Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
Advertisements

2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
ladagab.uw.hu.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén - Az onkológus szempontjai
A depresszió korszerű kezelése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
D i n a m i k u s p a j z s m i r i g y
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Betegségközpontú innováció: Perjeta és Kadcyla
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Új terápiás lehetőségek a krónikus C vírus hepatitis kezelésében
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén „a sebész szempontjai”
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
ladagab.uw.hu.
Egy karcinoid tumoros beteg köhögő kálváriája
A hyperuricaemia kardiovaszkuláris kockázatértéke és kezelésének
TTP-HUS kezelése Dr. Soltész Pál DEOEC Belgyógyászati Intézet
A "gliptinek" helye a 2-es típusú diabetes kezelésében
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
VELCADE KEZELÉS MYELOMA MULTIPLEX-ben
Dinamikus májfunkciós próba diagnosztikus
Myeloproliferatív betegségek gondozási gyakorlata Ambuláns betegellátási lehetőségek elmélet és gyakorlat Dr Süveges Erzsébet.
Vass László dr., Horváth Ilona dr., Tubak Vilmos
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
A leszokás támogatás farmakoterápiája
A diákat készítette: Matthew Will
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Dr. Bárdi Edit DEOEC Gyermekklinika, Haematológiai-Onkológiai Osztály
Epeúti betegségek.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A szerotípus hatása az optimális kezelési stratégia felállítására myasthenia gravisban Pál Zsuzsanna, Boczán Judit, Bereznai Benjamin, Lovas Gábor, Csépány.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
Az amiodaron endokrin mellékhatásai
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
III/1. dia Osteoarthritis(arthrosis). III/2. dia Osteoarthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
Invaziv vizsgálatok. 17,5 millió ember halálát okozta ben (1/3 a világ összhalálozásának) 20 millió túlélő maradvány tünetekkel 5 millió önellátásban.
Hyperandrogén nők fogamzásgátlási lehetőségei
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
A RITUXIMAB-FLUDARABINE-CYCLOPHOSPHAMIDE (RFC) KEZELÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK KRÓNIKUS LYMPHOID LEUKAEMIÁS (CLL) BETEGEINKBEN FACTORS PREDICTING.
MYELOMÁS BETEGEK VÁRAKOZÁSA A DIAGNÓZISIG MA MAGYARORSZÁGON Varga Gergely 1, Farkas Péter 1, Mikala Gábor 2, Masszi Tamás 1,2 1 Semmelweis Egyetem III.
A Fabry terápia fejlődése
Hypothyreosis. Thyroiditisek.
A gyermekkori leukaemia therápiája
Előadás másolata:

Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben

Imatinib azaz Glivec A gyógyszert Ph+ chronikus myeloid (granulocytás) leukémiában és gastrointestinalis stromális CD117+ tumorok esetében adhatjuk. A Rókus Kh. Hematologiai részlegén az elmúlt évben beállított imatinib terápiák során észlelteket 2 eseten keresztül szeretném bemutatni.

STI571= IMATINIB A Ph+ = bcr-abl /t(9,22)/ fúziós génként meghatározott eltérés - a nagyobb tirozinkináz aktivitáson keresztül alakítja ki a malignus transzformációt - a bcr-abl onkoproteinen keresztül. ENNEK A FOKOZOTT ENZIM- AKTIVITÁSNAK A GÁTLÁSÁRA ALKALMAS AZ IMATINIB

Mi várható el a kezeléstől? (VE) 54 éves betegünk frissen diagnosztizált eset - sejtredukciós kezelésként 2 hetes Litalir terápiában részesült: fvs 26 14 G/l tct 960 580 G/l csökkent. Majd megérkezett az imatinib, ezt beállítva jelenleg 5. hónapja a qualitatív vkben a periférián blast 5% alatti fvs 6-8 G/l tct 380-420 G/l közötti

Mi várható el a kezeléstől? (VE) 54 é betegünk egyébként nem anaemisálódik, terhelhetősége, erőnléte visszatért, életmódja a korábbinak megfelelő. Egyetlen gond a már kezelt pánikbetegségének súlyosbodása.

Imatinib resistencia esete (NS) 54 éves betegünknél 2002-ben került felismerésre a betegség. Több éves Litalir illetve IF-Litalir kezelés után, általános állapotromlás, fogyás, verejtékezés panaszai miatt és az ismételten major bcr-abl translocatios cytogenetikai lelet alapján került az imatinibbel kezelendő csoportba. 2 hónap múlva az fvs és tct száma emelkedni kezdett.

Imatinib resistencia esete A beteg compliance a gyógyszer-injectio alkalmazás ideje alatt megfelelő volt, a csak gyógyszeres kezelés alatt is ezt vártuk A gyógyszerért és az előírt vizsgálatokra időben jelentkezett. Ennek ismeretében kerestük az imatinib kezelés elégtelenségének okát.

Imatinib resistencia esete Ismételt cytogenetikai vizsgálatot indítottunk – a resistentia lehetőségének jelzésével. Leletei ekkor: fvs 18,6, tct 848 G/l, acceleratio nem mutatkozott a csv-ben ill.periferián A beteget ex juv. a korábbi terápiára állítottuk vissza, amely mellett parameterei a normális tartomány felső határán voltak.

Imatinib resistencia esete Az ismételt vizsgálatok major translocatiot igazoltak, a törés azonban „nem a tipusos helyen következett be”. A pontos tipizálás PCR technikát igényelne, eredmény nem áll rendelkezésünkre.

Imatinib resistencia kezelése IF előkezelt, nem kellően reagáló vagy intoleráns eseteket imatinibbel kezelve az irodalomban van ajánlás a magasabb – 600-800 mg/die – dózisra, mely kellő eredményre (CR,PR) vezet (Jorge Cortes et all.Blood)-de csak adott pontmutáció okozta resistentia eseteiben (J.Goldman-Current Op.in H.2005)

Imatinib resistencia kezelése -kellő mennyiségű gyógyszer hiányában és a haematológiai parameterekben észlelt progresszio miatt éppen nem választhattuk ezt. A beteget Litalir és IF kezelésre visszaállítva azonban kellő regressziót értünk el ismét.

Imatinib resistencia lehetőségek T315 I – P loop avagy ATP kötő és egyben imatinib kötőhely mutáció- abszolút rezisztenciát okoz 255-ös locus pontmutáció is a P loophoz tarozik (E 255 K) Myelodysplastikus /egyéb clonalitások: 8-as triszómia, 5,7 kr. eltérések M351T- activációs kacson észlelt mutáció. Emelt imatinibbel kezelhető

Imatinib resistencia lehetőségek A resistentia lehet elsődleges a betegben, amit egyelőre csak a terápiára 3-6 hónapon belül adott válasz elégtelenségével mérhetünk le. És kialakulhat a kezelés folyamán is, melyet relapsus képében, esetleg a 12 hónapon belül elért CCR, MCR eredmény elvesztésével detektálunk.

A jövő…. A fenti, egyre pontosabb enzimtérképek, mutáció ismeretek és a tervezhető gyógyszerhatások ismeretében már létezik egy új, a T315I resistens mutációban ható molekula. Már vannak ezzel illetve STI121, AMN107 szerekkel történő kombinált kezelések is.

Összefoglalásként A frissen diagnosztizált esetekben az irodalom szerint is hatékonyabban kezelhetünk imatinibbel, betegünk is ennek megfelelő eredményt mutat. Az előkezelések resistentiát indukálhatnak – második esetünk valószínűleg ide sorolhatóan nem reagált kellően

IRODALOM Molnár L Losonczi H-Új lehetősége a krónikus myeloid leukemia kezelésében : specifikus tirozinkináz inhibitor OH 2002 O’Brien SG, Guilhot F.Larson RA et al. Imatinib compared with interferon and low-dose cytarabine for diagnosed chronic-phase chronic myeloid leukaemia: NewEngland J.of Med. 2003 Jenei V,Jakus J: Az EGF receptor-függő e3B1/Abi-1 fehérje lehetséges tumorszupresszor szerepe rosszindulatú daganatos betegségekben OH 2005-146 Molnár L.Nagy A,Dávid M,Szomor Á, Méhes G, Kovács G, Losonczy H: Imatinib kezelési eredmények krónikus myeloid leukaemia késői fázisában, interferon kezelés után. OH 2004. Udvardy M Krónikus myeloid leukemia OH 2005. J.Goldman Monitoring minimal residual disease in BCR-ABL positive chronic myeloid leukemia in the imatinib era Curent Opinion in Hematology 2005 Michael J Mauro, Michael WN Deininger.Chronic myeloid leukemia in 2006: a perspectíve

Köszönöm a figyelmet !