A SZIVÁRVÁNY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Kína, Yunnan-tartomány
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A szivárvány A Szentírásban Isten a vízözön után, ígéretének jeléül, szivárványt küldött az égre, ezzel kívánta megüzenni, hogy nem pusztítja el többé.
Fénytan.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Tükrök leképezése.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
A szivárvány.
Az optikák tulajdonságai
FELHŐCSEPPEK KÉPZŐDÉSE
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Műszeres analitika vegyipari területre
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Egy ritka látvány! El Capitan "Fire" vízesés
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Színes világban élünk.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Fény és hangjelenségek
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Fény terjedése.
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Színek.
Multimédiás segédanyag
(A rovarok tájékozódása)
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
Szigyártó Erzsébet XI.B
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Monitorok.
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
A fény hullámjelenségei
Főn, frontok, fény és hangtünemények
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Készítette: Berzlánovich Krisztián
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Fénytan - összefoglalás
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Árnyékszerkesztés alapjai
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

A SZIVÁRVÁNY

A szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik. Az ív külső része vörös, míg a belső ibolya. Előfordul az ún. dupla szivárvány is, amelynél egy másik, halványabb ív is látható, fordított színekkel.

Előfordul, hogy a szivárvány ív formája is megváltozik, repülőgépből nézve körnek látszódik, vagy ún. tűzszivárványt is létrehozhat, amennyiben a fény jégkristályokon törik meg, megfelelő körülmények között. A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Akkor a leglátványosabb a jelenség, ha az égbolt felét még felhők borítják, a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Így a kialakuló szivárvány élesen elválik a mögötte lévő sötétebb háttértől.

Gyakran látható szivárvány vízesés vagy szökőkút mellett is Gyakran látható szivárvány vízesés vagy szökőkút mellett is. A kertben is létrejöhet, mikor porlasztott vízcseppekkel öntöz valaki napos időben. Ritkán látható az ún. fehér szivárvány , amit holdfényes estéken lehet látni. Mivel az emberi szem gyengén érzékeli a színeket halvány fénynél, a szivárvány fehérnek hat. Megfelelő technikával készített fényképen azonban előtűnnek a szivárvány színei.

A szivárvány színeit a fehér fény szétszóródása okozza, amint az áthalad az esőcseppeken. A fény először az esőcsepp felületén törik meg, az esőcsepp túloldalán visszaverődik, majd kilépéskor ismét törést szenved. Ezt azt eredményezi, hogy igen változatos szögben léphet ki a fény, a legerősebb 40-42° körül távozik. A szög független a csepp méretétől, számít viszont a víz törésmutatója. A tengervíznek magasabb a törésmutatója (erősebben törik meg benne a fény) mint az esővíznek, így a tenger fölött kialakuló szivárványnak kisebb a sugara, mint a szárazföld fölöttinek. Ez a különbség szabad szemmel is látható.

A törés mértéke függ a fény hullámhosszától, ami a színekért is felelős. A kék fény (aminek kicsi a hullámhossza) nagyobb szögben törik meg, mint a vörös (ami a legnagyobb hullámhosszú látható fény), és mivel a csöpp hátuljában található a fókuszpont, ezért a vörös lesz az ív külső szélén, a kék a belsőn .A közhiedelemmel ellentétben a fény a csöpp hátulján nem szenved el teljes visszatükröződést, a fény egy része kilép. Azonban ez a fény nem képez egy másik szivárványt a szemlélő és a Nap között, mivel az ott távozó fény közel sem olyan erős, mint a látható szivárvány, így az ott kilépő színkép inkább újra fehér fénnyé áll össze, ahelyett hogy szivárványt alkotna.

A belépő fény törést szenved a vízcsepp felületén, az összetartó sugarak a fókuszpontban találkoznak, majd kilépéskor ismét megtörik a fény A fehér fény különböző hullámhosszú fénysugarakra bomlik A szivárvány valójában nem az égbolt egy különleges pontján keletkezik, hanem a szemlélő és a Nap helyzetétől függ. Minden esőcsepp ugyanabba az irányba továbbítja a fényt, de csak néhányukból származó fény éri el a szemlélődőt. Ez az, ami a szivárvány képét adja annak a szemlélődőnek. A szivárvány mindig az égbolt nappal átellenes részén van, és az ív belső része kissé világosabb a külsőnél.