A referencia intézmények szolgáltatói szerepe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
A hálózattá alakulás útján
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
TÁMOP nyitó szakmai konferencia A pályázat rövid bemutatása BRAVIA TEREM, NOVEMBER 30. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /1.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A referencia intézmények szerepe a TÁMOP intézmények tanulószervezetté válásának folyamatában Csizmazia Sándorné szakmai vezető Harkány, nov.13.
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
„Együtt eredményesen” A SMÖ Duráczky EGYMI és Nevelési Tanácsadó szolgáltatásai
„Együtt eredményesen” A SMÖ Duráczky EGYMI és Nevelési Tanácsadó szolgáltatásai
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A referencia-intézmény fogalma, a közoktatásban elfoglalt szerepe
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus szakvizsga
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Speciális képzést nyújtó oktatási intézmények tapasztalatai a pályaválasztás terén Somogy Megyei Önkormányzat Duráczky József Egységes Gyógypedagógiai.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Az SNI gyermekek integrációját támogató intézményi háttér és átalakulási folyamat A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete XXXII. Országos Szakmai Konferenciáján.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.

TÁMOP /2 – Nyitórendezvény. A Liget Úti Általános Iskola, Előkészítő, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI felkészülése a.
Integráló iskolák a közoktatásban
2012.május 15. „ Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, Ha levesszük a szemünket a célról..” TÁMOP / Új Magyarország.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
„ Karöltve” Integrációs közoktatási referencia Intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP /
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
„Bölcs ember nem csak gondolkodik a cselekvésről, hanem cselekszik is
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
Jó gyakorlatok a közoktatás területén
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A-11/2. A pályázati célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében, oktatásában részt vevő intézmények (speciális és többségi)
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Ismerj meg! Fogadj el! Érzékenyítő team tagjai: Gyurina Éva Hegedűsné Somogyi Beáta Nagyné Tóth Ibolya TÁMOP
„Együtt, eredményesen”
Műtét előtt- műtét után
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

A referencia intézmények szolgáltatói szerepe Gyurina Éva SMÖ Duráczky EGYMI és Nevelési Tanácsadó Kaposvár

Referencia intézménnyé válni nem egy pályázati lehetőség kihasználása, hanem hosszú fejlődési, fejlesztési folyamat eredménye.

Ami nélkül nem megy… Elkötelezett vezetés és nevelőtestület Támogató fenntartó Minőségi munka Innovációk Folyamatos szervezetfejlesztés Pályázati lehetőségek feltárása Átlátható, kiszámítható finanszírozás !?

Út a referencia intézménnyé válás felé... I. Úton, útfélen.. Demográfiai csökkenés, integráció terjedése  a.) gyermeklétszám csökkenése a óvodákban és iskolákban b.) létszámcsökkenés a testi-, érzékszervi és értelmi fogyatékos gyermekeket oktató-nevelő intézményekben

„ A lét a tét ” Kiút keresése + szülői érdekérvényesítés Többségi intézmények: SNI gyermekek, tanulók együttnevelése a többségi intézményekben Gyógypedagógiai intézmények: új feladatok felvállalása, szolgáltatások bővítése SNI tanulók integrált nevelésének-oktatásának speciális pedagógiai megsegítése

Út a referencia intézménnyé válás felé II. Törvényi háttér meghatározza pl.: A sajátos nevelési igényű gyermek fogalmát és a kötelezően biztosítandó ellátást Az integráció feltételeit A szakszolgálati feladatokat, szakmai szolgáltatásokat Az utazótanárok feladatait …stb.

Önmeghatározás Nevelőtestületen és a TÁMOP 3.1.6 pályázat menedzsmentjén belül is szakmai vita: Mi az EGYMI??? A Ktv. meghatározza a fogalmát + az ellátandó feladatokat, de az értelmezés eltérő. Egységes álláspont kialakítása: az intézmény egésze az EGYMI! Új név: SMÖ Duráczky EGYMI és Nevelési Tanácsadó

113 év dióhéjban Intézményi feladatok, innovációk I. Hallássérült gyermekek óvodai nevelése, iskolai oktatása a Dél- Dunántúlon Halmozottan fogyatékos hallássérült gyermekek óvodai-, iskolai nevelése-oktatása A korai gondozás-fejlesztés, gyógypedagógiai tanácsadás Konduktor alkalmazása, mozgássérült gyermekek ellátása Audiológiai állomás létrehozása Hallássérült tanulók az általános iskolában „kéttanáros modell” (már a ’90-es évek második felében!) Logopédiai ellátás megszervezése Kaposváron és a környező településeken Integrált hallássérült gyermekek, tanulók utazótanári segítése Dél- Dunántúlon Látássérült gyermekek ambuláns és utazótanári gondozása Somogy megyében

Intézményi feladatok, innovációk II. Logopédiai óvodai csoport/ok indítása Logopédiai iskolai osztályok az 1. és 2. évfolyamokon.. …majd a 3. és 4. évfolyamokon is Közreműködés a kistérségi logopédiai ellátásban Bővülő szakszolgálati feladatok és szolgáltatások Logopédiai iskola felső tagozat indítása Pályázati lehetőségek először a szakszolgálatoknál, majd.. ..intézményi szinten Partnerségben a szülőkkel Partnerségben a befogadó intézmények pedagógusaival – tudásmegosztás Intézmények közötti szakmai munkaközösségek, műhelyek 2009/10 és 2010/11: TÁMOP, TIOP, FSZK, TEMPUS KA , KÖZOKA pályázatok írása, megvalósítása

Fontosabb innovációk Tananyag adaptációk (fizika, biológia, anyanyelv) E-tananyag fejlesztések „Beszédmester” szoftver Tankönyvírás hallássérült gyermekek számára Komplex gyakorlóanyag hanghibákra (óvoda) Dél-dunántúli Halláscentrum létrehozása a Kaposi Mór Oktató Kórházzal Szülőklub Fecsketábor Intenzív felkészítés bentlakással

Referencia Intézmények a mindennapokban Szemléletük, szakmai munkájuk, pedagógiai kultúrájuk, eszközrendszerük példaértékű Nyitott intézmények,működésük tanulmányozható, mely komplex módon vagy elemeiben átvehető (hospitálás, adaptív tanulás) Több „Jó gyakorlattal” rendelkeznek, melyeket képesek megosztani az érdeklődőkkel Részt vesznek szakmai műhelyek szervezésében, működtetésében A csatlakozó intézmények munkáját hiteles példákkal, ha szükséges egyéni támogatási formákkal segítik

Mert kell egy csapat… Antalné Peti Zsuzsanna Nagyné Tóth Ibolya Nagyné Heidenwolf Erzsébet Minnics Antal Szabó János Valamint a nevelőtestület tagjai.

Intézményünk és innovációink képekben

Megújúlt óvodánk átadása

Tanuszodánk

Egységes szakszolgálatunk munkája

Audiológiai állomásunk

Nyitott intézmény

Innovációink

„Anyanyelvecske” tankönyvcsalád

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!