Nagyon röviden egy érdekességről : a kénmentes bor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Musicmix fő célcsoportja a 15 és 29 év közötti korosztály Forrás: AGB Nielsen Médiakutató Kft, %-kal magasabb a 15 és 29 év.
Advertisements

EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
BFA SPAR – A magyar áruk elkötelezett kereskedője
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Varga István
Új trendek a marketing stratégiai szemléletében Marketing Menedzsment előadás Omegaglen, DMS Molnár Attila december 18.
Vállalat kínálati magatartása
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
2013. október 3. Tájékoztató Győr város villamos energia ellátási rendszerének helyzetéről, fejlesztésekről, korszerűsítésekről.
Rövid beszámoló egy tört évről 2013 Klaszter Klubest Bertalan Zsolt elnök.
Néhány gondolat az almasavbontásról
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
1. Első körös fejlesztések Törzsadat csomag, mintaadatbázis Oktatási anyagok Ajánlatok, szerződéstervezetek
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
Vállalkozásindítás kockázat nélkül! Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Értékesítési csatornák
2011. március 20. Disztribúciós hálózat Zsibrita Mátyás –
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Szemeszter vázlat (1. órán)
Szabálysértési méltányossági kérelem
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Utórendezéses edényrendezés RADIX „előre”. Definíció  Az általános utórendezéses edényrendezés speciálisan r alapú d jegyű számokra felírt változata.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Szponzoráció az egészségügyben 2011.február 18. Marketing, public relacitons és reklám az egészségügyben XIV. Országos Konferencia HunguestHotel Grift,
Fogyatékosügyi portál előkészítése Projekt szakértő: Szikora Tamás.
Bauer András – Berács József
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
2011. szeptember FIATALOK, REKLÁM, FOGYASZTÁS ESETTANULMÁNY Dr. Babocsay Ádám Millward Brown Hungary Kft. Kvalitatív kutatási igazgató.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Csomagolás, egységrakomány-képzés
XI. Logisztikai Fórum Budapest,2005 február 18. Készlettervezés és Gazdálkodás Pálffy Levente Nestlé Hungária Kft. Supply Chain Manager.
KRIVANEK RENÁTA GRIFFSOFT.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Modell program a Zemplén Eurorégióban ZEMPLÉN EURORÉGIÓS NAPOK 2014.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
8. hét: Összetett keretszerkezetek Készítette: Pomezanski Vanda
Idegentestek eltávolítása az emésztőtraktusból
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Tokaj hegyalja vonzerői
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakközépiskola
ZERO CO2 | KÖZÖSSÉGI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM
Hallgatói kommunikációs csatornák, a hallgatók mozgósításának eszközei a sportszervezésben Debrecen, szeptember 3.Készítette: Barota László.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Natív hirdetések Balatoni Emese.
Parancsnoki értekezlet Nagyatád ,. ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ PARANCSNOKI képzés A képzés egy tanéves, levelező tagozatos formában, 10 hónapos (344.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
SVM, kernel módszerek Szabó Zoltán. Tartalomjegyzék Példák, szemlélet Definíciók: –margin, support vektor –pozitív definit, Gram-mtx, kernel –RKHS, feature.
Anyagok jelölési rendszere Acélok
Akítu Az újév Mezopotámiában Szerző: Vörös László.
A piaci liberalizáció tapasztalatai
BGSzC Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium
Közérdekű agrárinformációs szolgáltatások
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Bordázott alkatrészek, bordás kötések Fogazatok, fogazott alkatrészek
Előadás másolata:

Nagyon röviden egy érdekességről : a kénmentes bor IX. Újévi borászati tanfolyam, Garamkövesd Cellarius Kft. 2014.01.18.

A kénmentes bor- Definíciók Cél:„fogyasztói igények”; marketing fogás Kén mentes élelmiszer <10mg/L (kg) SO2 A kénmentes feldolgozásból eredő problémák Az élesztő által termelt SO2 mennyisége Élesztő törzs (Szulfát redukció+ Cys-Met hiány!) Erjedési körülmények tápanyag ellátottság Talajviszonyok (bazalt) Az egyes élesztő törzsek erjedés alatti SO2 termése nagyon különböző, bizonyos esetekben elérheti a 15-18-(25)mg/L-t!

Az élesztők erjedés alatti SO2 termelése . EV R&D 2004 Ez biokémiai tény! Minél szélesebb egy talaj ásványi összetevőinek skálája, annál magasabb lehet ez az érték.

