Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Multimédia.
Jelátalakítás és kódolás
Grafikai alapismeretek
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
Prezentáció és Grafika
A digitális képfeldolgozás
Számítógép grafika.
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Multimédia szoftverek
Szöveg,kép, hang, mozgókép
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
Színformátumok és színmodellek
Prezentáció és Grafika
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Digitális képanalízis
Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Retusálás beadandók.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
A digitális képfeldolgozás
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Audióállományok.
A számítógépes képfeldolgozás
Tömörítő programok.
Képszerkesztési alapfogalmak
Készítette: Vámossy Zoltán (Bebis anyagai alapján) 2004 (Stanford, Berkeley, CMU, Birmingham, ELTE, SZTAKI, SzTE anyagok alapján) Képfeldolgozás, alapok.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Prezentáció és Grafika
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Nem irodai programok fájltípusai
Színek.
Grafika.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Pixel műveletek, képek Szirmay-Kalos László.
A photoshop.
A Cprob általános képelemző szoftver
Az információ és kommunikáció technológiája
Képek feldolgozása 7. osztály.
Kép formátumok, tulajdonságaik
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Windows Intéző.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Grafika alapfogalmak.
Kép- és képfile-típusok Képrögzítés eszközei
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
Digitális fotózás Alapok.
A színek szerepe a térképészetben
A számítógépes grafika alapjai, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Tanagyag forrás © Szirmay-Kalos László, BME A számítógépes grafika céljai és feladatai 1.
Képek, képfeldolgozás Szirmay-Kalos László.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
1 A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Tömörítés.
Adat- tárolás.
Informatikai alapismeretek Hardver
Adatfeldolgozási ismeretek 1/15. ML, 2017
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni Képformátumok Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni

Digitális képformátumok multimédiás eszköz képkódolási eljárások képek tárolására és továbbítására szolgál két igen eltérő formátum bittérképes vektorgrafikus

Bittérképes ábrázolás a képet pontokból állónak tételezzük fel a pontok tulajdonságainak kezelése magasabb rendű adat tárolása nem lehetséges a kép nagyítás során torzulhat bittérképes állományok igen nagyméretűek fontossá válik a tömörítés Veszteségmentes Veszteséges

Bittérképes ábrázolás veszteségmentes visszaállíthatjuk az eredeti képet .GIF, .PNG ilyen veszteséges nem tudjuk visszanyerni az eredeti képinformációt a tömörítés mértékét meghatározhatjuk .JPG ilyen

Vektorgrafikus képkezelésnél kép geometriai alapelemekből épül fel matematikai leírás minőségromlás nélkül nagyíthatóak szemantikai információ méret csak az objektumoktól függ korlátlanul átalakíthatóak bittérképes képpé

A formátumok eltérése látható minőségromlás praktikusabb, ha nem akarjuk nagyítani

Színképzési modell színek létrehozása RGB (additív színkeverés) három alapszín alkalmazásával keveri a színeket monitorok használják CMYK (szubtraktív színkeverés) három alapszín a türkizkék, bíbor és a sárga nyomtatók használják tökéletes hatáshoz kell a fekete!!!

Leggyakoribb formátumok GIF (Compuserve Graphics Interchange Format) TIFF (Tagged-Image File Format) PNG (Portable Network Graphics) JFIF (JPEG File Interchange Format) BMP (Windows Bitmap Format) RAW (Raw Binary Data) PSD (Photoshop Draw) DWG ("drawing")

Köszönöm a figyelmet!!!