Társadalmi vita a Duna hajózhatóságának javításáról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Projekt általános bemutatása
Folyószabályozás Kilépés START.
A folyóvizek.
A természetvédelem és a vízgazdálkodás
A DUNA Hajózhatóságának javítása A folyó menti természeti értékek védelme – Ökológiai rehabilitációs feladatok „A” Az érintett kiemelt értékű.
„Tapolca-patak revitalizációja”
Tata Molnár András szakaszmérnök
Kikötő fejlesztési lehetőségek
Az árvízvédelem korszerűsítésére
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY Dr. Mayer István JAKABSZÁLLÁS,
A Duna elterelésének 20.évfordulójára
Folyószabályozás a Reformkorban
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Hidak átfolyási szelvényének meghatározása, átereszek méretezése
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Víziközlekedésbiztonsági Szakmai Nap Martfű
A hajóút jelenlegi helyzete
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
AZ ÖKOLÓGIAI ELVŰ INTEGRÁLT VÍZGYŰJTŐFEJLESZTÉS AZ EU KERETIRÁNYELV TÜKRÉBEN Dr. Ligetvári Ferenc.
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Meglévő gázlók, hajóút szűkületek
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Hidrológia I gyakorlat
Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
A vízfolyás-szabályozás alapjai Az áteresz-tervezés elve Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
Stratégia és környezet Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről MTA budavári Kongresszusi Terme április 1. Bárdos Deák Péter: Duna Charta A szigetközi Duna-szakasz.
Előadó: Déri Lajos, vezető tervező MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Budapest, április 1. A SZIGETKÖZI DUNA-SZAKASZ FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A duzzasztás ökológiai következményei? A kutatás folytatásának fontosságáról Stratégia és környezet! - Párbeszéd a Szigetköz jövőjéről Duna Charta Konferencia,
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Előadás másolata:

Társadalmi vita a Duna hajózhatóságának javításáról Folyamszabályozási megoldások 2007. Március 30. Jakus György

Az EU Víz Keretirányelvének érvényesülése a folyógazdálkodási tervezésbenben

A teljes folyóvölgy vizsgálata Vízgyűjtő Befogadó ? A tervezés iránya? ? Magyarország: Külföldi vízgyűjtők A folyó szerepe Igények változása

Zöld folyosó biztosítása A folyó teljes hossza mentén szükséges a vízhez kötődő szárazföldi élőlények vándorlásának biztosítása. A zöldfolyosóhoz szükséges természeti terület, vándorlási útvonal nem minden esetben biztosítható a hullámtéren, annak szűk keresztszelvénye vagy beépítettsége miatt. Ezekben az esetekben a vándorlási útvonal folyamatosságát mentett oldali természeti területek kialakításával, kijelölésével lehet biztosítani.

Kék folyosó biztosítása A vízi élőlények vándorlásának biztosítása érdekében szükséges a számukra leküzdhetetlen létesítmények mellett az átjárhatóságot biztosító hallépcsők kialakítása. A hullámtéri holtágak időszakos vagy állandó átöblítésének biztosítása növeli a folyó menti élőhelyek sokszínűségét.

Élőhelyek rehabilitációja A mentett oldali mellékágak összekötése a főmederrel lehetővé teszi azok fok-gazdálkodásszerű haszno-sítását. Az összeköttetést biztosító zsilipek lehetővé teszik a káros vízszint-ingadozások kizárását a mentett oldali vízterü-letekről. Ezzel a vízi élő-lények szaporodási feltéte-lei jelentősen javulhatnak.

Folyószabályozás Célkitűzések: az árvíz, a hordalék, a jég zavartalan levonulásának biztosítása, a vízellátás és mezőgazdasági vízhasznosítás céljainak elősegítése a vízkivételek és vízbevezetések lehetővé tételével, a terület és településfejlesztés, a környezetvédelem célkitűzéseinek elősegítése, a víziszállítás és közlekedés érdekében a kívánt méretű hajóút előállítása.

A folyószabályozás típusai: - kisvízi, - középvízi, - nagyvízi. vízgyűjtő terület szélessége ártér magaspart hullámtér töltés mentesített terület nagyvízi meder középvízi meder Völgyszelvény kisvízi meder

A folyószabályozási művek csoportosítása Párhuzamművek: a mederszélességet csökkentik, a partok állékonyságát biztosítják. Keresztirányú művek: szűkítik a medret, a lefolyó vízhozamokat egységes mederbe terelik. partvédőmű mellékág főmeder elzáró művek vezetőmű sodorvonal partvonal szabályozási vonal terelőművek (sarkantyúk)

Párhuzamművek (1) Partvédőmű kőszórás burkolattal kotrás természetes part Partvédőmű kőszórás burkolattal kotrás szabályozási kisvízszint kőburkolat szűrőrétegen kőterítés mederfenék mederszórás

Keresztirányú művek (1) Sarkantyú kőszórás szabályozási kisvízszint mederfenék kőterítés

Keresztirányú művek (2) Mederelzárás burkolat szabályozási kisvízszint mellékági vízszint fenékbiztosítás fenékszint kőszórás

