Prof. Csermely Péter Semmelweis Egyetem, LINK-csoport

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A szeretet himnusz értelmezése
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A SIKERES ÉLET TITKA.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Assisi Szent Ferenc Ima.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Üzleti megoldás nemcsak üzletembereknek !. Mit kell tudnod és mit kell mondanod ? - Milyen érvek vannak az elkezdés mellett. - Hogy épül fel, az üzleti.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Az öregedés művészete Bendel Beáta Bölön, 2007 október 21.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
A tanácsadó és a mentor szerepe
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
MitKarácsonyra Neked… Neked…adnék Amit én Karácsonyra szívesen adnék Neked, nem lesz becsomagolva, nem lesz rajta szalag sem, nem a posta hozza, és nem.
A stressz szeminárium céljai:
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
„Várja lelkem az Urat, jobban mint az őrök a reggelt.”
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
A boldogság is kegyelemből fakad
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
GYÜLEKEZETI TAPASZTALATOK Konfliktusok és együttműködés egy evangélikus presbitérium mindennapjaiban Révfülöp
TÁMOP /A Önismeret, öndefiníció, önértékelés.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
Pozitív gondolatok.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
1 Továbblépés - Az üzenet.
Mai üzenetünk Szeretni kell?.
Az én kedves barátimnak
Mit Karácsonyra Neked… adnék.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Nem minden az aminek látszik…
Tantra Indiából
A reintegráció lehetőségei
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Hozzátartozók és szociális intézmények 2.rész
A láthatatlant megadni
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
ÖNISMERET.
Urunk, olyan jó, hogy a nevedben együtt lehetünk
ADVENT.
Mit Karácsonyra Neked… adnék.
Előadás másolata:

Prof. Csermely Péter Semmelweis Egyetem, LINK-csoport Isten hálózatai Evangélikus közösségépítésünk a 21. században Prof. Csermely Péter Semmelweis Egyetem, LINK-csoport csermelynet@gmail.com

A tudás: a világot alkotó részletek ismerete A bölcsesség: a világ összefüggéseinek ismerete Jiddu Krishnamurthi Idehaza a rendszerszintű gondolkodás csekély: ez válság idején életveszélyes…

Hogyan viselkednek a biológiai hálózatok válságban? (amit mi is tudunk) 1. jobban összetartó csoportokat fejleszt ki 2. a csoportokat összekötő hidak száma lecsökken (mindez jó: erőforrás spórolás, hibaterjedés-gátlás, karantén) Mihalik és Csermely PLoS Comput. Biol. 7, e1002187

Hogyan viselkednek a biológiai hálózatok válságban Hogyan viselkednek a biológiai hálózatok válságban? (amit mi NEM tudunk) 1. a maradék hidak kincset érnek 2. új hidak kellenek (tanuljunk a sokmilliárd év alatt kiválasztódó rendszerektől – amíg nem késő…)

Nagyon okosan kell eltalálni azt, hogy egy bonyolult rendszer mennyire legyen rugalmas, illetve merev flexibilis arányos merev + + adaptációs képesség + + adaptáció megőrzése növekvő „tanuló”-képesség (adaptáció, I. fázis) növekvő „memória”-képesség (adaptáció, II. fázis)

„öreg” hálózat merev, bizalmatlan túlélésre szakosodott kiadásra optimalizált „fiatal” hálózat rugalmas, játékos expanzióra szakosodott bevételre optimalizált

A válságban nyertes viselkedés képes „öreg” és „fiatal” lenni „öreg” hálózat merev, bizalmatlan túlélésre szakosodott kiadásra optimalizált „fiatal” hálózat rugalmas, játékos expanzióra szakosodott bevételre optimalizált A válságban nyertes viselkedés képes „öreg” és „fiatal” lenni képes váltani hosszú távra optimalizál

Magyarországon valami NAGYON NEM stimmel a képességek hasznosulásával a rejtett képességek terén G20 ország 129-ből 19.: HUN az export szerkezete alapján számolt képességrangsorok (PNAS 106:10570) terület: 109. népesség: 84. GDP/fő: 64. GDP (vásárlóerő): 55.

Miért nem hasznosulnak a képességek errefele? 4 legindividualistább nemzet egyike + együttműködés-képtelen, versengő + ön-leértékelő, kockázatkerülő frusztráció/neheztelés: veszélynegyed

Hervasztó embernek nem épül hálózata: az angyali kör önerősítés 1. pozitív önértékelés 2. pozitív üzenetek (1:5 szabály) a másikról, az ügyről, és nem magamról… 3. pozitív visszajelzések, gazdagodás

A hálózatépítés művészete Biztonságkereső stratégia a szomszédom szomszédja Újdonságkereső stratégia a környezet legjobbja a környezet legerősebbje a környezet legfurcsábbja a környezet legnyitottabbja legfurcsább/nyitottabb környezete

Négy tényező: milyen helyzetben vagyunk? időjárási szélsőségek: felmelegedés, nedvesedés gazdasági/politikai átrendeződés: USA/EU ↓ Kína fejlődése megtört, arab/iszlám bizonytalanság ember-alkotta rendszerek bonyolultsága: fokozott katasztrófaveszély (info-biztonságban is) nyomor + lelki elsivárosodás: felerősítő hatások nehéz kor  ébredésre alkalmas kor!

Négy anti-trend: mit ne tegyünk? önsajnálat: ne keressük kibúvókat megoldhatatlanság-hit: csodavárás, vezérvárás, segítségmítoszok nyájszellem: birkaként együtt rohanás cselekvésgörcs: megfontolatlan kapkodás

Négy trend: mit tegyünk? Life-flow: annak elfogadása, hogy „az új élethelyzet ajándék” + érzelmi azonosulás az útkeresés játékának örömével

Négy trend: mit tegyünk? Life-flow Négy trend: mit tegyünk? Thing Big: tiszteljük meg magunkat a legnehezebb feladattal amit még sikerrel megoldhatunk (önismeret)

Négy trend: mit tegyünk? Life-flow Think Big Négy trend: mit tegyünk? Creativity: (with capital C, delfin-stratégia): új játékmező megnyitása a kiszorítósdi helyett MI játsszunk máshogy! Képezzünk szigeteket!

Négy trend: mit tegyünk? Life-flow Think Big Creativity Négy trend: mit tegyünk? Originality: olyan hidak megtalálása, amelyek a legtávolabbi csoportokat kötik össze Kössük össze a szigeteket!

Irodalom: a könyvek innen tölthetőek le: Bemutatkozás www.linkgroup.hu csermelynet@gmail.com www.csermelyblog.hu

Miben van a mi erőnk? Erős vár a mi Istenünk! (A szolgálatra kapott 7 kegyelmi ajándék) 1. a hitében erős alázat ereje (merev/flexibilis) 2. a megértő sokszínűség ereje (magyarok/evangélikusok) 3. az együttműködés ereje (választások után/sziget) 4. a gyülekezet ereje (iskolakezdés után/belső béke) 5. a szeretet ereje („fides caritate formata” nincs kétféle szeretet: ne bűnei ellen harcoljunk, hanem Isten szeretetének a kisugárzását szeressük benne) 6. a lelki elmélyülés és a csend ereje Erős vár a mi Istenünk! 7. és a legnagyobb erőnk: