Diffúziós folyamatok vizsgálata szekunder neuttrális-rész tömeg- spektrometriával Diffúziós folyamatok vizsgálata szekunder neuttrális-rész tömeg- spektrometriával.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E. Szilágyi1, E. Kótai1, D. Rata2, G. Vankó1
Advertisements

Porlasztással történő vékonyréteg előállítás
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 2.
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Szervetlen kémia Hidrogén
Szilárdfázisú diffúzió
Az elemek keletkezésének története
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Szilárdságnövelés lehetőségei
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 18.
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
Dr. Mizsei János előadásai alapján készítette Balotai Péter
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Vékonyfilm nm körüli vastagság ultravékonyfilm - 1 nm körüli vastagság CVD (chemical vapour deposition) kémiai gőz leválasztás LPD (laser photo-deposition)
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Témavezető: Dr. Gömze A. László
Puskás Nikoletta Témavezető: Dr. Gömze A. László Miskolci Egyetem
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
100 nm Együtt porlasztott 30 at% Mn + 70 at% Cu minta (CM77) – Árpi bácsi vékonyítása Nagy Cu többletes szemcsék – körülötte vélhetően a második fázis.
Szén erősítésű kerámia kompozitok és grafit nanoréteg előállítása
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
VOLFRÁM-OXID NANOSZÁLAK VIZSGÁLATA ÉS ELŐÁLLÍTÁSA ELECTROSPINNINGEL MFA NYÁRI ISKOLA 2010 BALÁSI SZABOLCS JÚNIUS 25.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Szonolumineszcencia vizsgálata
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
Vékonyréteg szerkezetek mélységprofil-analízise
Hőtan.
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Auger és fotoelektron spektrumok –az inelasztikus háttér modellezése Egri Sándor Debreceni Egyetem, Kísérleti Fizika Tanszék ATOMKI.
Fázisnövekedés amorf Si – Cu rendszerben; SNMS, XPS, XRD valamint APT technikák kombinált alkalmazása B. PARDITKA 1,2,M. VEREZHAK 1,3, M. IBRAHIM 4 1 Aix-Marseille.
NAGYFELBONTÁSÚ ELEKTRONMIKROSZKÓPIA és a JEMS SZIMULÁCIÓS PROGRAM
ZnO réteg adalékolása napelemkontaktus céljára
Kártyás Bálint MFA nyári iskola Puskás Tivadar Távközlési Technikum
Forrasztás.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált mikrorendszerek:
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
Dr. Nagy Erzsébet, Gyenes Anett, Vargáné Molnár Alíz,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Készítette: Baricz Anita - Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó Gréczi László – Andrássy Gyula Szakközépiskola, Miskolc Csoportvezetők:dr. Balázsi Katalin.
Ipari vékonyrétegek Lovics Riku Phd. hallgató.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fiziája X. Előadás Szilárdtestek fizikája Törzsanyag Az Európai Szociális.
Egykristályok előállítása
Halmazállapot-változások
Fázisátalakulások Fázisátalakulások
Diffúzió Diffúzió - traszportfolyamat
Napelemek laboratórium 1. gyakorlat
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Szilárdfázisú diffúzió
Előadás másolata:

Diffúziós folyamatok vizsgálata szekunder neuttrális-rész tömeg- spektrometriával Diffúziós folyamatok vizsgálata szekunder neuttrális-rész tömeg- spektrometriával ELFT Vákuumfizikai Szakcsoport ELFT Vákuumfizikai Szakcsoport Lakatos Ákos Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Tanszék Budapest,

Tartalom  Bevezetés ◦Vékonyrétegek alkalmazása ◦Diffúzió szilárdtestekben ◦Diffúziós barrierek ◦Mintakészítés, hőkezelés ◦SNMS technológia  Eredmények 1. ◦Ta, Tao, Ta/TaO diffúziós barrierek  Eredmények 2. ◦A profilok illesztése ◦Ta diffúziója rézben  Összefoglalás

Vékonyrétegek alkalmazása  Vékonyrétegek alkalmazása:  Mikroelektronika  Napelemek  Épületek üvegein alkalmazott hővédő bevonatok  Optika stb.  Termikus stabilitás  Degradáció: diffúziós (térfogati, szemcsehatár diffúziós) folyamatok következménye.  Jelentős szabadenergia felesleg -> instabilak  Alumínium helyett más kontakt anyag szükséges. Pl.: Co,Cu  Problémák a kontakt anyagokkal (reakció Si, O)

Diffúzió szilárdtestekben  Diffúzió: Mint ismeretes, ha a szilárd anyagban a szennyezőatomok vagy a vakanciák sűrűséggradiense nem nulla, akkor szennyezőatom-, illetve vakanciaáram indul meg a szilárd anyagban.  Diffúziós kinetikák: A, B, C ◦„A” kinetika: A diffúziós hőkezelések hosszúak, magas hőmérsékleten történnek, és/vagy kicsik a szemcsék az anyagban. A diffúzió inkább a térfogatban zajlik, de a szemcsehatár menti anyagtranszport sem elhanyagolandó ◦„B” kinetika: az anyag térfogati diffúzióval a felületről és a szemcsehatárokból bejut a szemcsékbe. ◦„C” kinetika: Amennyiben a térfogati behatolás jóval kisebb, mint a szemcsehatárok szélessége, akkor az anyagtranszport gyakorlatilag csak a szemcsehatárokon keresztül zajlik.

Diffúziós barrierek  Legfontosabb célok egyike a mikroelektrinikában a diffúziós zárórétegek kutatása.  Kölcsönhatások kiküszöbölése  Ta, Ti, Mg, W), valamint ezek oxidjai, nitridjei, karbidjai.  Elektromos tulajdonságaik jók, termikus tekintetben stabilak, valamint kiváló az adhéziójuk a SiO 2 -hoz.

Diffúziós barrierek  A szilíciumról köztudott, hogy könnyen képez fém- szilicideket.  Ezért fontos a megfelelő diffúziós barrier.  A jó diffúziós záróréteg legfontosabb tulajdonságai a következők: ◦nem lép reakcióba sem a fém, sem a félvezető réteggel; ◦megakadályozza a fém behatolását a szilíciumba és fordítva.  Az ideális diffúziós barrier az elektronokra teljesen „átlátszó” az atomokra teljesen „átlátszatlan” és inert.

Mintakészítés, hőkezelés  Mintakészítés DC magnetronos porlasztóban történt  Hőkezelés: Vákuumban illetve Ar gázban

SNMS technológia A másodlagos ionizáció elvi vázlata A másodlagos ionizáció kísérleti megvalósítása •Nincs mátrix effektus. •Az alacsony bombázó energia (10 2 eV) és a homogén plazma profil extrém nagy mélységi feloldást eredményez (< 2 nm). Ebben az esetben az SNMS detektálási limit 10 ppm. •Ambios XP-1 profilométer.

Diffúzió vizsgálata SNMS-sel

Diffúziós barrierek vizsgálata Si/Ta/Cu/W, Si/TaO/Cu/W és Si/Ta/TaO/Cu/W SNMS technológiával  Si/Ta(10nm)/Cu(25nm)/W(10nm)  Si/TaO x (10nm)/Cu(25nm)/W(10nm)  Si/Ta(5nm)TaO x (5nm)/Cu(25nm)/W(10nm)

Si/Ta(10nm)/Cu(25nm)/W(10nm) A hőkezeletlen Si/Ta/Cu/W minta koncentráció-mélység profilja Hőkezelt Si/Ta/Cu/W minta Ta koncentráció profilja Egy hőkezeletlen és egy 550 C-on hőkezelt Si/Ta/Cu/W minta Si koncentráció profilja

Si/Ta(10nm)/Cu(25nm)/W(10nm)  Észrevehető, hogy 300 o C-ig nem történik változás, majd magasabb hőmérsékleten a tantál atomok elkezdik feltölteni a réz szemcsehatárait, és szegregálnak W/Cu határfelületnél.  Továbbá láthatjuk, hogy 550 o C-on a szilícium feltölti a tantál szemcsehatárait és összekeverednek, továbbá a szilícium is megjelenik W/Cu határfelületnél.

Si/TaO x (10nm)/Cu(25nm)/W(10nm)  A tantál tiszta oxigén plazmában lett ráporlasztva a szilíciumra (reaktív porlasztás), majd ismételt vákkumra szívást követően argongázban lett leporlasztva a réz és a volfrám.  A TaOx réteg amorf.  XPS mérések megállapították a TaOx arányát, ami 2,35 ±10 %-nak adódott. Ez közel áll a Ta2O5 (tantál-pentoxid) elméletileg ideális diffúziós-barrier összetételhez.  Továbbá az is megfigyelhető, hogy a Cu/TaO x határfelületnél megjelenik egy vékony réz-oxid réteg is. Hőkezeletlen Si/TaOx/Cu/W minta TEM felvétele

Si/TaO x (10nm)/Cu(25nm)/W(10nm) Hőkezeletlen Si/TaOx/Cu/W minta koncentráció profilja Hőkezeletlen és 500 C-on 1 óráig hőkezelt Si/TaOx/Cu/W minta Si, és TaOx profilja

Si/TaO x (10nm)/Cu(25nm)/W(10nm)  o C-ig stabil a rendszer  550 o C felett a szilícium elkezd diffundálni a TaO x rétegen keresztül, és szegregál a réz/volfrám határfelületnél.  550 o C felett a rétegrendszer gyors leromlása vehető észre a TaOx réteg kristályosodási folyamatának köszönhetően. A profil érdekessége, hogy a TaOx megjelenik a rézben.

Si/Ta(5nm)TaO x (5nm)/Cu(25nm)/W(10nm) ◦500 oC-ig nem történt változás a profilokban. ◦550 oC felett két szembetűnő változás fedezhető fel:  Az egyik, hogy a Ta-TaOx határfelület ellaposodik,  a szilícium atomok elindulnak a zárórétegen keresztül, és szegregálnak a Cu/TaO és W/Cu határfelületen is. ◦Ezzel egy időben a réz elkezd diffundálni a TaOx-Ta rétegekbe. ◦A folyamat során az tapasztalható, hogy a tiszta tantál réteg folyamatosan oxidálódik, ezzel új TaOx réteget létrehozva. 750 o C-on hőkezelt Si/Ta/TaOx/Cu/W minta SNMS profilja

Profilok illesztése, diffúziós együtthatók meghatározása 1.  A) Szemcsehatár diffúziós együttható meghatározása „Átbukkanási kísérletből”  B) Effektív diffúziós együttható meghatározása a „Centrál-gradiens” módszerrel

„Átbukkanási kísérlet”  Egy multirétegben diffundáló anyag egy másik, tőle távolabbi határfelületen történő első megjelenésének az észlelését nevezzük átbukkanási kísérletnek.  Az anyag megjelenésének első észlelése, jó lehetőséget biztosít szemcsehatár diffúziós együttható meghatározására.

Ta szemcsehatár diffúziós együttható  A fenti egyenlet alkalmazásával Ta rézbeli D szh értékre 320 o C-on 1 óra hőkezelés után D sz = m 2 /s-et kapunk,  ha „C” szemcsehatár kinetikát feltételezünk, mivel alacsony hőmérsékleten hőkezeltünk.  Ez az érték a Ta szemcsehatár diffúzióját mutatja meg a réz leggyorsabb diffúziós úthosszain keresztül.

Ta diffúziója a Cu-ban  Hőkezelés 320 o C-on 1, 3, 6 óráig

A Ta diffúziója Cu-ban  A Ta atomok gyorsan átdiffundálnak a Cu réteg leggyorsabb szemcsehatárain, az úgynevezett hármas-szemcsehatár találkozásokon (triple junctions) keresztül.  Majd akkumulálódnak a Cu/W határfelületen.  Az akkumulálódott atomok másodlagos diffúziós forrásként Ta rézbeli visszadiffúziót kezdeményeznek a lassabb diffúziós utakon keresztül, ezzel rézrétegbeli feltöltődést előidézve.

A Ta diffúziója Cu-ban  A folyamat megértésében a következő ábra nyújt segítséget. A rézrétegbeli különböző diffúziós utak szemléltetése a Si/Ta/Cu/W rendszerben

További megfigyelések Azt mondhatjuk, hogy mindkét időfüggés t 1/2 típusú időfüggést követ.

Profilok illesztése, diffúziós együtthatók meghatározása 2.  A ‘centrál-gradiens’ módszer: ◦A Ta/Cu határfelületi keveredéséből effektív kölcsönös szemcsehatár diffúziós együtthatók határozhatók meg az úgynevezett „centrál- gradiens” módszerrel. A módszer azért lényeges, mert az SNMS berendezésnek vannak olyan effektusai, ami a hőkezeletlen, sima határfelületeket is kissé össze mossa.

