Adótudatosságtól a versenyképességig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A turizmus rendszer környezete
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Közigazgatási technológia
Konzulens: Dr. Pitlik László
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Environmental Compliance Inspection Course A rendészeti eljárás A rendészeti eljárás.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalkozási ismeretek
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

Adótudatosságtól a versenyképességig A Joint Venture Szövetség szemináriumsorozata 4. rész Eger, 2009. május 19.

Az adótudatosság Az államnak nincs pénze, csak a beszedett adókat osztja újra Mindenért fizetni kell A társadalom tudatlanul és sokszor pocsékoló módon finanszíroz egészségügy, gázárkompenzáció, Közteherviselés az első társadalmi megállapodás:mamutvadászat Adómorál? Az adófizetők társadalmi megbecsülése Kedvezményekből csak az öngondoskodás kedvezménye maradjon fenn.

Szemléletváltás szükségessége Többen – kevesebbet Új társadalmi megállapodás a közterhekről: Mit szeretnénk a közös adónkból finanszírozni? Arányok a jövedelem, a fogyasztás és a vagyon alapján kivetendő adókra Június 30.-ig adótörvényeket Adótömeg – adókulcsok: relatív adóterhelés csökkenjen Csökkenő terhek – következetes adóbehajtás Elszámolás, elszámoltathatóság Rólunk – soha ne nélkülünk Ne sarc legyen

A versenyképesség értelmezései A versenyképesség rövid távú számítása és értelmezése Költség- és ár-versenyképesség és jövedelmezőség; Költség-versenyképesség (fajlagos bérköltség) a bérek és a termelékenység függvénye (mindkettő rövid távon változtatható); A nemzetközi ár-versenyképességet a költségek (fentiek) mellett az árfolyam is befolyásolja (szintén rövid távon változik).

A versenyképesség értelmezése különböző idődimenziókban A versenyképesség hosszú távú feltételei Humán és fizikai infrastruktúra adottságai és változása Oktatás, munkaerőpiac foglalkoztatáspolitika; egészségügy; kutatás-fejlesztés, technológia-transzfer; Közlekedés és távközlés, informatika fejlettsége.

Adórendszer és versenyképesség Versenyképességet, növekedést gátolja a magas elvonás. Nincs versenyképes ország, ahol csak kevesen fizetnek adókat. Nincs versenyképes ország – versenyképes adórendszer nélkül Az adórendszer támogassa a növekedést

A hazai versenyképesség alakulása Magyarország elvesztette a befektetők bizalmát. A rendszerváltást követően minden várakozással szemben, Magyarország, ahelyett, hogy a nyugat-európai fejlődés útjára tért volna, eltolódott abba az irányba, hogy egy kiszámíthatatlan, átláthatatlan gazdaságú országgá váljék - legalábbis ez a nyugati világban kialakult vélemény Magyarországról. Valamennyien tudjuk, hogy nem a valóság, hanem annak látszata a döntő. Magyarországnak pedig leromlott a megítélése .

A versenyképesség gyengülésének okai: Majdnem valamennyi előny tovatűnt: más KKE országok most érkeztek abba a fázisba, ahol Mo. volt 10 évvel ezelőtt, A kockázatok és a bizonytalansági tényezők mérlegelése a befektetési hajlandóság elsőszámu tényezőjévé lépett elő. Ezért a kormány gazdaságpolitikájába vetett bizalom a fenntartható gazdasági növekedés kritikus tényezőjévé vált, a hatékonyság növekedés csökkent Magyarországon a szükséges életszínvonal intézkedések miatt, a szakképzetlen munkaerő drágább más KKE országokkal való összehasonlításban, míg a szakképzett munkaerőtartalék kifogyott, A belföldi fogyasztás csökken illetve később előreláthatóan nem növekszik az eddigi mértékben a következő években,

A gazdaság fehérítése A lakosság kevesebb, mint negyede fizet közvetlenül a munkából szerzett jövedelméből adót 3.9 millió munkavállaló 1.6 millió minimálbéren – adómentes A mai rendszer adóelkerülésre, fekete foglalkoztatásra, adóeltitkolásra vezet

Korrupciós viselkedési formák I. (Dr.Lukács János) Jogtalan előnyszerzés vagy hátrány okozás privát haszon (pénz, jutalom, befolyás, pozíció, rang, büntetés elkerülés) céljából. borravalózás, hálapénz, ajándékozás; megvesztegetés (kenő/csúszópénz) hiány esetén, jobb minőség eléréséért vagy diszkriminációért, mások hátárnyára; sikkasztás: a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik; csalás: mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, tényeket, adatokat, információkat manipulál, torzít; zsarolás: mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön (maffia).

- Eldugja, leköltségeli az eredményt, az adóalapot (bekerülési érték tartalma (karbantartás), eva, fejlesztési tartalék,tőzsdei ügyletek, színlelt szerződések, költségtérítések, leltár, készültségi fok, értékvesztés, elhatárolás, transzferár, fluktuáció, szabadságolás) - Megnöveli az eredményt és a vagyont (alapítás, átszervezés, kísérletfejlesztés, árfolyamveszt. elhat., elmaradt értékvesztés, écs, CT, leltár, készültségi fok, transzferár, peres ügyek eltitkolása, kötbér, kamat) Rockefeller effektus, utólagos engedmények, nem teljesített beruházási-foglalkoztatási ígérvények, export, fiktív ügyletek, sikerdíjak, felszámolásba vitt cégek, a teljesítések gyenge színvonala vagy megrövidítése, hűtlen kezelés.

Korrupciós viselkedési formák II. (Dr.Lukács János) Közhatalommal/hatalommal/pozícióval való visszaélés. Közélet tisztasága elleni bűncselekmény. Üzleti és politikai érdek. Köztisztviselő hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, hivatali helyzetével visszaél: - előnyhöz jutja családtagját, rokonát, barátait; - kisebb ajándékot fogad el a kliensétől; - hálapénz fejében intézkedik, engedélyez kedvezően; - munkahelyi felvételkor pénzt fogad el; - állami, önkormányzati szerződéskötést személyes kapcsolatok határozzák meg; - támogatót kell találni egy ügy elintézéséért (lobbyzás); Protekcionizmus, részrehajlás: állami források elfogult kiosztása. A hivatalnok vagy politikus elnézi, tolerálja a szervezett bűnözők aktivitását bizonyos kompenzáció esetén

Példák a korrupció lehetséges területeire: közbeszerzési eljárások, tenderek nélküli állami megrendelések; pályázati pénzek, uniós támogatások elosztása; állami kezességvállalás, építési engedélyek kiadása; tanulmányok készítése (olimpia, kormányzati negyed, regionális gazdálkodás lehetőségei, egészségügyi reform előkészítése, turisztika); jogi-pénzügyi-műszaki-projektvezetési tanácsadás, szakértés, (kommunikáció-média-reklám, tréning, oktatás)

Korrupciót csökkentő megoldások (Dr.Lukács János) szigorítani a törvényeket, szakmai standardokat globálisan növelni a kiszabható büntetések nagyságát A túl magas büntetés növelheti a korrupciót és csökkentheti a marginális elrettentést: ha az embereket kisebb adócsalásért túl szigorúan büntetik, akkor inkább nagyobb mértékű adócsalást hajtanak végre,mert a nagyobb csalás marginális büntetése kisebb növelni az ellenőrzés gyakoriságát, hatékonyságát csökkenteni az adórátákat, mellyel csökken az adócsalás motívumainak erőssége egyszerűbb, átláthatóbb adószabályok külső környezet (a társadalom) szemléletváltozása adómorált javítani (társadalmi ítéletalkotás, presztízsvesztés, gyakoriság, elfogadottság – örökség: az államot meglopni nem bűn) etikai kódex, preventív szabályok (a leleplező kihez forduljon, védelme), képzés, kockázatbecslés, belső ellenőrzés, okok, intézkedések makrogazdasági feltételek, gazdasági kilátások javítása, a legális tevékenységből elérhető jövedelmek várható nagysága

A korrupció és a csalás elkövetésekor a menedzsment indítékai általában személyes, illetve cégérdekek téves értelmezése által vezéreltek. Ilyen motívumok lehetnek például: - A gyors meggazdagodás reménye, kapzsiság, egyéni haszonszerzés reménye. - A hatalomra, befolyásosságra, az elismertségre törekvés, törtetés. - A valósághoz képest kedvezőbb kép kialakítása. - Az elégedetlenség, düh, bosszú. - A pozícióban való túlzott magabiztosság érzése, a lebukás esélyének alulbecslése. - A siker, eredményesség és az üzleti célok minden áron való elérése. - Egy konkrét megrendeléshez való hozzájutás esélyének növelése.

A korrupció és csalás feltárásának esélye függ az elkövetés gyakoriságától, mértékétől, az elkövető ügyességétől, beosztásától, a gazdálkodó szervezet méretétől, a tulajdonosi szerkezettől, az iparágtól stb. A korrupció és csalás következménye lehet nőnek az áruk és szolgáltatások költségei veszélyezteti a demokráciát (biztonsági kiadások, diktatúra) a számviteli rendszer iránti bizalom megrendülése csőd vagy felszámolás

Köszönjük figyelmüket. E-mail:info@jointventure.hu www.jointventure.hu