Webkamerás folyami jégmegfigyelés alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tíz éves a Filozófiai Kert
Advertisements

Remélem, hogy vissza küldöd nekem!!!!
1/13 Péter Tamás, Bécsi Tamás, Aradi Szilárd INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Útmenti objektumok.
Pár szó a digitalizálásról
1 -40dB 20dB -20dB 0dB f h -2f h -1 fhfh f h +1 eheh v ≤ e h -e z -4.07dB A TETRA BÁZISÁLLOMÁS VEVŐBERENDEZÉSÉNEK AZ ANALÓG KÁBEL- TV SUGÁRZÁSSAL SZEMBENI.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Balogh Tamás, Koós Krisztián, Laczi Balázs, Tari Tamás 2013 Tavasz.
Albert Einstein idézetek.
Hálózat összeállítási feladat 2
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
Testek körüláramlása keltette zaj numerikus szimulációja
Agy-számítógép interfész virtuális terekben
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Egy kis gesztus.
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
Ipari képfeldolgozás projekt I. mérföldkő
Egymáson gördülő kemény golyók
Analóg jelek digitalizálása
Képfelismerés Dr. Tóth-Nagy Csaba.
Albert Einstein idézetek.
Egy ritka látvány! El Capitan "Fire" vízesés
Szeretet nélkül Szeretet nélkül élni nem lehet élni nem lehet Merk Mihály Gorog Rita Dalma.
Mérnöki Fizika II előadás
Lineáris egyenletrendszerek megoldása
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Küldök egy útmutatót. Kérlek:
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
Startolj most A legegyszer ű bb és a leggyorsabb marketing terv az interneten.
Névnapodra Szeretettel
A hőmérséklet mérése.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
HATÉKONY SAJÁTSÁGKIEMELŐK KÉPEK ÖSSZEHASONLÍTÁSÁHOZ MobileAssistant workshop, május 4. Főnix Inkubátorház, 4029 Debrecen, Csapó u. 42. A ép III/2.
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Hálózati réteg.
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
Bemutatókészítés Takács Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
A fényképezőgép fizikai felépítése
A HAJÓTÖRÖTT
(múzeumban, kiállításon)
független alpolgármester jelölt független polgármester jelölt ? alpolgármester jelölt Változás és Megújulás Bajáért egyesület jelöltjei Önökkel együtt.
Tévéképernyő a digitális szobában Király István Budapest, február 29.
Alapsokaság (populáció)
Siker a tőzsdén A/14 Fordulós jelek: kulcs forduló sziget forduló Kulcsforduló esetén (növekvő trendben ) az árfolyam meghaladja a megelőző napok árfolyam.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
2.2. Az egyenes és a sík egyenlete
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Kísérletek mobilszámítógéppel
KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
KARÁCSONYI GONDOLATOK , VERSEK
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Szájápolás, helyes fogmosás
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 Mozgó detektor: előnyHátrány állójó időbeli felbontás nincs (rossz) térbeli felbontás mozgójó térbeli felbontás.
Kémiai reakciók iránya
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Szoptatás a baba szemszögéből
Csitáry-Hock Tamás*************Szeretettel Aliz
Neumann János Informatikai Kar
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Duna.
Ökoiskola- vetélkedő március
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Numerikus differenciálás és integrálás
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
A gépi beszédfelismerés kezdeti kutatásai
Előadás másolata:

Webkamerás folyami jégmegfigyelés alapjai Gálai Antal, Baja http://www.water.hu/ice/webcam/

Zsuffa: 197x-es jégzajlásfotók perspektívikus maszkja jégborítottsági vizsgálatokhoz perspektívikusan torzított celákban a zajló jég-víz arány becslése szemrevételezéssel

Az egymást pl félpercenként követő felvételeken a zajló alakzatok jellemző pontjait követő keresztszelvénybeli elmozdulási ábra arányos a felszíni sebességeloszlással

E sávonkénti sebességérték s a fedési arány szorzatösszegéből kapjuk a jéghozamot. A sebesség állandóbb, a jégborítottsági arány sávonkénti átlagolt értékeivel kellett számolni E fárasztó s a szubjektív becslés miatt hibákkal terhelt munka mérőműszerért kiáltott, s az elgémberedett kezű fotós is telente automatikus képtovábbításért fohászkodott…

És akkor jött. (a Tenkes kapitánya. ) Buzetzky Győző És akkor jött? (a Tenkes kapitánya?) Buzetzky Győző!, s hozta a HTIs Szántó Istvánt... aki analóg áramkörös perspektívikus visszatorzítás és kontrasztállítás utáni kondenzá-toros töltésösszegzést kijelző analizátor „preInternet Networking Set Top Box”-ot fabrikált

