Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
“Európai szövetség a depresszió ellen” (European Alliance Against Depression, EAAD) Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkossági magatartás.
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Dr. Berzéky József április 15.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gyermekkori depresszió
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
szakmérnök hallgatók számára
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A évi demográfiai adatok értékelése
A Magyar Köztársaság kormánya
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
„Egészséges étel az egészséges életért”
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
Idősek az idősekért Győrben
A Tactus küldetése A Tactus a függőbetegek és -betegségek kezelésére szakosodott szervezet. Segítséget nyújtunk mindazoknak, akik alkohol-, drog- vagy.
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Előadás másolata:

Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában) visszatérő, gyakran krónikus folyamatként jellemezhetők. Nagyobb mértékben rontják az életminőséget, mint bármely más betegség, gyakran öngyilkossághoz vezetve. Csaknem 15%-a a súlyos depressziós tünetekben szenvedő betegeknek követ el öngyilkosságot. A magas öngyilkossági hajlamot gyakran az aluldiagnosztizált és alulkezelt depresszió jelének tekintik. Ezeket a tényeket figyelembe véve egy nemrég készült WHO tanulmány (Murray & Lopez, 2001) a depressziót jelöli meg, mint a listavezetőt azon okok közt, melyek miatt a fejlett országokban nő a betegségteher.

Felismerési és kezelési hiányosságok Annak ellenére, hogy a kezelés különböző módjai (pszichoterápia, antidepresszívumok) elérhetőek, a depressziós betegeknek csak mintegy 10%-a kapja meg az optimális kezelést. Az aluldiagnosztizáltság és alulkezeltség okai az elsődleges kezelési szint hiányosságaitól (pl. hiányos tudás a diagnózist és a kezelési módokat illetően, a rendellenesség komolyságának lebecsülése) az általános hozzáálláson keresztül (pl. „a depresszió nem is betegség”, vagy csak „személyes hiba”) magáig a depressziós betegig (pl. reménytelenség, energiahiány miatt a segítség nem keresése, megfelelési problémák) terjedhetnek.

WHO tanulmány “Globális betegség-teher”, Murray és Lopez, 2001

Öngyilkosság Az öngyilkosságok több mint 90%-a valamilyen pszichiátriai rendellenességhez kapcsolható, melyek közt a depresszió messze a legfontosabb. Az EU-ban évente több mint 45 ezren halnak meg öngyilkosság következtében. Minden órában több mint 5 férfi és nő követ el öngyilkosságot, míg az öngyilkossági kísérletek száma 8-szorosa a halálos kimenetelű A legtöbb országban az öngyilkosság kockázata az idős férfiak közt, míg az öngyilkossági kísérletek gyakorisága a fiatal nők közt a legnagyobb. Az öngyilkosságban meghaltaknak 40%-a járt orvosnál az öngyilkosságot megelőző 4 hétben.

WHO adat: „Európai öngyilkossági arányok“

Az EAAD projekt és céljai Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen elnevezésű project Európa különböző régióiban nemzeti programok (16 országban) indítását segíti elő a depressziós betegek kezelésének javításának érdekében. Egy olyan 4-szintű beavatkozási programot hirdet, amely a diagnózisban és a kezelésben fellelhető hiányosságok leküzdését segíti elő. A 4-szintű megközelítés alapelve a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” program tapasztalatain alapul.

4-szintű megközelítés az EAAD (Európai Szövetség a Depresszió Ellen) programban.

4-szintű megközelítés A beavatkozás az egészségügyi rendszer több szintjén történik, az együttes hatás elérése érdekében. Együttműködés a háziorvosokkal A háziorvosok számára oktató jellegű továbbképzéseket szervezünk. Videofilmet kapnak, amelyet a betegeiknek továbbíthatnak. Egy ún. „forró drót”-on keresztül a háziorvos konzultálhat egy specialistával a gyakorlatban előforduló konkrét esetekről. A háziorvosok képzése hozzájárulhat az öngyilkossági kísérletek számának csökkenéséhez. Nyilvános, közösségi kampány A lakosságot poszterekkel, rövidfilmekkel, információs brosúrákkal, tájékoztatókkal és egy internetes honlappal célozzuk meg. A cél, hogy információt adjunk a depresszió alapvető kezeléséről, valamint csökkentsük a betegségnek és az érintett betegeknek a stigmatizációját. Együttműködés az információk terjesztőivel A közösségekben élő, az információkat továbbadó személyeket (tanárok, lelkészek, rendőrök, szociális munkások és a médiumok alkalmazottai) tájékoztatjuk a depresszióról, és oktató jellegű előadások során képezzük tovább őket. Szolgáltatások az érintett betegeknek és hozzátartozóiknak Azokhoz a személyekhez, akik már megkíséreltek öngyilkosságot, „segély-kártyát” juttatunk el, mely garantálja, hogy öngyilkossági krízis esetén professzionális segítséget kapnak. Támogatjuk az önsegélyező csoportokat, speciális összejöveteleket rendezünk, hogy ezeket a csoportokat helyi szinten létrehozzuk.

Egy meggyőző referencia A közösségi alapú beavatkozás Nürnbergben egyértelműen csökkentette az öngyilkossági kísérletek számát és növelte a depressziós kezelések hatékonyságát. A gondos kiértékelés – figyelembe véve az alapadatokat és a kontroll régió adatait – mintegy 20%-os csökkenést mutatott. Ennek a gyakorlatnak és a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” keretében bevált anyagoknak az ötvözése más európai országok tapasztalataival egy hatékony és gazdaságos kezdeményezés a depresszió és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében.

Öngyilkossági kísérletek számának csökkenése Nürnbergben

Telefonos lakossági vizsgálat eredményei a szolnoki kistérségben Véletlenszerű minta kiválasztása a telefonkönyv alapján (50 fő) A válaszadók többsége közép (34%) ill. felsőfokú (43%) végzettséggel rendelkezett. Férfi-nő arány: 30-70% Átlagéletkor 48 év. A válaszadóknak közel a fele (49%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében van olyan személy, aki depresszióban szenved. A válaszadóknak kb. az egynegyede (23%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében előfordult már öngyilkosság.

A depresszió kialakulásának lehetséges okai

A depresszió tipikus tünetei

Mi legmegfelelőbb módja a depresszió kezelésének?

Vélemények

Lakosság és a segítők véleménye Aki már egyszer megkísérelt öngyilkosságot, az nagyobb valószínűséggel kísérli meg újból, mint aki még nem tett ilyet. 86-90% Az öngyilkosságot elkövető ember nem teljes mértékben halálraszánt. 84-81% Ritkán következik be öngyilkosság figyelmeztető jelek nélkül. 84-88% Aki öngyilkosságot követ el, az mentálisan beteg. 76-66% Az alkoholizmus és az öngyilkosság szorosan összefügg egymással. 66-69% Könnyű okot és indokot találni az öngyilkosságra. 58-35% Szívesen beszélgetnék öngyilkossági krízisben levő emberekkel, hogy segítsek rajtuk. 55-91%. Aki öngyilkosságot kísérel meg, csakis azért teszi, hogy manipuláljon másokat és felhívja magár a figyelmet. 45-28% Megfontolnám az öngyilkosságot, ha súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvednék. 44-46% Aki beszél az öngyilkosságról, ritkán követi el. 40-12% Ha valaki elszánta magát az öngyilkosságra, semmi nem tudja visszatartani. 30-13% Ha valaki öngyilkos akar lenni, az az ő dolga, és nem kell beleszólni. 12-6%