A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Állami szerepvállalás és/vagy egyéni felelősség Albert Fruzsina–Dávid Beáta MTA SZKI.
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Magyar Tudományos Akadémia október 12.
Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió.
Európai Unió.
Eredmények egész Európa és Magyarország vonatkozásában
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Európai Unió Valahol Európában…...
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Big Mac Készítette: Szilágyi Marianna. Fő szempont: Melyik országban a legmegtérülőbb a munkával töltött idő? 16 ország adatainak összehasonlítása és.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Korrupció érzékelési index 2009
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009

A külső szakértők jobbára az EU balkáni, baltikumi, mediterrán és közép-európai régióit ítélik a legkorruptabbnak, a skandináv és a kisebb nyugat-európai országokat pedig a legkevésbé korruptnak. A korrupció külső megfigyelők által észlelt nagysága Megjegyzés: Az inverz CPI átlaga 2006 és 2008 között. Inverz CPI = 10 – CPI Forrás: Tranparency International által közölt adatok, saját számítás A korrupció észlelése Tranparency International által közölt adatok. Az inverz CPI átlaga 2006 és 2008 között (10-CPI átlag)

Megjegyzés: Azoknak a társadalmi aránya, akik szerint a politika, a rendőrség, a bíróság és az egészségügy területe közül legalább kettő esetében nagyon elterjedt a korrupció (%). Forrás: Special Eurobarometer 291 / hullám (2007) adatai alapján saját számítás. A korrupció lakosság által észlelt nagysága balkániposzt-szocialista Régi és új tagállamok külön csoportba rendeződnek. Szintén a balkáni és poszt-szocialista országokban magas a lakosság által észlelt korrupció. A korrupció észlelése Azoknak a társadalmi aránya, akik szerint a politika, a rendőrség, a bíróság és az egészségügy területe közül legalább kettő esetében nagyon elterjedt a korrupció (%)

Megjegyzések: Y tengely: az inverz CPI átlaga 2006 és 2008 között. X tengely: azoknak a társadalmi aránya, akik szerint a politika, a rendőrség, a bíróság és az egészségügy területe közül legalább kettő esetében nagyon elterjedt a korrupció (%). Forrás: Special Eurobarometer 291 / hullám (2007) adatai alapján saját számítás. A korrupció külső és belső szempontok szerint külső megfigyelők nagyobb mértékű korrupcióról számoltak be. Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban a lakosság által észlelt korrupció szintjéhez képest a külső megfigyelők nagyobb mértékű korrupcióról számoltak be. a lakosság látja nagyobbnak a korrupciót. Luxemburgban és Szlovéniában, a külső megfigyelők véleményéhez képest a lakosság látja nagyobbnak a korrupciót. A korrupció észlelése

Megjegyzések: A kenőpénzkérés megítélése (átlag, 1 = nagyon helytelen; 4 =egyáltalán nem helytelen). A kérdés: „Mennyire tartja helytelennek, ha egy állami/önkormányzati hivatalnok egy szolgáltatásért cserébe szívességet vagy kenőpénzt kér?” Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás. Az aktív (hivatalnoki) korrupció elfogadása elítélése Meglehetősen általános az olyan hivatalnok elítélése, aki kenőpénzt kér (Elvileg lehetséges középérték = 2,5) A korrupció elfogadása Mennyire tartja helytelennek, ha egy állami/önkormányzati hivatalnok egy szolgáltatásért cserébe szívességet vagy kenőpénzt kér. (Átlagok egy 1-4-ig tartó skálán)

Megjegyzések: A kenőpénz-elfogadás megítélése (átlag, 1 = soha; 10 = mindig). A kérdés: „Mennyire tartja elfogadhatónak, ha valaki csúszópénzt fogad el kötelességének teljesítése során?” Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt Ciprus hiányzik. Forrás: WVS, 4. hullám (1999/2000) alapján saját számítás. A passzív (általános) korrupció elfogadása elnézőbb Magyarországon és Csehországban az aktív hivatalnoki korrupciót átlagos mértékben ítéli el a lakosság, a közvélemény mégis elnézőbb a korrupció passzív formájával szemben. A korrupció elfogadása Mennyire tartja elfogadhatónak, ha valaki csúszópénzt fogad el kötelességének teljesítése során? (Átlagok egy 1-től 10-ig tartó skálán)

Megjegyzések: Minél nagyobb a skálákon felvett érték, annál enyhébb a korrupció megítélése. Y tengely: „Mennyire tartja helytelennek, ha egy állami/önkormányzati hivatalnok egy szolgáltatásért cserébe szívességet vagy kenőpénzt kér?” Az adatok forrása: ESS 2. hullám, 2004/2005. X tengely: „Mennyire tartja elfogadhatónak, ha valaki csúszópénzt fogad el kötelességének teljesítése során?” Az adatok forrása: WVS 4. hullám, 1999/2000. Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: lásd fent, az adatok alapján saját számítás. Kapcsolat az aktív és passzív korrupció elfogadása között Magyarország (passzív) korrupciót tolerálja Magyarország, Csehország a hivatalnoki (aktív) korrupcióval szemben az általános (passzív) korrupciót tolerálja. (aktív) korrupciót fogadja el Franciaország és Portugália, inkább a hivatalnoki (aktív) korrupciót fogadja el A korrupció elfogadása

Megjegyzések: Azok aránya, akiket öt éven belül legalább egyszer korrupcióra „ösztönzött” egy hivatalnok (%). A kérdés: „Az elmúlt öt év során milyen gyakran fordult elő Önnel, hogy egy állami/önkormányzati hivatalnok egy szolgáltatásért cserébe szívességet vagy kenőpénzt kért Öntől?” Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás. A passzív korrupciós gyakorlat kétszer Szlovákiában, Csehországban, Görögországban, Lengyelországban, Észtországban a vizsgálatba bevont országok átlagánál (5%) legalább kétszer gyakoribb a „passzív” korrupció. A korrupció gyakorlata Az elmúlt öt év során milyen gyakran fordult elő Önnel, hogy egy állami/önkormányzati hivatalnok egy szolgáltatásért cserébe szívességet vagy kenőpénzt kért Öntől? (%)

Megjegyzések: Azok aránya, akik öt éven belül legalább egyszer korrumpáltak egy hivatalnokot (%). A kérdés: „Az elmúlt öt év során milyen gyakran ajánlott fel szívességet vagy kenőpénzt állami/önkormányzati hivatalnoknak egy szolgáltatásért cserébe?” Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás.. Az aktív korrupciós gyakorlat Magyarország az aktív korrupció tekintetében is átlagosnak mondható. Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban a korrumpálók aránya az átlag többszöröse. A korrupció gyakorlata Az elmúlt öt év során milyen gyakran ajánlott fel szívességet vagy kenőpénzt állami/önkormányzati hivatalnoknak egy szolgáltatásért cserébe? (%)

Megjegyzések: Y tengely: azok aránya, akik öt éven belül legalább egyszer korrumpáltak egy hivatalnokot. X tengely: azok aránya, akiket öt éven belül legalább egyszer korrupcióra „ösztönzött” egy hivatalnok. Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás. A passzív és aktív korrupciós gyakorlat kapcsolata a kínálat még magasabb Szlovákiában és Csehországban a magas kereslethez képest a kínálat még magasabb a kereslet magasabb. Észtországban és Görögországban a kínálathoz képest a kereslet magasabb. A korrupció gyakorlata

kumulált indexeket A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata területén kumulált indexeket hoztunk létre a vizsgált kérdésekből. Kumulált indexek

Megjegyzés: Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás.. A korrupció észlelése és elfogadása magasabb az észlelt korrupció Görögországban, Lengyelországban és Csehországban és Szlovéniában a lakosság „toleranciaszintjéhez” képest magasabb az észlelt korrupció. Kumulált indexek alapján

Megjegyzés: Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás. A korrupció elfogadás és gyakorlata magasabb a korrupciós gyakorlat Görögországban, Lengyelországban, Csehországban a lakosság „toleranciaszintjéhez” képest magasabb a korrupciós gyakorlat Magyarországon megengedő a korrupció-felfogás. Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon a korrupciós gyakorlathoz képest megengedő a korrupció-felfogás. Kumulált indexek alapján

Megjegyzés: Az EU 27 tagországa közül adathiány miatt hiányzik: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország és Románia. Forrás: ESS, 2. hullám (2004/2005) adatai alapján saját számítás. A korrupció észlelése és gyakorlata kiugróan magas korrupciótudat Szlovákiában és Csehországban elterjedt korrupció mellett kiugróan magas korrupciótudat. magyar túlérzékeny a korrupciótudat. A szlovén, magyar és portugál közvéleményben a korrupció gyakorlatához képest túlérzékeny a korrupciótudat. Kumulált indexek alapján Magyarországon a korrupció gyakoraltához képest, annak észlelése és tolerálása is magasabb

Megjegyzés: Az ábrán pirossal színezett országok a korrupciós kultúrát mérő index átlagértéke feletti értékek, a zölddel színezett országok pedig az index átlagos vagy átlag alatti értékei. A szürkével színezett EU-országokban, valamint a térképen nem szereplő Ciprus és Málta esetében adathiány miatt nem lehetett előállítani az indexet A korrupciós kultúra index átlag feletti értékei kivétel nélkül az EU keleti határán helyezkednek el. Vajon ez Európa korrupciós határa? A három kumulált index átlaga alapján Európa korrupciós térképe és a korrupciós határ hipotézis

Köszönöm a figyelmet!