A TÁMOP 2.2.3. projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Közoktatási koncepció „Budapest– modell”. Fővárosi Közoktatási koncepció Széll Kálmán Terv Magyar Munka Terv Új Széchenyi Terv Köznevelési törvény Fehér.
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok,
Somogyi TISZK Rudnay Gyula Középiskolája és Szakiskolájának tanműhely-bővítése Somogyi Térségi integrált Szakképző Központ Infrastrukturális Fejlesztése.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
TISZK létrehozása és a TIOP-3. 1
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Takács Erika Zádori Zoltán
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
A GAZDASÁG ÉS A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN Debrecen január 26. Tirpák Zsolt főigazgató szeptember 1.
Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója Összeállította a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2013 Összeállította a Fejér Megyei.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
D UNAÚJVÁROSI S ZAKKÉPZÉSI C ENTRUM IGAZGATÓI TÁJÉKOZTATÓ ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
Rettegi Attila február 14.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Szakiskolai Fejlesztési Program I
„Az egyetlen igazi boldogságot akkor találjuk meg, ha szüntelenül befelé növekszünk, és igazabbá, nagylelkűbbé, egyszerűbbé, emberibbé, kedvesebbé és tevékenyebbé.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Előadás másolata:

A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes

A Somogyi TISZK intézményei A, Somogyi TISZK Baross Gábor Közép- és Szakiskola B, Somogyi TISZK Krúdy Gyula Szakközépiskolája és Szakiskolája C, Somogyi TISZK Rudnay Gyula Középiskolája és Szakiskolája D, Somogyi TISZK Mathiász János Középiskolája és Szakiskolája Somogyi TISZK - Siófok

E, Somogyi TISZK Bacsák György Szakképző Iskolája F, Somogyi TISZK Nagyváthy János Szakközépiskolája és Szakiskolája G, S omogyi TISZK Nagyatádi Szakképző Iskolája H, Somogyi TISZK Dráva Völgye Középiskolája H, Somogyi TISZK Központi Kollégiuma

Célkitűzések: 1. Korszerű intézményhálózat kialakítása 2. Állami források hatékony felhasználása 3. Szakképzési szerkezet megújítása 4. Lemorzsolódás csökkentése, SNI-s, HH és HHH tanulók integrációja 5. Gazdálkodás hatékonyabbá tétele A projekt célkitűzései:

Ezzel meg is oldjuk a szakképzés főbb problémáit?

Célkitűzések: Kettős elvárás a szakképzéssel szemben:  A nemzet gazdaságáért felelős ágazat, melynek óriási felelőssége van a foglalkoztatottság növelésében – Továbbépíthető tudás, a felnőttképzésre való képesség kialakítása.  Hátrányos helyzetű, leszakadó csoportok gyermekeit a szakképzésen keresztül kell(ene) felemelni. Valós helyzetelemzésre van szükség

Célkitűzések: A „ki nem mondott” problémák:  Elveszett az iskola, mint közösségépítő tér – a pénztelenség miatt ezt áldoztuk be legelőször. ÚJ ALAP: A nevelési színterek megerősítése  A szakképzést mindenki problémamegoldó helynek látja, holott nem az. Nem a szakképzés dolga, hogy megoldja az alapvető kompetenciák hiányát! ÚJ ALAP: A szakképző ne legyen „vasárnapi iskola” – átfogó reform a közoktatásban Képesek vagyunk-e egyáltalán szakképzést folytatni?

 Vonzerő nélküli a szakképzés…. ÚJ ALAP: „Lelkes legyen a tanuló, hogy esztergályos lehet”: vonzó juttatások és munkakörülmények – a pályaorientáció megerősítése 7-8. osztályban  Növekvő nyomás a szakképzés irányainak meghatározására ÚJ ALAP: a közpénzből fenntartott szakképző intézmények a kistérség igényeinek megfelelő képzést folytassanak, ne a regionális elképzelések és multinacionális cégek kiszolgálói legyenek Somogyi TISZK - Siófok Képesek vagyunk-e egyáltalán szakképzést folytatni?

Célkitűzések:  Megfelelő alap a közoktatástól – Minőségi szakképzés  „Szigorúan ellenőrzött” pályaválasztás 8. osztály végén – Kimeneti mérés, felkészített pedagógusok  Magyar duális képzési modell kidolgozása – Mesterképzés bővítése  Vonzó szakma – Normális ösztöndíj, normális munkakörülmények, normális munkabér  TISZK-ek szerepének erősítése – Gyakorlati képzőhely, egyedüli felnőttképzési centrum Látjuk-e már a kivezető utat?

Somogyi TISZK - Siófok A Somogyi TISZK tanulói létszámának változása 1990 óta 40 ezer gyermek „tűnt el” a somogyi iskolarendszerből.

Somogyi TISZK - Siófok A Somogyi TISZK tanulóinak százalékos eloszlása képzési típusonként Az iskolák nagy része nem tud alkalmazkodni a képzési igényekhez.

A Somogyi TISZK oktatott szakmáinak megítélése a Dél-dunántúli RFKB által Somogyi TISZK - Siófok Sok a párhuzamosság és a felesleges képzés a somogyi szakképzési rendszerben.

Somogyi TISZK szakmai képzéseinek megoszlása gyakorlati képzőhely szerint Somogyi TISZK - Siófok A német modell német környezetben működik jól, nekünk magyar modell kell.

Somogyi TISZK - Siófok Költségvetési megtakarítások összege (ezer forint) A hatékonyság és a forrásszűkülés egymást kizáró fogalmak.

„A bölcsesség legfőbb tiszte és tanújele, hogy a tettek a szavakkal összecsengjenek.” SENECA „A bölcsesség legfőbb tiszte és tanújele, hogy a tettek a szavakkal összecsengjenek.” SENECA Köszönöm a figyelmet!