 Feltételek: ◦a koncentráció profiloknak legyen véges kezdeti eloszlása. ◦Elhanyagolható legyen a keveredés koncentráció függése. ◦A koncentráció profil erfc függvény szerint függjön a mélységtől. A‘centrál-gradiens’ módszer’

Effektív kölcsönös szemcsehatár diffúziós együtthatók Hőmérséklet Si/Ta/Cu/W (K) Hőkezelési idő (Óra) D cg Ta (m 2 /s) Hiba ± (m 2 /s) 47314,71E-243,15E ,31E-235,24E ,66E-221,87E ,33E-221,16E ,00E-222,63E-22

Ezen D cg értékek eltérése a D fa értéktől azzal magyarázható, hogy a különböző atomi transzportok eltérő diffúziós utakon (szemcsehatárokon) keresztül történnek. A Ta/Cu határfelületi keveredés és a Ta atomok átbukkanása a W/Cu határfelületre a leggyorsabb diffúziós utakon keresztül (triple junctions) megy végbe. Továbbá a hőkezelési idők növekedésével egyre lassabb szemcsehatárokon keresztül folyik a diffúzió. Ez a D cg hőkezelési idő függését is magyarázza 593 K- en. Hőmérséklet Si/Ta/Cu/W (K) Hőkezel ési idő (Óra) D cg Ta (m 2 /s) Hiba ± (m 2 /s) 59316,31E-235,24E ,98E-231,61E ,45E-231,23E-23

Eredmények B A centrál gradiens módszerből kapott D-k 1/T-beli ábrázolásából (Arrhenius diagram) 100 kJ/mol nagyságú aktivációs energiát kaptuk. Ez az érték megközelítőleg a fele a Cu térfogati öndiffúziós aktivációs energiájának alacsony hőmérsékleti tartományban: Q o =203,6 kJ/mol.

Ta szegregációs faktor meghatározása  A Cu öndiffúziós radiotracer-es kísérletekből 593 K-en vett értékek (D-k, Aktivációs energia) megfelelő felső korlát lehet számításainkban.  D= m 2 /s  A TEM felvétel Átlagos réz szemcseméret: 10 nm  Szemcsehatár szélesség: 0.5 nm  A szemcsehatár hányad 5%  A Ta behatolási mélysége: 0.5 nm 1 óra hőkezelés után  Feltételezzünk 100 ppm-et a Ta Cu-beli oldékonyságra (alacsony, nincs keveredés).  A Ta átlagkoncentrációja a rézrétegben 4%  A Ta szemcsehatár koncentrációja 80%  Kb adódik a „k” Ta szegregációs faktorra.

Összefoglalás 1  A Ta és ötvözetei jó diffúziós zárórétegnek bizonyultak a kísérletek során.  A Ta és TaO rétegek külön-külön történő alkalmazásánál, az irodalom által is jelzett Ta/TaO vegyes réteg bizonyult jobb diffúziós zárórétegnek, ez egy úgynevezett „öngyógyuló-záróréteg.

Összefoglalás 2  Gyors Ta transzport a Cu szemcsehatárain keresztül és akkumuláció a W/Cu határfelületen.  ‘Átbukkanási kísérlet’: D fa : m 2 /s 593 K-en  ’Centrál-Gradiens’ módszer effektív (Szh) diffúziós koeffeciensek K-en ◦D cg : – m 2 /s  Aktivációs energia: 100 kJ/mol  Ta szegregációs faktor a rézben : 8000

 Kollégáim: ◦Dr. Langer Gábor ◦Dr. Erdélyi Gábor ◦Dr. Daróczi Lajos ◦Dr. Vad Kálmán ◦Dr. Csik Attila ◦Dr.Tóth József ◦Prof. Dr. Beke Dezső  Kapcsolódó Publikációk: A. Lakatos et al. Investigations of failure mechanisms at Ta and TaO diffusion barriers by secondary neutral mass spectrometry Vacuum (2009) A.Lakatos et al: Investigations of diffusion kinetics in Si/Ta/Cu/W and Si/Co/Ta systems by Secondary Neutral Mass Spectrometry, Vacuum elfogadva