Ricz András: Az Európai Unió határon átnyúló programjainak hatása Vajdaság regionális fejlődésére MRTT Vándorgyűlés Győr, 2012 november 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
Advertisements

Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Ricz András: AZ UNIÓS HATÁRON ÁTÍVELŐ TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSA A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN MRTT Vándorgyűlés Kaposvár, 2013 november 22.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Területi együttműködések a határ mentén Baja.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
A szlovákiai PHARE CBC programok tapasztalatai és a Magyarország - Szlovákia - Ukrajna INTERREG IIIA program első fordulója HAKSZER Richárd Építésügyi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Paradigmaváltás a határon átnyúló együttműködési programokban
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
A támogatásra jogosult terület
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A Magyarország- Horvátország IPA CBC Program. Az előzmények A magyar-horvát határszakaszon a projekt-alapú együttműködést az Európai Unió a 2000-es évek.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
INNOAXIS A HATÁR, MINT INNOVÁCIÓS MEGÚJULÁSI TENGELY Fejsztámer Róbert, ICR igazgató Szabadkán, november 16. konferencia.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
HUSK – Klímapark Nyitókonferencia Helyi környezetvédelmi kezdeményezések menedzselése és pénzügyi fenntarthatósága Horváth Ágota ügyvezető BCE Innovációs.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A határtérség.
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Ricz András: Az Európai Unió határon átnyúló programjainak hatása Vajdaság regionális fejlődésére MRTT Vándorgyűlés Győr, 2012 november 23.

A kutatás célja •Választ adjon arra a feltételezésre, hogy Vajdaság, a vajdasági lakosság számára az Uniós források hoztak-e gazdasági és más eredményeket illetve, hogy megvizsgálja, hogy az eddig lezajlott programok mennyire voltak eredményesek regionális fejlődési szempontból, illetve a területi fejlődés milyen szegmenseit érintik e programok pozitívan.

Háttér •Vajdaságot 3 oldalról Uniós tagországok határolják •Szerbia számára az IPA program keretében az intézményrendszer kiépítésére szánt pénzek mellett a határon átívelő programok keretében érhetők el Uniós források. •Cél: leszakadó térségek fejlesztése, kapcsolatok kiépítése

Vajdaság kapcsolatai a határon túli szomszédos régiókkal •Magyarország, Szerbia, Horvátország -Történelmi együvé tartozás, balkáni háborúk során a kapcsolatok megváltoztak, emberek közötti majd intézményesített kapcsolatok -Centralizált államok kapcsolata, önkormányzati kapcsolatok -Egy ország szomszédok -

Intézményesített kapcsolatok •A Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégió  1997 DKMT Eurorégió Vajdaság AT, Bács-Kiskun, Csongrád megyék Arad, Temes, Hunyad és Krassó Szörény megyék alkotta csoportosulás.  Célja, hogy az fejlessze és szélesítse a helyi közösségek és a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatokat a gazdaság, az oktatás, a művelődés, a tudomány és a sport területén – segítse elő a térség bekapcsolódását az európai integráció folyamatába.  Három ország határ menti területeinek kooperációját kívánja megszervezni annak érdekében, hogy a térség a lehető legelőnyösebb pozícióhoz juthasson a kibővülő-újraegyesülő Európa színpadán.

Határmenti programok Magyar-szerb határszakasz •Phare 2003-as Magyar-Szerb Kísérleti Kisprojekt Alap Magyarországi pályázók szerb partnerrel, célja a területfejlesztés, gazdaságfejlesztés, turizmus, humán- erőforrás fejlesztés (képzés, kulturális csere-programok), természet- és környezetvédelem fejlesztése, illetve a felkészülés az interreg programokra. Kis költségvetésű projektek összesen Euro 17 nyertes projekt.

Határmenti programok •Interreg III A Magyarország – Szerbia és Montenegró Szomszédsági Program ( ) 3 pályázati kiírás, magyar szerb partnerség különböző fokon közös, tükör, különálló projektek Fő támogatási területei a következők: infrastruktúra- fejlesztés, környezetvédelem, üzletiinfrastruktúra- fejlesztés, vállalkozás-fejlesztés, intézmények és közösségek közötti együttműködés, kutatási együttműködés. Meghatározott jogosultsági terület

Határmenti programok •Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 3 pályázati felhívás ( ), közös projektek, Fő támogatási területek: infrastruktúra, (út és vízépítés) környezetvédelem-állategészségügy, gazdaságfejlesztés, innováció - közös termékfejlesztés oktatás, közös fejlesztési tanulmányok, emberek közötti kapcsolatok Összesen 50,1 millió Euro keret

Magyar-szerb programok •Interreg 2005-ös első kiírásban: - 2 millió Euro, allokálásával - 19 projektet támogatott a program Szerbiából, - 8 millió Euro allokálásával 16 nyertes projekt valósult meg Magyarországon - Nyertesek Vajdaságban jellemzően egyesületek és oktatási intézmények, kisebb mértékben községi önkormányzatok, a tartományi kormányzat és a közvállalatok, illetve vállalkozás- fejlesztési központok A 2006-os második kiírásban: - 4,3 millió Euró finanszírozással, összesen 34 nyertest hirdettek a két országban. Némileg módosult a szerbiai nyertesek összetétele, elsősorban a közvállalatok hátrányára, és az önkormányzatok előnyére korlátozott kiírás: csak szerb önkormányzatok

IPA HU SRB •1. kiírás: millió Euró 69 szerződött projekt, hangsúly az emberek közötti kapcsolatokon •2. kiírás millió euró 67 szerződött projekt, hangsúly a gazdaságfejlesztésen •3. kiírás 15 millió Euró 64 nyertes projekt, hangsúly az infrastruktúra építésen

Román - szerb programok •Szerbia és Románia 2004-től kapcsolódott be a PHARE szomszédsági programjába.  Az első kis projekteket támogató pénzügyi keret 4 millió Eurót tett ki, amelyhez 1,27 millió Euró nemzeti hozzájárulást allokáltak.  A program célja gazdasági és társadalmi fejlődés és kohézió megteremtése volt.  A pályázati kiírásra összesen 228 projektet nyújtottak be ebből 58 került finanszírozásra a PHARE CBC és a román kormány által míg 20 pályázatot a CARDS alap finanszírozott, a szerbiai pályázók számára.  A program második pályázati felhívásában már csak helyi közvállalatok és turisztikai szervezetek nyújthattak be pályázatokat, helyi gazdaságfejlesztési és szociális program keretében.

Román - szerb programok  A Románia – Szerbia és Montenegró Szomszédsági Program ( )  Az elérhető források nagysága romániai részről 3,80 millió €, míg szerbiai részről pedig 2,73 millió € volt.  A program általános célja a két ország közötti gazdasági-társadalmi fejlődés kiegyenlítése és a határon átívelő együttműködés erősítése volt.  Az első pályázaton 15 nyertes összesen ,29 Euro értékben. A második kiírásban 2006 szeptemberében 17 projekt került támogatásra összesen ,61 Euro értékben. A harmadik kiírásban 2007 októberében 21 kapott támogatást a források szűkössége miatt. Ebben a körben összesen 1,4 millió Euro támogatást allokáltak a szerbiai pályázók.

IPA RO SRB •IPA RO-SRB 2 pályázati kör 45 szerződött pályázat 30,1 millió Euró

IPA CRO SRB •Első közös program a két ország között •Korlátozott költségvetés •Fő támogatási területek: környezetvédelem, gazdasági együttműködés, emberek közötti kapcsolatok •1. pályázati kör 11 szerződött 2 millió Euró •2. pályázati kör folyamatban

Eredmények - Infrastrukturális beruházások (nem csak a határmenti forgalomban) - Üzleti együttműködések - Közösségi együttműködés - Közös fejlesztési tervek (sajnos csak elméletben) - Emberek közötti kapcsolatok

Eredmények - Vannak igazán életképes a lehetőségekkel élni tudó közösségek, illetve szervezetek, amelyek fejlődéséhez nagyban hozzájárulnak a külső források. - Viszont ez a lekötési készség még mindig nagyobb, mint a forráskeretek. - A helyi kezdeményezések és a meglévő lehetőségek kihasználása jellemző, alulról jövő kezdeményezésként.

Eredmények - A projektek létrehozták azt az összefogást és megalapozták a helyi közösségeken belül azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva már az Uniós támogatás nélkül is gazdasági fejlődés érhető el. - Ha az egyének megerősödnek, akkor maga a közösség is erősebbé válik, és további fejlesztésekre lesz képes, az eddigi programok megmutatják azt az utat, amit be kell járniuk az egyes szubjektumoknak a fejlődés érdekében. - Ez az út viszont a térségben élő és működő más közösségek számára is példaértékű lehet, ha látják a fejlődési irányokat, a megvalósult programokat akkor ők is létrehozzák a fejlesztési csoportjaikat, amelyek a későbbiek során további sikeres fejlesztéseket hajtanak végre.

További teendők - Vajdaság számára még jelentős erőforrások allokálására van szükség - A források magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét - A támogatások megfelelő helyekre kerültek, de ezek csak lokális, egy-egy helyi közösség vagy jobbik esetben község/város fejlődését szolgálják - Szükség van a humánerőforrás fejlesztésére, és ezzel meg lehet a későbbi időkre alapozni azt a humánerőforrás hátteret, amelyre építve a területi fejlődés kiegyensúlyozottabb lesz

Hiányosságok - Legnagyobb problémának mutatkozik, hogy az egyes projektek utánkövetése, a fenntarthatóság ellenőrzése nem megoldott. Hiába költenek el sok száz-ezer Eurót általában a szoft projektekre, ha azoknak nincsenek hosszú távú eredményeik, akkor a pénz csak elfolyt, de nem volt megfelelő befektetés. - A határmenti projektek elsődleges feladata, amellett, hogy a perifériális területek fejlesztését célul tűzi ki, illetve a határon átívelő kapcsolatokat erősíti, hogy Szerbia esetében megalapozza a lehetőséget a későbbiek során elérhetővé váló előcsatlakozási alapok támogatásainak a minél nagyobb lekötésére.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!