I. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
II. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
BECSLÉS A sokasági átlag becslése
Kvantitatív módszerek
Rangszám statisztikák
Valószínűségszámítás
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Közlekedésstatisztika
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Mintavételes eljárások
III. előadás.
Valószínűségszámítás
A középérték mérőszámai
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Véletlenszám generátorok
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
STATISZTIKA II. 2. Előadás
Statisztika.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 18. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Gazdaságstatisztika 14. előadás.
Gazdaságstatisztika 13. előadás.
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis vizsgálat (2)
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Alapfogalmak.
Adatleírás.
Folytonos eloszlások.
Dr Gunther Tibor PhD II/2.
I. előadás.
Valószínűségszámítás III.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
A számítógépes elemzés alapjai
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
A számítógépes elemzés alapjai
Kvantitatív módszerek
Nemparaméteres próbák
II. előadás.
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
Nemparaméteres próbák
I. Előadás bgk. uni-obuda
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Valószínűségi változó, eloszlásfüggvény
Gazdaságinformatikus MSc
Adatfeldolgozási ismeretek környezetvédelmi-mérés technikusok számára
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

I. előadás

Ismétlés Mintavételi terv Példa: A gyártó állítása szerint a szállítmányban a selejt valószínűsége .   A legfeljebb 5% selejtet tartalmazó szállítmányt az átvevő is elfogadja. - Az átvevő átveszi a szállítmányt, ha elemű mintában legfeljebb 2 selejtes terméket talál. Mekkora az átadó kockázata? - Az átvevő akkor is átveszi a szállítmányt, benne a selejtarány, de elemű mintában legfeljebb 2 selejtes terméket talál. Mekkora az átvevő kockázata? (Nyilvánvaló, hogy a mintát visszatevéssel választjuk. Miért?) Eredmény: ( 3,61%; 81,6% )

Ismétlés Normális eloszlás Példa: Egy gyártmány mérethibája normális eloszlású valószínűségi változó várható értékkel. Megállapítottuk, hogy a mérethiba 0,8 valószínűséggel nem éri el a 20 mm-es határt, amelyen belül a gyártmány még elfogadható minőségű. A termék első osztályú, ha a mérethiba abszolút értéke nem éri el a 10 mm-es határt. - Mekkora a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott termék első osztályú? - A termékek hány százaléka nem tér el a várható értéktől a szórás kétszeresénél jobban? (2 szabály) Eredmény: ( 1,625; 0,4778; ,9544 )

A matematikai statisztika tárgya A valószínűségszámításban egy esemény valószínűségét, egy valószínűségi változó eloszlásának típusát, várható értékét, szórását stb. elméleti megfontolások alapján tudtuk kiszámítani. A gyakorlatban egy-egy esemény valószínűségét, egy-egy valószínűségi változó pontos eloszlását, várható értékét, szórását stb. nem ismerjük, csak tapasztalati adatok statisztikai feldolgozásával tudunk rájuk következtetni. A matematikai statisztika a kísérleti adatokból ( a mintából ) kapható becslésekkel, a véletlen valószínűségi változó típusára, vagy az eloszlás jellemzőire a minta alapján feltett hipotézisekkel foglalkozik. Definíció. A matematikai statisztikában a vizsgálat tárgyát képező egyedek összességét a hozzájuk tartozó számértékekkel együtt statisztikai sokaságnak nevezzük.

