Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Advertisements

A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
3. Két független minta összehasonlítása
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
Dr. Lovász Sándor Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai osztály
Ügyfél Elégedettségi Vizsgáló és Elemző Program
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A tételek eljuttatása az iskolákba
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Készítette: Magyar Orsolya
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
szakmérnök hallgatók számára
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Összefoglalás Dinamika.
Plazmaadással mások egészségéért!
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Vizsga feladatok (Minta)
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.

Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Mikroökonómia gyakorlat
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Az eredő szakasz GE(s) átmeneti függvénye alapján
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Egyedi mérések összegzése
Minimális intervenció az alapellátásban
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac? Dr. Erbszt András - Dr. Erbszt Judit Doctorfit Gerincambulancia Budapest 2010

Bevezetés Milyen a jó ágy egy gerincbetegnek? Kemény Félkemény Felveszi a test formáját?

A Rottex Kft. támogatásával 2008. április és Célkitűzés I. A Rottex Kft. támogatásával 2008. április és 2008. szeptember hónapok között 6 különböző típusú matracot vizsgáltunk meg ortopédiai szempontok figyelembe vételével, egészséges és különböző jellegű, intenzitású mozgásszervi panaszokkal küzdő felnőtt populáció körében.

Célkitűzés II. Milyen paraméterek jellemzik a „gerincbarát” matracot? Van- e mindenki számára optimális fekhely? Milyen paraméterek jellemzik a matracot? A szubjektív érzés és mérési eredmények korrelálnak-e

Kritérium I. Semleges helyzetben kell tartania a gerincet annak teljes hosszában. A gerinc környéki izmoknak lazának kell lenni A fekvés során az egyes szegmentumok nyomása egyenletes eloszlású legyen.

Kísérleti rész - felhasznált technikai háttér Hardver háttér: A mérések során XSENSOR Pressure Mapping System típusú mérőrendszert használtunk. Szoftver háttér: A mérési eredmények megjelenítése és rögzítése XSENSOR 4.2 Lite verziószámú szoftver segítségével történt, Olidata márkájú laptop használatával.

Szubjektív vizsgálati metódus 1. lépés: A kutatási kérdőív kitöltése 2. lépés: matracpróba, melynek sorrendisége minden esetben azonosan történt, azzal a céllal, hogy a résztvevő a kemény és puha matraczónázást felváltva próbálja. Minden esetben háton fekvő pozíciót mértünk, amennyiben a résztvevő alvási szokásainak megfelelt, úgy bal oldalon, jobb oldalon, és hason fekvő pozícióját is vizsgáltuk. 3. lépés: Szubjektív sorrend felállítása

Objektív vizsgálati metódus Vizsgáltuk, hogy a beteg mekkora felületen érintkezik a matraccal? Mennyire stabil a nyomáseloszlás? milyen az alátámasztás minősége az egyes matracok esetében? a különböző matracokon mekkora terhelés éri a beteg testtájékot? Vizsgálati képet a video-foto funkcióval készítettünk.

A matracok alkalmazhatóságának vizsgálata - Szubjektív vizsgálatok férfi : nő = 44,8% : 55,2%. Az átlagéletkor 34,37 év volt.

A diagnózisok, mozgásszervi panaszok megoszlása a mintában Gerincpanasz jellege Fájdalom mértéke Egészséges: O Nyaki, háti fájdalom: 5<V-A-S>95 Ágyéki fájdalom: 10<V-A-S>90 Ágyéki operált beteg: 30<V-A-S>100

Foglalkozás-megoszlás

A matracok megítélési szempontjai Formakövetés Alátámasztás Próba Tartósság

Szubjektív értékelés Keménység: 4-1-5-3-2-6

Matracválasztás diagnózisra bontva I. ágyéki degeneratív kórkép

Matracválasztás diagnózisra bontva II. nyaki- és háti gerincszakasz fájdalma

Kérdésfelvetések A felületi nyomás mérését és értékelését követően is ugyanazt a javaslatot teszi-e meg a szakember, mint a beteg választása? A 3 perces próba alapján valóban meg tudja-e ítélni a beteg, hogy mely matrac számára a megfelelő? Meg tudja-e tenni azt a szakember? Ugyanazt a matracot választaná-e a beteg, ha egy egész éjszakát töltene el kísérletképpen a matracokon? Elegendő-e a szubjektív vélemény a HELYES döntéshez, vagy objektív mérési eredményeket kell a beteg elé tárni ahhoz, hogy hosszútávra számára megfelelő matracot tudjon választani?

