A reneszánsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
Advertisements

A reformáció.
Reneszánsz Reneszánsz.
A kora keresztény zene (I-IV. század) antik gyökerei
Reformáció. Reformáció Kérdés: milyen vallásokat ismertek?
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Puskin: Anyegin.
Elégia Készítők: Balogh Olivér, Labrosse Dani Somfai Bori, Mészáros Fanni.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Arany János élete és munkásága
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
A REFORMÁCIÓ FOGALMA A reformáció a 16. században a katolikus egyház megújítására indult mozgalom Előzményei: A nagy földrajzi felfedezések A könyvnyomtatás.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Az ellenreformáció és a barokk
A reneszánsz zene és tánc
A regény műfaji jellegzetességei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
A reneszánsz.
A reneszánsz irodalom Reneszánsz: Humanizmus:
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
A reneszánsz.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Forradalmi költészete
A Reformáció Magyarországon
DANTE Isteni színjáték.
DANTE.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A barokk, mint művészeti irányzat
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Mi is az a reformáció?.
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
AZ ELŐZMÉNYEK század.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Füvesi Dóra: Mátyás reneszánsz udvara
Ő az Úr, Ő az Úr! Meghalt értem a kereszten, Ő az Úr!
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Francois Villon.
Danthe Alighieri és Az Isteni színjáték.
Európa vallásai.
„Új ég, új föld” : A reneszánsz
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
Az Élet Igéje február.
Kultúra a török hódoltság korában
Reneszánsz.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
A reneszánsz Összeállította: Fazekas Ádám 9.n.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Készítette:Kereszti Laura
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Erdély - a reformáció megjelenése Magyarországon
Kialakulása, nyugati és keleti
A reformáció főbb irányzatai
A reformáció.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
(főműveik összehasonlítása)
A reneszánsz.
Középkori műveltség.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

A reneszánsz

Reneszánsz Korstílus 1300-1600 (Magyarországon: 1450-1640) A szó jelentése újjászületés:

Társadalmi-gazdasági alapja Ipar kialakulása Kereskedelem Pénzgazdálkodás Polgárság kialakulása Firenze – Mediciek Guttenberg

Az antik kultúra felfogásának, emberközpontúságának újjászületése Klasszikus műveltség, tudós magatartás Nem dogmatikus hívő Álma: a világ, a természet, az ember nagy földi harmóniája Világképe

A reneszánsz korszakai 1.)    Trecento (1300-as évek) Központ: Sienna és Firenze 2.)    Quattrocento (1400-as évek) Központ Firenze és Észak-Itália 3.)    Cinquecento (1500-as évek)

Központ: Róma és a pápai udvar Itálián kívül a reneszánsz csak erős abszolutista uralkodó udvarában jöhet létre, társadalmi bázis nélkül az itáliait imitálva (pl.: Mátyás-korabeli magyar kultúra).

Filozófiája  – a humán szóból ered és műveltségeszményt jelent, a humán tudományok művelését. Művelői, az ún. humanisták, akik szűk csoportot alkottak, jártasak voltak az antik auktorokban (=szerző), klasszikus-latin és -görög nyelveken írtak, művelték a klasszika-filológiát (=antik szövegek helyreállítása). Műveiket antik utalásokkal tűzdelték meg.   I. Humanizmus, a reneszánsz világi ideológiája: A szó jelentése és tartalma vitatott: – emberközpontúságot jelent és alapvetően erkölcsi kategória, mely az ember méltóságát hirdeti, természet és ember harmóniáját, a toleranciát.

Lutherhez egyszer elment egy fiatal paptársa és azt mondta: – Doktor úr, nagyon nagy baj van. – Mi a baj? – Az, hogy néha én magam sem hiszem, amit prédikálok. Luther összetette a kezét és felnézett az égre: – Hála neked uram, mert azt hittem, hogy csak én vagyok így ezzel. II. Reformáció: Tiltakozás a keresztény alapeszményeitől eltávolodó római egyház ellen, jogos követeléseit és felismeréseit a pápa nem tolerálta, ezért végleges szakadás történt az addig homogén vallású és szellemiségű Európában.

1517. okt. 31. Wittenberg - Luther Márton kiszögezi a vártemplom kapujára 95 tézisét tanai:  a bűnöket csak Isten bocsáthatja meg, nincs szükség költséges szertartásokra, hatalmas egyházi vagyonra csak a hit által üdvözülhet az ember (sola fide) csak a Bibliát fogadja el (sola scripta) a pápai hatalom elvetése istentisztelet nemzeti nyelven követői: evangélikusok/lutheránusok (a ref. nemesi irányzata, mert kiegyezik a világi hatalommal) EREDMÉNY: a Biblia német nyelvre fordítása

Svájci reformáció szellemi atyja Ulrich Zwingli zürichi lelkész halála után Kálvin János irányítja tanai: predesztináció (eleve elrendeltség): Isten már az ember születése előtt döntött annak sorsáról szabad akarat: végigjárja ezt az utat v. nem egyszerű istentisztelet, puritán templomdíszítés, olcsó egyház követői:       kálvinisták (egyházként reformátusok) összegezve: ez a polgárságnak leginkább megfelelő irányzat gyorsan terjed Európa-szerte (Erdélyben is)

Más irányzatok – népi irányzat          szentháromság-tagadók antitrinitáriusok/unitáriusok/ Servet Mihály spanyol orvos követői a reformáció legszélsőségesebb irányzata (S. M.-t Kálvin megégette) anabaptisták (újrakeresztelők) - a reformáció népi irányzata vezetője Münzer Tamás zwickaui prédikátor tanai:  nem ismeri el a csecsemőkeresztséget, a gyermekkorukban megkeresztelteket újra- keresztelték követői: főleg parasztok, szegények, mert a gazdagokat támadja

Francesco Petrarca

Jelentős művei: a.)    Klasszikus latin nyelvűek: – levél: Korának költőfejedelme, levél útján terjeszti a humanizmus eszméit. – Ciceró leveleket talál és azokat gondozza – ő tekinthető a klasszika filológia megteremtőjének. – Africa című eposzát Scipio Africanusról írta

b.)    Olasz nyelvűek: Daloskönyv – ihletője Laura, a költő szerelme.

Jelentősége – Az első hús-vér nő az újkori líra történetében, azaz már nem ideáról van szó. – Petrarca teremti meg az újkori líra történetében a reménytelen költői szerelmes költői pózát. (antik előzményei: Ovidius, Tibullus, Propertius elégiái). –

Szerb Antal szerint Petrarca a lovagi költészet konvencióinak folytatója és nem tudunk meg róla többet, mint hogy kékszemű és elutasító a költővel szemben (Laura). – Petrarca számára a szerelem ambivalens érzés; egyszerre vágyódik Laura iránt és küzd az érzés ellen, mert eltereli figyelmét a legfontosabbról, önmagáról.

Poétikai jelentősége: A szonett műformájának megteremtése. A petrarcai vagy klasszikus szonett két négysoros strófából (azaz quartinából) és két háromsoros strófából (tercinából) áll. Rímképlete: abba, abba, cdc, dcd Verselése: Jambikus tizenegyes.

Giovanni Boccaccio (1313. Párizs – 1375. Firenze Munkássága: Dante szellemi örökségének terjesztése és műveinek gondozása: – Dante életrajz – A Divina Commedia kommentárjai – Tacitus-kéziratokat talál Művei: – Fiametta – Ameto

Dekameron (10 nap könyve) Kerettörténet: 1348-ban a firenzei pestis-járvány elől 7 nő és 3 férfi egy vidéki kastélyba menekül és történetekkel szórakoztatják magukat. Minden este királyt vagy királynőt választanak, aki kijelöli a témát, hogy miről szóljon a történet. Így hangzik el 10*10 történet.

Témakörök: (erre épül a mű) 1. A szerelem elsősorban a testi szerelem 2. Az emberi hiszékenység, ostobaság kigúnyolása 3. Az egyházi személyek ironikus ábrázolása

Poétikai jelentősége A novella műfajának megteremtése. = a latin ‘novum’ (=új, újdonság) szóból ered. Kisepikai műfaj, mely terjedelménél fogva nem törekedhet a külső valóság teljességének ábrázolására, többnyire egyetlen motívum köré szerveződik. A novella végén gyakran fordulat vagy csattanó helyezkedik el.