A matematikai statisztika tárgya A minta megadása Definíció. A teljes sokaságból vizsgálatra kivett n elemet a hozzájuk tartozó számértékekkel együtt statisztikai mintának nevezzük. Mivel ugyanabból a sokaságból kivett újabb és újabb mintához más-más számértékek tartoznak, az értékek tekinthetők egymástól független, ugyanazon eloszlású valószínűségi változóknak is. A minta megadása a./ felsorolással: b./ gyakoriságokkal:

A minta megadása Módusz, medián c./ osztályokba sorolással: Módusz: A leggyakrabban előforduló elemet a minta móduszának nevezzük. pl.: a./ 4; b./ 2; c./ nincs Medián: Az adatokat monoton növekvő sorrendbe rendezve, a középső elem (ha van) a minta mediánja. Ha nincs középső elem (páros darabszám esetén), akkor a „két középső elem” számtani közepe a minta mediánja. pl.: a./ ; b./ 2; c./ nincs

A minta átlaga Terjedelem. A minta terjedelme a legnagyobb és a legkisebb elem különbsége. pl.: a./ 5; b./ 4; c./ nincs A minta átlaga  Definíció. A mintavételi változók ( mintaelemek ) számtani közepe a mintaátlag ( tapasztalati, empirikus várható érték ) : pl.: a./ 3,286

A minta átlaga Definíció. Ha a mintavétel során egy-egy mintaelem többször is előfordul, mégpedig összesen -szer ( gyakorisággal ), összesen -ször ( gyakorisággal ), összesen -szor ( gyakorisággal ), akkor a mintaátlag: Itt a gyakoriságok összege természetesen . pl.: b./ 2,46

A minta átlaga Tétel. A mintaátlagnak, mint valószínűségi változónak a várható értéke megegyezik a teljes statisztikai sokaság ( "elméleti sokaság" ) várható értékével, azaz Itt a  valószínűségi változó értékei a teljes sokaság értékei, az mintaelemek -vel azonos eloszlású valószínűségi változók ( i = 1, 2, ..., n ). Tétel. A mintaátlag szórásnégyzete és a teljes statisztikai sokaság ( ) közötti összefüggés: vagyis Tétel. Ha a teljes statisztikai sokaság normális eloszlású, akkor a mintaátlag is normális eloszlású, mégpedig ( az előbbiek alapján ) eloszlású.

A minta szórása Definíció. A minta szórásnégyzete: . Ha az mintaelemek az gyakoriságokkal vannak megadva, akkor a minta szórásnégyzete: . Tétel. A minta szórásnégyzetének, mint valószínűségi változónak a várható értéke: ( nem egyezik meg az alapsokaság szórásnégyzetével! ) Mivel várható értéke nem az alapsokaság szórásnégyzete, ezért a matematikai statisztikában a korrigált szórásnégyzetet használjuk.

A minta szórása Definíció. A korrigált tapasztalati szórásnégyzet: Tétel. A minta korrigált tapasztalati szórásnégyzetének várható értéke a teljes statisztikai sokaság szórásnégyzete, azaz . pl.: c./

Tapasztalati eloszlásfüggvény Definíció. Az mintaelemek közül azoknak a számát, amelyekre teljesül, hogy , jelöljük -el. Az ( x  R ) függvényt a minta eloszlásfüggvényének ( tapasztalati eloszlásfüggvényének ) nevezzük. Tétel. Az tapasztalati eloszlásfüggvény várható értéke x  R esetén: Megjegyzés.   Az előbbi tételben szereplő F függvény a teljes statisztikai sokaság eloszlásfüggvénye. (az u. n. elméleti eloszlásfüggvény) Az empirikus eloszlásfüggvény tehát a F elméleti eloszlásfüggvény jó közelítése. 

Tapasztalati sűrűségfüggvény Definíció. Osszuk fel a  mintabeli értékeire szóba jöhető intervallumot részintervallumokra. Az részintervallumokra eső mintaelemek számát jelöljük -vel. Az részintervallumon állandó függvényt tapasztalati sűrűségfüggvénynek ( a minta sűrűségfüggvényének ) nevezzük. Megjegyzés. Mivel , ezért ha az n elég nagy és a részintervallumok elég kicsik, akkor a teljes sokaság f sűrűségfüggvényét a mintabeli sűrűségfüggvény jól közelíti.  

Példa a tapasztalati eloszlás- és sűrűségfüggvényre Példa: tapasztalati sűrűségfüggvény tapasztalati eloszlásfüggvény