Hogy is volt akkor valójában?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Legújabb ismereti eredmények •A 2011-es II. János Pál boldoggá avatására több millió zarándokot vártak – joggal. •De a médiának sikerült olyan hangulatot.
Advertisements

„A történelem az élet tanítómestere.” /régi közmondás/
Kattintással tovább léphetsz!
 Első elméleti vizsgázók száma évente a fővárosban  fő  Oktatók száma a fővárosban  Kb. 400 fő.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Az emberi élet előzményei, A mai ember kialakulása
Őskor 6 A osztály: Attl Lóránd, Vajda Zsolt.
A TERMELŐ EMBER.
VADÁSZOK ÉS GYŰJTÖGETŐK
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
ŐSKOR.
Fotók egy mexikói narkóvezér házából, miután letartóztatták.
A görög színház mint épület
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Energia – történelem - társadalom
Falfestészeti eljárások:
Az emberré válás folyamata
Készítette: Csoma Bence
„Mélységes mély a múltnak kútja...”
Az emberré válás folyamata
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Minden levelemet az inboxomból szabályokkal és kézzel millió kis almappába rendezgettem naponta Amikor ez elkészült, mindig úgy éreztem, tényleg készen.
POMPEI Zene: Gheorghe Zamfír
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
Úton Szentendre felé... Előhang: „Kedves kis olvasók, sziasztok, Elmondok nektek egy mesét. Hogy príma lesz-e? Hó, mi az hogy!”
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Bemutatom az ifiseket Mátraházán volt idén a „beavatás”, vagyis ott készítettek el ő minket az ifire Íme az idei konfirmandus csapat:
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
Vírus típusú csaj: Észre sem veszed, és beköltözött a lakásodba, mindent kisajátít. Internet típusú csaj: Fizetned kell, hogy hozzáférjél.
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
ADOLF HITLER festményei.
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
Az ember evolúciója.
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
….Mib ő l lesz a cserebogár…. Nem az számít, hogy minek születik Valaki…. … hanem az, hogy mivé nő fel….
Az emberré válás folyamata
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
Őskor/kőkorszak/prehistorikus kor
Biosz=élet Botanika- Zoológia- Antropológia- Szisztematika- Ökológia-
Lamarck a fajok változnak a környezet hatására
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Készítette: Bacsó Beáta
A Holt-tengeri tekercsek
A nyomtatott sajtó történetéről
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Programozás III UNIT TEST. És tényleg: Honnan lehet tudni, hogy működik-e vagy sem?
Operációs rendszerek fejlődése
A világnépesség növekedése
A tűz A tűz története..
Az ember evolúciója koponyák sorrendben: csimpánz, erectus, sapiens.
„Elmenve azután számot vetettem magammal, s úgy találtam, hogy ennél az embernél bizony bölcsebb vagyok. Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi.
Egyed alatti szerveződési szintek
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Földtörténeti korok. A világegyetem kialakulása 13,7 milliárd éve ŐSROBBANÁS - Kezdetben az összes anyag egy kicsi, sűrű, és forró pontba volt összenyomva,
Az őskori ember mindennapjai Az őskor társadalma: ősközösség. Mindenki egyenlő volt, nemek szerinti munkamegosztásban közösen dolgoztak, közös volt a javak.
Őskor és ókortörténet A paleolitikum Agócs Nándor
A TERMELŐ EMBER.
A tűz története.
Az ember származása, születése
Az emberré válás biológiai feltételei:
ŐSKOR. A történelem forrásai Források: a múlt feltárásához támpontot nyújtó leletek A beszámoló készítőjének a viszonya az adott korhoz: - elsődleges.
Összeállította: Halász Dávid
Előadás másolata:

Hogy is volt akkor valójában? Az első ember-elődöknek tartott lények a „pitechusok” voltak. Legismertebb képviselőjük az Australopitechus, akinek a nyomait Afrikában találták meg, és akinek a kora kb. 4 millió év. Nálunk is találtak ilyen pitechust, mégpedig 1965-ben Rudabányán: ő a Rudapitechus Hungaricus, a Rudi, aki viszont 10 millió éves. Jelentősége ennél fogva legalább annyi, mint a sokat emlegetett Australopitechusé! (Ráadásul 1999-ben találtak egy majdnem teljesen ép rudapitechus koponyát is.) Hozzá kell viszont tenni mindehhez, hogy ezek a lények valójában még közelebb álltak a majmokhoz, kb. úgy is néztek ki, mint egy mai csimpánz.

Az első előember Az első valóban embernek nevezhető lény a Homo Erectus volt, a felegyenesedett ember. Mi sem természetesebb, mint hogy ennek is megtalálták itt a nyomait, mégpedig Buda és Vértesszőlős környékén. Az utóbbi helyszínen megtalált ősember a „Samu”, hivatalos nevén Homo Erectus seu Sapiens Paleohungaricus. Már a neve is mutatja, hogy itt valami nincs rendben! Hogy lehet egy ősember „erectus vagy sapiens”..? (Vagy ez, vagy az!) A vértesszőlősi leletegyüttes jelentősége egyedülálló, mert itt együtt találták meg a Homo Erectus telephelyeit, (egymás fölötti rétegekben,) a koponyacsont és lábnyom leleteit, pattintott kavics eszközeit, (amelyekkel darabolta a húst, nyúzta az állatokat, és kapargatta a lenyúzott bőröket,) tűzrakó helyeit, és az általa elfogyasztott állatok csontjait. Kora „hivatalosan” 350 000 év, de valójában Kr.e. 800000 és 200000 között, mindenféle időponttal találkozhatunk a róla szóló közlésekben. (Valószínűen Kr.e. 500000 és 200000 között élt.)

Mi a baj a Samuval? Samu egy nagyon rendetlen ősember volt, sehogy sem akar beleférni a neki szánt „Homo Erectus” feliratú skatulyába! Gyakorlatilag mindenben megelőzi a saját korát! Számított agytérfogata a koponyacsont töredéke alapján 1400 cm3. Ez egy Homo Erectustól elfogadhatatlan... Pattintott kavics eszközei közül egynémelyik akár 40 000 éves is lehetne, mert csak akkoriban készítettek hasonlókat. (Pl. Tata környékén) Azt állítják az illetékesek, hogy a Samu még nem tudott vadászni: nem találják nála a későbbi neandervölgyiek lándzsahegy-szerű kőeszközeit. Vadászni azonban akár bunkósbottal, vagy kihegyezett farudakkal is lehet! Ugyanakkor a telephelyek környékén megtalált állatcsontok mennyisége arányaiban megegyezik a későbbi, neandervölgyi típusú vadászok tanyái körül talált csontok mennyiségével! Erre meg azt mondják, biztos dögevő volt... Samu használta a tüzet is. Erre meg az a refrén, hogy igen, használta, de tüzet rakni még nem tudott! Biztosan a villám által okozott tüzet használta fel, és őrizgette ezer éveken keresztül! Van viszont egy újabb furcsaság ezzel kapcsolatban: azt állítják, hogy nem fával, hanem csontokkal tüzelt! (Ezt abból gondolják, hogy a tűzrakó helyei környékén rengeteg csonthamut találtak.) Namármost! Ha a Samu évezredeken keresztül égette a csontokat, de még mindig maradt annyi, mint a neandervölgyiek után, akkor valójában hány állatot evett meg ez az ősember? És akkor tényleg nem vadászott?

Samu lábnyoma