szóvivő, a Közlekedésfejlesztés munkacsoport vezetője

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyílt Pályán - Nemzeti Vasúti Kerekasztal - Eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről (Budapest, szeptember 15. Vasúttörténeti Park) VASUTAS TELEPÜLÉSEK.
Advertisements

működtetési vezérigazgató-helyettes
1 A BKV Zrt. fejlesztései, beruházásai Kovács Imre beruházási főosztályvezető BKV Zrt.
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
MagyarÁllamvasutak Hatékonyság Ügyfélközpontúság Modernizáció MÁV CSOPORT Jelen és jövő.
A közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése
Gépészet jövője Zaránd György.
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
KITÖRÉSI LEHETŐSÉGEK A FŐVÁROS ÉS A RÉGIÓ KÖZLEKEDÉSÉBEN
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
A térségi vasúti kísérlet értékelése Öcsi Béla Szakértő június 22.
INTEGRÁLT ÖSSZKÖZLEKEDÉSI MODELL
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
A MÁV szervezeti struktúrájának átalakítása
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
Tóthné Temesi Kinga Szombathely,
Integrált Ütemes Menetrend a Budaörsi kistérségben
MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. A mozdonyfedélzeti berendezések
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása november 24.
Nyíregyháza, szeptember 09.
A forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer fejlesztése
Közlekedés – Mozgásban a tudományok, november 10.
Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazása a városi villamos fejlesztésekben Baán Tímea NFÜ, KÖZOP IH június 17.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Városi tömegközlekedés
Közforgalmú közlekedés szervezése 1.
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
III. A logisztika jövője
MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
Készítette: Tóth Barnabás GYSEV Kontrolling
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
X. Vasútgépész Napok október 6.
MÁV-TRAKCIÓ Zrt. szerepe a vasúti piacon Budapest, május 3. Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TANÁCS RENDKÍVÜLI ÜLÉS Sopron
FUTÁR projekt – célok és eszközök
A DUNA STRATÉGIA AGRÁRLOGISZTIKAI TEENDŐI Fórum november 18. Gyertyán Katalin, KözOP IH Közlekedéslogisztikai fejlesztési lehetőségek a KözOP-ban.
Az elővárosi vasút rendszeréhez illeszkedő közúti közösségi közlekedési ráhordó hálózat kialakítása a Budaörsi kistérségben és a Zsámbéki-medencében KTI.
Budapest közlekedésének fejlesztése: aktuális feladatok Vitézy Dávid munkacsoport-vezető Közlekedésfejlesztés munkacsoport szeptember 20.
MÁV - elővárosi vasutak: vonattal a városba
Az előadás tartalma módválasztás
1 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁV-TRAKCIÓ Zrt december 6. (csütörtök), de. 10:30 óra Zsákay László György főigazgató MÁV Zrt. Gépészeti Üzletág.
Nyílt Pályán Nemzeti Vasúti Kerekasztal eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről szakmai-társadalmi vitanap Budapest,2010 szeptember 15 Dr.Doór Zoltán.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BKV ZRt. – Fődiszpécseri és Zavarelhárító Szolgálat
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Előadó: Lehmann Ferenc
Fenntartható városi mobilitás-tervezés (SUMP) szeminárium
Közlekedéstudományi Egyesület A Magyar Közlekedés helyzete az EU-ban Kápolnásnyék Február 27. A vasúti közlekedés szabályozásának súlypontjai és.
A magyar vasúti közlekedés jövőképe Dr. Kerékgyártó János Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Szolgáltatások Főosztálya Budapest,
A személyszállítási piacnyitás tapasztalatai és lehetőségei Közlekedéstudományi Konferencia Győr, március 25. ÁCS BALÁZS KTI Közlekedéstudományi.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Korszerű gyorsvasúti rendszer megteremtése Győrben és elővárosában Feld István Mártonalelnök, VEKE.
Előadó: Kozák Tamás A ternioltól az e-Ticket rendszerig - A magyar vasút jegyértékesítési rendszere Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék Szabó.
HÉV személyszállító járművek komplex rekonstrukciós programjának bemutatása Utastér komfortjának növelésére irányuló alprojekt eredményeinek ismertetése.
Busexpo A közforgalmú közlekedés hazai trendjei
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Előadás másolata:

szóvivő, a Közlekedésfejlesztés munkacsoport vezetője Merre tart ez a vonat? Vitézy Dávid szóvivő, a Közlekedésfejlesztés munkacsoport vezetője 2010. szeptember

A magyar vasút jövőképe Két opció maradt a közösségi közlekedés és a vasút mai helyzetében: bezárjuk és hazamegyünk létrehozunk olyan közösségi közlekedési kínálatot és részeként vasutat hozunk létre, mely vissza tudja nyerni utasait, amely egyértelmű választás mind a munkába járás, mind például a Balatonra utazás szempontjából. A VEKE utóbbit támogatja. Mi kell ehhez?

A helyközi és távolsági közösségi közlekedés Probléma: MÁV-csoport és 24 Volán-társaság valós közös irányítás nélkül, egymással versenyezve Megoldás: Közös célrendszer, egységes szakmai irányítás, megrendelés Közös tarifarendszer, regionális közlekedési szövetségek Közös utastájékoztatás Összehangolt menetrendek, egységes kínálat 3

Mi a vasút szerepe ebben a rendszerben? A szolgáltatási színvonal és az utasszám növelésének kulcsterületei: Budapest és nagyobb városok vonzáskörzete, elővárosi forgalom Távolsági és interregionális kapcsolatok Nemzetközi forgalom Helyközi közlekedési hálózat gerincelemei 4

A magyar vasút hét „fő bűne” Céltalanság – nincs jövőkép, nincs perspektíva, nincsenek reális stratégiai célok, kishitűség Önsorsrontás – belső szabályozási akadályok és a szervezeti belharcok még a pénzbe nem kerülő utasbarát intézkedéseket is ellehetetlenítik Igénytelenség – nem keresi a kiutat saját rossz helyzetéből, csak még több pénzt kér Fejlődésképtelenség – a bizonyítottan jó ötletek is csak a félbemaradt kísérletek szintjéig jutnak (ITF, e-ticket), a rendszer a belső erőforrásait, szakembereit is képtelen kihasználni Bezárkózottság – azt hiszi, hogy csak belső célrendszerének és szervezeti erőviszonyainak kell alárendelni döntéseit, tekintet nélkül bármilyen külső szakmai vagy felhasználói, civil véleményre Motiválatlanság – a rendszer egyetlen szintjén sem érzi át a döntései gazdasági, szolgáltatási eredményességére gyakorolt hatását és nem motivált az előrelépésre, örökösen a pénzhiányra hivatkozik Némaság – nem kommunikál az utasokkal, nem kezdeményez, nem tájékoztat, nem keresi a kiutat saját válságából, nem reagál az utasok kritikájára és a társadalom kiábrándultságára 5

Mit tapasztal ebből az utas? A vasúti személyszállítás: megbízhatatlan koszos drága lassú utálatos Elkerülhetetlen a szemléletváltás és a gyökeres változás a vasút minden területén! 6

Megbízhatóság és menetrend a folyamatos és elviselhetetlen mértékű késéseket meg kell szüntetni, a forgalomirányítási és szervezési rendszer az alapokig hibás az utasok visszaszerzésére és az utasszám növelésére alkalmas kínálat szükséges a nem-ütemes menetrendek 5-15%-os utasvesztést eredményeztek, míg az ütemes menetrendek megállították vagy megfordították a csökkenést integrált, ütemes országos menetrend megalkotása a Dunántúlra történő kiterjesztéssel, a régióközpontok ütemes összeköttetésével, csatlakozások javításával

Járműpark ésszerű felhasználása és megújítása A teljes körű ütemes menetrenddel a kibocsátás-növekedés ellenére a mai járműállomány 8%-a, 220 db kocsi selejtezhető. Ésszerűtlen járműprojekteket felül kell vizsgálni – 3G IC kocsik, V43-as mozdonyok felújítása A járművek szolgáltatási színvonalát növelni kell (belső elrendezés, utasülés burkolata, konnektorok, WiFi, takarítás, tiszta WC, stb.) Célzott járműbeszerzéssel (villamos és dízel motorvonatok) további megtakarítások érhetők el – új motorvonat-beszerzési projekt indítandó!

A megújított infrastruktúra üzemeltetése, karbantartása kulcskérdés Kirakatberuházások azonnali felülvizsgálata Menetrend-alapú pálya- és biztosítóberendezés-fejlesztés Állomások és megállóhelyek akadálymentesség, építészet, kényelem, kereskedelmi funkció, utasvonzó központok, városi és közlekedési csomópont önkormányzatok bevonása A megújított infrastruktúra üzemeltetése, karbantartása kulcskérdés

Ferihegy vasúti megálló 2007. július 16. 10

11

Ferihegy 2010 12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

A MÁV-csoport átalakítása A vasút szolgáltatási színvonalának javításához, utasainak visszaszerzéséhez a Start alárendeltségének felszámolása elkerülhetetlen (fejőstehén-jelenség, pályahasználati díj). Önálló pályavasút javasolt, mely érdekelt az állomási ingatlanok színvonalas fenntartásában és a lassújelek felszámolásában. Utasszám növelésében és a hatékony működésében érdekelt önálló személyszállító társaság (esetleg regionális vasúttársaságok) szükséges, melynek a mai Trakció és Gépészet alárendeltje, de ezek piaci versenyeztetése is javasolt. A mai MÁV-központ igazgatási költségeinek lefaragása és a túlburjánzott szervezet letisztítása megtakarítást hoz: Indokolatlan 3-4000 fős apparátus, évi 20-30 milliárd forintos fenntartása Az új struktúrában is kulcskérdés a vállalatok közötti elszámolás, ami nem lehet a negatív motiváció eszköze – lásd: PHD

Tarifa- és kedvezménypolitikai jövőkép Az árképzésben az egyéni közlekedés költségeiből kell kiindulni, a versenyképesség kulcskérdés Közös jegy- és értékesítési rendszer az országos vasút- és autóbusz-hálózatra Értékesítési rendszer leépítésének visszafordítása, csatornák bővítése (internet, mobil, jegyautomata, stb.) Regionális tarifaközösségek Belföldi kötelező IC-felár eltörlése, helyette fakultatív helybiztosítás Kedvezményrendszer egyszerűsítése üzletpolitikai megfontolásokat is bevonva

24

Berlin 25

Stockholm Central utascsarnok

Stockholm Central peronok

Elérhetőség: vitezy@veke.hu Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: vitezy@veke.hu