Dr. Pop Andrea Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves.
TTK 2008 akkreditációs tájékoztató Jedlik Oktatási Stúdió.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
A világ leggazdagabb emberei MA A többiek pedig munkát keresnek.
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
az általános iskolákban
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Szakmai munka az Öveges laboratóriumban Szilágyi Tibor laborvezető.
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
dr. Simich Rita mb. főigazgató-helyettes szeptember 29.
…a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.” (Coelho)
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály
„ Átszűrődő üzenetek'‘ Liliom programok Paplanos Péter PR Manager Lilly Hungária Kft.
A gyermekek egészségének társadalmi összefüggései.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
előadó: Gurmai Margit Pm. Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Dobbantó első éve Tanévzáró rendezvény június 24. Bognár Mária.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
A Magyar Köztársaság kormánya
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Magatartástudományi Intézet
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kortárs-segítés, egészségfejlesztés, prevenció
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | az előadás címe „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker” Szeretettel köszöntjük a Kollégákat a „Pont ÉRTED, pont.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
ÉPÍTSÜK FEL KÖZÖSEN A VILÁG LEGNAGYOBB, 160 MILLIÓ FŐS ONLINE HÁLÓZATÁT!
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Haszon rendezvények médiaajánlat
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Minimális intervenció az alapellátásban
Mobilsuli program a Mobkom X Egyesülettel
Előadás másolata:

Dr. Pop Andrea Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság A nélkülözhetetlen szakértelem Védőnők szerepe a szülészeti-nőgyógyászati prevencióban Dr. Pop Andrea Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság

Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program

Nem lehet elég korán kezdeni? Hazai felmérések szerint a 15–18 év közötti középiskolások 49,5%-a él szexuális életet (Budapesten 56%). Az első szexuális aktus idején az átlagos életkor 16,9 év. Ez az életkor a hazai szakemberek véleménye szerint 14–16 év közé tehető. Európában a nőknek mindössze 30%-a védekezett az első szexuális együttlét alkalmával. A fiatalok 90%-a első testi kapcsolatuk során egyáltalán nem védekezik. Európában a 15–24 év közötti fiatalok között ötből egy nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátlást.

Nem lehet elég korán kezdeni? Mire ennek a mondatnak a végére érünk, a világon 153 nő esik akaratlanul teherbe… Évente 80 millió nőnél fordul elő nem kívánt terhesség. Évente 20 millióan vannak kitéve a terhesség-megszakítás veszélyeinek. Évente 68 ezren halnak meg a terhesség-megszakítások szövődményeként. Magyarországon a terhesség megszakítások száma 2001-ben 57.709 volt. Ennek 10%-a 18 év alatti fiatalokon történt. A válsághelyzet másik iránya a fiatal lányok idő előtti anyává válása, mely veszélyes mind a megszülető gyermek, mind pedig a serdülőkorú ifjú anya számára (alacsonyabb születési súly, rosszabb perinatális morbiditási és mortalitási adatok) A szexuális szabadság kedvez a szexuális úton terjedő fertőző betegségek terjedésének, gyakoribb előfordulásának.

Nem lehet elég korán kezdeni? A párkapcsolatokra való felkészülésre, a családi életre való nevelésre nincs kellő idő, a társadalmi modell hiányos. A konzervatív viselkedési minták eltűnőben vannak, csökken a család értékformáló szerepe A tömegkommunikáció szűretlen információáradatot zúdít a fiatalokra, mely hatással van társadalmi és szexuális viselkedésükre.

Amire vállalkoztunk… Anatómiai, élettani alapismeretek anatómiai, intim higiénés ismeretek átadása, a fiú és a lány biológiai működése, a szexuális élet alapjainak megismertetése Válsághelyzet megelőzése a nem kívánt terhességek és a szexuális úton átadható betegségek visszaszorítása a célcsoporton belül Mentálhigiénés program egészséges életkezdetre nevelés, párkapcsolatok jelentősége, férfi, női szerepek, a család, mint érték fogalma

…és ahogyan megvalósítjuk! újszerű eszközökkel újszerű stílusban fiatalok által kedvelt kommunikációs eszközökkel és csatornákon konzervatív értékrendet képviselve követendő „divatirányzat”-ot kialakítva Érték a megfontoltság ! Érték az egészség !

Megvalósítók Szülész-nőgyógyászok (250) Védőnők (350) Orvostanhallgatók (40 fő)

Szakmai támogatók Teljeskörű szakmai összefogás

Módszer …

…és ahogyan megvalósítjuk! Ingyenes az iskoláknak aktívan támaszkodik a meglévő egészségügyi rendszerre és struktúrákra. - fiatal szülész nőgyógyászok - védőnők lehetőség a további személyes kapcsolattartásra Folyamatos képzés - oktatói csomag - bővített oktatótáska

…és ahogyan megvalósítjuk! Diákcsomag

…és ahogyan megvalósítjuk! Kamasz-útra-való szexuális felvilágosító ismeretek Tinititkok fórum A webdoki válaszol A-HA! szakemberek elérhetősége A-HA! Játék www.a-ha.hu

…és ahogyan megvalósítjuk! Feladatlapok megválaszolása Újságokban megjelenő kérdések beküldése Extra pontok a weboldalon A gyűjtött pontok beválthatóak ajándékokra

Az oktatás szervezés menete középiskolákban Évente 2 alkalommal levélben megkeressük a középiskolákat Tájékoztató levelet, jelentkezési lapot, plakátokat küldünk Egyeztetünk az iskolával, az előadóval Az igényelt Diákcsomag mennyiséget megküldjük az iskola címére, a megjelölt kapcsolattartó nevére

A-HA! előadások az általános iskolákban Nagyobb öntevékenységet kérünk a védőnőktől – iskolák bejelentkeztetését és az oktatóórák megtartását Jelentkezési lapok beküldése Egyeztetünk a védőnővel (előadásszám, diákok száma) Új előadó esetén oktatócsomagot biztosítunk Diákcsomag biztosítása az oktatásban részesülőknek Részletes információk a programról a www.a-ha.hu weboldalon Letölthető anyagaink: iskolai tájékoztató levél jelentkezési lapok (iskolai, oktatói) oktatói csomag elemei (diasor, Irányelvek, stb.)

Mit nyújt az SzNPTT és az A-HA! program a hozzánk csatlakozóknak? Folyamatos ingyenes, akkreditált továbbképzéseket (konferenciák, A-HA! találkozók, stb.) Segítség az előadások megtartásához (minden előadónak oktató csomagot biztosítunk) Szakmai anyagaink szabad elérhetősége (letölthetőség) a weboldalról (regisztrációt követően) Folyamatos tájékoztatás a legújabb aktivitásainkról Diákcsomag a bejelentkező iskolák diákjainak

Mit várunk az A-HA! program előadóitól? Felvilágosító órák megtartását általános- és középiskolákban Előadások utáni írásos visszajelzést Véleményeket, ötleteket, javaslatokat a már meglévő anyagainkhoz Személyes jelenlétet rendezvényeinken

Bővebb információk: Programkoordinátorok: Szeverényi Nóra (06-1) 439-1700 Horváth Anita (06-1) 430-3869 Email elérhetőségünk: ahaprogram@sznptt.hu Honlapunk: www.a-ha.hu Standunknál is várunk minden kedves érdeklődőt!

…tények és számok

…tények és számok

…tények és számok

A jövő …

Köszönjük a figyelmet! www.a-ha.hu