A választható portfoliós rendszer hatása a pénz- és tőkepiacokra Hamecz István Siófok, 2008.11.11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Pénztárkonferencia 2008, Siófok 1 A választható portfóliós rendszer és a évi hozamok Gaál Attila vezérigazgató.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Állóeszköz-gazdálkodás
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
A tételek eljuttatása az iskolákba
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A diákat jészítette: Matthew Will
Hitelfelvételi problémák
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Fazakas Gergely Részvények árazása
A magyar gazdaság várható helyzete
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
„A Pénztárak második évtizede” Pénztárkonferencia Siófok logó.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
Az ÉV ALAPKEZELŐJE (MASTERCARD) A bevezetés IDŐZÍTÉSe Bilibók Botond.
A választható portfóliós rendszerre való áttérés tapasztalatai
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? Hamecz István elnök-vezérigazgató OTP Alapkezelő Zrt. Szakmai.
IV. Terjeszkedés.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Összefoglaló gyakorlati feladatok
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Fizetési mérleg jelentés
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A választható portfoliós rendszer hatása a pénz- és tőkepiacokra Hamecz István Siófok,

2 Módszertani bevezető a bizonytalanság által befolyásolt tevékenységek értékeléséhez  Azoknál a tevékenységeknél, ahol a véletlennek jelentős szerepe van az eredmények kialakulásában, az értékelést nem az eredmények, hanem az alkalmazott eljárások elemzése alapján szükséges megtenni!  Ilyen esetekben az ex ante és az ex post elemzés is fontos!

3 Miért volt szükség az átállásra? Alacsony abszolút hozamok

4 Miért volt szükség az átállásra? Reálbérek alatti hozamok

5 Miért volt szükség az átállásra? Alacsony relatív hozamok  A magas állampapír hányad miatt a pénztári szektortól elvárt nyugdíjszolgáltatás nem volt teljesíthető  A legoptimistább feltevések mellett is a GDP 60 %-ra rúgott a szektor implicit feltételes kötelezettsége

6 Miért volt szükség az átállásra? A nyugdíjak várható alakulása

7 A nyugdíjpénztárak szerepe az adósság finanszírozásában  A reform idején világos volt, hogy az átállás adóssággal való finanszírozás csak rövid ideig tarthat, azaz a reform miatti bevételkiesés miatt a hiány csak ideiglenesen nőhet meg  Az EUROSTAT 5 évben határozza meg ezt az átmeneti időszakot  A makrogazdasági szempontból a pénztáraknak nem kell szerepe legyen a hiány finanszírozásában!  Az elmúlt években mind a hiány, mind a hiányon belül a forint finanszírozás volatilitása jelentősen meghaladta a választható portfolióra való átállás miatti potenciális finanszírozás változást.

8 A finanszírozás legvolatilisebb komponense a hiány volt

9 Pénztári portfolió tendenciák

10 Optimális nyugdíjportfolió az életpálya mentén: A T. Rowe Price target date funds eszköz megoszlása

11 Az átállás ex ante hatása a pénztárak állampapír keresletére: egy becslés Pénztári bevételek301,1340,0 Állampapír vásárlás átállás nélkül195,7221,0 Állampapír vásárlás átállással177,7170,0 Folyó vásárlások kiesése18,151,0 Állományi eladások növekedés nélkül372,5122,9 Állományi eladások növekedéssel248,03,6 Teljes becsült ex ante kiesés266,154,6

12 A finanszírozási hatás egy ex ante becslése Forint finanszírozás Nem NYP forint finanszírozás átállás nélkül Nem NYP forint finanszírozás átállással Deviza finanszírozás  Az átállás előrelátható és becsülhető volt mind a piaci szereplők, mind az adósságkezelők számára  A 2007-es finanszírozási terv egyáltalán nem vette figyelembe az átállást  A 2008-as hatás ex ante eleve minimális volt, a forint finanszírozás jelentősen csökkent  Az eredeti számok alapján világos, hogy a választható portfolióra való átállásnak ex ante nem kellett, hogy szerepe legyen az állampapír- piaci problémák kialakulásában  Az ex post hatások ettől lényegesen eltérhettek!

13 A tőzsdei visszaesés ex post hatása az pénztárak állampapír keresletére: egy szimuláció Induló Portfolió Hozam Portfolió év végén Portfolió arányok Állampa- pír eladás Portfolió Állampapír (9.5) Részvény Állampapír hozam-10 (10) Részvény hozam-35 Induló Portfolió Hozam Portfolió év végén Portfolió arányok Állampa- pír eladás Portfolió10080 Állampapír (10.8) Részvény Állampapír hozam-10 (10) Részvény hozam-35

14 A nyugdíjpénztárak ex post állampapír vásárlása teljes állományi eladás átállás nélkül103.0 teljes állományi eladás átállással ex ante 2008 ex post eredeti 2008 ex post új Forint Nem NYP forint finanszírozás átállás nélkül Nem NYP forint finanszírozás átállással Deviza finanszírozás

15 Egy kitérő: jó ötlet volt-e pont most átállni? Időzítéssel nem lehet pénzt keresni

16 Egy kitérő: jó ötlet volt-e pont most átállni? Ha tényleg látnánk a jövőt 1 dollár befektetés értéke különböző előrelátási képességek mellett,

17 A nyerességek és veszteségek oroszlánrésze néhány nap alatt realizálódik! dollár befektetés az S&P500-ba Évesített hozam A befektetés értéke a periódus végénNyereség A kihagyott napok hozzájá- rulása a nyereség csökkené séhez Az összes 2525 kereske- dési nap17,5% % A 10 legjobb nap kivételével12,6% ,3% A 20 legjobb nap kivételével9,3% ,3% A 30 legjobb nap kivételével6,5% ,2% A 40 legjobb nap kivételével3,9% ,4%