Banyár József: Életbiztosítás 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
számviteli elszámolása, társasági adóalapra gyakorolt hatása
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
10. Az életbiztosítás díjkalkulációja Banyár József 10. Banyár József
17. AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSI ÜZEM NÉHÁNY PROBLÉMÁJA
BIZTOSÍTÁST érintő adójogszabályok között a változások tükrében készítette: Tóth-Szabó Anna.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Kiegészítő biztosítások
Titánium.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) Oktatás 2008.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Fókuszban: a díjtábla a lehetséges kérdések és válaszok tükrében Sallai Linda.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
12. A díjtartalék számítása
Biztosítási alapismeretek
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK.
Példa Ft kölcsön esetében: Tehát azonos futamidő alatt és azonos összeg esetében a havi részlet nem növekvő hanem csökkenő összeggel!
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Kockázat elbírálás, kockázat értékelés
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
AEGON Ösztöndíj Program
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Életbiztosítási Program
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
4. Az életbiztosítások szerepe, fogalma, főbb fajtái
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
16. Modern díj- és tartalékszámítás
15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam-visszatérítés számítása
9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA
Encombrement maximum du logotype depuis le bord inférieur droit de la page (logo placé à 1/3X du bord; X = logotype)
a rugalmas megtakarítás
TestŐr.
SIGNUM vállalkozásoknak Tóth Gyula xx.xx. Általános előnyök Személyzeti eszköz Pénzügyi eszköz.
Exkluzív számla termékbemutató az OVB részére
Prémium Partner Bónusz BÁRMIKOR FELHASZNÁLHATÓ!
CÉGES BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSÁRÓL dr. Kis Réka
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Allianz Klasszikusok.
a rugalmas megtakarítás
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Új MetLife unit linked élet biztosítások
SZÁMVITEL.
12 év szakmai tapasztalat
Előadás másolata:

Banyár József: Életbiztosítás 11. 11. A díjtartalék A díjtartalék – amit hivatalos szóhasználatban matematikai tartaléknak neveznek - első megközelítésben a veszélyközösség tagjai által befizetett díjakból a biztosító későbbi, a veszélyközösség (kárt szenvedett) tagjai számára történő kifizetésekre felhalmozott pénzösszeg. A díjtartalék elsősorban az egész veszélyközösségre értelmes, illetve értelmezhető nagyság, de praktikus okokból egyes szerződésekre tartjuk nyilván nagyságát, és így az össz-díjtartalék az egyéni szerződések díjtartalékainak összegeiből áll. Összességében azt mondhatjuk, hogy a díjtartalék a veszélyközösség pénze, amiért a biztosító későbbre ígért, de még nem nyújtott szolgáltatást. Az egyes biztosítottak (szerződők), mint a veszélyközösség tagjai szintén a díjtartalék arányos része tulajdonosainak tekinthetők, de csak annyiban, hogy ez ne veszélyeztesse a veszélyközösség működését. A díjtartalék az oka annak, hogy a biztosítási ágakat életbiztosításra és nem-életbiztosításra osztják – hosszú távú és rövid távú üzlet Mikor a fentiekben a díjszámítás során diszkontálunk, akkor hallgatólagosan feltételezzük, hogy a diszkontálás miatt csökkentett díjbefizetésnél a csökkenést a biztosító befektetéseiből kigazdálkodja. De mit fektet be a biztosító? Természetesen a díjtartalékot. A díjtartalék nem lehet az ügyfél által befizetett teljes díj összegezett és felkamatolt értéke…. Tehát a díjtartalék - holott némileg hasonló, de - bonyolultabb dolog, mint a banki betét. Mivel a díjtartalék lényegesen másként viselkedik a haláleseti és az elérési biztosításoknál, ezért az alábbiakban külön-külön ismertetjük ezeket. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. A haláleseti biztosítás díjtartaléka Példa: Tegyük fel, hogy ugyanazon időpontban 1.000 ember köt n évre egyenként 1 Ft-ra szóló haláleseti biztosítást. Mindenki férfi, x éves és évente fizeti a díjat. Hogyan határozzuk meg a szükséges díj nagyságát? A legegyszerűbb az lenne, ha minden évben mindenki qx+t -t fizetne (t = 0, 1, …, n-1), ahol qx+t - mint tudjuk - annak a valószínűsége, hogy egy x+t éves férfi 1 éven belül meghal. Mivel azonban qx+t nő, a díjak évről-évre nőnének. Ez a módszer elképzelhető a csoportos életbiztosítások esetében, ahol évente megújítják a biztosítási szerződést. Az egyéni, több évre szóló biztosítások esetében ennek pszichológiailag nagyon rossz a hatása, ezért más díjképzési elvet választottak. (Ugyanakkor a BEK biztosítások elemének tekinthető évente megújítható kockázati biztosítás ilyen elven működik, tehát a modern biztosításoknál ez már lehetséges, bár kiegészítő jellegű konstrukció!) Nevezetesen, minden évben azonos díjat fizettet a biztosító az ügyféllel, ami azt jelenti, hogy a tartam első éveiben a tényleges kockázatnál kicsit nagyobb a díj, középen a kockázatnak megfelelő, és végül az utolsó években a tényleges kockázatnál kisebb a díj, mint ahogyan azt az ábramutatja. A függőleges oszlopok az 1., 2., ... n. években szükséges díjak nagyságát mutatják. A vízszintes vonal jelzi az egységes éves díj nagyságát. A szükséges díj és a tényleges díj különbsége az ábrán az első néhány évben a díjtartalékba kerül, ezután pedig a tartalékból fokozatosan kipótolják a későbbi években felmerülő díjhiányt. A tartam elején befizetett díjtöbbletet a biztosító felhalmozza, befekteti, kamatoztatja, és a tartam vége felé fokozatosan felhasználja az ekkorra kalkulált díjelégtelenség fedezésére. A haláleseti biztosításnál ez a bizonyos tartam elején felhalmozott díjtöbblet a díjtartalék. Ez durván a tartam közepéig emelkedik, majd fokozatosan csökken, és a tartam végén pont nulla lesz, mint ez az alábbi példában látható. A haláleseti biztosítás díjtartaléka általában nem nő számottevő mértékűre, és így általában (a legtöbb, de nem minden biztosítónál, és nem csak emiatt) az nem lesz alapja sem a profit-visszatérítésnek, sem a maradékjogoknak. Az éves díjszükséglet és a tényleges díj viszonya a haláleseti biztosítás esetében Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Egy kockázati biztosítás díjtartalékának alakulása – díjfizetés előtt Banyár József Példa: Ha egy ügyfél az alábbi kockázati életbiztosítást köti, akkor az egyes biztosítási évfordulókon a díjtartalék nagysága a következőképpen alakulhat. Év Díjtartalék ÉV Induló adatok 11 484 214 Kor: 40 év 1 68 011 12 483 573 Tartam: 20 év 2 132 455 13 473 912 Biztosítási összeg: 10.000.000 Ft 3 193 661 14 454 193 Nem: Férfi 4 251 534 15 422 989 Éves díj: 129 897 Ft 5 305 527 16 377 534 6 354 287 17 315 283 7 396 780 18 233 534 8 431 753 19 129 390 9 458 261 20 10 475 794 Az előző ábra konkrét számai. Egy kockázati biztosítás díjtartalékának alakulása – díjfizetés előtt Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Egy kockázati biztosítás díjtartalékának az alakulása Banyár József Egy kockázati biztosítás díjtartalékának az alakulása A példabeli kockázati életbiztosítás díjtartalékának alakulását a fenti ábra mutatja. Az ábrába belerajzoltuk az év eleji díjfizetések hatását is, ettől lett az „tarajos”. Normálisan általában csak a díjfizetés előtti évfordulós tartalékokat rajzoljuk be, emiatt a díjtartalék ábrája „sima” lesz, mint ahogyan az a többi ábrán majd látszik. Ugyancsak jelöltük az éves díj szintjét, hogy jobban lássuk a díjtartalék nagyságrendjét (láthatjuk, hogy a díjtartalék a díjfizetés után mindjárt megegyezik az éves nettó díjjal, a tartam vége előtt egy évvel pedig a díjfizetés után pontosan annyi van a tartalékban, amennyi az arra az évre szükséges haláleseti kifizetés!). Az ábrán az is látható, hogy ebben a konkrét esetben mekkora a díjtartalékból az éves összes halandósági kifizetés. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Kockázati biztosítások díjtartaléka azonos belépési korra, eltérő tartamra A kockázati biztosítás díjtartalékával kapcsolatosan érdemes még megnézni néhány dolgot. Például – nagyságára nézve felállíthatjuk a következő szabályokat: Azonos belépési kor mellett, minél hosszabb a tartam, a díjtartalék maximuma annál nagyobb lesz, és annál inkább a tartam vége felé húzódik. Azonos tartam mellett, minél magasabb a belépési kor, a díjtartalék maximuma annál nagyobb lesz, és relatíve annál inkább a tartam vége felé húzódik. Mindkét szabálynak ugyanaz az oka: a haláleseti valószínűségek – mint láttuk – exponenciálisan nőnek a kor előrehaladtával. Emiatt egyre nagyobb lesz a különbség az éves díj és az évente szükséges haláleseti díj között, amit a tartaléknak kell áthidalnia. A különbség különösen a tartam vége felé nagy, és a kor emelkedésével pont itt nő, ezért a tartam egyre nagyobb hányadában kell az utolsó évek „díjhiányára” gyűjtögetni. A fenti összefüggéseket mutatják a fenti és a következő ábrák: Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Kockázati biztosítások díjtartaléka azonos tartamra, eltérő belépési korra Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Rövidített díjfizetési tartamú kockázati biztosítás Banyár József Rövidített díjfizetési tartamú kockázati biztosítás Szintén nagyon érdekes ábrát kapunk, ha a rövidített díjfizetési tartamú kockázati biztosítás tartalékát rajzoljuk fel. A fenti ábrán a díjfizetési tartamot 10 évre rövidítettük (a tartam 30 év!). A díjfizetési tartam lejártával a rövidített díjfizetési tartamú biztosítások úgy viselkednek, mint az egyszeri díjas biztosítások, így tartalékuk is megegyezik azzal. Az ábrán szaggatott vonal mutatja az egyszeri díjas kockázati biztosítás tartalékát, „tele vonal” pedig a rövidített díjfizetési tartamú biztosításét. Látható, hogy a díjfizetési tartam lejárta után a két tartalék megegyezik, addig viszont a díjfizetésekkel pontosan a díjfizetési tartam végén „esedékes” egyszeri díjas tartalékot kell felhalmozni. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Az elérési és a vegyes biztosítás díjtartaléka Más jellegű az elérési biztosítás díjtartaléka. Itt a tartam folyamán fokozatosan össze kell gyűjteni a lejárati összeget, amit lejáratkor a biztosító kifizet az ügyfélnek. (Ezért is szokták az elérési, az à terme fix és a vegyes biztosítást megtakarítási típusú életbiztosításnak nevezni.) A díjtartalék összege így fokozatosan nő, és lejáratkor pont a vállalt szolgáltatás összegével azonos. Az elérési biztosítás díjtartaléka a befizetett díjak (kockázati része) révén hasonlóan nő, mint egy kamatozó betétszámla. A különbség csak annyi, hogy azonos feltételek mellett az elérési biztosítás díjtartalékának növekedése nagyobb mértékű, mint egy ilyen betétszámláé, ugyanis a tartam folyamán meghaltak addig befizetett pénzét a biztosító felosztja a még élők "számlái" között. A vegyes biztosítás díjtartaléka az elérési és a haláleseti díjtartalékának összege, tehát a tartam elején nulla, a végén pedig a biztosítási összeggel