A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Az új Magyarország programja - társadalmi vita - Nagy Gábor Miklós főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Hivatal Zalaegerszeg,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Gyöngyös KISKUNMAJSA FEBRUÁR január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra :
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
A TÁMOP pályázatok társadalmi egyeztetése Márkus Eszter Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Strukturális és Kohéziós Alapok
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Gyöngyös Bad Schönborn 2013 november13. január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra : 20.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Az új Magyarország programja - társadalmi vita - Nagy Gábor Miklós főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Hivatal Zalaegerszeg, március 21.

Miért kell partnerség az uniós pénzek kapcsán? •Mert az EU előírja – rossz válasz! •Mert nagyon sok pénzről van szó. •Mert átláthatóság kell a tervezésben. •Mert kontroll kell a végrehajtásban. •Mert a civilek tudják, tapasztaltak! •Mert a kormányzatnak sokkal inkább érdeke a partnerség, mint amennyire érdeke az a civil szervezeteknek.

Kohéziós támogatások (Phare, ISPA, SAPARD, Strukturális és Kohéziós Alap)

319 euró

A pénzügyi keret 2007 és 2013 között •22,6 milliárd euró EU-forrás (strukturális alapok és Kohéziós Alap) •Társfinanszírozási követelmény: 15%, •Tervezési keret: 26,35 milliárd euró, azaz milliárd forint.

Fejlesztéspolitikai „keretek” Milliárd Ft

Új időszámítás kezdődik Magyarország életében 2007 után és 2013 között évente fordíthatunk annyi európai uniós forrást az ország hátrányos helyzetű térségeinek a felzárkóztatására, mint 2000 és 2006 között az előcsatlakozási alapokkal együtt összesen. Az, hogy ezzel a történelmi lehetőséggel élni tudjon az ország, felelős tervezést, partnerséget és közös gondolkodást kíván nem csak a kormánytól és nem csak a politikusoktól, de a társadalom egészétől egyaránt.

A hazai kormányzati forrásokkal és a vállalkozások kapcsolódó beruházásaival együtt legalább ezer milliárd forint fejlesztés valósul meg az országban 2007 és 2013 között. Ebből a pénzből hét éven át minden áldott nap megépíthető lenne: két-három kilométer autópálya, vagy… öt-hat vadonatúj általános iskola, vagy… egy új, európai minőségű futballstadion.

Ebből a pénzből három multiplex mozit vagy két trópusi látványfürdőt építhetnénk mind a 3 ezer 200 magyar településen, köztük például Ököritófülpösön vagy éppen Botykapeterden is. De mi értelme lenne ennek? Vajon ez lenne a legjobb módja e pénz felhasználásának?

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ez a hatalmas pénz jól legyen elköltve – pontosabban jól legyen befektetve –, jól hasznosuljon, olyan beruházásokon keresztül, amelyek aztán további beruházásokra ösztönöznek, és sok ezer új munkahelyet teremtenek országszerte. Erről szól most a tervezés. Most kell megmondanunk azt, hogy 2007 után mire írjanak ki európai uniós pályázatokat Magyarországon.

A 2007–2013-as időszak tervezése •Az alap – 2020-ig terjedő időtávban: –Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció –Országos Területfejlesztési Koncepció •2007–2013-as stratégia meghatározása: –Az új Magyarország programja (II. NFT) •Operatív programok (a II. NFT alapján) •Egyéb dokumentumok –Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Terv –Fenntartható Fejlődés Stratégiája –Nemzeti Akcióprogram (magyar lisszaboni akcióterv)

A tervezés menetrendje •2005. nyara Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció OGY elfogadta: december •2005 vége, 2006 eleje a II. NFT elkészítése Kormány elé első olvasatban: február 28-án •2005 vége – 2006 Operatív programok elkészítése Kormány elé: március vége •2006 március – október Egyeztetések az Európai Bizottsággal •2006 vége – bizottsági elfogadás

A társadalmi egyeztetés tervezett menete •Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció2005. június-augusztus •Lisszaboni Akcióterv2005. szeptember-október •II. NFT2006. márciustól •Operatív programok2006. márciustól •Fenntartható Fejlődés Stratégia2006. április •Pályázati kiírások2006 ősze

A társadalmi egyeztetés és eddigi tapasztalatai

Partnerség a tervezésben •Magyarország hosszú távú fejlesztési koncepciója és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007–2013) konszenzus alapján, a gazdasági, civil, és regionális partnerek véleménye és javaslatai alapján készüljön el. –A partnerség kiemelten fontos a tervezés és a lebonyolítás folyamán is. –Interaktív folyamat, szükséges a partnerek aktív részvétele is. •Konszenzus kell, mert négy kormányzati ciklus fejlesztéseit határozzuk meg!

•Jövőképviták – 51 db (civil szervezetek, valamint a nyilvánosság szereplőinek bevonása) •Több, mint 3000 szervezet felkérése •A Tegyük sikeressé Magyarországot! című kiadvány - 20 ezer példány •OFK +OTK CD-n - 3 ezer példány •140 ezer látogató az NFH honlapján •840 ezer oldalletöltés –OFK: 25 ezer letöltés –OTK: 2 ezer letöltés •Több mint 200 rendezvényen szerepeltek az NFH vezetői, munkatársai •Fórumok a megyei napilapokkal Érdeklődő partnerek

•388 szervezet •529 kitöltött kérdőív (OFK + OTK) –(Az I. NFT kapcsán mintegy 300 vélemény érkezett.) •100 szöveges javaslat –MTA –Kamarák –Érdekképviseletek –Civil szervezetek •3 ezren vettek részt az online szavazásban •Közel 400 db személyre szabott válaszlevél a beépített javaslatokról Aktív partnerek - vélemények

•A legfontosabb irányok: –a népesség egészségi állapotának javítása, –a foglalkoztatás bővítése és –a versenyképes tudás és műveltség növelése – olyan célok, amelyek alapvetően meghatározzák versenyképességünket. •A versenyképes Magyarországot 65 százalékban találták fontosnak. –Általános vélemény: a dokumentum túl nagy hangsúlyt helyez a gazdasági verseny- képességre, és kevés figyelmet szentel annak társadalmi aspektusainak. •A fenntarthatóság fogalma nagy hangsúlyt kapott – különösen a civil szféra képviselőinél. Hasznos javaslatok

Vélemények az OFK társadalmi egyeztetéséről •„A társadalmi egyeztetés összességében pozitívnak mondható” – Századvég Politikai Iskola Alapítvány •Még mindig messze nem tökéletes az egyeztetés menete, ugyanakkor kimondottan pozitív az elmozdulás a korábbi gyakorlathoz képest – CNNy •Csak gratulálni tudunk – az Európai Bizottság képviselői

A Századvég néhány megállapítása •A tervezési folyamat csúszásban van. •A kormányzati szereplők folyamatos deffenzívában és késésben vannak az egyeztetés mindkét szintjén. •Általános hiba a zárt struktúrákban való gondolkodás – a civil társadalom sokszínű. •Az NFH és a szaktárcák tekintetében nincs összhang az egyeztetésben betöltött szerep tekintetében. •A tárcák többsége az NFH-nak adná az egyeztetés felelősségét, míg az NFH sok esetben számít a tárcák munkájára.

A Századvég néhány megállapítása •A partnerség egy olyan tanulási folyamat része, amelyben az államigazgatás szereplői megtanulnak külső szervezetekkel az „egyenrangúság szintjén” kommunikálni. A folyamat előzmények és korábbi tapasztalatok nélkül megy végbe, ezért nehézkes. •A hivatal által a társadalmi partnerség előmozdítása érdekében szervezett előadások, háttérbeszélgetések és jövőképviták jól mutatják, hogy mennyi minden történt a partnerség megvalósítása érdekében. A hivatal oldalán igen jó struktúrában követhetőek és letölthetőek a kapcsolódó anyagok. Biztonsággal állítható, hogy az eddig megtett lépések eredményesek és hatékonyak voltak. A munka eredményei strukturált formában követhetőek, amely mindenképpen pozitívum.

Az új Magyarország programja társadalmi egyeztetésének menete

Az új Magyarország programjának társadalmi egyeztetése •Február 28-án a Kormány társadalmi vitára bocsátotta „Az új Magyarország programját” •Az NFH 5500 szervezetet kér fel a dokumentum véleményezésére (3300 en, 2200 levélben). A folyamat azonban bármelyik szervezet számára nyitott a honlapon történő regisztráció után. •Az elektronikus – online – kérdőív március 8-tól elérhető az NFH honlapján • Kiemelt egyeztetés a makrofórumokkal: OTT, OÉT, GSZT, MTA, OKT… •Regionális fórumok a megyei lapok bevonásával

Az új Magyarország programja és az operatív programok társadalmi egyeztetésének menetrendje •Február 28. – március 27. „Az új Magyarország program” társadalmi egyeztetésének első szakasza •Április 4. – Kormányülés •Április 5-től – „Az új Magyarország program” társadalmi egyeztetésének második szakasza •Április 5. – május 5. – Az operatív programok társadalmi egyeztetése •Június 20. – Kormánydöntés az „Az új Magyarország programról” és az Operatív Programokról •Június 23. – A dokumentumok benyújtása az Európai Bizottságnak •Szeptemberig – folyamatos egyeztetések a NFT-ről és az OP-kről a Bizottsággal

A komplex programok egyeztetése •Március 16. – Fejlesztési pólusok •Március 14. – Logisztika •Március 21. – Oktatásügy •Március 22. – Kis-és Középvállalkozások •Március 23. – Egészségügy •Március 28. – E-közigazgatás •Március 29. – Megújuló energia •Április 4.– Duna program Résztvevők: érintett civil, szakmai és érdekképviseleti szervezetek, érintett minisztériumok, állandó opponensek: MKIK és MTA

Az új Magyarország program az NFH honlapján

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tel.: 06 (1) Mobil: 06 (30) Fax: 06 (1) Internet: