezkedik el, hogy mindkettő illeszkedik a másik középpontjára. Mekkora az egyik félkört kívülről, a másikat belülről, valamint a félkörök átmérő-egyenesét érintő (sárga) körök sugara?

3. feladat András és Béla örököltek egy téglalap alakú telket, melyet átlója mentén két egyenlő részre osztottak. Mindketten építettek telkükre egy-egy négyzet alapú házat; András telkének sarkába, Béla pedig az átfogóra illeszt- ve. Melyikük házának nagyobb az alapterü-lete?

4. feladat Egy óbudai kiskocsmában a teríték melletti négyzet alakú szalvétát úgy hajtották össze, hogy annak A csúcsa a BC oldal F felezőpontjába került. Igazoljuk, hogy a keletkező EQ szakasz hossza egyenlő az FCE háromszög beírható körének a sugarával!

Egy régi könyvben olvastuk: 5. feladat Egy régi könyvben olvastuk: „Lészen egy háromszeglemény, melliknek is beltzirkulátziójának tzentrálisán s nehézkedési tzentrálisán általvisitáló léniája paralell vala egyvalamely gyepüléniával. Igazoltassék, hogy emez triangulum gyepüléniáinak mértékit az Úr az ő nagy bötsességében az számtani haladvány szerint valónak alkotá!”