Az ELDORADO és a jövő nemzeti könyvtára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
„A digitális felvilágosodás felé”
Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
Az ELDORADO könyvtáraknak szánt szolgáltatásai
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Az ELDORADO-projekt szerzői jogi aspektusai
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Műszaki tudományok az interneten
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO – az országos könyvtári szolgáltatások megújuló rendszere NETWORKSHOP Pécs, április ELDORADO.
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató ELDORADO - egy intelligens rendszer a kreativitás szolgálatában Magyar Könyvtárosok Egyesülete 46. Vándorgyűlése.
ELDORADO – kegyelmi állapot
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje NETWORKSHOP 2015 Konferencia Eszterházy.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
A digitálisan született tartalmak megőrzése
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Az ELDORADO és a jövő nemzeti könyvtára

a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása Célok elektronikus formában hozzáférést biztosítani a könyvtárak állományaiban lévő dokumentumokhoz függetlenül azok szerzői jogi és digitalizáltsági státuszától a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása az esélyegyenlőség növelése az információhoz való hozzájutás terén (távoli hozzáférés biztosítása) a kereskedelmi forgalomban nem kapható (nyomtatott) kiadványok elektronikus formában történő „újrakiadása” = Kereskedelmi forgalomban nem kapható, elektronikus formában újra kiadott könyvek nyilvántartása

jogvédett tartalmakat Mit? közkincseket (általában, szöveges dokumentumok esetén 70 évnél régebben elhunyt szerzők műveit) jogvédett tartalmakat kereskedelmi forgalomban nem kapható (out-of-commerce) műveket kereskedelmi forgalomban kapható (in-commerce) műveket árva műveket

Közkincsek szolgáltatása – ELDORADO-elvek I. Adatok újrafelhasználása Europeana – 2012 szeptemberétől: CC0 Public Domain Dedication (20 millió rekord) Rendelettervezet az országos múzeum, az országos szakmúzeum, a nemzeti könyvtár, az országos szakkönyvtár és az állami egyetem könyvtárának kiemelt feladatairól: 7. § (1) A nemzeti könyvtár kiemelt feladata keretében … b) lehetővé teszi a nemzeti bibliográfiai leírások díjmentes felhasználását a könyvtárak számára AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003/98/EK IRÁNYELVE (2003. november 17.) a közszféra információinak további felhasználásáról Közkincs-kalkulátor http://data.bnf.fr/ a BnF katalógusai (besorolási állományok, bibliográfiai leírások, Gallica), Wikipedia stb. CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) A szerző a közkincsek körébe utalja művét, lemondva minden, a műhöz fűződő jogáról (beleértve a szomszédos jogokat) . A mű szabadon, a szerző engedélye nélkül másolható, változtatható, terjeszthető és előadható, akár kereskedelmi célból is. FORRÁS FORRÁS

NINCSEN JOG FENNTARTVA Creative Commons MINDEN JOG FENNTARTVA NÉHÁNY JOG FENNTARTVA NINCSEN JOG FENNTARTVA Aaron Hillel Swartz (Chicago, 1986. november 8. – New York, 2013. január 11.) amerikai programozó, szerző, politikai- és internetaktivista. Swartz részt vett az RSS eszköz kidolgozásában,[1] a Creative Commons[2] a web.py[3] és a Reddit média honlap létrehozásában. 2011. január 6-án Swartzot letartóztatta az MIT rendőrsége, mivel betöréssel vádolták az online JSTOR adatbázisból tudományos cikkek rendszeres letöltése miatt. A szövetségi ügyészek által felhozott vádak összesen maximum egy millió dollár pénzbüntetést és 35 évnyi börtönt vonhattak maguk után. 2013. január 11-én, két évvel a letartóztatása után Swartzot holtan találták a brooklyni lakásában, ahol felakasztotta magát.

Közkincsek szolgáltatása – ELDORADO-elvek II. „A közkincs intézményének köszönhetően semmi nem vész el a teremtésben, minden átalakul, ez a Kultúra működésének elve. A közkincs a teremtés forrása, amely biztosítja számunkra az alkotás szabadságát.” / Lionel Maurel/ Nina Paley: "All Creative Work Is Derivative" Pour réaliser cette oeuvre, Nina Paley s’est rendue au MET (Metropolitan Museum of Art de New York) et elle a pris plus de 400 photos de sculptures exposées dans plusieurs sections consacrées à l’histoire de l’art dans diverses aires géographiques. Elle a ensuite réutilisé ces clichés pour faire un film d’animation, qui montre, par une sorte de "danse de la création", comment les mêmes formes et motifs reviennent dans l’art, se répondent, dialoguent et évoluent au fil du temps, par delà le temps et l’espace.

