A biztosítási piac tapasztalatai a Felügyelet szemszögéből

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
A MABISZ és a fogyasztók I.MABISZ szervezeti átalakulása: érdekképviselet szint szakmai kompetenciaközpontok.
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Foglalkoztatói nyugdíj
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Biztosítás gazdaságtana
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Életbiztosítási Program
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Vasútszabályozási Osztály
Online értékesítés és marketing fogyasztóvédelmi szemmel Siklósi Máté.
Internetes bankok piacformáló hatása
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
2008. november 11. E lszámoló egységes nyilvántartó rendszer kialakítása Elvégzendő feladatok, felmerült problémák Kozek András.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia november 6. Budapest Corinthia Hotel.
Exkluzív számla termékbemutató az OVB részére
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Előadás másolata:

A biztosítási piac tapasztalatai a Felügyelet szemszögéből Dr. Szász Károly 2012. november 13.

Magyar biztosítási szektor – nemzetközi összehasonlítás Gazdasági fejlettségnek megfelelő biztosítási penetráció (díj/GDP) 2009: jóval az EU15 átlag alatt, CEE térségen belül átlagos, a GDP szintjével arányos A hazai szektort a válság a CEE térségi átlagnál jobban érintette Forrás: SwissRe

Magyar biztosítási szektor – nemzetközi összehasonlítás Forrás: SwissRe Élet ág: CEE-ben a részaránya (fejlettsége) a díjbevételből kisebb Magyarországon azonban az EU15 átlag közelében, de UL magasabb aránya (60%) Kockázati életbiztosítások kevésbé elterjedtek – potenciális növekedési lehetőség Nem élet ág: CEE-ben relatíve nagyobb a szerepe

Nem élet ág költségei – nemzetközi összehasonlítás Költséghányadok Drága nem élet termékek 2000-től kezdődően a kárkifizetés díjbevételhez viszonyított aránya csökken, miközben a szerzési költségek aránya növekszik Nemzetközi összehasonlításban viszonylag magas nem élet ági költséghányad viszonylag alacsony nem élet kárhányad okok: kevésbé tudatos fogyasztók, kevésbé éles verseny, méretgazdaságosság KGFB, mint benchmark érezhetően erősebb verseny standardizált piac csökkenő kárhányad, de a nem élet ági átlagos kárhányadnál magasabb Kárhányadok

Költségcsoportok részaránya az összes költségen belül Nem élet ág költségei Költséghányadok Költségcsoportok részaránya az összes költségen belül Növekvő költséghányadok jelentős részben a jutalék- és egyéb szerzési költségeknek köszönhetően

Nem élet ág és a KGFB költségeinek összehasonlítása Költséghányadok összesen Költségcsoportok részaránya az összes költségen belül Növekvő költséghányadok, de a KGFB költséghányad mindig alacsonyabb, mint a nem-élet ágban általában ennek oka elsősorban az abszolút értékben is, és az egyéb költséghez képest is alacsonyabb jutalék és egyéb szerzési költségek

Ügyfélhozamok alakulása – élet ág *Ügyféloldali hozam PSZÁF becslés Életbiztosítások fontos szerepe a hosszú távú megtakarításokban, azonban jelentősek az elvonások, alacsonyak az ügyféloldali hozamok

Életbiztosítási tartalékok befektetése – befektetési kockázat UL 62% befektetési jegyek 17% állampapírok 19% vállalati kötvények Hagyományos élet több mint 90%-ban állampapírok Az egyszerű lakossági ügyfél nagyobb kockázatot vállal, mint a professzionális befektetési szakemberek – a plusz-hozam alapján ez nem igazán éri meg neki!

Szavatoló tőke megfelelés A rendelkezésre álló szavatoló tőke változása (MrdFt)   2008 2009 2010 2011 Adózott eredmény 62,9 66,2 1,9 16,8 Osztalék -58,1 -68,4 -45,9 -31,8 Tőkeemelés 5,0 7,3 20,5 14,1 Egyéb 1,6 -4,5 -11,3 -6,9 Változás összesen 11,4 0,7 -34,8 -7,9 Csökkenő jövedelemtermelő képesség – zsugorodó piac, eredményt csökkentő sokkok (pl. különadó) Élénk tőketranzakciók osztalék kifizetés (eredménytartalék terhére is) tőkeemelések Összességében továbbra is magas tőkemegfelelés ugyanakkor az egyedi tőkeproblémák szaporodnak

→ a keresletet kell növelni! Következtetések A bankszektorhoz hasonlóan, a magyar biztosítási piacon sincs a növekedésnek kínálati korlátja! → a keresletet kell növelni! Természetesen: objektív korlátok (fejlettség, gazdasági növekedés), de: A szektor sokat tehet még azért, hogy vonzóbb legyen, növelje maga iránt az ügyfelek bizalmát. Három területet emelnénk ki: A biztosítások költsége, illetve az életbiztosítások hozama (ld. korábban!) Lakossági biztosítások standardizálása Közvetítők szabályozása

Lakossági biztosítások standardizálása Minta: a KGFB termékek és piac! Megvalósítás → Együttműködés a MABISZ-szal Könnyen érthető, összehasonlítható termékek Első lépés: „standard termékvázlat” lakásbiztosításokra – MABISZ ajánlásként, felügyeleti elvárások: Teljes körűség Arányosság Leírás Transzparens elköteleződés a betartása mellett (Példa: a TKM Charta) További lehetőségek: Más termékekre kiterjeszteni! Minimum és standardizált termék(csomag) kialakítása a biztosítással nem rendelkező széles lakossági rétegeknek!

Közvetítők szabályozása A közvetítőkkel kapcsolatos problémák Alapja a biztosítói piac sajátossága (pl. a bankszektorhoz képest): nem az ügyfél függ a szolgáltatótól, hanem fordítva → „push” eladási technikák → közvetítők → önálló érdekek, amit segítenek a díjazás anomáliái (nem megbízó általi díjazás). További problémák: Nagy fluktuáció + Túl nagy létszám → rövid távra terveznek, nem „ruháznak be” a képzésükbe és a reputációjukba Szektorok közötti indokolatlan eltérések a szabályozásban A Felügyeletnek van átfogó koncepciója a problémák kezelésére – ez ismert Egységes közvetítői törvény Hosszú távra elkötelezett, képzett, kisebb létszámú közvetítői gárda Belépési korlátok emelése (képzettség, végzettség, jártasság) Jutalék terítése – csepegtetése Megbízó általi díjazás elve Kevesebb közvetítő → a lakossági biztosítások standardizálása Megvalósítás: kis lépésekben Egységes PSZÁF rendelet a pénzügyi közvetítők képzésére és vizsgáztatására A közvetítők felügyelésének átalakítása januártól Európa is ebbe az irányba megy – IMD2 – nyilvános konzultáció alatt

A biztosításközvetítői és pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági képzés és vizsgáztatás jogi környezete átalakításra szorul A Felügyelet újraszabályozási koncepciója Kapcsolatfelvétel a Nemzetgazdasági Minisztériummal A koncepció 2012. októbertől a szaktárcánál Hatályos szabályozás két PM rendelet (biztosításközvetítői 2008. június, pénzügyi szolgáltatás közvetítői 2010. május) és két Felügyelet által elkészített (legutóbb 2012.októberben aktualizált) vizsgaszabályzat. Hátrányai nem korszerű – indokolatlan szektorális különbségeket teremt – jogalkalmazási nehézségeket okoz – teret ad az esetleges visszaélésekre – hiányos hatósági ellenőrzési eszköztár. Felügyelet törekvése a képzés és vizsgáztatás követelményeinek egységesítése és színvonalának emelése; a kialakult helyes gyakorlat folyamatosan épüljön be a szabályozásba; a technikai háttér (számítógépes vizsgáztató rendszer) és jogi szabályozás együttes modernizációja. Felügyelet cselekvése tájékoztató anyagok, vizsgaszabályzatok, vizsgakérdésbank kidolgozása, publikálása, karbantartása; párbeszéd a képzésben és vizsgáztatásban részt vevő intézményekkel, az érdekképviseleti szervekkel; technikai fejlesztések a hatékony hatósági feladatellátás érdekében (HKKV/BKKV nyilvántartási rendszer); jogszabály-módosítási kezdeményezések és koncepciók (2011., 2012.). Felügyelet célkitűzése a szabályozás teljes körű átalakítása, melynek szükségességét már 2011-ben megfogalmazta. Előfeltétele volt a Bit. és a Hpt. felhatalmazás módosulása (2012. január 1.), mely új PSZÁF elnöki rendeletalkotási jogkört teremtett, míg egyes tárgykörök szabályozása maradt NGM hatáskörben. Felügyelet koncepciója (2012. szeptember) egységesíteni és korszerűsíteni a képzés és vizsgáztatás követelményrendszerét, folyamatának szabályozását, az abban részt vevő intézményekre és személyekre vonatkozó feltételeket. Cél a képzés és vizsgáztatás átláthatóbbá tétele – a prudens működés és a hatósági vizsga tisztaságának biztosítása – szigorúbb követelményrendszer előírása – a közvetítők felkészültségi szintjének növelése. Elemei (1) NGM rendelet (2) PSZÁF elnöki rendelet (2 melléklete) egységes vizsgaszabályzat.

KGFB liberalizálás - Gfbt. módosítás Évközi díjhirdetés – 60 nap: (+) Prudenciális: félreárazás és annak kedvezőtlen hatásai lecsökkennek (-) Fogyasztói: figyelem csökken, a tudatosság más eszközökkel növelhető? (+) Operatív: egyenletesebb terhelés (?) Verseny: eredő hatása még bizonytalan Közzététel a biztosító, a MABISZ és a Felügyelet honlapján A jövőre nézve az univerzális KGFB díjhirdető felület kialakítása? Hivatalos Elektronikusan hitelesített közzététel Független, könnyen ellenőrizhető forrás

TÁJÉKOZTATÓ 2012. decemberben + tesztelési lehetőség KGFB liberalizálás PSZÁF rendelet ERA rendszeren keresztül – PDF állományokban Formakényszer nélkül MABISZ-szal egyeztetve TÁJÉKOZTATÓ 2012. decemberben + tesztelési lehetőség ÉLES ÜZEM 2013. január 1-től Előzetes regisztráció alapján PDF feltöltése, hatályba lépés dátumának megadása (≥ 60 nap) Azonos hatályba lépési időpontra csak egy hirdetményt lehet feltölteni Egy nap több eltérő hatályba lépési kezdettel rendelkező hirdetmény is feltölthető Publikáció minden nap éjfélkor Szűrés intézményre és időpontra - NEM DÍJKALKULÁTOR Amennyiben a Felügyelet úgy ítéli meg, hogy módosítás szükséges – HATÁROZAT Intézmény tiltása funkció 2013. január 1-ig közzétett, aktuális díjtáblázatok egyszeri „ősfeltöltése” – külön kezelve

Köszönöm a figyelmet!