Jogi változások és technikai újítások a fűtési költségmegosztásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Költségosztás kötelező módszere
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
TÁV- ÉS SMART MÉRÉS – GDF SUEZ PILOT PROJEKT
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Energiaköltségek optimalizálása
Villamosenergia-piac
Az új épületenergetikai szabályozás
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
Kazán rekonstrukció
Bizalmas/A Danfoss távhő ellátás tulajdonaDanfoss távhő ellátás részlegDátum | 1| 1 districtenergy.danfoss.com 5+ millió alkalmazás világszerte Mára több,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Villamos energia vételezés tanácsadás InfoPiac 2000 Kft. V.: 1.0.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
Informatikai megoldások egy kézből
E.ON – Versenyben Önökért!
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Néhány szó a földgáz piacról
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
Energioptimering LOGSTOR előszigetelt csővezetékek alkalmazása Metsys Kft - Szorcsik Gábor TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK Visegrád, november.
LOGSTOR előszigetelt távfűtési csövek
A pécsi hőszolgáltatás fennállásának 50. évfordulójának alkalmából 1 TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK május 9-11., Pécs amihez gratulál a 22 éves.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Egyszerűen a devizákkal
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Előadó: Keczán Mihály, Techem Kft.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Csoknyai Zoltán, Techem Kft. Költségmegosztók alkalmazásának és a költségek megosztásának szabályai.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Az okos mérés jövője a gáziparban Dr. Szilágyi Zsombor Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Okos Jövő Innovációs Klaszter Budapest, november.
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Jogi változások és technikai újítások a fűtési költségmegosztásban 2013. május 15., Távhőszolgáltatási Konferencia, Balatonfüred Gulyás Gergely ügyvezető igazgató Horváth Attila kereskedelmi és marketing igazgató

Az ista cégcsoport rövid bemutatása Az ista cégcsoport vezető szerepet játszik a világon az energia management szolgáltatások területén Az ista 100 éves múltra tekint vissza és a világ 25 országában működik piacvezetőként az energiafogyasztás mérése és elszámolása területén, amelyet 11 millió (lakossági és közületi) fogyasztónál végez. Az ista cégcsoport 4.500 főt foglalkoztat, éves árbevétele 200 milliárd Ft, a piaci értéke pedig közel 1 000 milliárd Ft Magyarországon az ista közel 20 éve van jelen Az ista jelentős növekedési lehetőséget lát a magyar piacban, emiatt jelentős fejlesztéseket hajtunk végre

Jogi változások háttere Az Európai Unió teljes energiafelhasználásának 40%-át az épületek energiafelhasználása teszi ki. Az épületek energiamegtakarítási megoldásainak megvalósítása elengedhetetlen az EU energiahatékonysági és energiamegtakarítási céljainak eléréséhez (20/20/20 cél) Az épületek energiafelhasználásának 85%-át az épületek fűtése és a használati melegvíz előállítása során felhasznált energia képezi. Egyéb energiafelhasználás (pl. villanyáram) mindössze 15%-ra tehető. Az épületek energiafelhasználása a következő három módon csökkenthető: pontos információ a felhasználók számára az energiafogyasztásról, hogy a fogyasztási szokásaikat megváltoztathassák a fűtési rendszerek optimalizálása a meglévő épületek energiahatékony felújítása, fűtési rendszereik korszerűsítése

Európai Energiahatékonysági Irányelv (EED) az EED 2012. december 4-én lépett hatályba 2014. június 4-ig kell átültetni a tagállamok nemzeti jogrendszereibe a tagországoknak évente be kell számolniuk a haladásról az Európai Bizottság felé az EED 2017. január 1-től kötelezően előírja a villany, gáz, víz, fűtés (távhő és saját kazán) fogyasztónkénti felhasználásának fogyasztásarányos számlázását (leolvasás, elszámolás és fogyasztási információ). „ A tagállamok biztosítják, hogy a villamos energia, a földgáz, a távfűtés, a távhűtés, valamint a használati melegvíz végső felhasználóit – amennyiben az műszakilag lehetséges, pénzügyileg ésszerű és az energiamegtakarítási potenciállal arányos mértékű – ellássák olyan versenyképes árú, egyedi fogyasztásmérőkkel, amelyek pontosan tükrözik a végső felhasználó tényleges energiafogyasztását és amelyek információkat szolgáltatnak a tényleges felhasználási időszakról.”

Európai Energiahatékonysági Irányelv (EED) Az EU energiahatékonysági céljainak eléréséhez szükséges a teljes jogkövetés minden tagországban: a megfelelő nemzeti törvényi / szabályozási háttér az érintettek teljes körű tájékoztatása a hatékony szankciók létrehozása valamint a hatékony ellenőrzés és szankcionálás Szankciók „A tagállamok meghatározzák az … elfogadott nemzeti rendelkezések megsértése esetén alkalmazandó szankciókra vonatkozó szabályokat, és meghozzák a szükséges intézkedéseket e szabályok végrehajtásának biztosítása érdekében. Az előírt szankcióknak hatékonyaknak, arányosaknak és visszatartó erejűeknek kell lenniük.” A Bizottság ellenőrzi és felügyeli ezeket.

Európai Energiahatékonysági Irányelv (EED) Végső felhasználó részletes információs joga A 2009/72/EK és a 2009/73/EK irányelvnek megfelelően üzembe helyezett mérőberendezéseknek lehetővé kell tenniük a tényleges fogyasztáson alapuló pontos számlainformációkat. A tagállamok biztosítják, hogy a végső felhasználók könnyen hozzá tudjanak férni azokhoz a kiegészítő információkhoz, amelyek segítségével részletesen ellenőrizhetik saját múltbeli fogyasztásukat. A tényleges fogyasztáson alapuló számlázás „Annak lehetővé tétele érdekében, hogy a végső felhasználók szabályozhassák saját energiafogyasztásukat, legalább évente egyszer a tényleges fogyasztáson alapuló számlázást kell végezni, a számlainformációkat pedig legalább negyedévente a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani, ha az ezt kéri, vagy ha az elektronikus számlázást választotta, egyéb esetben pedig évente kétszer. A kizárólag főzési célra használt földgáz kivételt képezhet e követelmény alól.”

- az ista rádiótávleolvasású rendszere Az ista mint nemzetközi vállalat, a világ vezető szolgáltatója a fűtési költségmegosztók értékesítése és a fogyasztásarányos költségelszámolás terén. Termékeink: fűtési költségmegosztók vízmérők hőmennyiségmérők füstérzékelő páratartalom-mérő egyéb eszközök, szerelvények adatgyűjtők (AMM) Smart metering rendszer bevezetése az EU-ban: 2015-ig Európában kb. 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök

- az ista rádiótávleolvasású rendszere Hogyan működik? Vezeték nélküli hálózaton keresztül, egy központi egység kiolvassa a lakásokban (az épületben) található mérőegységek által mért fogyasztási adatokat Az adatok kiolvasása kétirányú, az adatátvitel csak kérésre történik A rögzített fogyasztási adatokat a központi egység gyűjti be és azokat a lakáson kívül tárolja, ezáltal egyszerűsítve és meggyorsítva a kiolvasást és a hozzáférést A walk by / AMM rendszerű kiolvasásra a következő eszközök alkalmasak: Fűtési költségmegosztó – doprimo® 3 radio Rádió modul vízmérőkhöz – radio net 3 Rádió modul hőmennyiségmérőkhöz – optosonic® 3 radio Rádió modul kivezetett impulzusos mérőkhöz – pulsonic® 3 radio Mobil adatgyűjtő – MGW Mobil adatrögzítő, vagy internet alapú átviteli rendszer – PDA, vagy AMM

Új termékeink Fumonic 3 radio net - rádiós füstérzékelő Az ista új terméke, az életmentő füstérzékelő fumonic 3 radio net alig nagyobb, mint egy kávés csésze. Az ista fumonic 3 egy akkumulátorral működő, optikai füstérzékelő, mely hangjelzéssel tudatja, ha a megengedettnél nagyobb, töményebb füstmennyiség kerül a helyiség levegőjébe. Humonic 3 radio net - rádiós páratartalom mérő Az ista legújabb terméke a digitális páratartalom mérő humonic 3 radio net, mellyel azonnal és pontosan megtudhatja, hogy lakásában, üzletében, műhelyében, vagy raktárában milyen értékű az aktuális páratartalom.

További információk Az ista elektronikus fűtési költségmegosztók, valamint a vízmérők és hőmennyiségmérők rádiós moduljainak jellemző akkumulátor-élettartama legalább 10 év. A valós idejű, on-line kapcsolatú (Smart) rendszerekben a műszerek hasznos élettartama jelentősen lecsökkenhet! Az ista rádiós készülékei NEM sugároznak folyamatosan, csak „felkérésre” kommunikálnak. Az ista symphonic 3 rádiós rendszerébe bármilyen impulzuskimenettel rendelkező mérőeszköz beintegrálható. A termosztatikus szelepek megfelelő használata elengedhetetlen a kívánt megtakarítások eléréséhez!

Kedvező finanszírozási megoldások Ügyfeleink részére Részletfizetés: egyedi megállapodás szerint (6 hónap - 2 év) Bérleti konstrukció nincs előleg a bérleti díj tartalmazza a termék árát és a felszerelés költségét időtartam: 2 és 10 év között szabadon megválasztható (vízmérőkre 1-8 év) bérleti díj fizetése: havi, negyedéves, féléves, vagy éves ciklusban saját gyártású eszközeink esetében társaságunk a bérleti idő teljes tartamára meghosszabbítja a garancia idejét! lehetőség van az elszámolás díját is a bérleti díjjal kombinálni (MEA) Együttműködés bankokkal: közös finanszírozási lehetőségek

Leolvasó szolgáltatásunk (outsourcing) Az ista cégcsoport egyik legfontosabb, minőségi szolgáltatása a fogyasztásmérők leolvasása és a leolvasást követő elszámolás elkészítése Egyedi, vagy keretszerződés alapján végezzük hideg-, és melegvíz mérők hőmennyiségmérők gázmérők villanyórák és egyéb mérők leolvasását Opcionálisan természetesen a fogyasztási adatokhoz tartozó elszámolást is elkészítjük A részletekkel kapcsolatban keressék szakértő munkatársainkat!

Köszönjük a figyelmet! ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. 1107 Budapest, Mázsa tér 2-6. Tel.: 06/1-889-0562 Fax: 06/1-889-0561 Mobil: 06-30/677-9934 E-mail: ista@ista.hu, Web: www.ista.hu

EED – egyedi fogyasztásmérők felszerelése „…Az olyan többlakásos és több célra használt épületekben, amelyekben a fűtést/hűtést központi fűtéssel vagy távfűtési hálózatról vagy több épületet kiszolgáló központi rendszerről biztosítják, egyedi fogyasztásmérőket is fel kell szerelni 2016. december 31-ig, amellyel mérni lehet az egyes egységek saját fűtés/hűtés- vagy melegvíz-fogyasztását, amennyiben ez technikailag megvalósítható és költséghatékony. Amennyiben az egyedi fogyasztásmérők használata műszakilag nem kivitelezhető vagy nem költséghatékony, a fűtés mérésére egyedi fűtési költségosztókat kell alkalmazni az egyes radiátorok hőfogyasztásának mérésére, kivéve ha a szóban forgó tagállam bizonyítja, hogy a fűtési költségosztók beépítése nem lenne költséghatékony. Ezekben az esetekben a hőfogyasztás mérésére figyelembe lehet venni alternatív költséghatékony módszereket is.”