A mérés célja Létezik-e olyan paraméter, mely alapján kiválasztható a beteg számára optimális matrac?

Matematikai összefüggés CA X BMI = A 10 000 x (AP - (Ly max - Ly min)) Az ideális matrac az, ahol az „A” érték leginkább közelít a “0”-hoz. Az összefüggés nem helyettesíti, és nem helyettesítheti a matracok próbáját, csupán segít a helyes döntés meghozatalában!

Jelölések és rövidítések A P: Átlagnyomás (Hgmm) C A: Érintkező felület (cm2) Ly max: Nem érintkező felület esetén mért max. nyomás(Hgmm) Ly min: Nem érintkező felület esetén mért min. nyomás(Hgmm) A: Alapérték (kg/Hgmm)

Eredmények 28. Hát 1 2 3 4 5 6 OBJEKTÍV SZUBJEKTÍV A P 209,65 211,15 211,2 200,94 207,07 208,64 sorrend C A 7429,42 8921,36 8114,9 6834,66 8487,89 7157,24 Ly max 250 Ly min kg 102 m 1,72 kg/m2 34,48 A 0,1222 0,1457 0,1325 0,1173 0,1413 0,1183 4-6-1-3-5-2

Eredmények NŐ <50kg 50-70kg 70-100kg >100kg EGÉSZSÉGES 5 1 3 5 5 1 3 5 6 3 4 Háti gerincszakasz fájdalma 6 4 1 3 5 4 Ágyéki gerincszakasz fájdalma 3 1 1 2 Ágyéki operált beteg FÉRFI 60-80kg 80-110kg 110-130kg >130kg 5 3 6 2 4 1

Tapasztalatok A mérési eredmények alapján elengedhetetlen a különbségtétel férfiak és nők között a matracok megválasztásánál. Erre a férfiak és nők eltérő antropometriája miatt van szükség. A mérések egyértelművé teszik, hogy nők esetében a 100kg-os testsúly, férfiaknál a 130kg-os testsúly az a határ, amely felett nincs létjogosultsága a mérésnek és választásnak. A ágyéki gerincszakasz fájdalmához kapcsolódó diagnózisok esetén elsősorban a keményebb matracokat javasoljuk.

Válaszok a szubjektív vizsgálatok során felmerült kérdésekre I. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a felületi nyomás mérését és értékelését követően is ugyanazt a javaslatot teszi-e meg a szakember, mint a beteg választása volt, a következő: A betegek szubjektív véleménye nem elegendő a matrac minőségének megfelelő megválasztásához. Vizsgálati adataink szerint az általunk az adott beteg számára egyénileg mért és a fenti egyenlet szerint egyénileg meghatározott matracsorrend 1. és 2. helyezettjét tekintve, a betegek 45%-a esetében találkozott az objektív ajánlás a szubjektív választással.

Válaszok a szubjektív vizsgálatok során felmerült kérdésekre II. A 3 perces próba alapján valóban meg tudja-e ítélni a beteg, hogy mely matrac számára a megfelelő? Nem tudja megítélni. Meg tudja-e tenni azt a szakember? A méréssel és az általunk definiált egyenletbe történő behelyettesítéssel igen. A fenti állításunk igazolására a beteg számára otthoni kipróbálásra kiadtuk az általunk javasolt és az általa választott két matracot. Amikor egy egész éjszakán keresztül feküdt a beteg az általa, illetve az általunk javasolt matracon, a beteg által levont tapasztalat és következtetés az volt, hogy valóban az általunk javasolt matracon volt egész éjszakán át tartó alvása kényelmesebb és pihentetőbb.

Összefoglalás I. Jelen vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy melyek azok az elsődleges szempontok, amelyek alapján adott diagnózisok és beteg paraméterek mellett a beteg számára legoptimálisabb matrac típus egyénileg meghatározható. Ennek érdekében további célunk volt egy matematikailag jól megfogalmazott, objektív vizsgálati rendszer felállítása A megfelelő egységes szubjektív értékelés támogatására kidolgoztunk egy vizsgálati kérdőívet.

Összefoglalás III. CA X BMI = A 10 000 x (AP - (Ly max - Ly min)) Annak érdekében, hogy egzakt értékelést tudjunk adni, megpróbáltunk összefüggést keresni az átlagnyomás, az érintkező felület nagysága, a nem érintkező felület esetén mért max. nyomás, a nem érintkező felület esetén mért min. nyomás, a beteg súlya, magassága, víztereinek megoszlása, egységnyi felülete között. CA X BMI = A 10 000 x (AP - (Ly max - Ly min))

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!