“Európai szövetség a depresszió ellen” (European Alliance Against Depression, EAAD) Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkossági magatartás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
“Európai szövetség a depresszió ellen” (European Alliance Against Depression, EAAD) Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkossági magatartás.
“Európai szövetség a depresszió ellen” (European Alliance Against Depression, EAAD) ÖSSZEFOGÁS A DEPRESSZIÓ ELLEN kötet bemutatása Kopp Mária
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A vallásosság szerepe a lelki egészség megőrzésében Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkosság megelőzésére- mi lehet a lelkészek szerepe?
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Alkoholizmus.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Gyermekkori depresszió
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
EU II..
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
A Magyar Köztársaság kormánya
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
Szociálpolitikai keretek
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
LELKI EGÉSZSÉG CENTRUM BEMUTATÁSA
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Mindennapi veszteségeink
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Biztos Kezdet Gyerekházak
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Kórházi szociális munkás együttműködése a szociális ellátó rendszerrel Készítette: Atkári Gizella szociális munkás 2014.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A helyettes szülői ellátás működése
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Előadás másolata:

“Európai szövetség a depresszió ellen” (European Alliance Against Depression, EAAD) Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkossági magatartás ellen Dr. Kopp Mária

“Nürnbergi szövetség a depresszió ellen”  A németországi vizsgálatok eredményei szerint az öngyilkossági magatartás szignifikáns mértékben  - több mint 20%-kal – csökkent a nürnbergi régióban és az öngyilkossággal, depresszióval kapcsolatos attitűdök jelentősen változtak.

Fő cél a depresszió és az öngyilkossági veszélyeztetettség felismerése, a depresszióval kapcsolatos tájékoztatás, ezen keresztül a betegek eljuttatása a szakemberekhez Magyar szervező: Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Fő cél a depresszió és az öngyilkossági veszélyeztetettség felismerése, a depresszióval kapcsolatos tájékoztatás, ezen keresztül a betegek eljuttatása a szakemberekhez Magyar szervező: Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

A program fő szervezője Németország, Magyarországon kívül még:  Írország,  Portugália,  Anglia,  Észtország,  Belgium,  Ausztria,  Finnország,  Franciaország,  Görögország,  Izland,  Skócia,  Szlovénia,  Spanyolország és  Olaszország vesz részt

Miért Szolnok és környéke?  Magyarországi összehasonlításban is magas öngyilkossági arányok  Igen jól felkészült szakemberek  Cél: helyi védőháló kiépítése, a külön-külön dolgozó szakemberek közötti együttműködés létrehozása  Hosszú távú tervezés!

 A lakosság 7,6%-a szenved súlyos depressziós tünetektől,  13,4 % tekinthető depressziós betegnek,  közel minden harmadik embernek vannak az életminőséget rontó depressziós tünetei, mint az, hogy hajnalban felébred és kínzó gondolatok foglalkoztatják, elveszti érdeklődését mások iránt, szervi ok nélkül fokozottan fáradékony.

Lakossági vélemények a depresszióról  A teljesítmény orientált társadalom nyomása és/vagy szeretteink halála miatti veszteség, a gyász vezet leginkább depresszióhoz.  A depresszió két legtipikusabb tünete az örömtelenség és bizonyos fizikai tünetek, pl. alvászavar, étvágytalanság megjelenése.  A depresszió kezelésében a legmegfelelőbb eljárás a családtagokkal folytatott beszélgetés. A pszichiáter felkeresése és a depresszió leküzdésére tett saját erőfeszítés (Szedje össze magát, sportoljon) ugyanolyan fontos és hatékony.  A válaszadók leginkább azzal az állítással értenek egyet, hogy „Bárki lehet depressziós.”, azt a kijelentést pedig, hogy „A depresszió kezelhetetlen.” elutasítják.

Lakossági vélemények az öngyilkosságról A válaszadók túlnyomó többsége (több mint 80%-a)  egyrészt úgy gondolja, hogy „Ritkán következik be öngyilkosság figyelmeztető jelek nélkül”,  másrészt, nem ért egyet azzal az állítással, amely szerint „Ha valaki öngyilkos akar lenni, az az ő dolga és nem kell beleszólni”. Ez a két lakossági attitűd feltehetően elősegíti majd, hogy a program egyik kiemelt célja - a jelekre, tünetekre való társas érzékenyítés kialakítása, tanítása – sikeresen megvalósuljon.

Kik a helyi szakemberek?  Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet dr. Bagi Mária pszichiáter főorvos- helyi koordinátor dr. Bagi Mária pszichiáter főorvos- helyi koordinátor  családorvosok, gyermekorvosok, foglalkozás egészségügyi szolgálat  Pedagógusok, rendőrök, nagycsaládosok,  Szociális munkások, lelkészek, lelki segélyszolgálat szakemberei  Önkéntes egészségpénztárak

Hová fordulhatunk?  Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai Ellátás: Humánszolgáltató Központ Ifjúsági telefonszolgálat (13 h -21h)  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Hetényi Géza Kórháza Pszichiátriai Gondozó (Hétfő, Kedd, Szerda 9 h -13 h)

Hová fordulhatunk?  "Bizalom" Lelkisegélyszolgálat (0-24)  Fiataloknak: GYITOSZ Krízisvonal (0- 24)  Pszichológiai tanácsadás párkapcsolati, családi és életkérdésekben: Humánszolgáltató Központ

Hová fordulhatunk?  Humánszolgáltató Központ  Ifjúsági telefonszolgálat (13 h -21h)  Pedagógiai Szakszolgálat  Pszichológiai tanácsadás párkapcsolati, családi és életkérdésekben: Humánszolgáltató Központ

Oktató anyagok:  videó anyagok ( páciensek és hozzátartozók számára),  oktatási csomagok pszichiáterek, háziorvosok, pszichológusok, pedagógusok, lelkészek, védőnők, geriátriai szakemberek és más segítő foglalkozásúak számára,  szűrőeszközök a depresszív zavarokra a segítő foglalkozásúak számára,  anyagok a nyilvános kampányhoz,  irányelvek a tömegkommunikációs eszközök számára, az öngyilkosságokról szóló tájékoztatásról,  Mozireklám- ez térítés nélkül átvehető

 A depresszió kezelhető!  Az öngyilkosság megelőzhető!

 A program védnökei:  Mádl Dalma asszony, a Köztársasági elnök úr felesége  Tokár István, a Jász-Nagykun- Szolnok megyei közgyűlés elnöke  Botka Lajosné. Szolnok megyei jogú város polgármestere  Dr. Baksai István, a Jász-Nagykun- szolnok megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet igazgatója

 Nagyon köszönjük a program szponzorainak támogatását!