Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁV- ÉS SMART MÉRÉS – GDF SUEZ PILOT PROJEKT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁV- ÉS SMART MÉRÉS – GDF SUEZ PILOT PROJEKT"— Előadás másolata:

1 TÁV- ÉS SMART MÉRÉS – GDF SUEZ PILOT PROJEKT
Csiba Péter GDF SUEZ általános vezérigazgató ROADSHOW 2014

2 Tartalom Gáz és áram okos mérés: hasonlóság és különbség
Méréstechnikai előzmények Elért eredmények: Lakossági fogyasztók távleolvasása: 2009 ITRON Kártyás előrefizetős rendszer: GDF SUEZ – EDF DÉMÁSZ Smart projekt Elster-Fiorentini PPD: előfizetéses rendszer 2014-től GDF SUEZ kísérleti mintaprojekt: 2014 márciustól 2.

3 1. Gáz és áram okos mérés: hasonlóság és különbség
Az áram- és gáz okos mérők megoldást jelentenek a védendő fogyasztók kedvezményeinek kezelésére Gyakorlati alkalmazás: Távolról történő irányítás (kikapcsolás, mennyiségi feltöltés) Biztonsági mérőfelügyelet (határérték figyelés, szabotázs riasztás) Gazdasági előnyök: hasonlóság és különbség Felhasználó nyomon követheti vételezését és tervezhetővé teheti az energiaköltségeket áram esetén (több tarifa), de gáz esetén egy tarifa létezik → energiaköltségek nem válnak kezelhetőbbé De gázmérő esetén is van olyan megoldás, amivel gazdaságosabbá lehet tenni az energiafogyasztást : gázfogyasztás szabályozása 3.

4 2. Méréstechnikai előzmények
Stabil alapokon nyugvó mérési adatgyűjtés 1999 óta Nagyfogyasztói mérőrendszerek korszerűsítése Kétirányú kommunikáció Napi rendszerfelügyeleti jelentés küldése a központnak Széles gázteljesítmény tartományhoz nagypontosságú mérésére alkalmas gázmérő és GSM adattovábbító 4.

5 Távadatgyűjtés folyamata
Gázmérő rendszerek és távadatküldő eszközök Kommunikáció GSM-GPRS Mérésadatgyűjtő központi szerver (felügyeleti rendszer) Gázmérés adatbázisa (archívum) Adatfeldolgozás Számlázás, tájékoztatás (webnomál) 5.

6 3/a. Lakossági fogyasztók távleolvasása: 2009
Fiorentini Hungary-val megvalósított projekt Tét városban Jellemzők Egyszerű és gyors telepítés Társaságunk meglévő mérésadatgyűjtő központi rendszeréhez csatlakozik A meglévő lakossági bel- és kültéri gázmérőkhöz illeszthető (jellemzően MGMT és ELSTER mérőkhöz) Az elemenergia élettartama azonos vagy hosszabb, mint a gázmérő hitelesítési időtartama Az egyedi mérési adatokat koncentrátorok gyűjtik és továbbítják a központi szerverbe a tesztidőszak alatt napi gyakorisággal Kommunikáció Mérő és koncentrátor között RF Koncentrátor és adatközpont között GPRS 6.

7 3/a. Lakossági fogyasztók távleolvasása: Téti rendszer leírása 2009
FMG4 1. RF jelátvitel FTB-C koncentrátor FMG4 FMG4 2. GPRS jelátvitel Adatgyűjtő szerver 7.

8 3/b. ITRON Kártyás előrefizetős rendszer: 2010-2014
Jogszabályi háttér 2008. évi XL. Törvény a földgázellátásról 65. § (2) A szociálisan rászoruló fogyasztót különösen az alábbi kedvezmények illethetik meg: a) részletfizetés, b) fizetési haladék, c) előre fizető mérő Az ITRON kártyás mérő bevezetése 2010-ben közös iparági döntés eredménye Tapasztalatok: Mint műszaki termék megfelelő, több éve alkalmazott mérőeszköz Mérők javítása és újra hitelesítése nem megoldott (meghibásodási arány 10%) Nem megfelelő a mérőrendszer terméktámogatás Nem megfelelő a gázmérővel bonthatatlanul összeépített elektronikus egység (az előre fizetést és a vásárolt mennyiség mérőbe töltését biztosítja) Kiszolgáltatottság: a mérési adatokhoz való hozzáférésünk a fogyasztó közreműködésétől függ 8.

9 3/c. GDF SUEZ – EDF DÉMÁSZ Smart projekt: 2013-2014
Okos gázmérők felszerelése az EDF DÉMÁSZ által kijelölt közös áram és földgáz fogyasztóknál 2013-ban Gázmérők kommunikációja A gázmérő az árammérővel kommunikál vezetékes vagy RF kapcsolat útján Az árammérő PLC vagy GPRS rendszerű kapcsolatban van a központi adatszerverrel A gázmérő által küldött információt az árammérő továbbítja a központi szerverbe → a szerver az árammérő közvetítésével a gázmérőnek küldhet üzenteket és parancsokat Tapasztalatok Az okos áram- és gázmérők közötti kommunikáció megvalósítása még fejlesztésre szorul, pl. árammérők kommunikációjának meghibásodása esetén megszakad a kapcsolat a gázmérővel is, a fogyasztó áramszolgáltatásból való kikapcsolása a gázmérővel való kapcsolat megszűntetést jelenti, stb. 9.

10 3/d. Elster-Fiorentini PPD: előfizetéses rendszer 2014-től
PPD – Pre Pay Differently okos energia management rendszer ELSTER gázmérők + Fiorentini adatküldők = PPD rendszer Kétirányú GPRS kommunikáció és felügyelet (nem kártyás rendszer) Okos gázmérés megoldása Gázfogyasztás szabályozása A védendő fogyasztók előrefizetős rendszere Előre történő földgázvásárlás lehetősége A PPD rendszert kimagasló érdeklődés övezi 10.

11 4. GDF SUEZ kísérleti PPD mintaprojekt: 2014 márciustól
Cél: a fogyasztók érdekeinek lehető legmagasabb szinten történő kiszolgálása és egy merőben új megoldás bevezetése az okos gázenergia-gazdálkodás jelen problémáinak megoldására Az Elster gázmérőt mint műszaki technikai eszközt már több éve sikeresen alkalmazzuk, a Fiorentini kommunikációs eszköze pedig Tét városban már bizonyított: 5 éve megfelelően üzemel és a fogyasztók nagyon kedvezően fogadták Első gázmérő rendszerek telepítése 2014 tavaszától, további 90 db mintaprojekt tesztelése 2014 nyarától PPD rendszer kisfilm 11.

12 4. GDF SUEZ kísérleti PPD mintaprojekt: tapasztalatok
Előnye Védendő fogyasztóknak nyújtandó kedvezmény biztosítható Előfinanszírozás a felhasználó részéről Kintlévőség csökkentése (lakószövetkezetek, önkormányzatok fogyasztóinak eltűnése) Kikapcsolás-visszakapcsolás egyszerűsödhet, automatizálódhat Nem kell kártyás feltöltés Átutalással is fizethető és feltölthető a rendszer Új termék kifejlesztésének lehetősége Biztonsági mérőfelügyelet (határérték figyelés, szabotázs, riasztás) On-line rendszer Kiváltja az ITRON problémáját (2014-ben megszűnik) Fejlesztés alatt Automatikus IT kapcsolat a PPD és az SAP ügyfélrendszer között Kézi könyvelés a két rendszer között 12.


Letölteni ppt "TÁV- ÉS SMART MÉRÉS – GDF SUEZ PILOT PROJEKT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések