A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kinek fontos? Miért fontos?
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Felkészülés a évi népszámlálásra
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
10 évre szóló adatvagyonunk: A NÉPSZÁMLÁLÁS Virágh Eszter, KSH Budapesti Corvinus Egyetem, december 9.
Népmozgalmi adatbázisok
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Idegenforgalmi statisztika
Győri Péter: A hajléktalan ellátás lehetséges útelágazásai Budapest, 2005.
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
A turizmus alapfogalmai
Pedagógus oklevelek elismerése
1 START ELŐTT A NÉPSZÁMLÁLÁS Sajtótájékoztató, szeptember 2.
A népszámlálási adatkincs hasznosítása
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Kovács Marcell Vidám népszámlálás A népszámlálás adataiból március vége óta közel ötezer táblát, mintegy 1 millió számadatot közöltünk,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
DEBRECEN VÁROS SZOCIÁLIS
Tájékoztató a évi népszámlálásról Szemes Mária Dancs Kálmán KSH Veszprémi Igazgatósága.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Hányan élnek fedél nélkül?
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
SZOCIÁLIS HELYZET ÉRMIHÁLYFALVA TELEPÜLÉSEN. MUNKANÉLÜLISÉGI RÁTA -10% SZOCIÁLIS TÉMOGATÁSBAN RÉSZESÜL: -99 CSALÁD, 214- SZEMÉLY FOGYATÉKKAL ÉLŐ SZEMÉLYEK.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Lakhatási program hajléktalanoknak Nyíregyházán Szoboszlai Katalin elnök, szociális munkás.
Műhelytalálkozó SOPRON Május 26.. Soproni ellátás Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek ellátása Fogyatékosok.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
Tájékoztató a évi mikrocenzus előkészületeiről Országos Statisztikai Tanács ülése szeptember 12. Waffenschmidt Jánosné Központi Statisztikai.
Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Hajléktalan emberek Magyarország nagyvárosaiban 2006.
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről (2008. december 5.) Szűcs Zoltán Központi Statisztikai Hivatal, Népességstatisztikai főosztály

A népszámlálások célja, előnye A népszámlálások célja – többek között –  egy adott területen élő népesség teljes körű számbavétele,  demográfiai, foglalkoztatási, iskolázottsági szerkezetük stb. feltérképezése. A népszámlálási típusú adatfelvétel előnye:  pillanatfelvétel,  az adott területen élő minden személyre kiterjed – a hajléktalan személyekre is.

Nemzetközi kötelezettség  Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 763/2008/EK számú rendelete a népszámlálásokról  ENSZ-EGB és az Eurostat 2007-ben elfogadott közös ajánlása a évi népszámlálásokról az európai régióban

Az ENSZ-EGB és az Eurostat ajánlása (1) A népszámlálás a fő statisztikai mérések elsődleges forrása, kiterjed a hajléktalan személyek számbavételére is. A „hajléktalan” fogalom meghatározása országonként eltérhet – kulturális definíció. Két kategóriát javasol:  elsődleges hajléktalanság (vagy fedélnélküliség): akik az utcán, lakóegységnek számító menedék nélkül élnek,  másodlagos hajléktalanság: akik nem rendelkeznek állandó lakóhellyel, és gyakran váltogatják a különböző típusú szállásaikat (lakások, menedékhelyek, hajléktalanok számára fenntartott intézetek stb.).

Az ENSZ-EGB és az Eurostat ajánlása (2) Hajléktalan személy – tágan értelmezve – az, akinek nincs lakása, ezért az éjszakát  szabad ég alatt vagy olyan épületekben, amelyek nem emberi szállás céljára épültek,  kényszerszállásokon ( éjjeli menedékhelyeken, szállodában, vendégfogadóban vagy vendégszálláson),  megfelelő hajléktalanszálló hiányában kórházban,  tartós tartózkodási hely hiányában barátok, rokonok által ideiglenesen nyújtott szálláshelyen tölti.

A hajléktalanok összeírása (2001. évi népszámlálás) Az adatgyűjtés a hajléktalanok következő csoportjaira terjedt ki:  hajléktalanok tartós vagy átmeneti elhelyezését biztosító intézményekben élők  az adatfelvevők az intézmény munkatársai,  lakott egyéb lakóegységben (pl. bódéban, kunyhóban, putriban, barlangban stb.) élők  az adatfelvevők a számlálóbiztosok,  rendszeresen valamely épület (pl. lakóház) lépcsőházában, kapualjában, padlásfeljárójában tartózkodók = lakcím (fedél) nélküli hajléktalanok  az adatfelvevők a számlálóbiztosok,  pályaudvarokon, aluljárókban, metróállomásokon, kapualjakban, félreeső zugokban, padokon stb. magukat meghúzódók = fedél nélküli hajléktalanok  az adatfelvevők a polgármesteri hivatalok, szeretetszolgálatok szociális munkásai.

A hajléktalanok összeírása (2011. évi népszámlálás)  Az adatfelvétel módja függ a népszámlálás eszmei időpontjától:  téli időszakban többen veszik igénybe az ellátó rendszereket,  más évszakokban megnő a fedél nélkül élők száma.  Összeírók:  intézményekben: alkalmazottak,  fedél nélküliek esetében: hajléktalanok ellátásával foglalkozó szervezetek aktivistái.

Az összeírókkal szembeni követelmények A hajléktalan személyek összeírását olyan személyekkel célszerű elvégeztetni, akik  ismerik fellelhetőségüket, azt a helyet, ahová pihenés, alvás céljából rendszeresen visszatérnek,  a hajléktalan személyekkel korábban már kiépítették a kapcsolatot,  elnyerték bizalmukat, vagy  képesek bizalmuk elnyerésére.

Az együttműködés előnyei A KSH biztosítja  a jogszabályi felhatalmazást,  a szervezeti kereteket,  az anyagi erőforrásokat, Az adatfelvételben közreműködő szervezetek a hajléktalan személyek  felkutatását,  adataik felvételét.

Köszönöm a figyelmet!