egyezik meg. A vegyes biztosítás díjtartaléka már kevésbé nő, mint egy hasonló betétszámla összege, ezt az árat kell ugyanis megfizetni a haláleseti kifizetés biztonságáért. Egy rendszeres díjas elérési és vegyes biztosítás díjtartalékának alakulását mutatja a fenti ábra. Az elérési biztosítás díjtartalékát tehát egy gyorsulva növekedő görbe írja le. Ennek a növekedésnek forrásai a következők: ·         a rendszeresen beérkező díj; ·         a díjtartalék hozama (a technikai kamat mértékében); ·         a tartam közben elhunytak díjtartalékának egy része. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Egyszeri díjas elérési és vegyes biztosítás díjtartaléka Az egyszeri díjas elérési, illetve vegyes biztosítások díjtartaléka a fentihez képest kicsit módosul. Itt nincs rendszeresen beérkező díj, hanem mindjárt a tartam elején megkapja a biztosító az egész tartamra szóló díjat (ami természetesen nem azonos a tartam szorozva az éves díjjal), és így a díjtartalék sem nulláról indul. Ezt a fenti ábrával szemléltethetjük. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Rövidített díjfizetési tartamú elérési biztosítás A rövidített díjfizetési tartamú elérési (és vegyes biztosításról) ugyanazt lehet elmondani, amit már a kockázati biztosítás esetében elmondtunk. Íme egy példa: A források egyszerű elemzéséből is látszik, hogy kamatoskamat-számítással nem lehet megállapítani, hogy mekkora is egy adott pillanatban a díjtartalék. Ehhez speciális biztosításmatematikai tudásra van szükség. Ez fokozottan igaz a vegyes biztosítás díjtartalékára, ami nem csak az előbb említett 3 (növelő) tényezőtől függ, hanem állandóan csökkentőleg hat rá az, hogy a tartam folyamán elhunytak hozzátartozóit (kedvezményezetteket) szintén a díjtartalékból elégítik ki. Sőt az a helyzet, hogy a díjtartalék számítása még ennél is bonyolultabb. Ennek oka egy Zillmer nevű német biztosításmatematikusról elnevezett eljárás, a zillmerezés. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. A zillmerezés és egyéb problémák A zillmerezést egy ütemezési probléma megoldására dolgozták ki. A biztosító költségeinek a fedezete a vállalkozói díjrész, ami a tartam folyamán (rendszeres díjas biztosítások esetében) azonos nagyságú részletekben folyik be a biztosítóhoz. Nem is lenne semmi probléma, ha a biztosító biztosítással kapcsolatos költségei is ugyanilyen ütemben merülnének fel. A jelentősebb költségek (a szerződéskötés, kockázat-elbírálás, illetve a kötvényesítés költségei) mindjárt a biztosítás megkötésekor jelentkeznek. Ilyenek a jutalék, az orvosi vizsgálat, a manipulálás stb. költségei, amelyek mind a biztosítás létrejöttekor merülnek fel. Ha a biztosító nem zillmerezne, akkor ennek két fő következménye lenne: A kezdeti költségeket - amelyek természetesen a szerződőt terhelik, hiszen miatta merültek fel - a biztosító hosszú időszakra meghitelezné a szerződőnek, amit az fokozatosan törlesztene a vállalkozói díjrészből. Ha a szerződő a tartam elején felmondja a szerződést, akkor a biztosító költségei nem térülnek vissza, hiszen elmarad a további díjfizetés. Azoknál a biztosítóknál, amelyek nem alkalmaznak zillmerezést, többek között ezért szoktak várakozási időt megállapítani a maradékjogokra. A zillmerezés ezt a problémát úgy oldja meg, hogy a biztosító - tartamtól függően - az első 0,5-2,5 év díját (az aktuális haláleseti kifizetéseken felül) teljes egészében a költségei fedezésére fordítja (magyarán kölcsönveszi a szerződőtől az első 0,5-2,5 év díjtartalékát), és a későbbiekben a vállalkozói díjrészből fokozatosan törleszti ezt a kölcsönt. Ennek hatását fenti ábra érzékelteti. A zillmerezésnek nem lesz hatása az, hogy a díjtartalék negatívvá válik, de téves biztosításmatematikai tervezésnek ez az eredménye. Mivel ez azt jelenti, hogy a biztosító kölcsönöz pénzt az ügyfélnek, és az ügyfél a szerződést bármikor felbonthatja (ellentétben a biztosítóval, akinek tilos felmondani az életbiztosítást!),ezért az ilyen helyzeteket mindenképpen el kell kerülni! Egy rendszeres díjas vegyes biztosítás díjtartalékának alakulása zillmerezéssel és a nélkül Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Maradékjogok és kötvénykölcsön Banyár József Maradékjogok és kötvénykölcsön A maradékjogok fajtái Az alapja és az oka: a díjtartalék A díjtartalék: olyan pénzösszeg, amit a biztosító azért szedett be, hogy később ezért – szerződés szerint - valamilyen szolgáltatást nyújtson. A díjtartalék az alapja és az oka a maradékjogoknak. A díjtartalékot ugyanis úgy is meghatározhatnánk, hogy az egy olyan pénzösszeg, amit a biztosító azért szedett be, hogy később ezért – szerződés szerint - valamilyen szolgáltatást nyújtson. Ha azonban a szerződés valamilyen oknál fogva felbomlik, akkor ez a későbbre ígért szolgáltatás elesik, és a biztosítónak el kell számolnia a díjtartalékkal. Ezt az elszámolási kötelezettséget az ügyfél szempontjából nézve maradékjognak nevezzük. Ha a szerződés felbomlik, akkor elszámolási kötelezettség. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Fajtái Visszavásárlás tulajdonképpen az egyetlen igazi maradékjog Díjmentes leszállítás A maradékjogokhoz sorolják, de valójában standardizált átdolgozási lehetőség A maradékjognak több fajtája van (illetve nem maradékjog, de logikailag célszerű itt tárgyalni a kötvénykölcsönt is!). A csoportosításhoz induljunk ki abból, hogy a biztosító mindenképpen meg akarja tartani az ügyfelét. Mit tesz ekkor? Kötvénykölcsön Nem maradékjog, de szorosan kapcsolódik ahhoz Kiindulópont: a biztosító mindenképpen meg akarja tartani ügyfelét Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Átmeneti pénzzavar  kötvénykölcsön Biztosítónak befektetés (de elaprózott!), ami alulról behatárolja a kamat nagyságát  az ügyfélnek nem feltétlenül jó üzlet (nem lehet a biztosítás megkötésének indoka!) Először is lehetséges, hogy az ügyfél azért akarja megszüntetni a szerződést, mert átmeneti pénzzavarban van, szüksége lenne egy nagyobb pénzösszegre, és úgy véli, hogy a díjtartalék jó lesz erre a célra. Ekkor a biztosító, hogy elkerülje a szerződés megszüntetését, felajánlja az ügyfélnek a kölcsönfelvétel lehetőségét. Mint említettük ez még nem maradékjog. A kölcsön alapja (s így nagyságának korlátja) a díjtartalék. A biztosító a kölcsönt úgy fogja fel, mint egy befektetési lehetőséget, és ezért a kölcsönért akkora kamatot kér, amekkora egyéb befektetéseinek a hozama. Ha jól működik a biztosító, akkor ez a hozam, és így a kölcsönkamat magas, esetleg magasabb mint más kölcsönök kamata. Sok félreértés van a kötvénykölcsönökkel kapcsolatban, amit el kell oszlatni. Először is, mint láttuk, a szerződő számára a kölcsönfelvétel nem különösebben jó üzlet. Ezért ha valaki azért köt életbiztosítást, hogy kölcsönt vegyen fel rá, akkor nagyon rosszul számol, hiszen a kölcsön összege jó néhány évig az addig befizetett díjak összege alatt marad. (Teljesen más dolog azonban, ha valakinek a bank kölcsönfelvételi feltételként írta elő, hogy hitelfedezetként kockázati életbiztosítást kössön.) A biztosító számára sem a legjobb üzlet, hiszen nagyban befektetni a pénzt sokkal kisebb költséggel jár, mint apránként kikölcsönözni. Ezért a kölcsönt a biztosító csak végső esetben alkalmazza. Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Tartós pénzzavar (azonnali pénzszükséglet nélkül)  Díjmentes leszállítás a biztosító az addig felgyűlt díjtartalékot úgy tekinti, mint egy ugyanolyan fajtájú egyszeri díjas biztosítást (díjmentesítés), aminek tartama a biztosítás eredeti tartamából hátralévő idő, és aminek („leszállított”) összegét a biztosított aktuális korát figyelembe véve határozza meg. Másodszor: Ha az ügyfél tartós pénzzavarba kerül, és ezért már nem tudja tovább fizetni a biztosítás díjait (természetesen ez csak a folyamatos díjas biztosításoknál fordulhat elő), de a díjtartalékra nincs szüksége, akkor a biztosító felajánlja neki a díjmentes leszállítás[1] lehetőségét. A díjmentes leszállítás lényege az, hogy a biztosító az addig felgyűlt díjtartalékot úgy tekinti, mint egy ugyanolyan fajtájú egyszeri díjas biztosítást (díjmentesítés), aminek tartama a biztosítás eredeti tartamából hátralévő idő, és aminek összegét a biztosított aktuális korát figyelembe véve határozza meg. Ez az összeg természetesen kisebb lesz, mint az eredeti összeg (leszállítás), hiszen elmarad a további díjfizetés. [1] Ezt már maradékjognak tekinti a biztosítási jog, de ha jobban belegondolunk ez valójában csak egy standardizált szerződés-átdolgozási lehetőség! Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Tartós pénzzavar (azonnali pénzszükséglettel)  visszavásárlás „végelszámolás” a biztosító és az ügyfél között. A díjtartalék nagyobbik részét az ügyfél visszakapja. A „lecsípett” rész szolgál az antiszelekció ellensúlyozására (a díjtartalék elsősorban a veszélyközösségé!) Harmadszor pedig ha az ügyfél olyan tartós pénzzavarba kerül, ami megakadályozza a további díjfizetést, sőt az addig felgyűlt díjtartalékra is szüksége van, akkor visszavásárolja[1] a biztosítást. Ekkor a biztosító megszünteti a szerződést, a díjtartalékot pedig visszaadja a szerződőnek. Pontosabban többnyire nem a teljes díjtartalékot, hanem annak nagyobbik részét. A kisebbik része, amit a biztosító "lecsíp", arra szolgál, hogy ellensúlyozza azt az antiszelekciós hatást, ami azáltal keletkezik, hogy valószínűleg azok vásárolják vissza nagyobb arányban a biztosítást, akiknek időközben nem romlott lényegesen az egészségi állapotuk, és így nagyobb esélyük van arra, hogy megérjék a tartam lejártát. Azok, akiknek romlott az egészségi állapotuk, kevésbé hajlamosak "otthagyni" a biztosítónál a díjtartaléknál magasabb haláleseti összeget. Ez a „lecsípés” szorosan összefügg azzal az általános megállapításunkkal, hogy a díjtartalék elsősorban a veszélyközösségé, és csak másodsorban a konkrét ügyfélé, akinél ezt a biztosító kimutatja. [1] Ez már mindenképpen maradékjog, bizonyos értelemben az egyetlen, hisz valójában csak itt kerül sor „végelszámolásra” a biztosító és az ügyfél között! Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

A maradékjogok korlátozása Banyár József A maradékjogok korlátozása A maradékjogok alapja a díjtartalék, de nem minden díjtartalékkal rendelkező biztosításnak van maradékjoga. Ennek oka a biztosítás törlése miatt fellépő antiszelekció. Nézzünk egy példát! Induljunk ki abból, hogy minden díjtartalékos biztosításhoz minden maradékjog lehetősége adott. (Ez persze nem igaz.) Tehát például a haláleseti életbiztosítás is rendelkezik a visszavásárlás maradékjogával. Tegyük fel, hogy két biztosítottban, - akik haláleseti életbiztosítással rendelkeznek - , egyszerre érik meg a visszavásárlás gondolata. Ha azonban az egyik jó egészségi állapotnak örvend, és várhatóan a tartam végéig nem hal meg, akkor biztosan visszavásárolja a biztosítást. A másik pedig, amelyik mondjuk halálán van, inkább nem vásárolja vissza azt, mondván, hogy a családja sokkal több pénzt kap biztosítási összegként, mint visszavásárlási értékként. Ezzel meg is valósult az antiszelekció, ami ellen a biztosító úgy védekezik a haláleseti biztosítás esetében, hogy semmilyen maradékjogot nem ad rá. (Természetesen az egészségi állapotokban az orvosi vizsgálat, és a tartam eleji azonos állapot ellenére azért lehet különbség, mert tartam közben az induló állapothoz képest jelentős változás állhat be a biztosítottaknál.) A maradékjogok révén megvalósuló antiszelekció lényege tehát a haláleseti életbiztosítás esetében az, hogy akinek az egészségi állapota a biztosítás tartama alatt nem romlott lényegesen, az hajlamosabb abbahagyni a biztosítást. A díjkalkuláció során viszont azt feltételeztük, hogy az egészséges emberek végig fizetik a díjat, és ez fedezi a megromlott egészségi állapotúak haláleseti összegeit. Tehát az egészséges emberek kiugrása valamely maradékjog révén felborítja a biztosító kalkulációját. Az elérési életbiztosítás természetesen pont fordítva működik. Itt az hajlamos kiugrani a biztosításból, aki érzi a vesztét, tehát tudja, hogy meg fog halni, és halála után nem az örökösei kapják az addig felgyűlt díjtartalékot. Ilyenkor inkább visszavásárolja a biztosítást, ha van rá lehetősége. Miközben természetesen az elérési biztosítás úgy van kalkulálva, hogy néhány embernek meg kell halnia, hogy a díjtartalékát szét lehessen osztani az életben maradottak között. Emiatt a tiszta elérési biztosítások esetében meg szokták tiltani a visszavásárlást és a díjmentesítést is. Ez természetesen azt eredményezi, hogy az elérési biztosítás nagyon rugalmatlan konstrukció. Ha az ügyfél nem akarja tovább fizetni a biztosítás díját, akkor minden addigi befizetését elveszíti. Emiatt sem szívesen ajánlják a biztosítók. Mivel az azonnal induló járadékbiztosítás nem más, mint elérési biztosítások sorozata, ugyanez vonatkozik a járadékbiztosításokra is. Példa: haláleseti biztosítás Példa: elérési biztosítás Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.

Banyár József: Életbiztosítás 11. Speciális esetben lehet a kockázati és elérési biztosításnak is maradékjoga: ha „csomagban” árulják az elérési és haláleseti biztosítást állományon belüli kis súly Bizonyos esetekben a biztosítók mind az elérési, mind a kockázati biztosítás esetében a fentiek ellenére biztosítanak maradékjogokat. Ezeknek azonban speciális feltételei vannak. Ha a biztosító üzletpolitikája olyan, hogy a különálló kockázati és elérési biztosítást együtt, kvázi vegyes biztosításként árusítja, akkor lehet a vegyes biztosításhoz hasonló maradékjogokat adni mindkét módozatra. Ekkor azonban például a visszavásárlást az elérési biztosítás esetében a kockázati biztosítás egyidejű visszavásárlásához kell kötni, mert különben a biztosító nagy lehetőséget ad az antiszelekcióra. Ilyenkor ugyanis az ügyfél attól függően, hogyan változik a tartam során egészségi állapota, visszavásárolhatja az egyik biztosítást, és megtarthatja a másikat, amit például az egységes vegyes biztosítás esetében nem tud megtenni. A kockázati életbiztosításra adott maradékjog indoka lehet esetlegesen az, hogy várhatóan a biztosító összes életbiztosítási állományában kis súllyal szerepel, tehát a visszavásárlási értékként kifizetett haláleseti díjtartalék az állomány egészéhez képest elhanyagolható összeg. Némely biztosító az elérési és az életjáradék biztosításra adott maradékjogot egészségi vizsgálathoz köti, és csak a tökéletesen egészséges embereknek teszi lehetővé a maradékjogokkal való élést. Az egészségi vizsgálat tehát egy enyhítési lehetőség a maradékjogok teljes megtagadásához képest, de mivel drága, alkalmazása csak magas díjtartalékok, tehát magas biztosítási összegek esetében kifizetődő. rövidített díjfizetés és egyszeri díj esetén kockázatelbírálással Banyár József: Életbiztosítás 11. Életbiztosítás 11.