1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
Depóniagáz, mint üzemanyag
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és (levegő)környezet
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
A Föld energiagazdasága
Üvegházhatás, klímaváltozás
Energiatermelés külső költségei
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Légszennyezőanyag kibocsátás
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Klíma és energia: tények, kételyek és kilátások
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energia és (levegő)környezet
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Decentralizált energiaellátás
Energiatermelés és környezet
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Energetikai gazdaságtan
Az éhezés.
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Energiaforrások.
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések

2/10 Az energetika környezetszennyező Igaz: Számos szennyezőanyag esetén az energiaipar a legnagyobb kibocsátó. DE: •Az energetika nemesített energiahordozókat állít elő •A nemesített energiahordozók környezetszennyezés nélkül használhatók fel •Hogy elégítenénk ki az igényeket energiaátalakítás nélkül? •Az igényeinkből engednénk? Visszafejlődés? © Gács Iván (BME)

3/10 © Gács Iván (BME) Az energetika környezetszennyező További szempontok •Az igényeket a fogyasztó szabja meg •Az előállítás távol kerül a fogyasztóktól •Az előállítás nagy berendezésekben történik, ahol jobb technológia (pl. leválasztás) valósítható meg •A leválasztási eljárások nagy részét az energiaipar dolgozta ki (pernyeleválasztás, kéntelenítők, NO x leválasztás, CO 2 leválasztás) •Szennyezés-mentes vagy csekély szennyezésű forrásokat tesz hozzáférhetővé (pl. nukleáris és vízenergia)

4/10 © Gács Iván (BME) Az a legolcsóbb energia, amit nem fogyasztunk el Vagyis: •Ne fűtsünk (a betegség ingyen van?) •Ne dolgozzunk (ki termel értéket?) •Ne utazzunk (miért is utazunk?) •Ne terjesszünk elektronikusan hülyeségeket (no, ez tényleg haszon) •Akkor mi a megtakarítás? Igazság: az előnyös a célok elérése kevesebb energia felhasználásával (jobb energetikai technológiák a felhasználásban)

5/10 © Gács Iván (BME) A klímaváltozás az energia- felhasználás következménye +5% Gt/év ppm +42% Antropogén növekmény

6/10 © Gács Iván (BME) A klímaváltozás az energiafelhasználás következménye Esőerdők területének csökkenése

7/10 És ez?  Az ábra alapján a XX. sz. kibocsátása: 270 Gt CO 2 = 74 Gt C (vannak 10…20%-kal magasabb becslések is)  NASA felmérés szerint az esőerdők tárolt karbontartalma 247 Gt (2010 körüli időszak)  A XX. században az esőerdők fele eltűnt, azaz legalább 247 Gt karbon szabadult fel. Ez 3,5-szer annyi, mint a kibocsátás!! antropogén CO 2 kibocsátás, Mt/év © Gács Iván (BME)

8/10 © Gács Iván (BME) Bio-üzemanyag nem termel CO 2 -t •Mennyi CO 2 kibocsátás tartozik a –termesztéshez? –betakarításhoz? –feldolgozáshoz? •Egyébként is megtermelt terményt használunk? (élelmiszerhiány nem lesz?) •Mennyi természetes növényzetet irtunk ki a nyersanyag előállításhoz? (pl. őserdők)

9/10 © Gács Iván (BME) A nukleáris energia veszélyes •Láttunk reális kockázati (foglalkozási és népességi) összehasonlítást más technológiákkal? •szénbányászat •olajkitermelés és szállítás (tengeri fúrótornyok, Exxon Valdez) •vegyipar (Bhopal) •közlekedés •Nem megoldott a hulladék-elhelyezés? •időtáv (100 évek, 1000 évek, millió évek?) •mennyiségek (t/év, 100 t/év, millió t/év?)

10/ © Gács Iván (BME) Csak a csúcsa látszott! V É G E