GLOBALIZÁCIÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Tudás, közösség, hatalom
A turizmus rendszer környezete
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
Juhász Ildikó
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Urbanizáció a fejlődő országokban
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A MEGSEBZETT FÖLD.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az ipari forradalom.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Előnyök és alkalmazási területek
Nemzetek közötti kommunikáció Bevezetés Kulcsszavak definiálása.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Számítógépes hálózatok
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
avagy zavar minden szinten
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Az ellátási láncok biztonsága
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Összehasonlító gazdaságtan
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
A globalizáció.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Regionális gazdaságtan 7.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Vállalkozásmenedzsment I.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A fenntartható fejlődés
A külső környezet elemzése
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Agrár-környezetgazdálkodás
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

GLOBALIZÁCIÓ

GLOBALIZÁCIÓ FOGALMA Azoknak a bonyolult folyamatoknak az összessége, amelyek a gazdaság, a technika, a pénzügy, a politika és a kultúra területén az egész Földre kiterjedő új rendszereket hoznak létre.

Globalizáció kialakulása A modern értelemben a globalizáció először a hatvanas-hetvenes évek fordulóján jelent meg. Római Klub (1968) jelentése következtében egyre több, a Földünk sorsáért aggódó tudós, környezetvédő aktivista kezdett el foglalkozni a globális környezetvédelmi problémákkal. A Római Klub egy nem hivatalos szervezet. 100 tagja van kb. 40 országból (a Nyugat, a Kelet, valamint a harmadik világ országait is beleértve) A tudományt, az oktatást, az üzleti életet, valamint kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviseli Célja, hogy elősegítse az általa „világproblematikának" nevezett világméretű problémák megértését a döntéshozók és a közvélemény körében. Tanulmányok elkészítésére ad megbízásokat, találkozókat szervez, tanácskozásokat tart, és tagjai személyes kezdeményezései révén nem hivatalos tevékenységet folytat.

"Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!" A ~ eredeti jelentése rámutat arra, hogy a környezetszennyezés nem egyszerűen helyi, hanem határokon túlnyúló probléma lett. Az emberi tevékenységeknek az egész bolygóra kiterjedő hatása van. (savas eső, ózonlyuk, éghajlatváltozás stb.) A Klub mottója: "Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!"

A földi ökoszisztéma teherbíró képessége azonban véges, nem viseli el a végtelen növekedést. (növekvő környezeti terhelés, szennyezés) A világméretű gazdaság egyre gyorsuló fejlődésének az előnyös hatásai mellett káros globális problémák is felmerülnek pl.: globális felmelegedés az üvegházhatás fokozódása miatt, ózonlyuk savas esők a tengerek szennyezése a levegőszennyezés az erdők pusztulása, a természeti erőforrások kimerülése urbanizációs válság

A gazdasági globalizáció A 80-as 90-es évekre a globalizáció tartalmát alapvetően a politikai-gazdasági csoportok tevékenysége határozta meg. 20. sz-ig független, földrajzilag körülhatárolható , lokális rendszerek éltek egymástól elszigetelten vagy egymásra kölcsönösen hatva, de identitásukat, mindvégig megőrizve. A tömegkommunikációnak is köszönhetően a globalizációnak már egy új jelentése terjedt el, amelyben az internet fejlődésén, a kommunikáción, a kereskedelem, a pénzpiacok, a nemzetek feletti vállalatok egész bolygóra való kiterjedésén van a hangsúly.

A politikai és kulturális kölcsönhatások is létrehoztak olyan értékeket, eszméket, szokásokat és intézményeket  melyek általánossá váltak és megkönnyítették a lokális rendszerek, csoportok érintkezését. A nemzetállamok voltak, a „kötőelemek” kitalálói, felhasználói és elterjesztői A politikai, gazdasági stb. szálak bonyolultan összefonódnak  következményeik az egész világot érintik A pénzügyi tevékenységek, a nemzetközi kereskedelem, nemzetek feletti globális szinten működnek. Ennek következményeként hatásuk globális (pl. pénzügyi – kereskedelmi válságok).

A gazdasági globalizáció főbb jellemzői: Összekapcsoltság gazdasági, kulturális homogenizáció fogyasztói társadalom létrejötte a gazdasági polarizáció, a jövedelmi különbségek növekedése a gazdasági, politikai hatalom koncentrációja túlnépesedés erősödése  új népbetegségek környezeti, szociális problémák erősödése városi népesség növekedése az információs és kommunikációs technológiák fejlődése, gyorsulása

Napjainkban rövidülés-gyorsulás A globalizáció a nemzetállami határok "elmosódását" jelenti az élet szinte minden területén. A közlekedés fejlődésével és a számítástechnikai forradalommal a korábban áthidalhatatlannak tűnő távolságok minimálisra rövidültek. A repülőgép segítségével néhány óra alatt a Föld bármely pontjára eljuthatunk. A nemzetközi pénzügyi tranzakciók a számítógépek segítségével alig egy-két másodpercet vesznek igénybe, a híradástechnika az információk rendkívül gyors áramlását teszi lehetővé.

A globalizáció nem csak nemzetköziesedést jelent, hanem egyben a világ egységessé válását is. transznacionális, multinacionális vállalatok, amelyek ugyanazokat a termékeket állítják elő és értékesítik a Föld szinte minden országában. (McDonald’s, Auchan, Snickers) a globalizáció egyik látványos jele, hogy a világ minden nagyvárosában egyforma szupermarketekben kaphatóak egyforma áruk A globalizáció következtében egymástól igen távol élő emberek, közösségek is kapcsolatba kerülnek egymással, új közösségi terek létrejötte. (internet  chat, fórumok stb.) Növekszik a kölcsönös függőség (gazdasági, pénzügyi, nyersanyag…)

A híradástechnika (műholdak) fejlődése, az Internet olyan kulturális mintákat, fogyasztói szokásokat, életstílust közvetít (elsősorban a fejlett országokét), amelyek hatására a nemzetek polgárai egyre inkább világpolgárokká válnak.

Globalizáció sokarcúsága György Lajos (ökofilozófus)  ~ lényege a világgyarmatosítás Mihály Péter (közgaszdász)  a ~ egyre gyorsabban terjedő gazdasági, életmódbeli és világnézeti felfogás Gyulai Iván (ökológus)  ~ lényegét a fogyasztói társadalom kultúrájának erőszakos elterjesztésében látja

Világmodellek 70-es évekre érzékelhetővé vált hogy az összegyűlt problémák gazdasági és társadalmi összefüggései vitathatatlanok Fontos hogy az emberiség tanuljon és cselekedjen  különben konfliktusok sorozata várható A globális összefüggések, hatások, jó közelítéssel történő gyors vizsgálatára a modellezés nyújt lehetőséget. A vizsgálatra különböző modellek születtek, amelyeket két alapvető csoportba sorolhatunk: Verbális (logikai összefüggéseken alapul) Számítógépes modell

Verbális – számítógépes modellek  Gondolkodási modell Az információk gazdag együttesével rendelkeznek olyan megfoghatatlan dolgokról, mint a motivációk és az értékek Könnyen – gyorsan és olcsón működtethetőek  Számítógépes modell Szigorúak, pontosak, ellentmondásmentesek Bárki számára érthető és hozzáférhető A paraméterek gyorsan változtathatóak és egyből kipróbálhatóak

"Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!" (Római Klub)