A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

A sportszocializáció.
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Önkéntesség a Szolidaritás Évében
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Család.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Szociális tanulás formái
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Zene: Claydeman Klikkelj!
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Gyönyörködni a nök mellein, jó a férfiak egészségének,
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Asztal- és életközösség Jézussal
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Speciális gyermekvédelem
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Személyes életvitel.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Család – és Gyermekjóléti Központ
Urbánné Malomsoki Mónika
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet Európai Unió A kisgyermekes családokat segítő intézkedések hatása, a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelemben

A kutatásról röviden •2004 őszén, az Otthon Segítünk Alapítvány múltbéli, vagy jelenlegi kliensei közül 10 családdal interjú •5 településen •Közös interjúvázlat alapján •A társadalmi kirekesztődés dimenziói fogyasztási szokások források (anyagi és kultúrális) munkavállalás társas kapcsolatok közszolgáltatásokkal kapcsolatos •Külön kérdések a nagycsaládosoknak ___________________________________ •Két, un. fókuszcsoportos beszélgetés – anyák és apák egyaránt részt vettek

Eredmények 1 –Minden család örömmel fogadta a segítőt, a saját otthonában. –A családok mindegyikében, a társadalmi kirekesztés legnyilvánvalóbban a családi, baráti és közösségi kapcsolatok hiányában mutatkozott meg. –Magára hagyottság és elszigeteltség, a hagyományos támogató rendszerek (nagycsalád, kisközösség) eltűnése, fellazulása. –A kérdezett családok egyike sem kért folyamatos segítséget más szervezetektől. –Az okok: a) nem ismerték a programokat és a szolgáltatásokat b) már kapcsolatba kerültek velük, és nem voltak megelégedve a szolgáltatás minőségével, c) általában nem bíztak semmilyen hivatalos szervezetben, mert kiszolgáltatva érezték magukat A szülők közös döntése volt az Otthon Segítünkhöz fordulás. Az apák örömmel vették tudomásul, hogy távollétükben valaki alkalmanként segít a feleségük nek. Csak kevés család említette, hogy kezdetben félve engedtek be egy idegent az életükbe, a laká- sukba, de a házhoz jövő segítség lehetősége fontosabb volt, mint a vele kapcsolatos félelmek.

Eredmények 2. Típusok a kérés szempontjából 1.Átmeneti problémákkal küzdő családok esetében ( nehéz terhesség, költözködés, bevásárlás) csupán gyors és praktikus segítségre volt szükség. Az anyák a beavatkozás után elégedettek és hálásak voltak. 2.Önbizalomhiányos, befeléforduló anyák csoportja, akiknek több időre volt szükségük ahhoz, hogy elfogadják a segítséget, és ne akarják magukat jó színben feltüntetni. Nekik leginkább egy külső kapcsolatra volt szükségük, valakire, aki megerősíti őket anyaszerepükben. Ők általában nagyon fiatal anyák voltak, szülők, barátok és rokonok nélkül. Miután elfogadták az önkéntes által nyújtott segítséget, őszinték és nyitottabbak lettek. Az önkéntesek jelenléte volt az első lépés azon az úton, hogy ezek az anyák az otthonukon kívül könnyebben létesítsenek kapcsolatokat. 3.Csak beszélgetőtársra vágyott. A segítőjüktől mindig egy kicsit többet akartak, és folyamatosan elégedetlenek voltak maguk körül mindennel, és mindenkivel. Ennek ellenére, ők maguk, a helyzet jobbítására nem tettek semmit.

Következtetések Egy, a gyermekjóléti szolgálatokról szóló felmérés szerint „a gyermekek veszélyeztetettsége a legtöbb esetben a családi háttér problematikus voltából fakad. A veszélyeztetett gyerekek családja a legtöbb esetben különböző problémákkal küzd, és a gyerekek nek való segítség, a legtöbb esetben megvalósíthatatlan a családoknak nyújtott segítség nélkül.” ↓ Családi kapcsolatok megerősítése ↓ Otthon Segítünk önkéntesei ↓ Primér prevenció ↓ Család két funkciója szempontjából a, felnőttek lelki támogatása/ pszichés védelme b, gyermek szocializációja

Hogyan? EGYÜTTMŰKÖDÉS – INFORMÁCIÓCSERE CSALÁD CIVIL SZOCIÁLIS ELLÁTÓ RENDSZER