A VETŐMAG ÉS A VETÉS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
a terület meghatározása
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
Mozgások I Newton - törvényei
A sokoldalú kombináció – m-drill
Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A sűrűség.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
IV. fejezet Összefoglalás
Protective Paint Car Chemicals Variodur aqua - MultFinish Mixable Coating (keverhető bevonóanyag) Professzionális színesfestési javításokra. Védőanyag,
A takarmányok összetétele
Biológiai talajvizsgálati módszerek
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Talajtípusok.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
Műszaki furnér gyártás
Műszaki furnér gyártás
Százalékszámítás.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
A monitor Fábián Balázs.
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
A dinamika alapjai III. fejezet
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Az atom felépítése.
Gyomfelvételezés Mintaterület kijelölése: a társulásra jellemző összes fajt tartalmazza, reprezentálja a társulást (2 m x 2 m) Feltüntetendő adatok: Felvételező.
A PNEUMATIKUS SZEMENKÉNTI VETŐGÉPEK BEÁLLÍTÁSA ÉS KARBANTARTÁSA
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
Kiss Kertész Duó Kft Füvesítési bemutató 2006 március.
MINIAIR S – Pneumatikus szemenkénti aprómagvetőgép az Accord-tól
Szemestakarmányok tárolása
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Készítette: Kiss István
A szántóföldi növények piacszabályozása
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Működő biológiai védekezés az ökogazdálkodásban
Szemestermények tisztítása
Fizikai alapmennyiségek mérése
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
A növényvédelmi törvény és aktualitásai. Az alapelvek A földhasználó, a termelő köteles növényvédelmi tevékenységet végezni (kártevők, kórokozók, gyomnövények)
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Egyéb növényi eredetű szálak
Talajok konkrét természetvédelme
Szemestakarmányok tárolása
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Előadás másolata:

A VETŐMAG ÉS A VETÉS

A vetőmag fogalma A növények generatív szaporítóképletét vetőmagnak nevezzük. A vetőmag értékét az öröklött tulajdonságok, a fajtaérték és a vetőmag minősége határoz­za meg.

A vetőmag értékmérő tulajdonságai I. Tisztaság és idegenmag-tartalom. Fajtaazonos tiszta magnak az ugyanazon fajtához tartozó érett és sértetlen magvakat számítjuk. A tisztasági vizsgálat során az előírt mennyiségű vizsgálati mintát három részre bontjuk: fajtaazonos tiszta magvak, idegen magvak, hulladék. A tisztaságvizsgálat eredményét a minta töme­gének %-ában fejezzük ki. A csírázóképesség: a csíráztatás célja annak megállapítása, hogy a tisztasági vizsgálatkor nyert fajtaazonos tiszta magból hány képes ép, egészséges csírát nevelni. Csíráztathatunk papír tetején, papír között; homokban vagy homok tetején. A csírázóképességet %-ban fejezzük ki.

A vetőmag értékmérő tulajdonságai II. Életképesség: a csíráztatási próbánál gyorsabban meggyőződhetünk arról, hogy a magvak valóban élő szövetet tartalmaznak-e. Az egészségi állapot. A vetőmag egészségi állapota jelentősen befolyásolja értékét. Az egészségi vizsgálat a kártevőkre, a kórokozókra és egyéb (élettani) betegségekre terjed ki. A legegyszerűbb az érzékszervi vizsgálat. A mag színe és szaga önmagában is utal az egészségi állapotra.

A vetőmag értékmérő tulajdonságai III. Faj- és fajtaazonosság: a fajt és azon belül a fajtát, illetve azok keveredettségi arányát határozzuk meg. Minimum 4x 100 magot használunk. Az eredményt %-ban fejezzük ki. A nedvességtartalom: Szárítószekrényben történő szárítás után határozzák meg a mag nedvességtartalmát és százalékban fejezik ki. Általában 14 %-os nedv. tartalommal tárolhatók.

A vetőmag értékmérő tulajdonságai IV. Az ezermag-tömeg. Az ezermag-tömeg 1000 magnak grammokban kifeje­zett teljes tömege. Megállapításához a fajtaazonos, tiszta magból válogatás nél­kül kiválasztunk 4x 500 magot. Sűrűség: a lemért magtömeg értékét elosztjuk a mag térfogatának értékével. Az eredményt kg/m3-ben vagy g/cm3-ben fejezzük ki. Hektolitertömeg. A hektolitertömeg (hektolitersúly) 100 liter termény kg-ban ki­fejezett tömege.

A vetőmag értékmérő tulajdonságai V. Osztályozottság: a vetőmag különböző méretei (szélesség, vastagság, hosszúság) azonosságának mértékére utal. Rostasorral végezzük a vizsgálatot. Az osztályozottság mértékét tömegszázalékban adjuk meg. A kilogrammonkénti csíraszám: megmutatja, hogy a vetőmag 1 kg-jában mennyi csíra van

A vetőmagszükséglet kiszámítása I.

A vetőmagszükséglet kiszámítása II.  

A vetőmag előkészítése vetésre I. Szárítással a vetőmag tárolhatóságát biztosítjuk. Természetes : pl.: napon átforgatás mellett Mesterséges szárításra : a mag hőmérsék­lete nem emelkedhet 40 °C fölé, mert a csíra károsodhat. Tisztítás: Eltávolítjuk a vetőmagból az idegen anyagokat. Az eltérő tulajdonságokat használjuk fel az elkülönítésre. Pl.: sűrűség, nagyság, alak, rugalmasság, szín, a felület érdessége. Szelelés Rostálással mágneses magtisztítók (arankamag szétválasztása a lucernamagtól). Csávázással a kártevőktől és kórokozóktól védjük a magot. A csávázás lehet: por-, nedves, permetezéses vagy kombinált. A magbevonásnak (drazsírozásnak) lehet növényvédelmi célja vagy táp­anyagfelviteli célja. Az eljárással megnöveljük és azonos méretűvé tesszük a magot, ezáltal egyenletesebbé tesszük a vetőmagelosztást. Oltás: a növénnyel szimbiózisban (együttélésben) élő baktériumkultúráját visszük fel a vetőmag felületére Pl.: pillangósok.

A vetés ideje, módja, végrehajtása A vetés időpontját a növény igénye határozza meg. A mélység függ a mag nagyságától és a talaj kötöttségétől. Általában a vetőmag átmérőjének tízszerese mélységre vetünk. A vetésmélységgel függ össze a magtakarás. A mélyebbre vetett magokat általá­ban könnyű fogassal takarjuk, többnyire egy menetben a vetéssel. Az apró mag­vak vetését sima hengerrel zárjuk le.

A vetés módjai I. A szórvavetés: a legrégebben alkalmazott vetési mód. Pl.: gyep Sorbavetés: Sortávolság x tőtávolság= tenyészterület A sűrűsorú vetés: sortáv 7-9 cm-re vetjük (pl. len, gyep). Gabona-sortávolságra (12 cm) vetjük a kalászo­sokat, repcét, lucernát, csalamádét. A keresztsoros vetés is a sűrűsoros vetés egyik változata. A vetés lényege, hogy a vetőmag felét sorirányba, másik felét arra merőlegesen vetjük. Pl.: rostlen szemenkénti vetés a nagyobb tenyészterület-igényű növények vetés­módja. Szemenkénti vetési mód a fellazított és a helyrevetés. A fellazított vetést (40-70 cm) széles sortávolságra vetett kapásnövények esetén alkalmazzuk. Helyrevetésnél a tőtávolság is azonos

A vetés módjai II. Az ikersoros vetés lényege, hogy széles és keskeny sorok váltják egymást. (pázsitfüvek) A sávos vetés : erózió elleni védekezésében jelentős. Kapás- és sűrűsorú vetést igénylő növényt vetünk el vál­takozva a különböző sávokba a lejtőre merőlegesen. (pl. kukorica - szója). A váltakozó sorú vetést évelő pillangósok és pázsitfüvek takarónövényes telepítésekor alkalmazzuk A direkt vetést a talajművelés nélküli termesztéskor alkalmazzuk. A vetőcsoroszlyák előtt haladó rotavátor által 2-3 cm szélességben meglazított talajba vetünk

Egyéb vetési módok Fészkes: (kukorica, tök). A fészket kapával készítjük. A fészek aljára trágyát teszünk, amit talajjal ta­karunk, és erre szórjuk a 2-3 magot. A négyzetes vetés a fészkes vetés gépi változata. A keverékvetésre a tavaszi és őszi takarmánykeverékek vetése. Rávetéskor a már kikelt növényállományra vetünk (pl. búzára vagy őszi árpára vörösherét, rozsra somkórót).

A vetés agrotechnikai követelményei A jól előkészített magágy: növényi maradványoktól mentes, egyenletes mélységű, a vetés mélységéig aprómorzsás és laza, a vetésmélység alatt kissé tömődött, egyenletes felületű. A vetőgépek pontos beállítása: magmennyiségre, vetésmélységre, sortávolságra, csatlakozósorra. Gondos vetés: a sorok egyenesen tartása, a mag utántöltése forgó vetésnél célszerű a vetést azzal kezdeni.