Magyarok a számítástechnikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar tudósok a számítástechnikában
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
A számítógép története
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
Aki megváltoztatta a világot
Magyarok az informatika
Comporgan OE-NIK, Mátrai János
A számítástechnika története
Számítógép- generációk
Processzorok.
Programozási nyelvek.
A posztfordista termelési rendszer
Konrad Zuse By: Turi Krisztina.
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
A Számítógépek története
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Neumann elvek.
Informatikai alapismeretek
A számítógép fejlődéstörténete
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Központi feldolgozó egység (CPU)
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógép- generációk
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
A számítógép kialakulása
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
Információtechnológiai alapismeretek
Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Neumann János és elvei.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Számítógép generációk
Számítógép legfontosabb paraméterei
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép története
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A számítógépek története
1887 H.H. nagy tömegű statisztikai feldolgozására alkalmas gépet épít USA –ban a népszámlálás eredményeit ezzel a géppel gyorsabban feltudták dolgozni.Ez.
A számítógépek elődei.
A számítástechnika fejlődése
Információ és társadalom
Informatika - 1. rész szeptember 6. C épület E5 előadó
Processzorok és típusai
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Számítógépek és processzorok
A számítógépek története
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
A számítógépek története
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
A számítógép története
A számítástechnika története
1 Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok szeptember 10. E1 előadó PPKE JÁK Informatikai Oktatási Csoport.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A Számítógépek Elődei A Számítógépek Generációi Bretus Bence.
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
A számítógépek fejlődése
Számítógép- generációk
Előadás másolata:

Magyarok a számítástechnikában

Kempelen Farkas Neumann János Kemény János Kalmár László Gróf András Simonyi Károly

A magyar tudósok jelentősége a számítástechnikában Kempelen Farkas Sakkautomata, beszélő gép Neumann János A számítógép atyja, Neumann-elvek Kemény János BASIC programozási nyelv írója Kalmár László A szegedi logikai gép megalkotója, katicabogár modell Gróf András A mikroprocesszor megalkotója Simonyi Károly Word, Excel programok kifejlesztője

Kempelen Farkas (1734-1804) Legjelentősebb találmánya a beszélőgép volt, amit süketnémáknak és beszédhibásoknak tervezett Sakkozó automatájával szerzett hírnevet magának

Neumann jános (1903 – 1957) 1944-ben közreműködött az első, teljesen elektronikus, digitális számítógép megtervezésében  ENIAC Továbbfejlesztette az ENIAC-ot  EDVAC 1945-ben az elektronikus számítógép-program igazgatója; megépítették az akkori legkorszerűbb számítógépet, az IAS-t Az IBM cég tanácsadóként alkalmazza Kidolgozta a Neumann-elveket, a mai számítógépek működési elveit

Kemény jános (1926 – 1992) Elsőként alkalmazott számítógépet az egyetemen, 1953-ban A hűtőláda méretű szerkezet 16 k memóriával rendelkezett, és 60 műveletet hajtott végre másodpercenként 1984-ben kidolgozott egy interaktív nyelvet, amire a számítógép közvetlenül reagál, és ami könnyen elsajátítható  TRUEBASIC, PC-re tervezték Az e-mail levelezés úttörője. A tőle 200 km-re dolgozó feleségével tartotta a kapcsolatot, a két munkahely központi gépének összekapcsolásával

Kalmár lászló (1905 – 1976) A logikai gépek megszerkesztéséhez új elveket dolgozott ki 1958-ban bemutatta az általuk készített logikai gépet, valamint az eddigi egyetlen műállatot, egy állat-formájú feltételes reflex modellt, a szegedi katicabogarat 1963-ban a vezetésével megalakult a Kibernetikai Laboratórium

Gróf andrás (1936 –) 1968-ban az egyik alapító tagja volt az Intel (nagy teljesítményű és sebességű processzorok gyártója) cégnek. Gróf András felismerte, hogy a processzorok működésétől függ a számítógép teljesítménye. 1972-ben az Intel piacra dobta a világ első processzorát a 4004-t. 1979: a cég elnöke 1987-1998: vezérigazgató Jelenleg rangidős tanácsadóként segíti az Intel munkáját. A cég ma is az egyik legnagyobb félvezető-gyártó vállalat.

Simonyi károly (1948 - ) 1970: kifejlesztette az első alakhű WYSIWYG szöveg-szerkesztőt, a „Bravo”-t az Alto személyi számítógépre. 1981: Bill Gates-t munkát kínált neki a Microsoftnál. A Bravo továbbfejlesztésével megalkotta a Wordöt és az Excelt. Jelentős elméleti és gyakorlati eredményeket ért el az ún. „virtuális gép” technológia területén. Ő vezette be a Microsoftnál az objektumorientált programozást.