A kábelTV-ket évtizedekkel megelőző hálózati kamera képtovábbítását a Várhalmi Miklós vezette aduviziges hírközlési csoport végezte, a szükséges analóg elektro-technikai barkácsolásból a csanádi Felső István is derekasan kivette részét. Majd jött a globális(?) felmelegedés, ‘s az extrém jó képességeit veszni hagyó, sem-miben nem alapos, de mindenhez jó érzékkel nyúló Traviczky Albert, ki a „Jézus szíve” szocialista brigáddal együtt magához vette az „ipari kamerát” is. A nagyobb ér-téket képviselő monitor és settopbox mérőműszer is az átszervezések és selejtezé-sek titkai folytán valószínűleg nem „csak” átvitt értelemben került kalapács alá. Közben Bajáról Zsuffa el, s semmi jég, nem hogy zajlás/torlasz/gátszakadás!… Ettől kezdve a Zsuffa tanítvány Keve Gábor (KG) színrelépését követő jeges mocorgásáig se kép se hang. A közbenső évtizedekben Gálai Antal (GA) exZsuffa munkatárs játszadozott koraszülött gondolataival az első computerrel összemadzagolt kamerák láttán, az OCR, rajzoló csapadék-/vízmérce digitalizálás és jégmérésért. GA a TanKépzős Gyaxi iskolaTVstudióját drótnélküli hálózati AV elemekről segítve akadt először a beépített RISC processzoros AXIS kamerákra, s a Viking Szupremácia ékes köveit vulkánként okádó „kékfogú” lundi egyetemi ipari park portékáját indította javaslatával KG felé, aki a teendőket a sikerig fokozta. A „hűledező” időjárás és az évtizedek alatt kiérlelt ügyintézési módszerek kedvező konstelláció alatti koincidenciája 2003 februárára szárba szökkent, s a javaslat gyümölcse, a duna.baja.hu AXIS 2120-as webkamera elcsípte a mára egyenlőre oly ritka jégzajlások utolsó tábláit. Sikeresen megküzdve a nagyközönséget a vizuális információözöntől, s a kamerát meg a jegesárak közti túlzott mechanikai kopástól óvó vezetői erőfeszítésekkel, az emberi faj behálózott része azóta is vígan nézheti a bogarak, lepkék tavaszi meleg fölötti örömtáncát a Duna híd alatti szelvényében. S lám a webkamerák, a közbeszerzések e kinek édes, kinek naspolya fanyarságú gyümölcsei szépen szaporodnak, s mára ott vagyunk, mint a Zsuffa féle feldolgozás a fényképezőgép feltalálásakor, már „csak” a képfeldolgozó tudást kellene évszázadtól rövidebb idő alatt elszaporítani. Nos kedves mérnökpalánták, akkor vágjunk bele!

mottó: a gerenda a keresztmetszeti inerciából tudja merre forduljon, hova hajoljon; ergo: az inerciákból megtudjuk merre fordult, hova ment! (©Gálai.BME®1982)

Kamera kalibráció Merthogy nem elég a képek xy pontjait ismerni, azok így vagy úgy jól eltorzítva vannak!

Kezdeti egyenletek http://www.water.hu/ice/webcam/ Kamera belső jellemzői (+torzítások A) , külső (=elhelyezés R); leképezési egyenlet, zaj… Lencse precizitás és fényérzékelő lapka elhelyezés szuperponálódó hibái A megfigyelt tértartomány vízszintes sík! A*R=H meghatározása, majd R ortonor-malitásából A és R faktorizációja. Tangenciális és radiális torzítás, Nemlineáris statisztikai (pl Maximum Likelihood) paraméterbecslés és ciklikus iteráció tovább finomítja az ismételten újraszámolt kalibrációs eredményeket

http://www.water.hu/ice/webcam/ Hiba minimalizálásának kezdete… … A többi oldal, s a magyarázó szöveg a fenti címen vannak!

Zárt alakra hozás folytatása => http://www.water.hu/ice/webcam/ Integrálás a térbe(li síko)n => integrálás a képen = A Jacobi determináns ... és helyszíni kalibráció hiányában? etc… etc… folyt.köv. Zárt alakra hozás folytatása => http://www.water.hu/ice/webcam/

Képek közti elmozdulás/elfordulás detektálásának képenkénti alappontjai SIFT(scaleInvariantLocalFeatures) léptékfüggetlen helyi jellemzők módszere ©Lowe.ubc.ca.US®6,711,293

Digitális kamerák kalibrációja ©Zhang.ms.US®6437823 http://www.water.hu/ice/webcam/ Digitális kamerák kalibrációja ©Zhang.ms.US®6437823