Egy állatorvos történetei, avagy hogyan változott az állatorvoslás az elmúlt évtizedekben dr. Somosi Szabolcs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,
Advertisements

Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
6. Vetmail Konferencia január 14 – 15. Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Dr. Mekis Gábor magánállatorvos.
OKTATÁSI FELADATOK 1.Általános orvoskari hallgatók (IV.évfolyam) oktatása 2.Fogorvostan hallgatók oktatása. 3.Az Intézet orvosainak sebészi továbbképzése.
Reformkori színjátszások
A munkaegészségtan oktatása Magyarországon
Bányatisztképző Iskola Selmecbánya Bányatisztképző Akadémia Selmecbánya 1808 – Erdészeti Tanintézet Selmecbánya 1846 – Bányászati és Erdészeti.
A felsőoktatás rendszer szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen SZTE Szeged 2008 Szegedi Tudományegyetem Arc-,
AZ ÁLLATORVOSI OKTATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Fodor László VIII. Állatorvosi Kongresszus Budapest, október
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
Játsszunk káoszt! Gáspár Vilmos Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék.
A fejlesztés hatása a szervezetre
1904 – M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Szövegminta Szövegminta szövegminta ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KAR, BUDAPEST.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar egyetemi tanár GTK3185BAN.
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
SZÁMADÁS A 2004 – 2006 ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSI CIKLUS ÉRTÉKELÉSE SOMOGY MEGYÉBEN SZATOK BIZOTTSÁG JELENTÉSE dr. Zomborszky Zoltán február 01.
összefüggései, új kihívásai
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Törökszentmiklós
Mezőgazdasági Minisztérium
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Tárgyszavazás az OMgK-ban (1.) as évektől MABI, 1988-tól tárgyszavazás (ma több mint 123 ezer rekord) tól Aleph -Agris -mindent tárgyszavazunk.
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
Korányi Sándor a nephrológus
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Történelmi áttekintés
A MOÁE újjászervezése Dr. Sótonyi Péter.
100 ÉVES AZ INTÉZETÜNK 1. A Milleker-korszak
Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szövegminta Az élô és élettelen természettudomány, valamint a társadalomtudomány számos területén oktató intézményünk.
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az állatorvos szerepe az élelmiszerlánc- biztonság megteremtésében ÁLLATVÉDELEM dr. Pallós László.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Diverzifikáció az állatorvosi praxisban EGERSZEGI PÉTER, SEREGI ANTAL.
A Csapatpszichológiai Szolgálat rendszere a Magyar Honvédségben A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája Budapest,
A PRAXISÉPÍTÉS LEHETŐSÉGEI KISVÁROSBAN ÉS KÖRNYÉKÉN …egy kisvárosi vegyes praxis példáján.
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Szent István Egyetem Készítsen diamintát a bemutatóhoz! A mintának legyen háttere, formázza meg a címsort és a tartalom sorokat! A láblécben szerepeljen.
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Neolitikum.
„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
KÖNYVEK TUSÁJA ELSŐ FORDULÓ - BÓNUSZFELADAT
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Az előadás címe: Modern parazitológiai diagnosztika és terápia
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
3. osztályban.
Előadás másolata:

Egy állatorvos történetei, avagy hogyan változott az állatorvoslás az elmúlt évtizedekben dr. Somosi Szabolcs

Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar

Az állatorvoslás története Kr. e. 18. sz. Óbabiloni Birodalom törvényalkotó királya Hammurapi kőoszlopra vésette : Ha marha- vagy szamárorvos akár marhán, akár szamáron nehéz sebet ejtvén meggyógyította azt, a marha vagy szamár gazdája az orvosnak 1/6 siqlum ezüstöt adjon díjazás fejében. Ha a marhán vagy szamáron nehéz sebet ejtvén, annak pusztulását okozta, vételára 1/5-ét adja meg az állat gazdájának.

Az állatorvoslás története XVIII. század nagy állatjárványai következtében 1762-ben Lyonban megalapítják a világ első újkori állatorvosi iskoláját. 1786. december 12-én kelt 51874. számú legmagasabb elhatározás alapján a pesti egyetemen állatgyógyászati tanszék felállítását rendelte el II. József. 1787-ben miután Tolnay Sándor a befagyott Dunán Budáról Pestre át tudott kelni kezdődött meg a magyar állatorvosképzés.

Az állatorvoslás története A kar elnevezései 1787-1851 Pesti egyetemi állatgyógyászati tanszék és állatgyógyintézet 1851-1875 Pesti ( cs.kir., majd m.kir.) Állatgyógyintézet 1875-1890 M. kir. Állatorvosi Tanintézet 1890-1899 M. kir. Állatorvosi Akadémia 1899-1933 M. kir. Állatorvosi Főiskola 1934-1945 Egyetemi állatorvostudományi osztály 1945-1952 Magyar Agrártud. Egyetem Áo. Kar 1952-1962 Állatorvostudományi Főiskola 1962-2000 Állatorvostudományi Egyetem 2010- ? SzIE Állatorvostudományi Kar

Az állatorvosképzés ma Biomatematika és számítástechnikai tanszék Biológiai Intézet Kémiai tanszék Élettani és biokémiai tanszék Biokémiai Élettani Immunélettani és radioizotóp osztály

Az állatorvosképzés ma Anatómiai és szövettani osztály

Az állatorvosképzés ma Állattenyésztési, takarmányozástani és laborállattudományi Intézet ( humán táplálkozási kérdések )

Az állatorvosképzés ma Járványtani és mikrobiológiai tanszék Gyógyszertani és méregtani tanszék Parazitológiai és állattani tanszék

Az állatorvosképzés ma Belgyógyászati tanszék és klinika ( indulási oldal ) Az állatvizsgálat módszerei megtekintés :

Az állatorvosképzés ma Belgyógyászati tanszék és klinika -Az állatvizsgálat módszerei -megtekintés : „ Frankie esete „

Frankie mosolya

Az állatorvosképzés ma Belgyógyászati tanszék és klinika - Az állatvizsgálat módszerei tapintás :

Az állatorvosképzés ma Belgyógyászati tanszék és klinika - Az állatvizsgálat módszerei hallgatózás kopogtatás kiegészítő műszeres vizsgálat :

Az állatorvosképzés ma Sebészeti tanszék és klinika Patológiai tanszék Nagyállatklinika Üllő Állathigiéniai, állomány-egészségtani és áo. etológiai tanszék Állat-egészségügyi, igazgatástani és agrárgazdaságtani tanszék Élelmiszerhigiéniai tanszék Szülészeti tanszék és klinika

Az állatorvosképzés ma Szülészeti tanszék és klinika ( érkezési oldal : ikerellés, császármetszés klasszikus esetei )

Az állatorvoslás helyzete ma Az előző diákon a „ boldog békeéveket „ láthattuk, melyek mára eltűntek. Hármas tagozódás figyelhető meg a szakmában : Kedvtelésből tartott állatok gyógyászata ( ló !) Élelmiszertermelő haszonállatpraxis (baromfi, sertés, juh,szarvasmarha, kecske, hal, nyúl ) Igazgatási, élelmiszerlánc-biztonsági felügyeleti tevékenység

Az állatorvoslás helyzete ma Kedvtelésből tartott állatok gyógyászata UH-diagnosztika RTG Fogászat Csontműtétek Lágyrészműtétek Rendelők, klinikák ( ehhez tartozó kiegészítő tevékenység a tápoktól a ruházatig )

Az állatorvoslás helyzete ma Élelmiszertermelő haszonállatpraxis Kizárólag nagyüzemi méretű telepeken Az állatorvos szerepének súlya áthelyeződik a prevencióra Iparszerű termelés Az élrelmiszerlánc-biztonság első nagyon fontos lépcsője

Az állatorvoslás helyzete ma Igazgatási, élelmiszerlánc-biztonsági felügyeleti tevékenység Törvényi, rendeleti szabályozó munka előkészítése, betartása ( EU, 3. országbeli élőállat- és termékkereskedelem ) Vágóhídi húsvizsgálati tevékenység 2. lépcsőfok Készítmény és termékforgalmazási felügyelet 3. lépcsőfok ( lásd lóhúsbotrány és egyebek )

Az állatorvoslás jövője A végzős hallgatók kedvtelésből tartott állatokkal foglalkozni kívánó hányada egyre fejlettebb orvosi tevékenységet fog végezni. ( jelentős marketing folytatása mellett ) Míg mások a Kar régi mondásának fognak megfelelni : Az orvos az embert, az állatorvos az emberiséget gyógyítja!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !