Kapcsolatok. Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékpapír piaci műveletek
Advertisements

PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
ADATBÁZISOK.
Adatbázis-kezelés.
A SZERELEM MATEMATIKÁJA PéPéeS
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Az egyed-kapcsolat modell
CENTROSZET Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft TÁMOP /1-2F KMOP-4.1.1/A Szoftverfejlesztés eredményei Tanulói nyilvántartási.
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Arányosság, százalék Érettségi követelmények:
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Adatmodellek - egy eszközrendszer, mellyel leírható a vizsgált valóság, - több különböző absztrakciós szinten is létezhet, - megkülönböztetünk DBMS-hez.
Adatbázis rendszerek I
Készülj az érettségire
Adatbáziskezelés - Adatmodellek
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
SQL, Relációs adatmodell
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Egydimenziós tömbökön végezhető műveletek
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Adatbáziskezelés (alapfogalmak). Adatbázis Egyazon információs rendszerhez tartozó adatok összefüggő, szervezett rendszere.
VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 1. Jegymegajánlás –ZH-eredmények alapján –TDK alapján –önálló munka alapján ZH –nagy: Mikulás körül –kicsik: gyakorlatok.
Adatbázis-kezelés JAG,

A statisztika problémaköre és alapfogalmai
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Adatbázisok gyakorlat
RDF sémák. RDF  URI-val azonosított erőforrások  Hármasok a kapcsolatrendszer leírására  Egyszerű lekérdezések (rdf:type)  Következtetésre nem alkalmas.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
(A logikai adatmodell kialakítása)
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Szabályalapú következtetés III. dr. Istenes Zoltán ELTE -ÁSZT 2001 november.
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
C Programozási alapok.
Digitális tananyag fejlesztése
Fájlszervezésen alapuló tervezés Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Adatfájlok szerkezete, adathierarchia Fájlok csoportosítása funkciók.
Alapfogalmak, adatforrások, szűrés
Adatbázisszintű adatmodellek
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Mint a Kolping-i mű iskolánk is arra próbálja nevelni tanulóit hogy keresztényként a világban és ezáltal a foglalkozásukban, a házasságukban és a családban,
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál.
INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 1.
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Meghívunk, hogy legyél az
Ivari kromoszómákhoz kapcsolt öröklődés
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Kapcsolatok

Kapcsolat Kapcsolat: Két egyedtípus egyedelőfordulásai közötti viszony.

Kapcsolat Kapcsolatok típusa: 1:1; 1:N; N:M.

Kapcsolat Vizsgáljuk meg két egyedtípus viszonyát. Az egyik egyedtípus legyen A, a másik B. Az A egy előfordulásához a B -nek legfeljebb egy előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. pl.: házasság férfi- nő (Magyarországon).

Kapcsolat Abban az esetben is alkalmazzák ezt a kapcsolat típust, ha az egyik egyedben bizonyos tulajdonságok nem minden egyedelőfordulásban lényegesek. Pl.: egy vállalat DOLGOZÓ egyedben nem szükséges a súlyt, magasságot rögzíteni, ha viszont a vállalat sport csapatát is nyilvántartjuk, akkor célszerő ezeket a tulajdonságokat egy SPORTOLÓ egyedtípusba felvenni.

Kapcsolat Egy a többhöz (1:N) kapcsolat (hierarhikus kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva nem igaz. (B egy előfordulásáhozaz A-nak legfeljebb egy előfordulása tartozhat). Pl.: OSZTÁLY – TANULÓ

Kapcsolat Több a többhöz (N:M) kapcsolat (Hálós kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. (B egy előfordulásához az A-nak több előfordulása tartozhat). Az adatbáziskezelő rendszerek általában nem tudják közvetlenül kezelni az N:M kapcsolatot, egy kapcsoló egyedtípus beiktatásával felbontják két 1:N kapcsolatra.

Kapcsolat Több a többhöz (N:M) kapcsolat (Hálós kapcsolat) Az A egy előfordulásához a B több előfordulása tartozhat és ez fordítva is igaz. (B egy előfordulásához az A-nak több előfordulása tartozhat).