Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Oriflame Természetes svéd kozmetikum Itt a tavasz  Ne csak az idő, hanem Ön is változzon! Rendeljen Oriflame kozmetikai termékeket. Ha nem válik be,
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Gyermekkori sajátosságok
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Mese a tejről.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Karosszérialakatos OKJ azonosító:
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra FEBRUÁR 4.- RÁKELLENES VILÁGNAP.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Egészséges életmód Élj így!.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk Next →
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mosonmagyaróvár november 25.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségkultúra 9. évfolyam
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Web 2.0 Tanárok a Web 2.0 idején Csoma Katalin ELTE PPK Neveléstudomány Doktori Iskola.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog

Bio-nem bio? Egyem- ne egyem? Gyakran mondják hogy az egészséges élet titka az egészséges táplálkozás valamint az egészséges ételek. Van aki csak divatból, de van aki tudatosan vásárol bio élelmiszereket különböző bio boltokban, zöldségesnél, piacon. Azok az emberek akik bio élelmiszereket vásárolnak,fogyasztanak azok nem csak a környezetük védelme érdekében tesznek így hanem egészségük védelme érdekében és a genetikailag módosított élelmiszerekkel, vegyszerekkel és adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

Élelmiszerkatasztrófák A különböző élelmiszerkatasztrófák mostanság Európában elég gyakoriak. A kergemarhakór,dioxin,nitroflen-botrány…stb. A csecsemőknél igen veszélyes a primőr zöldségekben lévő túlzottan magas nitrát tartalom. A bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos az ionizációs (tartósító) besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.

Miről ismerhető fel a bioélelmiszer? A bioélelmiszerek szigorú feltételekhez vannak kötve. Hazánkban az ellenőrző tevékenységet két szervezet végzi: a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. Fontos a termékek származási helyét megnézni.Sokszor van írva a csomagolásra hogy bió, de nem minden esetben tényleg BIO, sokszor reklámfogás céljából írják rá a termékre. Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az ellenőrző szervezet neve, a HU-ÖKO-01 vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma, illetve a következő két felirat valamelyike: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból; Ellenőrizte: (kódszám).

Ökopiac,Biopiac Bio és Öko piacok olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók, az árusok csak ellenőrzött termékeket árusíthatnak. Öko termékek vannak gyógynövényboltokban, sőt drogériákban is, gyógyszertárakban is, ezek azonban többnyire gabonaőrlemények vagy egyéb módon tartósított élelmiszerek.

Mitől bio a bio? „Amit eszel azzá leszel” A biotermékek különösen gazdag tápanyag és ásványi anyag valamint vitamintartalmuk is több, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél. Bioterméknek csak azok amik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával termettek.

Mindegy honnan származik a vásárolt bioélelmiszer? Nem mindegy! Lehet más országban olcsóbb, de szállításuk körülménye eléggé kétes lehet, ezért jobb ha saját országodba, a lehető legközelebbi helyről vásárolsz biotermékeket.

Ökóélelmiszerek árának megítélése:

ÉLELMISZERPIRAMIS 20 % Zsír 20% Fehérje Ásványi-és Ballasztanyag, Vitamin 60% Szén-hidrát

Az egészséges életmód 11 pontja A 20. századi életmód- és táplálkozásbeli változások felelősek jelenkori betegségeink jó részéért. Életmódváltozás néha sokkal jobbnak minősűl, mint a fogyókúra. Tudatosan táplálkozzunk , ismerjük meg a nyersanyagokat. Legyen ritmusos a táplálkozásunk. Igazodjunk dolgokhoz évszakokhoz, napszakokhoz és szerveinkhez. Legyünk tisztába az előfordulható betegségekkel, ismerjük meg testünket és működésüket. SPORT Bizonyos élelmiszereket kerüljünk,  legevidensebbek a fehér liszt, finomított cukor, transzzsírok, szénsavas üdítők stb. Együnk sok-sok zöldséget, sőt még annál is többet. Igyunk sokat, elsősorban vizet, másodsorban zöld teát. Vitaminokban, ásványi anyagokban, változatos étrendet állítsunk fel, és fontoljuk meg a táplálék kiegészítők használatát. Törekedjünk a vidám, kiegyensúlyozott életre, a lelki harmóniára, a belső békére. Ajándékozz egy mosolyt 

Tudtad? Biománia az új táplálkozási betegség-ORTOREXIA, valójában egy pszichés zavar. Az ORTOREXIÁBAN szenvedő emberek csak bio élelmiszereket fogyasztanak, sokan csak nyers ételt vesznek magukhoz vagy egy bizonyos táplálkozási elvet követnek. Ők csak bioboltban és -piacon vesznek mindent. Még a legkisebb kilengés is lelki válságot és pszichoszomatikus tüneteket okoz náluk.

Elég C-vitamin van a szervezetedbe? C-vitaminhoz manapság nagyon könnyen hozzá juthatunk. Nem is tudjuk igazán mennyire gondot okozhat a hiánya.

C-vitamin Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök. Javasolt napi szükséglet: 60 mg Az immunrendszer a C-vitamin nélkül nem tud normálisan működni. Egyes hormonok szintéziséhez is nélkülözhetetlen. Gyorsítja a sebek gyógyulását, növeli a vasfelvevő képességet.

C-vitamin túladagolása, hiánya Hiánybetegsége a skorbut, ez megelőzhető friss gyümölcsök rendszeres fogyasztásával. C vitamin túladagolás vesekő kialakulásának veszélyével, a szövetekben való lerakódással, húgysavszint növekedéssel, hasi görccsel, felfúvódással, stb. jár.

Felhasznált források: http://elj.hu/natur-es-biobolt/natur-bioelelmiszerek http://www.bionatura.hu/ http://www.hazipatika.com http://cvitamin.tuddmeg.com http://www.tudatoslet.hu