Melicz Zoltán Eötvös József Főiskola Baja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

M1 – a kontinens első elektromos földalatti vasútja
Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Aktuális pályázati lehetőségek
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Závod Košice Somodi karsztvízmű telep.
Pályázati lehetőségek FAÖT ülés, Törökbálint Dr. Gordos Tamás programiroda vezető – Pro Régió Ügynökség.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
ESZKE Egyedi Szennyvízkezelési Munkacsoport Az egyedi szennyvízkezelés helye a vizek jó állapotának biztosításában Fésűs András KSZGYSZ-ESZKE munkacsoport.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
1 Dr. Dulovics Dezső, PhD. BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék   a LE-nél kisebb települések víziközmű helyzete, helyi szennyvízelhelyezés.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Központi Szennyvíztisztító Telep
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Európai Uniós ismeretek
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Előadás másolata:

Melicz Zoltán Eötvös József Főiskola Baja Az egyedi szennyvízkezelés nemzetközi tapasztalatai és hazai megítélése Melicz Zoltán Eötvös József Főiskola Baja ÖKOINDUSTRIA, Budapest, 2013. 09.26

Szanitációs problémák

Szennyvíztisztítás és elhelyezési megldások Központosított rendszer (Szennyvízgyűjtés és tisztítás) Térségi szennyvíztisztító Természetes szennyvíztisztítók (wetland, szennyvíztavak) Decentralizált rendszerek(tisztítás helyben) Szennyvíz tározók (tisztítás az elszállítást követően) Oldómedencék + szikkasztóágyak Szennyvíztisztító kisberendezések(eleveniszapos, fixfilmes tisztítók, membrántechnológia) Befogadó: többnyire felszíni víz Talaj (talajvíz)

Művi szennyvíztisztítók (eleveniszapos, fixfilmes,(membrános rendszerek Forrás: Boda-Patziger, 2010

Szennyvíztisztítás és elhelyezési megldások Központosított rendszer (Szennyvízgyűjtés és tisztítás) Térségi szennyvíztisztító Természetes szennyvíztisztítók (wetland, szennyvíztavak) Decentralizált rendszerek(tisztítás helyben) Szennyvíz tározók (tisztítás az elszállítást követően) Oldómedencék + szikkasztóágyak Szennyvíztisztító kisberendezések(eleveniszapos, fixfilmes tisztítók, membrántechnológia) Befogadó: többnyire felszíni víz Talaj (talajvíz)

Egyedi szennyvíztisztítási/elhelyezési megoldások

Szennyvíztisztítási beruházások (2010) Forrás: FAO Aquastat, 2010

EU Az EU Talajvíz Direktívája (80/68/EEC) Az oldómedencék kapcsán csak érzékeny területek esetén írtak elő szigorú szabályozást 2006: a Direktíva felülvizsgálatát követően (2006/118/EC) még lehetővé tette, hogy a hatóságok kis koncentrációk esetén engedélyezzék a talajvízbe történő szivárogtatást

Anglia, Wales Package treatment plant British Standard BS 12566 Nem szigorú jogszabályok! Package treatment plant British Standard BS 12566 „Az egyedi berendezések regisztrációja szükséges, ha a szennyvíz mennyisége 15 m3/d-ig talajba, 20 m3/d-ig, ha élővízbe bocsátás történik.” Talajba történő szikkasztás esetén: 2 m3/d vízhozamig regisztrálni szükséges Ha a berendezés 2010 április 6 előtt készült, akkor ELEGENDŐ, A GYÁRTÓI NYILATKOZAT A BERENDEZÉS MEGFELELŐSÉGÉRŐL Ezt követően a szabványoknak kell megfelelni: BSEN 12566: 2000 Part I prefabricated units BSEN 12566: 2007 Part IV for septic tanks assembled in situ from prefabricated units BSEN 12566: 2005 Part III for package or site assembled domestic sewage treatment plants  

Anglia, Wales   Az oldómedence és szikkasztás megengedett, ha a követelményeknek megfelel! Régi oldómedencékre a régi szabályozás érvényes! Bizonyos (védett) területeken az oldómedence építése már nem megengedhető (2012. júliusa után)

USA Oldómedence és szivárogtatás: Ma is alkalmazzák, EPA irányelvek, az egyes államoknak külön tervezési irányelveik vannak 2012-ben New Jersey Államban Program a rosszul működő decentralizált szennyvíztisztító (beleértve a oldómedencéket is) korszerűsítésére ( Minnesota állam: félmilliónál több berendezés több, mint 10%-a azonnali beavatkozást igényel (közvetlen veszély az emberre, vagy a környezetre)

USA 26,1 millió (20%) lakóépületeknél (2007. évben) Az új házak 22%-nál oldómedencék épültek! Az oldómedencék 50%-a vidéki régiókban Forrás: USEPA

USA Oldómedence és szivárogtatás: Ma is alkalmazzák, EPA irányelvek, az egyes államoknak külön tervezési irányelveik vannak 2012-ben New Jersey Államban Program a rosszul működő decentralizált szennyvíztisztító (beleértve a oldómedencéket is) korszerűsítésére ( Minnesota állam: félmilliónál több berendezés több, mint 10%-a azonnali beavatkozást igényel (közvetlen veszély az emberre, vagy a környezetre)

USA - Minnesota állam Rekonstrukciós igény! Egyedi szennyvíztisztító berendezések: 535,000 (86%-uk állandó lakosokat szolgál ki) Ebből rosszul működik: 144000 (27%) Közvetlen veszélyt jelent: 64,000 (12%) Összesen: 208,000 (39%) Összesen 1,23 MILLIÁRD dollár 1,2 MFt átlagosan a legrosszabb állapotban lévők javítására/cseréjére

Kanada – szabályozási rendszer

Japán „Johkasou” rendszerek Intenzív kutatás eredményeként Egyedi szennyvízkezelés (számítógép vezérelt, AS és AS+fixfilm rendszerek) Áruk átlagosan 10000 USD Kötelező! Beruházás és működtetés más szemléletben: Beruházás: állam Fenntartás: a lakosok

Bonyolult?

Szennyvíz szeparáció (szegregáció) Innováció – Szennyvíz szeparáció (szegregáció) újrahasznosítás (membrántechnológiák) ivóvíz esővíz Szürke szv öntözés konyha fürdő Barna szv Sárga szv WC tárolás Forrás: Clement, A. 2013

Forrás: Zsirai I. 2013

Nemzetközi helyzetkép Megengedő szabályozás (EU) Az olcsó is jó lehet (oldómedence) Művi berendezéseknél műszaki szempontok szigorú betartatása

Magyarország

Magyarország településeinek méretszerkezete: Település kategória Lakosszám Települések száma < 500 277656 1042 500-1000 485142 674 1000-2000 929020 646 2000-5000 1498937 500 5000-10 000 922195 133 10 000-100 000 3067472 134 >100 000 2850431 9 Total 10030853 3138 2000 lakesegyenérték alatti települések 1,7 Millió lakos (17%) 2360 település (75%) 68% nem csatornázott Környezeti hatás (terhelés) 10 Million lakos ≈14,5 millió lakosegyenérték Tisztított: 11,5 M Pe Nem kezelt: 3 M Pe Forrás: Clement, A. 2013

A felszíni vízre gyakorolt hatása Kapacitás (le) Jelentős hatás > 100 000 64% 10 000 - 100 000 48% 2 000 - 10 000 47% < 2000 19% Total 38% Szennyvíztisztító telepek (2015) Forrás: Clement, A. 2013

Beszivárogtatásra nem alkalmas területek

Sérülékeny talajvíz Nyitott karszt Vízbázis Vízbázis (fontos) Forrás: Clement, A. 2013

Tisztított szennyvíz elhelyezésére alkalmas területek 1432 település Forrás: Clement, A. 2013

A hazai előrelépést befolyásoló tényezők szakmai, pénzügyi, intézményi, szabályozási, "szociális"  

A hazai megítélés háttere   Szabályozási kérdések – merev szabályok elkerülése Pénzügyi: Integrált vízgazdálkodási szemlélet fejlesztése – a cél a víz és talajszennyezés csökkentése Intézményi változtatások szükségessége – merev hatósági szerep mérséklése Oktatás, képzés különböző képzési szinteken

Oktatás „A vízügyi ágazat fejlődéséhez új alapokra helyezett, az oktatásra, képzésre, továbbképzésre épített humánerőforrás- gazdálkodás szükséges” (Somlyódy, L. 2011).

Fokozódó szerep - Vízmérnökök (MMK) (forrás: Reich és Ijjas, 2013) Vízmérnökök korfája (forrás: Ijjas és Reich, 2013) Fokozódó szerep - Vízmérnökök (MMK) (forrás: Reich és Ijjas, 2013)

Félüzemi víztechnológiai berendezések Baján

Félüzemi víztechnológiai berendezések Baján Derítők kapacitása: 35 m3/h = 840 m3/d Nyitott gyorsszűrő kapacitás: 35 m3/h Zárt gyorsszűrő kapacitások: 5 m3/h Lebegőágyas modell szűrő kapacitás: 5 m3/h Ózonozó kapacitás: 15 g/h Ioncserélő kapacitás: 1,1 m3/h RO berendezés: 0,2 m3/h Klórdioxid adagoló: 10 g/h Szennyvíztisztító modell: Qnévl= 1 m3/h ZW 10 MBR berendezés 3 db GE membránegység

Félüzemi víztechnológiai telep Baján

Összefoglalás A magas színvonalú (nagy hatékonyságú) technológia rendelkezésre áll Költséghatékony megoldások (egyszerű, olcsó) A szabályozás rugalmassága A felkészülést (EU direktíva?) megjelenése gyorsítani kell Szakmai háttér erősítése szükséges (oktatás, kutatás-fejlesztés) 35