Magfizika és az élet a Szilárd Leó verseny néhány feladatának tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
A négy kölcsönhatás és a csillagok
Alacsony hatáskeresztmetszetek mérése indirekt eljárásokkal Kiss Gábor Gyula ATOMKI Debrecen.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szimulációs programok a tehetséggondozásban Számítógépes feladatok az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyeken.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Atomenergia-termelés
Elektromos alapismeretek
Csillagunk, a Nap.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Az elemek keletkezésének története
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Villamosenergia-termelés atomerőművekben
Atommag modellek.
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Szilárd anyagok elektronszerkezete
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Csillagászat.
A csillagok fejlődése.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!
Az alternatív energia felhasználása
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Az atommag.
Magfúzió.
Neutron az Ősrobbanásban
Az elemek keletkezésének története Irodalom: J.D. Barrow: A Világegyetem születése G.R. Choppin, J. Rydberg: Nuclear Chemistry Tóth E.: Fizika IV.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Készítette: Ács László
A NAP SZERKEZETE.
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Kovalens kötés különböző atomok között.
Az atommag 7. Osztály Tk
Halmazállapot-változások
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
Az atom felépítése.
Fúzióban a jövő.
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Az atommagok alaptulajdonságai
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Atomenergia.
Magerők.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

Magfizika és az élet a Szilárd Leó verseny néhány feladatának tükrében Dr. Sükösd Csaba Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technika Tanszék Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét. Miskolc, 2004. április 3-7.

Tartalomjegyzék Tehetséggondozás Az élet és a makrofizika A neutron tömege A magerők két nukleon között Szén és oxigén, vörös óriás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „Nem vagyunk egyformák” Tehetséggondozás „Nem vagyunk egyformák” Átlag népesség: demokráciában dönt, ezért az alapismeretekkel (fizika is) fel kell vértezve legyen – közoktatás szerepe Tehetségek: az ország innovatív kincse, a „szürke állomány”. (Nobel-díjasok, diákolimpikonok, stb. ) Akikre büszkék lehetünk – tehetséggondozás szerepe

Az élet és a makrofizika (kapcsolatuk szinte „magától értetődő”) Föld forgása – éjjelek és nappalok váltakozása Föld keringése és dőlésszöge – évszakok váltakozása Föld mágneses mezője – védelem a kozmikus sugárzás romboló hatása ellen Föld légköre – üvegház, klíma Föld radioaktivitása – lemeztektonika, „mozgó”, változó Föld, hegyek, tengerek  élőhelyek De van-e köze a magfizikának az élethez?

A neutron tömege I. Neutron tömege: Mn= 1,6749543 ·10-27 kg Proton tömege: Mp= 1,6726485 ·10-27 kg Elektron tömege: Me= 0,0009110 ·10-27 kg Mp+Me = 1,6735595 ·10-27 kg Mn > Mp+Me ezért a szabad neutron elbomlik: n p + e + ν + energia Jelenleg nem tudjuk miért éppen ekkorák a tömegek, de mi lenne, ha nem ekkorák lennének ?

Szilárd Leó Verseny 2000. évi döntő, 1. feladat Milyen lenne a világ, ha a neutron tömege egy ezrelékkel kisebb lenne (a jelenlegi tömeg 0,999-szerese) ?

Mi lenne, ha Mn < Mp+Me ? 1) a szabad neutron nem bomlana el. 2) p + e  n + v + energia (elektronbefogás) Nem létezne a H-atom! A csillagok kialakulása előtt a nagyrészt H-atomokból álló gáz elektronbefogással neutronokká alakult volna. Más atomok sem létezhetnének, hiszen az elektronok befogásával a magban lévő protonok neutronokká alakulnának. Neutroncsillagok Lehetne így ÉLET ? Ha a neutron tömege 0,0014 ·10-27 kg-al, azaz kb. 1 ezrelékkel kisebb lenne !

Magerők két nukleon között (1) Egyetlen két-nukleon kötött rendszer van: a deuteron (proton - neutron). Kötési energiája: 2,2 MeV, perdülete: 1 (h/2π) MeV 0,0 MeV 0,0 Perdület: 1 Perdület: 0 - 2,2 - 40

Magerők két nukleon között (2) Mi a helyzet két proton, vagy két neutron között ? Van-e „diproton” és „dineutron”? A magerők nem tesznek különbséget proton és neutron között  perdület = 1 állapot kötött, perdület = 0 állapot nem kötött. A Pauli-elv miatt csak (perdület = 0) állapotban lehetne 2 neutron, vagy 2 proton, ott pedig nincs kötés. Ezért NEM LÉTEZIK sem diproton, sem pedig dineutron kötött állapotban. Mi a köze ennek az ÉLET-hez?

Szilárd Leó Verseny 2000. évi döntő, 3. feladat A Napban (több lépésen át) 4 1H 4He magfúzió termeli az energiát, ami a napfényt táplálja. a) Milyen lett volna a Nap sorsa, ha a 2He atommag stabilan létezne ? b) Milyen lett volna a Nap sorsa, ha a 2H izotóp nem létezne?

Magerők két nukleon között (3) A Nap energiatermelő ciklusának első lépése: p + p  2H + e+ + v + energia azaz úgy keletkezik deuteron, hogy „ütközés közben” az egyik proton neutronná alakul (pozitív β-bomlással). Roppant kis valószínűségű folyamat! Egy proton évmilliárdokig bolyong a Napban, míg egyszer egy ilyen folyamat részese lesz! Ez a fék! Ezért süt a Nap évmilliárdokig egyenlete- sen, időt hagyva az ÉLETnek az evolúcióra.

Magerők két nukleon között (4) (mi lenne, ha…) A Nap energiatermelő ciklusának első lépése: p + p  2H + e+ + v + energia Ha a magerők kicsit „erősebbek” lennének: a diproton (2He) is kötött rendszer lenne. A fúzió megindulásához nem lenne szükség béta-bomlásra. A csillagokban (és így a Napban) nem működne a „fék,” rövid idő alatt óriási energiájukat - szinte robbanásszerűen – kisugároznák. Lehetne így ÉLET? Ha a magerők kicsit „gyengébbek” lennének: a deuteron (2H) sem lenne kötött rendszer, a csilla- gokban (és így a Napban) nem indulna be a fúziós energiatermelés. Lehetne így ÉLET?

Szilárd Leó Verseny 2000. évi döntő, 6. Feladat A vörös óriás csillagokban 4He-ból fúzióval épülnek fel a magasabb rendszámú elemek. Ennek a fúziós folyamatláncnak nehéz az indu-lása, mert a 4He+4He ® 8Be atommagreakció végterméke nem stabil, hanem szinte rögtön szétesik. Fred Hoyle feltételezte, hogy elegen-dően nagy sűrűség esetén az is előfordulhat, hogy a 8Be igen rövid élettartama alatt egy har-madik 4He atommaggal találkozik, s akkor a 8Be+4He ® 12C folyamatban 12C atommag kelet-kezhet. Miután ehhez 3 db a -részecske igen rövid időn belül való találkozására van szükség, ezt a folyamatot 3a folyamatnak nevezik… (folyt.)

Szilárd Leó Verseny 2000. évi döntő, 6. Feladat (folyt.) …Hoyle számításai szerint azonban ennek is csak akkor lehet számottevő szerepe, ha a 12C atom-magban van olyan gerjesztett állapot, amely a 3 db a -részecskéből könnyen létrejöhet, s amely azután g -foton kibocsátásával alapállapotba bom-lik. Hoyle jóslatát követve Fowler, a California Institute of Technology munkatársa hamarosan kísérletileg is megtalálta ezt a gerjesztett álla-potot a 12C atommagban. Vajon mekkora gerjesztési energia közelében kel-lett Fowlernek ezt az állapotot keresnie a 12C atommagban? Adatok: (a folyamatban szereplő részecskék tömegei)

Mi köze ennek az ÉLET-hez? Megoldás A 12C létrejöttének energiamérlege A 12C létrejöttének valószí- nűsége az energia (a csillag hőmérséklete) függvényében. Mi köze ennek az ÉLET-hez?

Szén és oxigén, vörös óriás (1) A fúziós energiatermelés akkor tud megvalósulni (a csillagokban is), ha a részecskéknek elegendő mozgási energiájuk van a Coulomb-taszítás legyőzéséhez Ehhez magas hőmérséklet kell (pl. a Nap belsejében 15 millió fok), pedig ott „csak” két proton taszítja egymást (Z1=1, Z2=1). Z1Z2e2 Emax = R (R a magerők hatótávolsága)

Szén és oxigén, vörös óriás (2) A Nap típusú csillagokban a fúzió a 4He felépülé- sével véget ér. Hogyan jönnek létre az ÉLET szem- pontjából fontos nagyobb elemek (12C, 16O stb.)? Amikor „elfogy” az üzemanyag (a hidrogén): A csillag energiát veszít (sugárzás) Gravitációs összehúzódás, a hőmérséklet növekszik… Magasabb hőmérsékleten be tud indulni a He-He fúzió a feladatban említett 3a folyamattal. De…

Szén és oxigén, vörös óriás (3) Ha már van 12C akkor, 12C + 4He  16O is létrejöhet. Ehhez persze valamivel magasabb hőmérséklet kell, mert a 12C és a 4He jobban taszítják egymást, mint A 8Be és a 4He. A csillag hőmérséklete tehát alapvetően fontos: túl alacsony hőmérséklet: CSAK 12C lesz, túl magas hőmérséklet: CSAK 16O lesz. Az ÉLETnek nagyjából azonos mennyiségű 12C-re és 16O-ra van szüksége. Hogyan állítja be ennyire pontosan a csillag a hőmérsékletét ?

Szén és oxigén, vörös óriás (4) Szerencsés „véletlen”, hogy ez a rezonancia éppen az optimális hőmérsékletnél van, ahol 12C/16O ~1. Stabilizál!! A rezonancia pontos helye a magerőktől függ (Csótó Attila, ELTE). A 12C létrejöttének valószínűsége Ha a magerők egy ezrelékkel gyengébbek lennének: nem lenne 16O (lehetne ÉLET oxigén nélkül?) erősebbek lennének: nem lenne 12C (lehetne ÉLET szén nélkül?)

Hát nem csodálatos ez a világ ? Összefoglalás Az ÉLET nukleáris feltételei (néhány példa): A neutron tömege pontosan akkora kell legyen, mint amekkora (egy ezrelék pontosan) A magerők spinfüggése pontosan olyan kell legyen, mint amilyen (egy százalék pontosan) A magerők erőssége pontosan akkora kell legyen, mint amekkora (egy ezrelék pontosan) Hát nem csodálatos ez a világ ?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet !