Gadó János, KFKI Atomenergia Kutató Intézet Az atomenergetikai kutatások eredményei és jövője.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Az atomenergia alkalmazásával összefüggő további fontos kérdések Energia Klub december.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Atomreaktorok anyagai Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, 2009/2010. II. félév Dr. Trampus Péter egyetemi tanár ATOMREAKTOROK.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A teljesítménynövelés előkészítése, megvalósítása a paksi atomerőmű 1-4. blokkján Szőke Larisza Pa Zrt.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az Atomenergia.
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Súlyos üzemzavar Pakson
Kaprielian Viken Márk Vincze István
Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladékok elhelyezésének távlatai
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
Az atomenergia.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
A Termohidraulikai Laboratórium kutatásai
Az ARL tevékenységének bemutatása
Számítástechnika a KFKI AEKI-ben
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
A hatósági munka szakmai területei, szakember igények és lehetőségek
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Roncsolásmentes vizsgálat az atomerőmű életciklusa különböző szakaszaiban Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 7. AGY, Kecskemét,
HAZAI JOGSZABÁLYI HÁTTÉR ÉS ATOMERŐMŰ ENGEDÉLYEZÉS ÖRDÖGH MIKLÓS SOM SYSTEM KFT. TÁVLATOK AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN ETE KONFERENCIA, PÉCS, NOVEMBER.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A Paksi Atomerőmű múltja, jelene és jövője Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. 8. Energiapolitikai Fórum Budapest, 2007.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Süli János vezérigazgató-helyettes „A Közép-Duna térség gazdaságfejlesztési lehetőségei” Dunaújváros, A Paksi Atomerőmű Zrt. fenntartásához.
Az AGNES projekt: a paksi biztonság értékelése Gadó János október 29. Nagy Számítástechnikai Műhelyek MTA Atomenergia Kutató.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
TÁRSADALMI HATÁSOK.
MTA KFKI
A NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. részvétele a
Az MTA Atomki részvétele a Nemzeti Nukleáris Kutatási Programban
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Nemzetközi magánjog II.
„Az atomerőmű jövőképe és stratégiája”
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Gadó János, KFKI Atomenergia Kutató Intézet Az atomenergetikai kutatások eredményei és jövője

Tartalom A kutatások első fázisának eredményei A második fázis eredményei és problémái Lesz-e harmadik fázis? Generation IV?

A kutatások első fázisa (a kezdetektől a 4. blokk üzembe helyezéséig) Alapvetően diszciplináris kutatások reaktorfizika, termohidraulika, sugárvédelem, reaktorkémia, … nemzetközileg elismert magas színvonalú kutatási eredmények intézményi háttér, szakembergárda létrejötte Alkalmazások Pakson A VVER-440 erőművek gyengeségeinek felismerése és azok kiküszöbölése – teljesléptékű tréningszimulátor – VERONA zónamonitorozó rendszer – a konténment tömörségvizsgála – a reaktortartály sugárkárosodásának monitorozása – a környezetellenőrző rendszer

A kutatások első fázisa - 2 Hasznosítás a VVER-1000 fejlesztésében – a ZR-6 program egésze – az NVH/PMK mérések első szakasza Másutt konstruált erőműtípus alapkérdésein dolgoztak magyar kutatók, jelentős hazai támogatással.

A kutatások második fázisa (a rendszerváltozástól napjainkig) A váltás körülményei – a szovjet/orosz intézmények rendelkezésre állásának problémái – a szovjet tervezésű reaktorokkal szembeni kritika felerősödése – a VVER-1000 tervek összeomlása, erős hazai kritika – konkrét paksi problémák, hiányzó válaszok a biztonság miértjeire Reakció: drasztikus fordulat a biztonsági kérdések irányába AGNES projekt – magyar válasz Paks problémáira – nemzetközileg elfogadott válaszok – rendszertechnika, determinisztikus és valószínűségi elemzések szinergiája – a hazai szakembergárda összeforrása

A kutatások második fázisa - 2 Diszciplináris kutatások – a korábbiak folytatása, integrálódás az EU és OECD keretekbe – fűtőelemviselkedési kutatások (CODEX) – súlyos baleseti kutatások Nemzetközi sikerek, de: az irányokat a paksi biztonsági kérdések szabták meg Részvétel az üzemzavar következményeinek felszámolásában - a diszciplináris tudás nélkülözhetetlen

A kutatások második fázisa - 3 Részvétel a PAE biztonságának fokozásában – a biztonságnövelési program egyes elemei – a reaktorvédelmi rendszer rekonstrukciója – a környezetellenőrző rendszer rekonstrukciója – a buborékoltató kondenzátor terv szerinti hatékonyságának ellenőrzése – a 2. szintű PSA kidolgozása – a VBJ elkészítése – a teljesítménynövelés előkészítése – az újtípusú fűtőelemek bevezetése – az öregedés kezelése – az üzemidő-hosszabbítás előkészítése Az ország Európai Unióhoz való csatlakozása során a Paksi Atomerőmű biztonsága nem vált érdemi kérdéssé.