Közkincsek szolgáltatása – ELDORADO-elvek III. alapvetően költségvetési támogatásra épül, közszolgálati szempontok által vezérelt célja a közkincsek tekintetében a szabad felhasználásra bocsátás, akár kereskedelmi célokra is Kivételek: soron kívüli digitalizálás (a digitalizálási tervhez képest) értéknövelt szolgáltatások (standard formátumtól és felbontástól való eltérés) A közkincsek díjmentes szolgáltatása a standard formátumra és felbontásra vonatkozik

Out-of-commerce művek szolgáltatása I. Kontextus és előzmények 1. 2011. szeptember – Egyetértési nyilatkozat a közgyűjteményekben őrzött, kereskedelmi forgalomban már nem kapható (out-of-commerce) kiadványok digitalizálásáról és hozzáférhetővé tételéről elv: a szükséges engedélyek (licencek) kiadása közös jogkezelő szervezetek bevonásával 2012. március – francia törvény az out-of-commerce könyvek felhasználhatóságáról

Out-of-commerce művek szolgáltatása II. Kontextus és előzmények 2. – a francia törvény és kritikája 1. hatálya: 2011 január 1-eje előtt Franciaországban megjelent, jelenleg sem kereskedelmi forgalomban, sem nyomtatott vagy elektronikus formában való megjelenés alatt nem lévő könyvek szabadon és ingyenesen hozzáférhető, az out-of-commerce könyvek („livres indisponibles”) adatait számon tartó nyilvános adatbázis létrehozása(a BnF feladata) a szerzőknek és kiadóknak a nyilvántartásba kerülést követően hat hónap áll rendelkezésükre, hogy az adott művet töröltessék az adatbázisból, ellenkező esetben a sokszorosítás és a digitalizálás engedélyezésének joga átszáll egy, a kulturális miniszter által megjelölt jogkezelő szervezetre

Out-of-commerce művek szolgáltatása III. Kontextus és előzmények 3. – a francia törvény és kritikája 2. 2013. március – a ReLIRE adatbázis elindulása 2013. május – jogorvoslati kérelem a törvény alkalmazására vonatkozó rendelettel szemben (Le Droit du Serf szervezet két tagja) - a rendelet (ill. a törvény) nincs összhangban a Berni Egyezményben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete Szerzői Jogi Szerződésében, sem pedig Az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal 2014. február – az Alkotmánytanács állásfoglalása szerint a jogszabályok összhangban vannak a francia alkotmánnyal

Out-of-commerce művek szolgáltatása IV. ELDORADO-elv: a jogvédett művek szolgáltatása önkéntes közös jogkezelők bevonásával történik megállapodások előkészületben: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) Magyar Szak- és Elektronikus Kiadók és Szerzőik Egyesülete (MSZEKE) további jogkezelők (nem irodalmi művek képviselői) egyeztetések (jogalkotás befolyásolása): Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

A digitalizálás jogi folyamat – In-commerce művek szolgáltatása dokumentum E-változat? Out of commerce ARROW – Books In Print nem Licencmenedzsment: a jogosultak, illetve képviselőik maguk határozhatják meg, mely konstrukcióban, milyen díjszabás mellett kívánják az adott dokumentumot a rendszeren keresztül szolgáltatni, ha egyáltalán igen igen Szerzői jog nem nem licencmenedzsment igen digitalizálás Jogtulajd.? nem Árva mű igen Engedély? igen ELDORADO ARROW – RRO

Partnerek és dokumentumcsoportok közkincsek out-of commerce in-commerce partnerkönyvtárak közös jogkezelők kiadók

jogosultak felkutatása engedélyek megszerzése Kiadók: Partnerek és az FRBR Közös jogkezelők Kiadók Partnerkönyvtár FRBR: bibliográfiai rekordok entitásai és ezek kapcsolatai a felhasználói keresés szemszögéből Együttműködési területek: Közös jogkezelők: jogosultak felkutatása engedélyek megszerzése Kiadók: felhasználási jogok? kereskedelmi státusz? (out-of-commerce?) Partnerkönyvtárak: információkínálat bővítése (leíró adatok, digitális objektumok, olvasói információk) digitalizálási projektek összehangolása

mindent egy helyen alapon (one-stop-shop) Hogyan? mindent egy helyen alapon (one-stop-shop) átfogó katalógus (aggregált adatbázis) a felhasználói igények alapján (on demand) megrendelések kezelése, digitalizálási stratégia megalkotása biztosítva a távoli hozzáférést digitális jogkezelés (DRM), licencmenedzsment, e-kölcsönzési konstrukciók bevezetése

A szolgáltatási spektrum – megrendelői szempont

Felhasználók és üzenetek Partnerkönyvtárak: az ELDORADO a magyarországi könyvtári rendszer közös szolgáltatása, amely hatékony infrastruktúra-szolgáltatásával támogatja és egységesíti a digitális másolatküldés folyamatait, beleértve a jogtisztázást Kiadók: az ELDORADO elősegíti a kereslet és kínálat egymásra találását, platformszolgáltatást nyújt az out-of-commerce kiadványoknak a piaci kínálatba való visszahelyezéséhez Megrendelők: Megrendelő: legálisan juthat hozzá digitális tartalmakhoz

Üzenet a kollégáknak – a „Jövő Nemzeti Könyvtára” projekt Célja: a szervezeti kultúra megújítása Feladatai: a hatékony szervezeti működést lehetővé tevő technológiák bevezetése, módszertanok kidolgozása a szervezeti átalakulást támogató workflow menedzsment bevezetése teljes körű szabályozás, a kompetenciák és felelősségek megoszlását jól tükröző eljárásrendek kialakítása az ELDORADO lehetőség a munkafolyamatok újragondolására, a Szervezeti és Működési Szabályzat megújítására „Jövő Nemzeti Könyvtára” projekt – kísérletező műhelyként (is) funkcionáló állandó projekt az egész szervezet aktív közreműködését igényli

OSZK győztes pályázata: Az ELDORADO sztori 2011. április – OEDR-koncepció, összegző-megvalósítási tanulmány 2012 tavasza – TÁMOP-3.2.4.B-11/1 – „Tudásdepó-Expressz” - Országos könyvtári szolgáltatások bővítése, fejlesztése az oktatás és képzés támogatásának érdekében OSZK győztes pályázata: ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára támogatás: 250 M Ft ütemezés: megvalósítási szakasz: 2012.11.01 – 2014.10.31. fenntartási szakasz: 2014.11.01 – 2019.10.31. VONDERVISZT Lajos – SAJÓ Andrea: Az országos elektronikus dokumentumküldő rendszer (OEDR) koncepciója : összegző-megvalósítási tanulmány cél: „a szerzői jog által nem védett dokumentumok mellett a szerzői jog által védett könyvtári dokumentumok is eljuthassanak a felhasználókhoz” Eszközbeszerzés (központosított közbeszerzés keretében) robotszkenner: Kirtas Kabis III 1500 oldal/óra (reális teljesítmény) feldolgozó számítógépek szerverek és tartozékok Rendszerfejlesztés (nyílt közbeszerzési eljárás) nyertes: Monguz Információtechnológiai Kft. szerződéskötés: 2013. október 18.

Járulékos haszon A nemzetközi szakmai közönséget is foglalkoztató kérdések felszínre hozása, a lehetséges válaszok átgondolása a szerzői jogi problémák kezelése (vö. V4-es konferencia) az FRBR-modell alkalmazása és alkalmazhatósága a könyvtári rendszerekben általában, és specifikusan a digitalizálás munkafolyamataiban az e-kölcsönzés összetett problematikája az analitikus (cikk- és tanulmányszintű) feldolgozás már létező folyamatainak beillesztése a digitális másolatok szolgáltatásába a permanens azonosításnak a digitalizálás országos koordinációja szempontjából (is) jelentős kérdése (vö. National Bibliography Number, URN) az archiválási formátum(ok) problémája (PDF/A)

Komplex szolgáltatási rendszer dokumentumtipológiai sokszínűség (könyv, részdokumentum, kézirat, hangoskönyv stb.) szolgáltatott dokumentumkör komplexitása a jogi és digitalizáltsági státusz alapján (közkincs, jogvédett, árva mű, illetve analóg, digitalizált, born digital) felhasználói kör összetettsége (magánszemélyek: megrendelők, olvasók, szerzői jogosultak; jogi személyek: üzleti megrendelők, partnerkönyvtárak, szerzői jogosultak képviselői, piaci szereplők)

AZ ELDORADO és ADATFORRÁSAI MOKKA-ODR, MDK, Cikkarchívum (EPA-MATARKA-HUMANUS) PARTNERKÖNYVTÁRAK OSZK Nemzeti Névtér Magyar Nemzeti Bibliográfia ISBN adatbázis Virtual Authority File (VIAF) The European Library (TEL) Books In Print ARROW: az árva művek egyes megengedett felhasználási módjairól szóló uniós irányelvben (2012/28/EU) nevesített, többféle adatbázist és nyilvántartást egyesítő forrás, amelynek céljai: a digitalizálási projektekkel kapcsolatos jogkezelés egyszerűsítése a szerzők, kiadók és könyvtárak közötti együttműködés előmozdítása a rendelkezésre álló technológiák alkalmazása a gondos utánjárás („diligent search”) procedúrájának lehetőség szerinti automatizálására Reprográfiai adatbázis (RRO) kiadók ARROW Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works Towards Europeana

Köszönöm a figyelmet!