Dekarbonizáció atomerőművek nélkül? – nálunk és más országokban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fosszilis energiahordozók klimatikus hatásai Feiler József.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Az EU hosszú távú energiastratégiájának lehetséges hatásai a hazai energiastratégiára Tilesch Péter főosztályvezető Villamosenergia- és Távhő-felügyeleti,
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Energia – történelem - társadalom
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Hosszú távú klíma- és energiapolitikai trendek
ENERGIA ÚTITERV 2050 Herczog Edit Európai Parlamenti Képviselő november 15. FenntarthatóságBiztonságVersenyképesség.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
Az energiaellátás és fogyasztás tudományos alapok és feladatok Meskó Attila A magyar energiapolitika és környezetpolitika új kihívásai április 10.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klíma és energia kampányfelelős
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
Megújuló energia alkalmazása
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Energetikai gazdaságtan
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
A magyar energiastratégia dilemmái
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Dekarbonizáció atomerőművek nélkül? – nálunk és más országokban

Kérdések Miért kell a dekarbonizáció? Mit jelent a dekarbonizáció? Hogyan kell elkészíteni a dekarbonizációs forgatókönyveket? Európai forgatókönyvek – attomal-atom nélkül Hazai forgatókönyvek / hazai lehetőségek Tanulságok

1. Ceterum censeo

Mit jelent a dekarbonizáció? A veszélyes mértékű éghajlatváltozás elkerülése (2 C) Az antropogén eredetű övegházhatású gáz kibocsátásokat globális mértékben a felére kell(ene) csökkenteni 2050-re A fejlett ipari országok üvegházhatású gáz kibocsátásainak az 1990-es szinthez képest 80-90%-al kell(ene) csökkenni 2050-re 2050-re az egy főre jutó éves üvegházhatású gáz kibocsátásokat kb. 1 fő/tonna szintre kell(ene) csökkenteni Lehet, hogy mindez kevés és későn jön… de még ez is irreálisan radikálisnak tűnik…

Hogyan kell elkészíteni a dekarbonizációs forgatókönyveket? – 1. Nézőpontok: kiindulás a jelenből, kiindulás a jövőből Aggregált 2050-es dekarbonizációs cél meghatározása Szektorális dekarbonizációs célok meghatározása potenciál felmérés alapján Szektorális forgatókönyvek kidolgozása opciókkal (vannak választható és nem választható elemek)

Hogyan kell elkészíteni a dekarbonizációs forgatókönyveket? - 2. Opciók költségeinek, hatásainak felmérése és elemzése, Megvalósíthatóság Költség Beruházási költség Fenntartási költség Energia/termék bekerülési költség Társadalmi költség Költségek időbeni tervezése – költségvetési ciklusok Társadalmi vita és döntés az opciókról és a végleges preferált útvonal meghatározása

2020-as célok félrevezető volta Strukturális változásokkal járó kibocsátás csökkentés Hatékonyságon alapuló kibocsátás csökkentés 2050 Korai strukturális változások Késői strukturális változások 2010

A kezdőpont késleltetése növeli a csökkentés éves arányát Késlekedés a kibocsátás csökkentésben jóval magasabb költségeket jelent a jövőben Szokásos üzletmenet A kezdőpont késleltetése növeli a csökkentés éves arányát 5,7 % egyenlő az USA teljes elektromos áram szektorával Éves globális kibocsátások (GT CO2e) Ha azonnal cselekszünk akkor a GDP 2 %-a a költség Tíz éves késedelem duplázza a költségeket, ha nem cselekszünk, akkor viszont a GDP 20 %-ig emelkednek

Európai forgatókönyvek Európai Bizottság 2050-es forgatókönyvei IEA – World Energy Outlook 2010 Eurelectric – Power Choices Greenpeace, EREC - energy revolution EREC – RE-Thinking SEI – Europe’s Share of the Climate Challenge ECF – Roadmap 2050

Megújulók Nukleáris Földgáz Olaj Szilárd

EU 2050-es dekarbonizációs útiterv – European Climate Foundation az elektromos áram jövőbeli költségei a dekarbonizálási forgatókönyvek mellett hasonlóak a jelenlegi karbon-intenzív infrastruktúrához köthető árakéhoz dekarbonizált erőművi szektor megbízhatósága, rendszer stabilitása szempontjából a tanulmány szintén a jelenlegi szektoréhoz hasonló megbízhatóságot talált A tőke költségek eloszlása tekintetében jelent nagy eltérést a jelenlegi karbon intenzív technológia megújításával szemben az, hogy az energia infrastruktúrára vonatkozó tőkebefektetést az elkövetkező 15 évben 50-100%-al meg kell növelni az infrastruktúra fenntartásának folyamatosan csökkenő költsége jellemzi 2020-tól 2015 előtti cselekvés előfeltétele, hogy a 80%-os dekarbonizációs cél 2050-re megvalósítható legyen

EU energiaigény alakulása 2050-ig Energia termelés beleértve e. hatékonyság Energia szükséglet a dekarbonizátl útitervekhez Energia kereslet 2005 Energia kereslet 2050 Épületek Ipar hatékonyság E.Jármű Épület Ipar üzemanyag vált.

Áram igény a különböző forgatókönyvek szerint – szektorok

Elektromos áram előállítása a forgatókönyvek szerint Import Más megújulók Geotermális Napenergia Biomassza Szél Víz Más nem-megújuló Gáz +CCS Gáz – CCS Szilárd + CCS Szilárd – CCS Nukleáris

Forgatókönyvek költségei az elektromos áram jövőbeli költségei a dekarbonizálási forgatókönyvek mellett hasonlóak a jelenlegi karbon-intenzív infrastruktúrához köthető költségekhez dekarbonizált erőművi szektor megbízhatósága, rendszer stabilitása szempontjából a jelenlegi szektoréhoz hasonló megbízhatóság tőke költségek eloszlása tekintetében nagy eltérést jelent a jelenlegi karbon intenzív technológia megújításával szemben: az energia infrastruktúrára vonatkozó tőkebefektetést az elkövetkező 15 évben 50-100%-al meg kell növelni a megnövekedett beruházást igénylő periódust az infrastruktúra fenntartásának folyamatosan csökkenő költsége jellemzi 2020-tól 2015 előtti cselekvés előfeltétele, hogy a 80%-os dekarbonizációs cél 2050-re megvalósítható legyen egységes európai rendszerek szükségesek

Tanúságok az uniós forgatókönyvek kapcsán Mivel egységes rendszert vizsgálnak nagyobb flexibilitással rendelkeznek mint az ország szintű forgatókönyvek Nagy a bizonytalanság a teljes elektromos áram igény mennyisége kapcsán A közlekedési eredetű áram igény egyértelműen növekszik Nukleáris opciók a forgatókönyvek többségében jelen vannak – EREC és GP (Ecofys) fejlesztett nukleáris mentes forgatókönyveket

Hazai forgatókönyvek NFFT „klímatörvény” háttértanulmány Energia forradalom – Greenpeace Energiastratégia 2030/HDU tervezet

Energy revolution (GP-Ecofys) A jelenlegi óriási energiahatékonysági potenciál kiaknázása által primerenergia-igények a jelenlegi 1085 PJ/évről (2010) 796 PJ/év-re csökkenthetőek 2050-re 2050-re az áram körülbelül 78%-ban megújulókból fog származni. 2050-re a primerenergia-igények 75%-át a megújuló energiaforrások fogják kielégíteni. A hőtermelő szektorban a megújulók részesedése 2050-re 93%-ra emelkedik a A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő (CHP) erőművek használatának terjedése A közlekedési szektor villamosításának aránya a végső energiafelhasználásban 2050-re eléri a 65%-ot A megújuló energiaforrásokkal meghajtott elektromos járművek 2020-tól kezdve egyre nagyobb teret hódítanak

Energiastratégia 2030 A stratégia a primer energia-felhasználás 6%-os növekedésével számol 2030-ig. A megadott forgatókönyvek túlnyomórészt az atomenergia további bővülését irányozzák elő Az áramtermelésre vonatkozó forgatókönyvek mindegyike alapnak tekinti a jelenleg működő paksi reaktorok 20 éves élettartam-hosszabbítását Az egyik forgatókönyv még a szénenergia további bővítésével, pontosabban egy új, 440MW-os lignittüzelésű blokkal is számol a Mátrai Erőműben A megújuló alapú elektromos energia terén legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 35%-os részarányt tudunk elérni Magyarországon 2050-re Hazai napenergia potenciál nagyobb mértékű közvetlen áramtermelésre való felhasználására csak 2016 után lát lehetőséget magas árak miatt CCS terén ambiciózus a terv Hőtermelés terén tervez jelentős megújuló alapú fejlesztést - biomassza

HDU tervezet: dekarbonizációs potenciál 2030-2050 A HDU kb. 70%-os csökkentési szintet mutat 2050-re 1990-hez viszonyítva A nukleárishozzájárulás 5,4 Mt CCS hozzájárulás 1.5 Mt Megújulók 10,1 Mt

„Láb-jegyzet” Áram termelés karbon láb-nyoma (életciklus) Szénerőmű 960 gCO2e/kWh Gáz erőmű 443 gCO2e/kWh Nukleáris erőmű 66 gCO2e/kWh Fotovoltaikus erőmű 32 gCO2e/kWh Szélerőmű 10 gCO2e/kWh Nukleáris áramtermelés karbon-lábnyom összetevői: Fűtőelem előállítás 38 % Erőmű építés 12 % Működés 17 % Tüzelőanyag és hulladék kezelés 14 % Erőmű felszámolás 19 %

A 2050-ig tartó kibocsátás csökkentés vonatkozásában készítettünk egy illusztratív forgatókönyvet, hogy milyen csökkentések lehetnek szükségesek egyes üvegházhatású gázt kibocsátó szektorokban. A kibocsátás csökkentés szektorok közötti elosztása nulla összegű játék, mivel ha egy szektor kevesebbet csökkent, akkor más szektoroknak kell mélyebb csökkentéseket végrehajtani. A forgatókönyv szakértői becslésen alapul a szektorok kibocsátás csökkentési potenciálja szempontjából, de a szektorok nagysági arányait figyelembe veszi az össz-kibocsátáson belül.

a termelésen belül nagyobb igény a villamos áramra A legnagyobb kibocsátás csökkentési szükséglet/potenciál három szektorra koncentrálódik: Erőművi szektor a termelésen belül nagyobb igény a villamos áramra Közlekedés kőolaj csúcs miatt nem fosszilis üzemanyag korai bevezethetőség miatt vélhetően villamos hajtás Épületek földgáz kitettség megszüntetése erősebb kényszer, mint a kibocsátás-csökkentési célok A dián a szektorális kibocsátás csökkentési arányok megjelenítése a 2007-es és 2050-es kibocsátási szintek összehasonlításával. Alapvetően a legnagyobb csökkentési szükséglet és lehetőség az erőművi szektorban, a közlekedésben és az épületekhez tartozó kibocsátások kapcsán képzelhető el. Az épületekhez tartozó kibocsátások megjelennek a lakossági kibocsátások radikális csökkentésénél (több mint 4 millió lakás!), a mezőgazdaság energiafogyasztásánál valamint az egyéb fogyasztók energiafelhasználásánál. Amennyiben a kibocsátás-csökkentési lépések ezekre a szektorokra (épületek, közlekedés és erőművi szektor) koncentrálnak már most, akkor azzal a nagy szektorális kibocsátás csökkentések megvalósíthatóak. Az erőművi szektorban változás várható – a teljes felhasznált energia igény (figyelembe véve, h. a lakosság 8,9 milló körül lesz 2050-re) A földhasználat, földhasználat változás és erdészet hatását konstansnak vettük, mivel az erdőállomány kibocsátás elnyelő szerepének megtartásához is nagy erőfeszítések szükségesek (tarvágás teljes tilalma – mindenhol állandó zárt erdőkorona), tekintettel az elkerülhetetlen klímaváltozás negatív hatásaira 24

HDU tervezet: dekarbonizációs potenciál 2030-2050 A HDU kb. 70%-os csökkentési szintet mutat 2050-re 1990-hez viszonyítva A nukleárishozzájárulás 5,4 Mt CCS hozzájárulás 1.5 Mt

Lehetséges kibocsátási pályák Magyarország számára A vizsgálat során három kibocsátási pályát modelleztünk, amelyek szempontjából a 2050-es kibocsátási cél (80%) valamint az ország számára biztosított kibocsátási költségvetés keretei voltak adottak. A pályák meghatározása szempontjából figyelembe lett véve, hogy a kibocsátás hatása lassan bontakozik ki és a kibocsátás csökkentés utolsó, 2049-hez közelítő szakaszában az egységnyi kibocsátás csökkentési intézkedések költségei megemelkednek, ezért csökkenő hatékonyságú tendenciával kell számolni itt. Számításaink alapján az EU várható 30%-os csökkentési vállalása 34% csökkentési szintet ír elő 2020-ra 1990-hez képest. A pályák esetében ez egy meghatározó pont volt – nem volt megengedett ennél magasabb kibocsátás 2020-ban. A grafikonon három kibocsátás csökkentési pálya látható: 1, gazdasági és kibocsátási növekedéssel indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 2, stagnáló/csökkenő kibocsátásokkal indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 3, 2020-ra 40 %-os csökkentést megvalósító pálya – amely hazai csökkentésre épít A grafikon ezen túl tartalmazza a KvVM által az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény irányába 2009. decemberében leadott 5. Nemzeti Kommunikáció 2020-as prognózisának adatait is, két pálya vonatkozásában. A hivatalos prognózis a 2025-ig előrejelzést nyújtó HUNMIT modellre épült, a meglévő technológiai potenciálok figyelembevételével. 30

Lehetséges kibocsátási pályák Magyarország számára A vizsgálat során három kibocsátási pályát modelleztünk, amelyek szempontjából a 2050-es kibocsátási cél (80%) valamint az ország számára biztosított kibocsátási költségvetés keretei voltak adottak. A pályák meghatározása szempontjából figyelembe lett véve, hogy a kibocsátás hatása lassan bontakozik ki és a kibocsátás csökkentés utolsó, 2049-hez közelítő szakaszában az egységnyi kibocsátás csökkentési intézkedések költségei megemelkednek, ezért csökkenő hatékonyságú tendenciával kell számolni itt. Számításaink alapján az EU várható 30%-os csökkentési vállalása 34% csökkentési szintet ír elő 2020-ra 1990-hez képest. A pályák esetében ez egy meghatározó pont volt – nem volt megengedett ennél magasabb kibocsátás 2020-ban. A grafikonon három kibocsátás csökkentési pálya látható: 1, gazdasági és kibocsátási növekedéssel indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 2, stagnáló/csökkenő kibocsátásokkal indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 3, 2020-ra 40 %-os csökkentést megvalósító pálya – amely hazai csökkentésre épít A grafikon ezen túl tartalmazza a KvVM által az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény irányába 2009. decemberében leadott 5. Nemzeti Kommunikáció 2020-as prognózisának adatait is, két pálya vonatkozásában. A hivatalos prognózis a 2025-ig előrejelzést nyújtó HUNMIT modellre épült, a meglévő technológiai potenciálok figyelembevételével. 31

Lehetséges kibocsátási pályák Magyarország számára A vizsgálat során három kibocsátási pályát modelleztünk, amelyek szempontjából a 2050-es kibocsátási cél (80%) valamint az ország számára biztosított kibocsátási költségvetés keretei voltak adottak. A pályák meghatározása szempontjából figyelembe lett véve, hogy a kibocsátás hatása lassan bontakozik ki és a kibocsátás csökkentés utolsó, 2049-hez közelítő szakaszában az egységnyi kibocsátás csökkentési intézkedések költségei megemelkednek, ezért csökkenő hatékonyságú tendenciával kell számolni itt. Számításaink alapján az EU várható 30%-os csökkentési vállalása 34% csökkentési szintet ír elő 2020-ra 1990-hez képest. A pályák esetében ez egy meghatározó pont volt – nem volt megengedett ennél magasabb kibocsátás 2020-ban. A grafikonon három kibocsátás csökkentési pálya látható: 1, gazdasági és kibocsátási növekedéssel indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 2, stagnáló/csökkenő kibocsátásokkal indított pálya – amely megengedi a jelentős kvótavásárlást a fejlődő országoktól 3, 2020-ra 40 %-os csökkentést megvalósító pálya – amely hazai csökkentésre épít A grafikon ezen túl tartalmazza a KvVM által az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény irányába 2009. decemberében leadott 5. Nemzeti Kommunikáció 2020-as prognózisának adatait is, két pálya vonatkozásában. A hivatalos prognózis a 2025-ig előrejelzést nyújtó HUNMIT modellre épült, a meglévő technológiai potenciálok figyelembevételével. 32

Lehetséges kibocsátási pályák Magyarország számára 33

Melyik ujjamat harapjam meg? Teljes villanyenergia igény mennyi? Megújuló arány? Nukleáris arány? CCS igen/nem és ha igen, akkor mennyi? Mennyit tud csökkenteni az energiahatékonyság a teljes villany igény terén? A megújulókkal mennyire kompenzálható a nukleáris kapacitás kiiktatása? Regionális együttműködés lehetőségei és használata A CCS technológia használata és kockázatai mennyire elfogadhatóak, reálisak?

Tanulságok A dekarbonizáció elkerülhetetlen Az energia szektor nagymértékű dekarbonizációja elkerülhetetlen A dekarbonizáció során nincsen fekete-fehér döntési lehetőség, kompromisszumokat kell kötni Magyarország tekintetében kulcskérdés a megújuló alapú áramtermelés kérdése a nukleáris kérdés „ellenpontjaként” A nukleáris kérdés mellett hasonló dilemmát jelent a CCS technológia használata

Köszönöm a figyelmüket! Feiler József jfeiler@rec.org Jozsef.feiler@klimapolitika.com