E85 Szűcs Dániel 11.A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energia források
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Megújuló energiaforrások
Földgáz Mint energiahordozó.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Megújuló energiák Belley Luca
Biomassza, biodízel, bioetanol és biogáz
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
Bioenergiák: etanol, butanol
Amit a biotermékekről tudni érdemes
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A víz globális környezeti problémái
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Biotechnológiák az energiaiparban
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Eördögh Balázs Pozsonyi Miklós.
Élelmiszerek gyártása
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Alapanyagok Segédanyagok
Megújuló energiaforrások
Légköri erőforrások elmélet
Növényi biomassza, mint nyersanyag és energiaforrás
Pécs, szept. 21Bioetanol, mikroturbina1 „Megújuló és alternatív energiák hasznosítása egy tisztább környezetért” (Pécsi Kereskedelmi Központ, 2005.
BioDízel Budovics Anikó.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Alkohollal a csúcsra Kaszab István Szuro-Trade cégcsoport Környezettudatos közlekedés roadshow 2012.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Fiatal Gazda Konferencia Budapest
Megújuló Energiaforrások
A tűz.
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Az alternatív energia felhasználása
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Új Energiaforrások.
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia Bioüzemanyagok.
Bioetanol előállítása keményítőből és lignocellulózokból Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
A tengervíz összetétele
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
22. lecke A szénhidrátok.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia megújuló nyersanyagok zöldkémia
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
9. BIODÍZEL, BIOETANOL Dr. Bajnóczy Gábor egyetemi docens
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

E85 Szűcs Dániel 11.A

Bioetanol - E85 A bioetanol kifejezés alatt olyan, nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló üzemanyagot értünk, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek abból a célból, hogy benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyagot kapjanak Otto-motorokhoz. A bioetanol gyártásának alapanyaga általában vagy magas cukortartalmú növény (például keményítőtartalmú növények: kukorica, búza,burgonya stb., vagy cellulóz tartalmú növények: fa, fűfélék, gabonaszárak, szalma).

Az alapanyag előkészítés során a cél általában az alapanyag szemcséinek makroszkopikus méretcsökkentése darálással, majd a rostok, sejtfalak szétroncsolása (például nagy nyomású főzéssel, gőzöléssel), hogy a későbbi kémiai és biológiai reakciók a lehető legnagyobb felületen mehessenek végbe. A hidrolízis során savas hidrolízissel, vagy enzimes hidrolízissel történik meg a hosszú szénhidrát-láncok feldarabolása és glükózzá alakítása.

Az alapanyag előkészítés során a cél általában az alapanyag szemcséinek makroszkopikus méretcsökkentése darálással, majd a rostok, sejtfalak szétroncsolása (például nagy nyomású főzéssel, gőzöléssel), hogy a későbbi kémiai és biológiai reakciók a lehető legnagyobb felületen mehessenek végbe. A hidrolízis során savas hidrolízissel, vagy enzimes hidrolízissel (példáulalfa-amiláz, béta-amiláz, glüko-amiláz segítségével) történik meg a hosszú szénhidrát-láncok feldarabolása és glükózzá alakítása.

A maradványanyag (DGS – Distillery Grain with Solubles, vagy DDGS – Dried Distillery Grain with Solubles) a desztilláció utáni cefremaradvány szárazanyag-tartalma. A szárazanyagot a vízből centrifugálással vonják ki, és/vagy bepárlással. Az így nyert, magas nedvességtartalmú (60-70%m/m nedvesség) DGS takarmányozásra használható ugyan, de nem tartható el néhány napnál hosszabb időn át. A hosszú idejű tárolás érdekében a DGS-t legalább 16%-os nedvességtartalom alá ki kell szárítani, így kapjuk a DDGS-t, ami alacsony nedvességtartalmú, magas fehérje és rosttartalmú, takarmányként jól hasznosítható anyag.

Az erjesztés során élesztő bekeverésével, hűtött körülmények között történik meg az alkohol előállítása, az eredmény a nyersanyagtól és annak előkészítésétől függő, de alacsony alkoholtartalmú (10-18%), nagy víztartalmú és szilárd maradványanyagot is tartalmazó cefre. A cefréből az alkohol kivonása több fokozatú desztillációval történik, a desztilláció végterméke általában 95-96%-os alkohol, melyből általában molekulaszűrő segítségével érik el a 99,9%-os tisztaságot. A tiszta alkoholt a végfelhasználásnak megfelelően denaturálják vagy benzinbe keverik.

Többféle gyártási folyamat ismert, de ezek általában az alábbi fő folyamatrészekből állnak: alapanyag előkészítés hidrolízis / cukrosítás erjesztés (fermentálás) desztilláció töményítés maradványanyag kezelése

A bioetanol évente megújuló növényekből előállított üzemanyag, és elvileg semleges hatású az üvegház-hatásra. A megújuló energiaforrásokhoz hasonlóan ugyanis a bioetanol elégetésekor a légkörbe kerülő szén-dioxid és más üvegház hatású gázok a következő évben felnövő növények (gabonák, burgonya, cukorrépa, fűfélék, szalma) testébe visszaépülnek. Ez az egyenlőség azonban csak akkor áll fenn, ha a felhasznált növényeket olyan helyen termesztik, ahol egyébként semmi sem volt.

A tiszta bioetanol-felhasználás 17%-kal fogná vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az OECD neve alatt közölt, de az OECD által letagadott tanulmány szerint csak a cukorrépából valamint a cellulózgyártás melléktermékeként nyert etanol termel kevesebb üvegházhatású gázt, mint a fosszilis üzemanyagok. Előnyként említik azt is, hogy bioetanol nyersanyagát ásványkincsekben szegény, mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani, így a kőolajban szegény országok (például Magyarország) importfüggősége csökkenthető, valamint a helyi munkaerő is nagyobb mértékben foglalkoztatható.

Vége