A szőlő feldolgozása SO2 (Enologica Vason R&D and Azienda Agricola Valentina Cubi) A szőlőfürtök mosása (S;Cu maradványok; vadélesztő) A bogyóhéj felületéről a szermaradványok eltávolítása A szőlőfürtök szikkasztása; zúzás, bogyózás (préselés) Redukáló anyag: Ti Premium; Premium Uva 5g/q Az oxidáz enzimek blokkolása a feldolgozás alatt Héjon áztatás lehet bizonytalan alternatíva („narancs” borok) Az edényzet és a tömlők valamint a tartályok folyamatos előfeszítése nitrogén vagy argon gázzal Lehetőleg , kíméletes préselés Érett tanninokkal rendelkező és kifejezetten egészséges fehér tételek esetén is elképzelhető a héjon erjesztés Folyamatos laborkontroll

Az erjesztés (Enologica Vason R&D and Azienda Agricola Valentina Cubi) Pincehigiénia; kontrollált erjesztési hőmérséklet Folyamatos laborkontrol az erjesztés alatt; YAN; pH;s;c; i; Speciálisan erre a célra szelektált fajélesztő alkalmazása Premium ZeroPiÙ (Sacc. Cer.) 0,057%alc / gr; deklaráltan <10mg/L SO2; Alkalmas az AMAR 04 MLB-vel a koinokulációra Neutrális aromakarakter ,valamint alkoholtolerancia >17% A szükséges, de nem felesleges YAN szint 3 lépcsős élesztő rehidratálás Összetett tápanyagok használata Okszerű laborméréseken alapuló adagolás Folyamatos mikrobiológiai laborkontrol a teljes folyamat ideje alatt

Az érlelés (Enologica Vason R&D and Azienda Agricola Valentina Cubi) Az erjedést követően az „érlelés” alatt : Spec. tanninok alkalmazása (antioxidáns) Zöld tea; Szőlőhéj; Limousin Minden pinceművelet alatt védőgáz N;Ar Finomseprős felkeverés (antioxidáns hatás) DE csak „finom” és csak egészséges seprőt érdemes használni Fejtésekkor a tétel szaturálása N; Co2; Folyamatos mikrobiológiai laborkontroll

A palackozás (Enologica Vason R&D and Azienda Agricola Valentina Cubi) Pincehigiénia; oxigéntartalom; laborkontroll A töltési időpont körültekintő meghatározása Speciális tanninok alkalmazása - töltéskori O2felvétel Kezelés (1,5g/hL) SO2 szabad (mg/L) Δ szabad SO2 (mg/L) Töltés 2007/07/03 Teszt 30 % Δ SO2 Ellenőrzés 2009/05/13 17,3 -43,2% Premium® Stab 18,6 -38 % Premium® Uva 23,0 -23,3% Ti Premium® 20,8 -30,7% Premium® Limousin 22,1 -26,3% 3 lépcsős élesztő rehidratálás Összetett tápanyagok használata Okszerű laborméréseken alapuló adagolás Folyamatos mikrobiológiai laborkontrol a teljes folyamat ideje alatt

O2 felvétel – tények (1)

O2 felvétel – tények (2)

O2 felvétel – tények (3)

Egészséges szőlő Tiszta eszközök és pince Összefoglaló lista Egészséges szőlő Tiszta eszközök és pince A mikrobiológiai és az oxidációból eredő rizikófaktorok kezelése és szem előtt tartása. „Zárt doboz” effektus Az ajánlott eljárások nem kőbevésett szabályok alkalmazásukat a pince adottságainak figyelembevételével kell alkalmazni. Felmérés - elemzés A rizikófaktorok felmérését mindig laboratóriumi adatoknak kell alátámasztaniuk. Cselekvés… Higiéniai fegyelem Extrém figyelmet kell fordítani a higiéniára a teljes termelési ciklus alatt. Tanninok Adagolás a kellő időben és koncentrációban a megfelelő funkció figyelembevételével.

Konklúzió (Enologica Vason R&D and Azienda Agricola Valentina Cubi) „Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a leggondosabb odafigyelés mellett is nagyon nehéz - akár középhosszú távra is- evvel a módszerrel a fajtakaraktert és frissességet vagy éppen a terroár tulajdonságait megtartó bort készíteni így, mint a kén használatával. Korai öregedés a palackban, némely esetben mellék ízek és illatok megjelenésével, „egér” és „kenyérhéj”, és természetesen az ecet gyakoribb megjelenésével is lehet számolni…”

Köszönjük a figyelmet!