Folyószabályozási kotrások - Szabályozási kotrás: a művek mederalakító hatásának meggyorsítása, a szabályozás kiegészítése. - Gázlókotrás: a hajózási viszonyok javítása. hajózási és szabályozási kisvízszint partél partél hajóút szélessége hajóút hajóút mélysége kotrás

(1994) a Szap-Budapest folyószakaszra. Tervezési előzmények Holland megvalósíthatósági tanulmány (1994) a Szap-Budapest folyószakaszra. Fő célkitűzés: A Duna ökológiai értékének visszaállítása, miközben a hajózás javul. Megvalósítás: hagyományos folyószabályozási eszközökkel. B szakasz A szakasz Rajka Szob Szap Budapest

Koncepcióterv, VITUKI (1995). Alátámasztó anyagok: - előzetes ökológiai és vízminőségi hatástanulmány, - a területfejlesztési igények felmérése és értékelése, - a meglévő és potenciális vízbázisok elemzése. legkritikusabb szakasz 18 gázló rendezése Szap Gönyű Budapest

Közös magyar-szlovák tanulmányterv (1996). A hajózhatóság érdekében szükséges beavatkozásokat sürgősségi sorrend szerint szakaszolja. közös Duna-szakasz A B C D Szob Szap

Vízjogi engedélyezési terv (1996) A szabályozás célja: a nemzetközi hajóút biztosítása a legkisebb korlátozás mellett, környezeti károkozás nélkül, A szabályozás módja: hagyományos folyószabályozási eszközökkel, A terv melléklete: előzetes környezeti hatástanulmány. Alvízcsatorna 1811 fkm Szap SZLOVÁKIA Medve Töltés Nagybajcs 1789 fkm Duna MAGYARORSZÁG Gönyű Mosoni Duna

Tervezési alapadatok és előírások A hajóút méretei a Duna Bizottság ajánlásai szerint: legkisebb hajózási vízszint (LKHV) hajóút hajóút mélysége 25+2 dm hajóút szélessége: 1791 fkm felett gázlós szakaszon 120 m 1791 fkm alatt gázlós szakaszon 150m

Tervezési alapadatok és előírások (2) a jelenlegi kisvízszintek ne süllyedjenek, a művek hatása csak kisvizeknél érvényesüljön, az árvizek és jég levezetésének feltételei nem romolhatnak, a művek a görgetett hordalék mozgását károsan nem befolyásolhatják, a mellékágak vízellátását a hajózási kisvízszinthez tartozó vízhozam káros csökkenése nélkül, az ökológiai és környezetvédelmi igényekhez igazodóan kell megoldani, a meglévő és tervezett vízbázisok védelmét biztosítani kell.

Hidraulikai vizsgálatok (1) a szabályozási művek optimális számának, elhelyezésének és hosszuknak a meghatározásához. Hidraulikai számítások: Duna hossz-szelvény 1805+750--1795+500 fkm között Töltés koronaszint modellkísérletek mozgómedrű kismintán: MASZ LNHV LKHV LKV Mederfenék

Digitális Atlasz program Elavult (1970-1975 évi felmérések), papír alapú térképek állnak rendelkezésre Korszerűtlen, nehezen kezelhető adathordozó Tárolása nagy helyigényű Nehézkes visszakeresés, nem megoldott a változások átvezetése az archiválás Hosszú idő telik el a felmérés és a dokumentálás között Költséges előállítás, nehézkes kezelés Mai igényeknek nem felel meg

Mederfelmérés Geodéziai módszerek alkalmazása

Légi felvételek Gyors adatrögzítés 50 cm-en beüli pontosság Digitalizálási lehetőség Költségkímélő

Digitális Atlasz 1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 15 14 16

A DUNA meder változásának tervezése kotrás, mederváltozás szimuláció Duna-szakasz Tervezett kotrás képe

Elöntés és áramlástani vizsgálatok ábrázolása

Digitális Atlasz Nyilvántartási keresztszelvények VO113 VO112 VO111 VO110 VO109 VO108 VO107 VO106 VO105 VO104 VO103 VO102 VO101

A főmeder rendezése (1) Nagybajcsi folyószakasz Nagybajcs SZLOVÁKIA átépítésre kerülő sarkantyú-sor MAGYARORSZÁG Nagybajcs

A főmeder rendezése (2) Nagybajcsi folyószakasz SZLOVÁKIA új sarkantyú hajóút új sarkantyú Nagybajcs sarkantyú átalakítás MAGYARORSZÁG

A főmeder rendezése (4) - új sarkantyúk építése Rajna új sarkantyú

A főmeder rendezése (8) - gázlós szakaszok szabályozást elősegítő kotrása Gázlók adatai 1994-1998 között SZLOVÁKIA gázló Nagybajcs gázló MAGYARORSZÁG Gázló kotrás

Mellékágak revitalizációja (2) A mellékágak rendszeres vízellátása a korábbi szabályozások és a főmeder süllyedése miatt csökkent, évenként hosszabb időszakra megszűnt. A meder feliszapolódott, növényzettel benőtt Pulai-ág

Nagybajcsi mellékág A mellékág hosszú távú megőrzése és rehabilitálása érdekében végzett beavatkozások: áteresszel kombinált bukó mederkotrás átvágás

Az erősebben feliszapolódott ágakban mederkotrást végeztek. Nagybajcsi mellékág

Köszönöm a figyelmet!