Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Költségosztás kötelező módszere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Költségosztás kötelező módszere"— Előadás másolata:

1 Költségosztás kötelező módszere
Közösképviselők fóruma Miskolc, Városház tér 8. Költségosztás kötelező módszere 559/2013.(XII.31.) Korm. rendelet 28. §-a a fűtési energiaköltség megosztására. Készítette: Fignár Zoltán Üzemvezető

2 ! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a lakóközösségek csak a költségosztók alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók alapos áttekintését követően döntsenek a költségosztók alkalmazásáról, és amennyiben azok alkalmazása mellett döntöttek, akkor a költségelosztás előnyeit igyekezzenek a lehető legnagyobb mértékben kihasználni.

3 Költségosztás kezdete
Magyarországon a technológia az 1990-es évektől kezdett ismerté válni. 1926 Németországban felszerelik az első párologtatós elven működő költségosztókat 1924 A Odin Clorius megkapja az első megbízást hőmennyiség- fogyasztásmérők kihelyezésére. 1902 A CLORIUS cég megalakult Dániában Odin és Aksel Clorius alapítók által.

4 Költségosztás

5 Az Európai Unió irányelve
Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve az energiahatékonyságról rögzíti, hogy az EU tagországaiban január 1-től kötelező jelleggel be kell vezetni a lakásonkénti hőmennyiségmérést, vagy ahol ez költséghatékonyan nem lehetséges (megjegyzés: mint pl. a panel épületekben) ott fűtési költségmegosztókat kell alkalmazni, amennyiben a feltételek adottak.

6 559/2013.(XII.31.) korm. rendelet 4. A távhőszolgáltatásról szóló évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet módosítása 28. § A távhőszolgáltatásról szóló évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 23/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: "(2) E rendeletnek a Mód. Korm. rendelettel megállapított rendelkezései alapján a tulajdonosi közösség és a megbízott közötti, a Mód. Korm. rendelet hatálybalépése előtt kötött szerződéseket legkésőbb a január 1-jét követően induló első elszámolási időszak kezdetéig kell módosítani."

7 A fűtési költségmegosztók alkalmazására vonatkozó általános szabályok
Költségosztás épületen belül A fűtési költségmegosztók alkalmazására vonatkozó általános szabályok Miskolcon elszámolási időszak a fűtési idény szeptember 15. és május 15. közötti időszaka, tehát a szeptember 15-től induló fűtések díjának elszámolását már ennek figyelembevételével kell megoldani. A költségosztást végző vállalkozásokkal az erre vonatkozó megállapodásokat, ahol még nem tették meg, módosítani szükséges.

8 A díjszétosztási elvek meghatározása
Költségosztás épületen belül A díjszétosztási elvek meghatározása Az épületrészek tulajdonosai szótöbbséggel hozott döntése alapján a következő módokon történhet: a) a fűtött légtérfogat alapján, b) fűtési költségmegosztók adatainak alapul vételével, c) energetikai tanúsítvány alapján.

9 A kidolgozott kormány rendelet
Költségosztás épületen belül A kidolgozott kormány rendelet A kötelező alkalmazás azt jelenti, ha a tulajdonosi közösség fűtési költségmegosztók alkalmazásáról döntött, akkor az elszámolási időszakban igénybe vett fűtési hőmennyiségnek legalább 30%-át, de legfeljebb 50%-át az épületrészek fűtött légtérfogata arányában kell felosztani. A fennmaradó részt fogyasztás arányosan, a fűtési költségmegosztók leolvasott adatainak alapulvételével – és azoknak a 104/2011.(VI.29.) Kormányrendeletben meghatározott korrekciós tényezőkkel történő módosításával számított értékei arányában - kell az épületrészek között felosztani. A fogyasztás arányos hányad épületrészekre történő felosztásának számítása során az egyes épületrészekre figyelembe vett fajlagos fűtési hőfelhasználás nem lehet nagyobb a felhasználási hely fajlagos fűtési hőfelhasználása 2,5-szeresénél.

10 Épület fűtési hőmennyiségének felosztása
Költségosztás épületen belül Épület fűtési hőmennyiségének felosztása Fűtési hődíj költségek 50-70% 100% Csőhálózat fűtése Fürdőszoba fűtése Közös helyiségek fűtése 30-50% Az alapköltség a lm3 arányos rész, korszerűsítés előtt 30 % javasolt, panelprogram után 50%, míg a köztes állapotra a kettő közötti érték.

11 Költségosztás épületen belül
A felosztási arányok meghatározása továbbra is a lakóközösség kezében van (kicsi a mozgástér, mégis születnek helytelen döntések) •légtérfogat arányában felosztandó költséghányad: legalább 30 %, legfeljebb 50 % •régi, nagy belmagasságú, nagy radiátorokkal ellátott épületeknél, vagyis ahol a radiátorok hőleadása jelentősen meghaladja a csővezetékekét a % felosztási arány elfogadható, de % lenne megfelelő •kétcsöves panelépületeknél minimum % felosztási arány lenne megfelelő •egycsöves panelépületeknél és minden hőszigetelt épületnél % felosztási arány lenne megfelelő •ha egy épületben helyes üzemeltetés és % felosztási arány mellett is jelentős a nullás fogyasztások aránya, akkor egyedi költségmegosztási rendszer kidolgozása lenne szükséges, mivel csak így lehetséges a csövek hőleadásának figyelembe vétele

12 Lakások korrekciós fizetése a hőigényhez képest
Költségosztás épületen belül Lakások korrekciós fizetése a hőigényhez képest

13 Épület egy lakására jutó hőfelhasználás
Költségosztás épületen belül Épület egy lakására jutó hőfelhasználás

14 Költségosztás épületen belül

15 Megjegyzések a korrekciókhoz
Költségosztás épületen belül Megjegyzések a korrekciókhoz A korrekciók az épületrész egyes helyiségeire számítandók,több korrekció esetében összevonással kell megállapítani. A földszinti és a legfelső emeleti korrekciók nem alkalmazhatók azoknál a helyiségeknél, amelyek légterében hőszigetelés nélküli vízszintes elosztóvezeték halad át. Egy lakására jutó hőfelhasználás korlátai

16 Egy lakására jutó hőfelhasználás
Költségosztás épületen belül Egy lakására jutó hőfelhasználás

17 A költségosztó programozása
Költségosztás épületen belül A költségosztó programozása

18 Panelprogram A közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte Februárban kezdődik a Panel III. program, amely 500 milliárd forintba kerül. A cél, hogy a lakóközösségek 40 százalékos energia-megtakarítást érjenek el

19 Panelprogram hatása

20 Panelprogram hatása

21 Panelprogram hatása

22 Panelprogram hatása

23 Panelprogram hatása GJ év

24 Köszönöm a figyelmüket!
Fignár Zoltán üzemvezető MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.


Letölteni ppt "Költségosztás kötelező módszere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések