A VoV projekt módszertana Adatgyűjtés és kapcsolattartás az elszármazottakkal 2012. 02. 23. Lajosmizse.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Tapasztó Dénes, szakmai vezető
Tehetségpont létrehozása
Népmozgalmi adatbázisok
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Népesedési folyamatok
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
A népesség száma és jellemzői
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Munkanélküliség.
Közösségi oldalak használata
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A évi demográfiai adatok értékelése
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Emberi erőforrások közös használata és fejlesztése Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program Emberi erőforrások közös használata.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
VAJDASÁGI MAGYAROK TANULÁSI CÉLÚ MIGRÁCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács.
Módszertan bemutatása A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal Identitás Kisebbségkutató Műhely.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népességnövekedés tényezői és következményei
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A DKMT Eurorégió megyeszékhelyeinek társadalmi-gazdasági elemzése Dr. Borzán Anita 1 – Dr. Szigeti Cecília 2 1 főiskolai docens - 2 egyetemi adjunktus.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
Generációváltás az óvodában?
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Népesedési folyamatok I. rész
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Előadás másolata:

A VoV projekt módszertana Adatgyűjtés és kapcsolattartás az elszármazottakkal Lajosmizse

Az előadás tartalma – amiről szó lesz A projekt és az elszármazottak Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák A népességcsökkenés lehetséges okai A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka Az elszármazottak beazonosítása Adatgyűjtés és adatbázis kezelés Kommunikáció és kapcsolatépítés

A VoV projekt és az elszármazottak A projekt célja: a célterületként megjelölt 4 település esetében Információs Pontok kiépítése, melyek alkalmasak az elszármazottakkal való intézményes kapcsolattartásra Az Információs Pontok kiépítése, működtetése, helyenként 250 elszármazottal való kapcsolatfelvétel

Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák A népesség fogyása a XXI. Századi Európa jelentős részén általános tendenciává vált. Magyarország: 2000-ben még fős lakónépesség 2010-re főre apadt. A népességcsökkenés az időszakon belül 2,1%. 1980: FŐ! 6,8% csökkenés 2011 népszámlálás (előzetes): fő

Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák

Csongrád megye: 2000: fő, 2010: fő, 2%-os csökkenés

Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák Bács-Kiskun megye: 2000: fő, 2010: fő, 4,2%-os csökkenés

Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák Jelentős területi különbségek: a legnagyobb népességveszteséget a leghátrányosabb helyzetű kistérségek szenvedték el az elmúlt időszakban ( ):  Kisteleki: 5,8%  Jánoshalmi: 8,36%  Bácsalmási: 9,78%  Sarkadi: 10,4%  Mezőkovácsházi: 15,4%

Népességcsökkenés az Alföldön és a Vajdaságban – demográfiai tendenciák Vajdaság  A 2002-es népszámlálás adatai szerint, Vajdaság Autonóm Tartománynak lakosa volt. A 2011-es népszámlálás adatai szerint, a Tartomány lakossága fő.  A népességcsökkenés 5,7%-os.  1960: mintegy 450 ezer magyar, 24%  2001: 290 ezer magyar, 14%-os arány

A népességcsökkenés lehetséges okai Természetes szaporodás és fogyás Vándorlás  Belföldi vándorlások  Nemzetközi vándorlás, migráció

A népességcsökkenés lehetséges okai - Magyarország Természetes szaporodás és fogyás  Évek óta tartó negatív tendencia: mind országos, mind megyei szinten természetes fogyást tapasztalhatunk  Országos szinten évi ezer fővel kevesebb ember születik, mint hal meg  2010-ben Bács-Kiskun megyében fő, Csongrád megyében – fő volt a természetes fogyás mértéke (a megyei népesség mintegy 0,5%-a!)

A népességcsökkenés lehetséges okai A vándorlás hatása: némileg ellensúlyozza a természetes fogyást Országon belüli vándorlás iránya: a kedvezőtlenebb helyzetű térségek felől a kedvezőbb helyzetű térségek irányába Kisebb települések irányából a városok irányába – ennek ellenkezője

A népességcsökkenés lehetséges okai - Vajdaság Magyarország: bevándorlás Magyarországon című táblázat Szerbia és Montenegro irányából 1995 és 2007 között fő érkezett Magyarországra (tartózkodási vagy letelepedési engedélyért folyamodó külföldi)

A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka a Vajdaság területén A magyar lakosság csökkenésének okai a Vajdaság területén – négy kulcsszó: természetes fogyás kivándorlás asszimiláció szórványhelyzet

A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka a Vajdaság területén Természetes fogyás: idősödő lakosság – a Vajdaság Európa egyik legidősebb korszerkezetű régiója, az átlagéletkor 40 éven felüli (2002: 43 év) Minthogy a fiatalabbak mobilitása sokszor sokkal magasabb, velük eltűnik a reprodukciós képesség is Csökken a gyermekvállalások és a gyermekek száma Arányaiban nő az idős emberek száma

A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka a Vajdaság területén Kivándorlás: a vajdasági népesség annak ellenére csökkent igen jelentősen a két népszámlálás között (2001, 2011) (5,7%-os csökkenés), hogy a területre jelentős belső vándorlás (menekültek) irányult az elmúlt 2 évtizedben Ez egyben azt is jelzi, hogy a magyar lakosok száma és népességen belüli aránya csökkent a térségben A magyar lakosság részéről a betelepedésre adott egyik válasz: emigráció

A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka a Vajdaság területén A másik válasz: asszimiláció A vajdasági magyarság jelentős része kedvezőtlen nyelvi-etnikai helyzetben él. A szórványhelyzet az egyre erősödő identitásvesztés folyamata fele mutat, amely a többségi lakossághoz való asszimilálódás útja

A migráció, mint a magyar lakosság csökkenésének egyik oka a Vajdaság területén A veszteség vetületei  Népességszám  Identitástudat  Gazdasági erő és szerep  Társadalmi szerep és intellektuális súly

Az elszármazottak beazonosítása A projekt szándéka, célja  Feltérképezni az érintett területekről (Temerin, Óbecse, Ada, Lajosmizse) elszármazott lakosságot  Kapcsolatfelvétel és regisztráció  Folyamatos kapcsolattartás

Az elszármazottak beazonosítása Lépések az elszármazottak feltérképezéséhez  Adatbázis készítése  A közvetlen környezet feltárása a településen – közeli rokonok és ismerősök körében előforduló kivándorlások  Adatgyűjtés, beazonosítás  Láncreakció  + 1 lépés

Adatgyűjtés és adatbázis kezelés Megfelelő adatbázis készítése, a következő javasolt tartalom mentén:  Név, születési név  Születési időpont, születési hely  Iskolai végzettség, szakképzettség  Az emigrációt megelőző lakóhely  Az emigráció időpontja  Az emigráció oka  Jelenlegi lakóhely, tartózkodási hely  Jelenlegi foglalkozás

Adatgyűjtés és adatbázis kezelés  Az elszármazott társai az emigrációban: kikkel távozott szülőhelyéről, kikkel él ma együtt, vagy közeli kapcsolatban – rokonok, barátok, munkatársak  Az otthonmaradt családtagok: kik maradtak a családból az eredeti lakóhelyen/szülőhelyen  Kapcsolattartás szintje  Elérhetőségek: , telefon, cím

Adatgyűjtés és adatbázis kezelés A közvetlen környezet feltárása – közeli rokonok és ismerősök körében előforduló kivándorlások A közvetlenül ismert esetek feltérképezése, majd újabb esetek feltárása az azonosított személyek segítségével Az elért célszemélyek részletes felmérése mellett rövid felmérés az elszármazott ismeretségi körére vonatkozóan is – elérhetőségek beszerzése

Adatgyűjtés és adatbázis kezelés Láncreakció: az újabb és újabb ismeretségi kör egyre szélesedő adatbázis kiépítését teszi lehetővé On-line megjelenítés: a projekt honlapján történő regisztrációval Keresési és kapcsolat-felvételi lehetőségek

Adatgyűjtés és adatbázis kezelés + 1 lépés: közösségi oldalak használata:  Keresésre, böngészésre  Közös oldalak, klubok létrehozására  IWIW, Facebook, Twitter, stb.

Kapcsolattartás Három lehetőség:  A projekt honlapjának segítségével  A közösségi oldalak segítségével, a létrehozott klubok segítségével  Az Információs Pontos kapcsolattartó személyeinek segítségével