Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Arccal a parlagfű ellen
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá
Nemzeti cselekvési terv
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
VI. Növényorvos Nap november 9.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
A parlagfű elleni védekezés új stratégiája Reális cél a pollen-koncentráció drasztikus csökkentése (30 db/m 3 ) Reisinger Péter és Kőmíves Tamás Nemzeti-Nemzetközi.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
A burgonya.
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
Fás szárú energiaültetvények gyomirtási lehetőségei
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Megújuló energiaforrások
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Operációs Rendszerek II.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Befektetési döntések Bevezetés
Megújuló energiaforrások
Szemantikus keresők.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara AGROMASHEXPO, 2012.
GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI
Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja
A kártevők előrejelzését szolgáló új megfigyelési eszköz
2012. évi növényi károsítók idei teendők
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
A parlagfű elleni védekezés új stratégiája Reális cél a pollenkoncentráció drasztikus csökkentése (30 db/m 3 ) Dr. Reisinger Péter, egyetemi tanár Budapest,
Online értékesítési modellek
Légnyomás, szél, időjárási frontok
A kétszikűek II..
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Nyíregyháza, április 02. A kapcsolatok hálójában.
Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Aktuális növényvédelmi teendők
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Debrecen szeptember 17. Hogyan kerüljük el a nemfizetés kockázatát? Piac & Profit.
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
Agrár Szakmai Nap 2015.november AGROFERT csoport műtrágya termékei Nitrogen műtrágyák MAS UREA DAM AMMONIUM-SULPHATE NPK COMPLEX FOLIAR FERTILIZERS.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
A növényvédelmi törvény és aktualitásai. Az alapelvek A földhasználó, a termelő köteles növényvédelmi tevékenységet végezni (kártevők, kórokozók, gyomnövények)
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Mire érdemes odafigyelni a növényváltás idején a zöldséghajtatásban
egyszikűek és kétszikűek
Előadás másolata:

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen

A kockázat lehetőség veszélyhelyzet kialakulására. A veszély konkrét helyzet. Kockázat – parlagfű gyommagkészlet Veszély – parlagfű borítottság Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

KÉNYSZERPÁLYA Virágzás közeli állapotban lévő, masszív parlagfű borítottság a táblában, olyan fejlettségű kultúrnövény mellett, melyben a mechanikus védekezés lehetősége kizárt, a vegyszeres védekezés lehetőségei pedig korlátozottak és/vagy drágák. Mi a veszélyhelyzet

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Ha végig gondoljuk kockázatainkat, még a veszélyhelyzet kialakulása előtt, tágabb a mozgásterünk és legtöbbször alacsonyabbak a ráfordításaink. Ha ezt nem tesszük meg, kényszerhelyzetbe juttathatjuk saját magunkat. Beszűkülnek a védekezés lehetőségei és legtöbbször magasabbak a ráfordítások.

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara A parlagfű biológiája

Gyommagkészlet Időjárási tényezők Befolyásolható Nem befolyásolható Cél a gyommagkészlet csökkentése. Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Mi dönti el, hogy lesz-e parlagfű veszélyhelyzet?

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése:  Lehetőség szerint akkor védekezzünk, amikor ez olcsón és hatékonyan megoldható.  Cél, hogy nagy tömegben, lehetőleg egyszerre kikeljen a parlagfű olyan időszakban, amikor nincs kultúrnövény a táblában.

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése: Optimális megoldás: védekezés egyszikű kultúrában Következő védekezési szint: védekezés parlagfűvel nem rokon kétszikű kultúrában Legrosszabb választás: védekezés parlagfűvel rokon kétszikű kultúrában

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése: Példa: védekezés gabonatarlón esőt követően egyszerre jelenik meg a parlagfű olcsó és hatékony védekezés, erős gyérítő hatás

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése: Ha nem illeszthető be gabona a vetésforgóba, kukoricában lehet eredményesen védekezni TARTAMHATÁSSAL BÍRÓ GYOMIRTÓ SZEREK!!!!!

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése: Célszerű kerülni a kétszikű kultúrát. Ha ez nem megoldható, akkor olyan kétszikű növényállományban lehet eredményesen védekezni, amely a parlagfűvel nem rokon faj. SZÓJA, CUKORRÉPA, BURGONYA

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Gyommagkészlet csökkentése: Erősen fertőzött területen érdemes kerülni a parlagfűvel rokon kultúrnövényt (pl. napraforgó). Ha ez mégsem megoldható, speciális hibridek alkalmazása indokolt (pl. pulsar rezisztens). Előveteményben csökkentsük a gyommagkészletet!

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Amire mindig érdemes figyelni: erősen fertőzött területről csak a gépek tisztítása után menjünk át másik táblába

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Amire mindig érdemes figyelni: Házikertekben • Tiszta gyommag mentes vetőmag • Madáreleség – madáretetők környéke • Talajjavításra szánt idegen területről származó föld • Komposzt föld • Talajtakarás • Tárolt földkupacok fóliás takarása • Kaszálási időpont jó megválasztása • Gyomlálás előnyben részesítése a kapálással szemben