Lesz-e harmadik fázis? A közeljövőt a paksi kérdések dominálják – a VBJ éves aktualizálása, az NBI kritikája, új NBSZ - mindez egyszerre – a VBJ mint az üzemidő-hosszabbítás dokumentáris alapja – az 1. sz. akna helyreállítása – a 2. blokk újraindítása – teljesítménynövelés megkezdése a 3. és 4. blokkon – újtípusú fűtőelemek behozatalának engedélyeztetése – öregedéskezelés megvalósítása Rengeteg fontos feladat, de egy sem vonzó a fiataloknak - más célokat is ki kell tűzni. Kompetens szakemberekre a következő évtizedekben is szükség lesz - a nukleáris opciót minimum „nyitva kell hagyni” Magyarország és az EU számára.

Lesz-e harmadik fázis? GEN-IV? GENERATION-IV - a projekt „jogi” része – USA kezdeményezés, de kezdettől fogva nemzetközi erőfeszítés tárgya – GIF: többek között Franciaország, Nagy-Britannia és újabban az EU – EU részvétel: lehetőség a mi bekapcsolódásunkra is, ha annak hazai intézményi háttere biztosított – GEN-IV nem finanszíroz semmit, de mindenki beviheti a saját eredményeit, tehát hazai finanszírozás szükséges – Már ma sincs nemzetközi együttműküdés GEN-IV irányú célok nélkül – Az EU 7. Keretprogramjának „nuclear fission” részét a GEN-IV célok fogják meghatározni

Lesz-e harmadik fázis? GEN-IV? GENERATION-IV - a projekt szakmai része A tanulmányozásra kiválasztott perspektivikus reaktortípusok: - magashőmérsékletű gázhűtéses termikus reaktor - szuperkritikus hőmérsékleten működő vízhűtéses termikus reaktor - nátriumhűtéses gyorsrektor - gázhűtéses gyorsreaktor - ólom-bizmut hűtéses gyorsreaktor - olvadéksó hűtéses reaktor. Az EU, mint a projekt részvevője, az első négy típus iránt jelentett be érdeklődést. Alapvetően fontos az újtípusú üzemanyagciklusok kialakítása – a radioaktív anyagok jobb visszatartása balesetkor – az üzemanyagciklus zárása – a fegyverkészítés megnehezítése.

Lesz-e harmadik fázis? GEN-IV? Vigyázó szemünket Párizsra vessük! A francia nukleáris szakma számára a GEN-IV és az új üzemanyagciklusok fejlesztése alapvetően fontos, mert csak így tud a francia nukleáris ipar megfelelni a francia törvényi előírásoknak. A német szakmai összeomlás, a BNFL eltűnése után a CEA dominálni fogja (dominálja) az európai nukleáris kutatási tevékenységeket. A francia jellegzetességek: karteziánus gondolkodás + nagyon ambiciózus célok + változó sikerű megvalósítás Egységes „Nuclear Fission Technology Platform”: a diszciplinák tudásbázisának mélységi fejlesztése (pl. mikroszkópikus anyagtudománytól a törésmechanikáig, reaktorfizika és korszerű termohidraulika összekapcsolása) + a szoftver-bázis egységesítése A 2007-ben kezdődő 7. Keretprogram „nuclear fission” részének a tartalmát a franciák fogják meghatározni, a GEN-IV érdekeik alapján.

Lesz-e harmadik fázis? GEN-IV? A magyar részvétel Kevés területen nagy erőket, esetleg kísérleti berendezést kellene bevetnünk. AEKI - VEIKI - BME NTI együttműködést erősíteni kellene. Meg kell találni a részvétel intézményi és financiális alapjait. A fiatal kutatókat ezekre a témákra kell ráállítani és külföldre küldeni, stb. A GEN-IV projekt figyelmen kívül hagyása középtávon, néhány éven belül a magyar nukleáris kutatási háttér elsorvadásához vezetne. A hazai atomenergetikai kutatások harmadik fázisának középpontjába a paksi igények meghatározó szerepén túlmenően a GEN-IV projektben való részvételünket kellene állítani.

Összefoglalás A hazai atomenergetikai kutatás-fejlesztés elégedett lehet a kutatások első és második fázisában elért eredményeivel. Küszöbön áll a harmadik fázis, amelyet a paksi igények kielégítésén túlmenően az atomerőművek negyedik generációjának kifejlesztését célzó nemzetközi erőfeszítésekben való részvételnek kellene dominálnia. Így lehet a szakmai kompetencia tartós fenntartásáról gondoskodni.